راهنمای سفر به مناطق دیدنی کهگیلویه و بویر احمد
تعداد بازدید : 19
چیتابه، تنگه ای پر از آب و هیجان
نویسنده : سمیه محمدنیا حنایی روزنامهنگار
وجود پستی و بلندی های زاگرسی در ایران را می توان به یکی از بهترین موهبت های الهی برای گردشگران و ماجراجویان تشبیه کرد. این چین خوردگی ها در جاهایی از ایران خالق زیبایی ها و جاذبه های بی نظیری شده اند که دل از هر بیننده ای می ربایند.
سلسله کوه های زاگرس در غرب، زیبایی چشم نوازی از صخره ها و قله های پوشیده از برف را در برابر دیدگان مسافران به تصویر می کشند اما همین پستی و بلندی ها در مرکز ایران در همکاری تنگاتنگ با سر شاخه های کارون تنگه ها و دره های بی نظیری را می سازد. تنگ رغز و تنگ هایقر از این دست هستند.
در این بین یکی از عجایبی که توسط چین خوردگی های زاگرس و رودخانه های سر شاخه اصلی کارون به وجود آمده است تنگ چیتابه است. در این نوشتار سعی کرده ایم ضمن این که شما را با گوشه ای از آن چه که در چیتابه می گذرد آشنا کنیم ، شما را از چند و چون مالی سفر برای این شگفتانه طبیعی نیز با خبر کنیم. پس با ما همراه باشید.
استان کهگیلویه و بویر احمد
استان کهگیلویه و بویر احمد یکی از استان های کوچک اما پر از جاذبه برای مسافران عاشق طبیعت گردی و ماجراجویی است هر چند این استان از نظر آثار باستانی نیز دارای شرایط خوبی است. این استان به مرکزیت یاسوج بی نظیر ترین آثار تاریخی را در خود جای داده است، که از این میان می توان به شهر قدیم دهدشت که البته به آن بلاد شاپور هم می گویند اشاره کرد. مجموعه ای منحصر به فرد از معماری باستانی که قدمتش به زمان سلجوقیان می رسد. این شهر در ضلع جنوبی دهدشت و در 203 کیلومتری یاسوج قرار دارد. شما در این شهر می توانید بقایای مسجد، بازار بزرگ و هفت امامزاده را مشاهده کنید.
مجموعه پل های پاتاوه نیز از دیگر آثار تاریخی این استان است که در 50 کیلومتری یاسوج قرار دارد. قدمت پل های مجموعه متفاوت است، قدیمی ترین آن ها به دوران ساسانیان می رسد در حالی که جوان ترین این پل ها در دوران صفویان ساخته شده است. تنگ سولک در 285 کیلومتری یاسوج یکی دیگر از جاذبه های این استان است . البته نمی توان دقیق گفت که این جاذبه تاریخی است یا طبیعی! چرا که سنگ های منقوش سولک که آثاری کم نظیر از دوران ایلیمایی هستند در منطقه ای بکر و خوش آب و هوا قرار گرفته اند. منطقه ای که پر از کهن سروهای سر به آسمان ساییده است. استان کهگیلویه و بویر احمد مجموعه ای ارزشمند از زیبایی های طبیعی است که از دامنه های کوه های زاگرس تا جلگه های حاصلخیز حاشیه خلیج فارس گسترده شده است. طبیعت این استان به دلیل ناشناخته بودن در بین مردم، هنوز به صورت بکر و دست نخورده باقی مانده است. این سرزمین دارای دریاچه های زیبا و آب های روان، قله های سر به فلک کشیده و دشت هایی فراخ است، آبشار یاسوج در کنار تنگه تامرادی شاید معروف ترین جاذبه های طبیعی این استان باشند. اما هر چه از زیبایی های خدادادی این استان بگوییم باز هم کم است.
