پیشنهادی کاربردی برای سبدسهام در این روزهای پرنوسان بورس
تعداد بازدید : 14
سبد مطمئن سهام برای روزهای پرتلاطم
نویسنده : جواد غیاثی کارشناس بورس
بازار سهام همچنان درگیر التهاب است؛ منظور از التهاب نوسانات شدید، رشد های بزرگ و ریزش های سنگین و پیاپی است. گاهی برخی سهم ها در یک روز از صف فروش به صف خرید می رسند و گاهی اتفاق برعکس رخ می دهد و سهمی که صبح با صف خرید باز شده است، در انتهای معاملات در محدوده صف فروش بسته می شود. در این شرایط، شاید کسی پیشنهاد کند که سهامداری خیلی به صرفه نیست و نوسان گیری بهتر است! البته اگر مشکلی با نوسان گیری ندارید و به ابزارهای تحلیلی و توان تجربی کافی مجهزید، ممکن است بتوانید با بخشی از سرمایه، معاملات کوتاه مدت انجام دهید و از آن بازدهی کسب کنید. اما همچنان در همین شرایط پرتنش، چیدن یک سبد سرمایه گذاری مطمئن، کار خیلی سختی هم نیست. در ادامه تلاش می کنیم یک سبد سرمایه گذاری میان مدت با چشم انداز بازدهی مناسب معرفی کنیم.
وضعیت بازار؛ تلاطم شدید روی قله
بازار سرمایه بعد از دو روز ریزش سنگین در 26 و 27 شهریور، حدود دو هفته صعودی بود تا این که یک شنبه این هفته دوباره درگیر ریزش شد. همان طور که در مطلب 30 شهریور ذکر کردیم نشانه های متعددی وجود داشت که نشان می داد بازار دچار ریزش سنگین نخواهد شد. همین گونه هم شد. بعد از ریزش روز یک شنبه نیز، بیشتر سهم های فروش جمع شد تا بازار دوباره نشانه های احیا را به خود ببیند. فارغ از نوسانات کلی شاخص، سهام گروه های مختلف نیز درگیر نوسانات و تلاطم است. در این شرایط با فرض این که بخواهیم سهامداری کنیم، چه سهم هایی و با چه چشم اندازی می توان خرید. به نظر می رسد چیدن یک سبد متنوع کم ریسک همچنان ممکن است.
پول خود را 6 قسمت کنید و در 5 گروه سرمایه گذاری کنید!
پیشنهاد ما این است که با یک سرمایه گذاری مناسب در گروه های زیر می توانید یک بازدهی مناسب (بالای 20 درصد) در میان مدت کسب کنید.
یک سهم از فولادی های مطمئن بخرید، به خصوص بعد از اصلاح قیمت ها، برخی بسیار جذابند.
از فلزات رنگی هم غافل نشوید.
یک سهم خودرویی ارزان با چشم انداز افزایش سرمایه هم در سبد خود داشته باشید.
از پالایشی ها که چشم انداز خوب و قیمت به درآمد بسیار مناسب دارند هم یکی بخرید. تا نیمه اول هفته قبل، روند نزولی قیمت نفت این گروه را تحت فشار قرار داده بود اما چشم انداز سوددهی مناسب است.
یک سهم پرریسک تر هم از گروه های پیشروی این روزها، مثل دارویی یا سیمان یا کانی بخرید.
بخشی از پولتان را هم برای کم کردن میانگین در سهم های مناسب نگه دارید. نوسانات بازار خیلی بد هم نیست. گاهی باعث می شود بتوانید سهام شرکت های خوب را در قیمت های مناسب بخرید. بنابراین پولی برای این موضوع کنار بگذارید.
فولادی ها کجای کارند؟
سهم اول تان از گروه فولادی را می توانید بین فولاد یا کاوه (زیر 550 تومان) بخرید. فولاد نسبت قیمت به درآمد حدود 4 دارد که انتظار می رود با گزارش های جدید کاهش هم بیابد. فولاد البته همیشه کند حرکت می کند و در روزهای ریزشی شاخص هم دچار اصلاح سنگین می شود. بنابراین برای این روزها مناسب است. کاوه نیز از آن جهت که طرح های توسعه ای گسترده دارد و می تواند حتی در سال 99 هم رشد سود داشته باشد مورد توجه است. برخی دیگر از فولادی ها هم توسط بسیاری از کارشناسان توصیه می شوند. افت هیجانی شاخص در نیمه هفته گذشته و تسری آن به سهم های بنیادی، قیمت این سهم ها را بسیار جذاب کرده است.
فلزات رنگی و چشم انداز های مناسب
بین فلزات رنگی نیز بسیاری از شرکت ها نسبت قیمت به درآمد مطمئن و چشم انداز رشد سود خوبی دارند. فملی، فایرا و فاسمین بیش از همه موردتوجه تحلیل گران هستند. نسبت قیمت به درآمد فملی حدود 5/5، فاسمین حدود 6 و فایرا حدود 7 است. بعد از افت های اخیر، این نسبت ها تعدیل شده است و بهتر از این هم می شود. در صورتی که ریزشی در بازارهای جهانی داشته باشیم، چشم انداز سودآوری این سهم ها در میان مدت، بالای 20 درصد است.
