بررسی مقایسه ای صندوق های سرمایه گذاری بانک ها
تعداد بازدید : 32
پول در کدام صندوق بانکی است؟!
راحله شعبانی
روزنامه نگار
رابرت کیوساکی، یکی از محبوبترین ثروتمندان عصر حاضر است. او میگوید: پسانداز کردن پولی که هرروز در حال از دست دادن ارزش خود است به تنهایی کافی نیست، بلکه این سرمایه گذاری است که شما را ثروتمند میکند. سرمایه گذاری روش های مختلفی دارد. هرکدام از آن روشها برای موفقیت آمیز بودن نیازمند داشتن مهارت و اطلاعات کافی است. صندوقهای سرمایهگذاری بانکها از جمله راههای سرمایهگذاری است. صندوق های سرمایهگذاری ریسک ها و بازدههای مختلفی دارند و میتوان کم ریسکترین آن ها را به صندوق هایی مرتبط دانست که در اوراق بهادار درآمد ثابت و سپرده بانکی داشته اند و البته از دیگر صندوق ها بازده مورد انتظارشان کمتر است. به بیانی ساده میتوان گفت بسیاری از بانک ها برای این که سود تضمینی به مشتریان خود بدهند از صندوقهای سرمایهگذاری استفاده میکنند. در ادامه با بهترین آنها آشنا خواهیم شد.
صندوق سرمایه گذاری چیست؟
در دو دهه گذشته صندوق های سرمایه گذاری محبوبیت زیادی در بین سرمایه گذاران پیدا کرده اند.امروزه بسیاری از افراد به دلایل مختلفی مثل کمبود وقت، نداشتن اطلاعات کافی درباره فرصت های سرمایه گذاری موجود ،مشغله زیاد و... معمولا گزینه ای که برای پس انداز پول خود انتخاب می کنند بانک است . در نتیجه فرصت کسب بازده های بیشتر را به راحتی از دست می دهند.یکی از ابزارهایی که این فرصت را در اختیار سرمایه گذاران قرار می دهد ، صندوق سرمایه گذاری است. صندوق سرمایه گذاری یکی از فرصت های مطلوب در گزینه های مختلف سرمایه گذاری مثل بازار سرمایه است، به ویژه برای افرادی که قصد سرمایه گذاری غیرمستقیم در بورس را دارند و خودشان وقت یا اطلاعات کافی برای انجام این کار ندارند.با این کار فرد سرمایه گذار امکان دستیابی به بازدهی هایی بالاتر از سود بانکی را به دست خواهد آورد.به طور خلاصه یک صندوق سرمایه گذاری مجموعه ای از سهام، اوراق مشارکت و سایر اوراق بهادار است. در واقع شما می توانید آن را به صورت شرکتی در نظر بگیرید که افراد مختلف پول های خود را روی هم می گذارند و در سبدی از اوراق بهادار سرمایه گذاری می کنند. اکنون میزان سرمایه گذاری در صندوق های سرمایه گذاری در ایران به بیش از ۱۱۵۰۰۰ میلیارد تومان رسیده است.
صندوق های سرمایه گذاری مختلفی وجود دارد که مشتریان میتوانند از آن ها استفاده کنند و برخی از این صندوق ها جزو کم ریسک ترینها هستند و در مقابل برخی به علت صندوق های سهامی میزان بازدهی و ریسک زیادتری دارند. معمولا چنین صندوقهایی در سهام و حق تقدم سهام بالاترین درصد سرمایه گذاری را شامل می شوند. به همین دلیل از دیگر صندوق ها میزان ریسک شان بالاتر خواهد بود. علاوه بر دو گروه بالا، صندوق های مختلطی نیز وجود دارند که رویه متعادلتری را در ریسکهایشان با ایجاد توازن در ترکیب دارایی ها به وجود میآورند. سرمایهگذاری چنین صندوق هایی معمولا به صورت یکسان در سهام و حق تقدم سهام و همچنین اوراق بهادار با درآمد ثابت و سپرده بانکی است.
صندوق سرمایه گذاری سهامی
در خصوص صندوق سهامی میتوان گفت که به نوعی صندوق سرمایه گذاری مشترک است که بیشترین میزان سبد دارایی آن به واسطه اوراق سهامی شرکت های بورسی تشکیل می شود و حداقل 70 درصد سبد دارایی صندوق سهامی مربوط به سهام و حق تقدم سهام پذیرفته شده در بورس تهران بوده است. سرمایهگذاری در صندوق های سهامی به معنی پذیرش ریسک و همچنین انتظار سودزیادتر نسبت به دارایی سرمایه گذاری بدون ریسک مثل سپرده بانکی و اوراق بدهی است که بخش اصلی صندوق های سهامی را سهام تشکیل میدهد. مدیریت صندوق به واسطه دانش حرفهای و ابزارهای مشتقه مالی میزان ریسک صندوق را کم کرده اما به دلیل این که این سهام ماهیت ریسکی دارد نمیتواند ریسک صندوق را کاملا به صفر برساند. هرچقدر افق سرمایهگذاری شخص مدت طولانی تری داشته باشد بازار سهام عملکرد بهتر و جذاب تری در بلندمدت خواهد داشت.