تنگه چیتابه
تنگه چیتابه که البته محلی ها به آن «پِراِشکفت» نیز می گویند از دیدنی های ویژه این استان است. جاذبه ای که باید برای رفتن به آن جا توان بدنی نسبتا مناسبی داشته باشید و از خیس شدن که هیچ، از شنا در آب های سرد نیز ترسی نداشته باشید. تمام زیبایی های چیتابه به تنگه نوردی آن ختم نمی شود. منطقه دسترسی به این تنگه که با همین نام، نام گذاری شده است نیز دست کمی از خود تنگه ندارد. تصورش را بکنید در منطقه ای قدم بردارید که از یک طرف در دامنه کوه های پوشیده از جنگل های انبوه و مراتع سرسبز است و در مقابلش رودخانه کبگیان یکی از سرشاخه های اصلی کارون با جلوه بسیار زیبا و دیدنی قرار دارد. تنگه چیتابه در 45 کیلومتری یاسوج قرار دارد و برای پیمایش آن دو راه پیش روی مسافران قرار دارد.
مسیر حرفه ای ها و سر نترس دارها
راه اول که مختص کسانی است که از توان بدنی بالایی برخوردار هستند از روستایی به نام چیتابه آغاز می شود. ابتدا باید وارد جاده یاسوج شهرکرد شوید و بعد از طی حدود ۱۰ کیلومتر، مسیر انحرافی را که به زیر پل ختم می شود پیش بگیرید و به سمت چپ بپیچید. حدود 40 کیلومتری جاده ای پیچ در پیچ در انتظارتان است که به شهر چیتاب برسید. در شهر از جاده کمربندی خارج نشوید و بعد از اولین میدان باز هم راه چپ را ادامه دهید، تا به روستای سیلارستان برسید . در روستا همچنان می توانید با خودروهای تان سواری کنید اما آخر روستا دیگر پایان خط است و باید بقیه مسیر را پیاده طی کنید. بعد از روستا محلی برای پارک خودرو تعبیه شده است که خیالتان را برای جای پارک راحت می کند. مبلغ پارکینگ برای هر خودروی سواری حدود 10 هزار تومان است. البته در این بین گردشگرانی هستند که با خودروی کرایه ای به سیلارستان می آیند و از راننده خودرو می خواهند که آن ها را در روستای پراشکفت دوباره سوار کند. وگرنه باید مسیر تنگه را یک بار برای رفت و یک بار برای برگشت طی کنید. قیمت کرایه این خودروها به محل سوار شدن تان برمی گردد اگر از یاسوج مهمان آن ها شده اید آن ها چیزی حدود 150 تا 200 هزار تومان برای بردن شما به سیلارستان و بازگرداندنتان از پراشکفت پول خواهند گرفت.
به هرحال هر طور که به سیلارستان بیایید، آخر جاده که همان آخر روستاست پایان سواری شما خواهد بود. از همان پایین ده دیواره های سد چیتابه دیده می شود. مسیر پیاده روی شما به طرف سد به خوبی پاکوب شده است و چیزی حدود نیم ساعت طول می کشد. اولین رویارویی شما با آب های سرد در بالای تاج سد است. شما باید جلیقه نجات بپوشید و دل به دریاچه بزنید. آب دریاچه در بیشتر فصل های سرد خنک مایل به سرد است، همین موضوع ممکن است برای شمایی که این فصل از سال را برای چیتابه گردی انتخاب کرده اید کمی آزار دهنده باشد. اما اصلا جای نگرانی نیست تنها 5 دقیقه به بدن تان فرصت بدهید که به آب عادت کند. اما اگر واقعا از خیس شدن در آب های سرد خاطره خوشی ندارید می توانید در ابتدای مسیر را که باید کاملا در آب غوطه ور شوید با قایق طی کنید و گرنه یک شنای 400 متری در انتظارتان است. قیمت کرایه کامل قایق ها چیزی حدود 50 تا 70 هزار تومان است. بعد از کم شدن عمق آب، دیگر باید دل به دریا بزنید و بقیه مسیر را که چیزی حدود 2 ساعت پیاده روی همراه با رودخانه نوردی و در جاهایی دره نوردی هست به جان بخرید . مسیر رفت شما خلاف جهت رودخانه است و در جاهایی برای ادامه مسیر مجبور هستید کمی هم دست به سنگ شوید بنابراین حتما 20 متر طناب محکم و مناسب برای طبیعت گردی به همراه داشته باشید. در جاهایی از مسیر که در محاصره صخره های بلند قرار می گیرید ممکن است آب هایی از سطح زمین روی سر و کوله تان بریزد بنابراین آب بندی کردن کوله ها و مهم تر گوشی همراه بسیار ضروری است. در مسیر تنگ چیتابه هر چیزی که بخواهید وجود دارد. از صخره نوردی بگیرید تا عبور از آبشارهای پر آب و در جاهایی رودخانه نوردی در آب های خروشان را می توانید تجربه کنید. که مطمئنا آدرنالین زیادی را به عروق تان تزریق می کند.