با خودرویی ها چه کنیم؟
خودرویی ها بعد از یک رشد مناسب، درگیر اصلاح هستند. اما در هر حال، برخی سهم های این گروه مثل ولساپا، خود سایپا و خپارس جزو جامانده های بازار هستند. طبیعتا این شرکت های ضررده، از منظر درآمدها و سود قابل توصیه وبررسی نیستند اما از نظر دارایی ها و تجدید ارزیابی، این گونه نیست. شایعاتی وجود دارد اما هنوز تایید نشده است. اگر ریسک پذیر هستید، اختصاص بخش کوچکی از دارایی تان به سهم های جامانده خودرویی با استراتژی شرکت در افزایش سرمایه، آن هم در انتهای موج نزولی فعلی، توصیه می شود.
پالایشی ها و احتمال رشد در آستانه گزارش های شش ماهه یا بعد از آن پالایشی ها یکی از بهترین گروه های بازار ارزیابی می شوند. روز سه شنبه هم دیدیم که با وجود ریزش سنگین بازار، پالایشی ها از شاخص حمایت کردند. بین سهم های مختلف، شپنا، شراز و شاوان موردتوجه هستند. موج اصلاحی این گروه تمام شده است و از انتهای هفته گذشته وارد روند صعودی شدند. نسبت قیمت به درآمد در بیشتر سهم ها در محدوده 5 است و انتظار خوبی برای گزارش های مناسب شش ماهه وجود دارد. در این شرایط نداشتن یک پالایشی در سبد دارایی تان، اصلا منطقی نیست.
یک سهم از گروه های ریسکی
شاید معتقد باشید که بازدهی عمومی و کلی بازار همچنان ادامه خواهد یافت. بعد از اتمام موج های اصلاحی، باز هم نقدینگی میاندار بازار خواهد شد و گروه های مختلف را، همانند نیمه اول امسال، رشد خواهد داد. این تحلیل اصلا مقرون به صحت نیست. بازی رخ داده در نیمه اول سال، هر لحظه ممکن است که تمام شود و شما را در صف های فروش گیر بیندازد. با وجود این، بین سهم های مختلف در گروه هایی که رشد قابل توجه داشته اند، مثل سیمان یا دارویی یا کانی های غیرفلزی (از جمله شیشه سازان که در شماره های قبل بررسی کردیم) یا حتی برخی مسکنی ها، یافتن برخی تک سهم های کم ریسک ممکن است. اگر بخواهید به سبدتان تنوع بخشید، می توانید با مطالعه شماره های قبل درباره این گروه ها، برخی تک سهم ها با یک ویژگی خاص (برنامه توسعه ای، افزایش سرمایه یا نسبت قیمت به درآمد مناسب) بیابید و به سبدتان بیفزایید تا در صورت تداوم رشد بازار بر مبنای نقدینگی ( که معمولا توان رشد دادن سهم های بزرگ را ندارد) از آن بهره مند شود و در صورت ایجاد موج ریزشی، ویژگی بنیادین سهم ها از ریزش سنگین آن ها جلوگیری کند.
استراتژی بسیار مهم تر از تحلیل گری است
نکته نهایی این که اگر سهمی می خرید بدانید برای چه (کدام ویژگی اش) خریده اید، افق زمانی کسب بازدهی از آن کجاست و تصمیم تان بر چه مبنایی استوار است. این خودآگاهی و داشتن استراتژی باعث می شود بتوانید اقدامات به موقع انجام دهید و درگیر هیجانات نشوید. مثلا اگر سهم بنیادینِ صادراتی DPS محور خریده اید، باید تا مجمع صبر کنید و چشم تان به بازارهای جهانی هم باشد. اگر نرخ های جهانی ریزش کرد، بر تحلیل خود مهر شکست خورده بزنید و سهم را بفروشید یا اگر سهمی را برای افزایش سرمایه یا به دلیل طرح های توسعه ای خریده اید، ضمن صبر تا رسیدن به اهداف، حواستان به اخبار هم باشد تا اگر مبانی تحلیلتان تضعیف شد، شجاعانه تصمیم جدید بگیرید. این که استراتژی داشته باشید و اجزای تحلیل (مبانی، افق زمانی و اهداف) را خوب شناسید از این که ساعت ها وقت صرف تحلیل و بررسی اعداد و پیش بینی سود شرکت ها کنید، مهم تر است و اولویت بیشتری دارد. به خصوص این روزها که بازار متلاطم است و ایجاد سبدی مطمئن صرفا با تحلیل ممکن نیست بلکه شخصیت و استراتژی معاملاتی شما نقش مهمی در آن دارد.