در زیر بازدهی برترین صندوق های سرمایه گذاری در فصل بهار 1398 را بررسی کرده ایم:
نام صندوق سرمایه گذاری بازده 3 ماهه (درصد)
مشترک دماسنج 59.40
مشترک بورسیران 58.39
مشترک بانک خاورمیانه 54.07
پربازدهترین صندوق های مختلط
در خصوص صندوق سرمایه گذاری مشترک میتوان گفت که در اصل بهترین و مناسب ترین راه برای سرمایهگذاری عموم جامعه در سهام و دیگر اوراق بهادار است. به گونهای که در فرایند روزمره شخص سرمایه گذار و همچنین فعالیت های او اختلالی ایجاد نمی شود. مخاطب های این نمونه صندوقها عموما میخواهند بازدهی مناسب تر و بیشتر از سودبانکی داشته باشند البته به دنبال کسب اطمینان برای زیان نکردن در سرمایهگذاری هایشان نیز هستند. این صندوق ها برای سرمایهگذاران حقیقی و حقوقی مناسب تر است که میخواهند در بازار سرمایه برای یک سال سرمایه گذاری کنند.
پر بازده ترین صندوق های مختلط در فصل بهار 1398 :
نام صندوق سرمایه گذاری بازده 3 ماهه (درصد)
مشترک کوثر 58.85
مشترک امین آوید 41.85
ارمغان یکم ملل 29.40
صندوق سرمایه گذاری با درآمد ثابت
در این نوع صندوق ها، سرمایهگذاری حداقل بین 70 تا 90 درصد از دارایی ها در سپرده بانکی، اوراق مشارکت، گواهی سپرده بانکی و دیگر اوراق بهادار با درآمد ثابت صورت می گیرد. همچنین به اختیار مدیر، بقیه دارایی در بورس سرمایهگذاری می شود. این نمونه صندوق (صندوق سرمایه گذاری با درآمد ثابت) برای افرادی مناسب است که میزان ریسک پذیری پایینی دارند. چون بیشتر سرمایه آن ها در دارایی های با درآمد ثابت سرمایهگذاری شده است. همچنین عموما صندوق هایی که سرمایهگذاری ثابتی دارند، دارای حداقل سود تضمین شده هستند. این صندوق ها در دورههای قبل پرداخت سود را به سرمایه گذاران انجام میدهند مثلا به صورت ماهانه یا هر سه ماه یک بار.
پر بازده ترین صندوق های با درآمد ثابت در فصل بهار 1398 :
نام صندوق سرمایه گذاری بازده 3 ماهه (درصد)
مشترک صبای هدف 16.39
نیکوکاری جایزه علمی فناوری پیامبر اعظم(ص) 11.58
توسعه سرمایه نیکی 9.78
مقایسه صندوق های سرمایه گذاری
بهترین صندوق سرمایه گذاری بانک :در صورتی که می خواهید صندوق سرمایه گذاری خود را با دیگر صندوق ها مقایسه کنید می توانید به وب سایت شرکت فناوری مدیریت بورس تهران به نشانی http://www.fipiran.com/ مراجعه کنید. همچنین این امکان برای شما فراهم شده است تا درباره صندوق های سرمایه گذاری اطلاعات مختلفی به دست بیاورید. مثلا می توانید در بازه های زمانی مختلف، بازدهی صندوق های متفاوت را مشاهده و ارزیابی و از جهات مختلف با یکدیگر مقایسه کنید و در پایان با توجه به ویژگی های خود صندوق مناسب را انتخاب کنید.
چگونه در این صندوق ها سرمایه گذاری کنیم
برای این که بتوانید در یک صندوق سرمایه گذاری ، سرمایه گذاری کنید باید با در دست داشتن مدارک مورد نیاز به شعب منتخب آن صندوق مراجعه کنید.این شعب از طریق خود صندوق معرفی می شوند.مثلا یک بانک،یک شرکت کارگزاری یا یک شرکت تامین سرمایه می تواند شعبه منتخب صندوق باشد.شعبه منتخب صندوق مدارکی از قبیل شناسنامه و کارت ملی و شماره حساب تان را از شما درخواست می کند.همچنین شما باید به اندازه مبلغی که می خواهید در صندوق سرمایه گذاری کنید،به شماره حسابی که از طرف صندوق معرفی می شود واریز داشته باشید.بعد از آن باید فرم های مربوط را که از طرف صندوق به شما ارائه می شود، تکمیل کنید.پس از طی تشریفات لازم گواهی واحدهای سرمایه گذاری ،برای شما صادر خواهد شد.
چه میزان از سرمایه خود را به خرید صندوق ها اختصاص بدهم؟
این موضوع کاملا به شرایط شما در عرصه معامله گری در بازار سرمایه بستگی دارد. چنان چه فردی هستید که تمایل زیادی به سرمایه گذاری در بازار بورس دارید اما وقت، دانش و مهارت لازم را در این حوزه ندارید قطعا صندوق سرمایه گذاری در سهام و مختلط گزینه ایده آلی محسوب می شود اما اگر شما فردی هستید که معاملات فعالی در بازار سرمایه انجام می دهید لازم است بدانید که با توجه به حجم سنگین سرمایه در اختیار صندوق های سرمایه گذاری عموما در دوران رونق بازار سرمایه ارزش واحدهای سرمایه گذاری صندوق ها با رشد قابل توجهی روبه رو می شود و در سایر دوران عملکردی خنثی ارائه می دهند. با این حال بسیاری از معامله گران بازار سرمایه بخشی از سرمایه بورسی خود را به خرید واحدهای صندوق های سرمایه گذاری با سابقه درخشان تخصیص می دهند تا در واقع بتوانند عملکرد مضاعفی را در بازار تجربه کنند. بنابراین با توجه به سابقه معاملاتی خود و ارزیابی صندوق های مختلف پیشنهاد می شود بخشی از سرمایه خود را به خرید واحدهای صندوق های سرمایه گذاری تخصیص بدهید.