خلاصه این که پیمودن این مسیر پر از هیجان حدود 2 ساعت طول می کشد تا به سرزمین هموار، فراخ و زیبا برسید. از سر سبزی و زیبایی این منطقه هر چه بگویم کم است انگار که مزد تمام سختی هایی را که در مسیر کشیده اید می گیرید. انتهای مسیر در نزدیکی های روستای پراشکفت است.
مسیری آسان تر برای چیتابه
مسیر دوم دقیقا راه برگشت مسیر اول است. به گونه ای که از روستای پراشکفت آغاز می شود. این روستا در 41 کیلومتری یاسوج قرار دارد . البته مسیر دسترسی به پراشکفت خیلی سر راست از سیلارستان است و به راحتی با یک جاده آسفالته به این روستا می رسید. اما انتهای روستا پایان خودرو سواری شما خواهد بود. شما هم می توانید برای این که توان کمتری صرف کنید خودرویی را کرایه کنید و قرار بازگشت تان را به روستای سیلارستان بگذارید. مسیر دوم به این دلیل که در جهت موافق رودخانه است و در ابتدایش لازم نیست شنا کنید بسیار آسان تر خواهد بود.
اقامت برای چیتابه گردی
اقامت در شهرهای غربی شاید برای بعضی از مسافران کمی سخت به نظر بیاید. البته باید کمی هم به آن ها حق بدهیم. سفر به شهرهای غربی تازه چند سالی است که متداول شده و بنابراین هنوز زیر ساخت های مناسب برای گردشگری در این شهرها ایجاد نشده است. مثلا درباره چیتابه شما نباید انتظار اولین و ابتدایی ترین امکانات رفاهی برای مسافران را داشته باشید. سفر به چیتابه سفر به یکی از بکرترین مناطق ایران است. اما اگر بخواهید می توانید در یکی از دو روستای مبدا و مقصد تنگه اقامت کنید. خانه های روستایی با شبی حدود 90 تا 150 هزار تومان آماده میزبانی از شما هستند. البته در ابتدای تابستان چند تن از اهالی روستای پراشکفت خانه های خود را در قالب اقامتگاه بوم گردی مهیا کرده اند که گویا این موضوع فصلی بوده است و در ابتدای فصل پاییز باید قبل از ورود به پراشکفت از برقرار بودن اقامتگاه بوم گردی با یک پرس و جوی تلفنی خاطر جمع شوید. قیمت میزبانی از شما در اقامتگاه های بوم گردی با یک وعده صبحانه حدود 200 تا 250 هزار تومان است.
فاصله کوتاه و حدود 40 کیلومتری به یاسوج نیز این شهر را برای اقامت چیتابه گردی مناسب کرده است. در یاسوج گزینههای اقامت متنوع تر می شود. اقامت هتلی در این شهر بسته به تعداد همراهان و ستاره های هتل از شبی 190 هزار تومان آغاز می شود و به 355 هزار تومان می رسد. امکان اقامت بوم گردی نیز در یاسوج مهیاست. قیمت این نوع اقامت چیزی حدود 350 تا 450 هزار تومان در می آید. روی ویلاهای شخصی هم میتوانید حساب باز کنید که از شبی 300 هزار تومان آغاز می شود.