باجگیرهای کره ای و کابوی ژاپنی
در بازار کراس اُورهای کارکرده، 500 میلیونی، سه نام تویوتا راو4، هیوندای توسان و کیا اسپورتیج میدرخشد اما کدام گزینه بهتری است؟
نویسنده : محمدحسین شاوردی روزنامهنگار
مواجهه تویوتا با رقبا در بازار کراساورهای کوچک ایران داستان جالبی است. این شرکت ژاپنی که نسل سوم راو4 را با سروصدای بسیار در ایران عرضه کرد، هرگز تصور نمیکرد اسیر طراحی جسورانه اسپورتیج و امکانات بلندبالای توسان شود. اما این اتفاق افتاد و کابوی ژاپنی که عمده فروشش را مدیون بازار آمریکاست، قافیه را در نسل قبل به باجگیرهای کرهای واگذار کرد. راو4 که خودرویی متعادل و نامآشنا در بازار جهانی است، گرچه یک رده بالاتر از این دو رقیب را نشانه رفته بود، اما از دو سو توسط کرهایها بازی خورد و شکست را پذیرفت و حتی عرضه فیسلیفتی جذاب از آن هم نتوانست ورق را برگرداند. بعدها البته با ورود کولئوس محصول رنو بخشی از بازار کرهایها به لژیون فرانسه رسید ولی راو4 همچنان پشت سر کرهایها ماند. این خودرو که طی پنج سال اخیر حدود 7 تا 8 هزار دستگاه در کشور فروش داشته، در این کلاس محبوبیت خودرویی نظیر سانتافه ix45 یا اسپورتیج نسل قبل را ندارد و در بهترین حالت با توسان IX35 نسل قبل قابل مقایسه است. اما این به معنی کیفیت نازل، مشکلات ساختاری و حتی سواری ناراحت راو4 در مقایسه با رقبای خود نیست. این جا در گزارشی کوتاه دلایل فروش کمتر و قیمت گزافتر این خودرو در مقایسه با محصولات همرده کرهای را بررسی میکنیم. این گزارش دید شفافی از وضعیت کلی کراساور کوچک تویوتا در مقایسه
با کیا اسپورتیج 2012 و هیوندای توسان 2013 به شما ارائه میکند.
کی از همه بزرگ تره؟
راو4 با طول، عرض و ارتفاع 57/4، 184 و 66/1 متر بزرگ تر از خودروهایی نظیر کیا اسپورتیج و هیوندای توسان (در هر دو نسل) است و چیزی نزدیک به 10 سانتیمتر در طول از دوقلوهای کرهای بزرگ تر است. عددی که گرچه به گنجایش بهتر راو4 در مقایسه با این دو محصول پرفروش منجر شده ولی به راو4 برای برتری بر نیسان ایکستریل، رنو کولئوس، کیا سورنتو و هیوندای سانتافه کمکی نکرده است. البته از یک سو خدعه تویوتا که سعی کرده با قراردادن راو4 در میانه دو کلاس خریداران هردو رده را به سمت خود بکشد، در بازار جهانی جواب داده ولی این موضوع برای ایرانیها که عمدتا به خودروهای بزرگ علاقه دارند، یک امتیاز منفی است و عاملی برای خرید رقبا که قیمتی کمتر و ابعادی بزرگ تر دارند. اگر راو4 نسل سوم را با توسان و اسپورتیج در نسل قبل مقایسه کنیم، انتخاب راو4 برای آن هایی که به دنبال فضای بیشتری در کابین میگردند، در اولویت است. البته ، باجگیرهای کرهای که فروش حیرتانگیزی را در فاصله سالهای 2011 تا 2015 در ایران تجربه کردند، خیلی هم کوچک و تنگ و تار نیستند. برای نمونه اسپورتیج با طول و عرض و ارتفاع 44/4، 85/1 و 63/1 متر از فاصله محوری مناسبی به میزان 64/2 متر برخوردار است. توسان هم با فاصله محوری مشابه، ابعاد کوچک تری دارد و کلا شهریتر است.
کی از همه خوشگل تره؟
دست پخت پیتر شریر در کیا، آشکارا بهتر از دو خودروی دیگر به مذاق خریداران ایرانی خوش آمده و این موضوع را میتوان از تردد انبوهی از مدلهای اسپورتیج سری SL در ایران فهمید. طرح دماغه ببر در تلفیق با ستونهای پهن C و فرم پف آلود چراغهای عقب باعث شده از هرچه از بخش جلو که تیز و دقیق است، به سمت بخش پشتی اسپورتیج حرکت میکنیم، بیشتر اسیر ظاهر عضلانی خودرو شویم. اتفاقی که نه تویوتا و نه هیوندای نتوانستهاند آن را در راو4 و توسان پدید آورند. توسان که دو نسل است دستپرورده توماس بروکل مهندس اروپایی و سرطراح بخش اروپایی گروه هیوندای است، در سری IX35 بیشتر فرمی شهری و بیحس و حال از خود ارائه میکرد که بیش از جوانان، خانوادهها را هدف قرار میداد. تویوتا اما چیزی بین این دو خودرو است. چراغهای تیز و مواج جلو در تلفیق با دو سمت صاف و صیقلی بدنه، چهار لاستیک که در چهار گوشه خودرو قرار گرفتهاند و نیز سپرهایی کوچک و بیآلایش، همه و همه از تلاش تویوتا برای ساخت حجمی منظم و مغرور حکایت دارد که گرچه عامهپسند نیست ولی بیحرف و حدیث است. البته کار طراحان ژاپنی روی نمای عقب و ستون سی پس از مدتها هنوز هم محل سوال است.
کی از همه سریعتره؟
راو4 نسل چهارم خودروی نسبتا باکششی دست کم در برابر سانتافه، سورنتو، ایکستریل، توسان و کولئوس است. نسبت به نسل قبل اسپورتیج هم که در ایران فروش حیرتانگیزی داشت، وضعیت بهتری دارد. این کراساور کوچک به پیشرانه 4 سیلندر 16 سوپاپ 2500 سیسی مجهز است و توان خروجی آن 177 اسب بخار بوده و گشتاوری معادل 233 نیوتنمتر تولید میکند که برای وزن 1528 کیلویی خودرو عدد معقولی است. تجربیات نشان میدهد مثل همه خودروهای ژاپنی و کرهای این کلاس، گیربکس 6 دنده اتوماتیک و تیپ ترونیک راو4 کمک زیادی به بهبود لذت رانندگی نمیکند مگر دندهها را به صورت دستی تعویض کنید که در آن صورت شتابی 9 ثانیهای را عاید شما میکند و تا سرعت 245 کیلومتر در ساعت نیز همراه راننده و سرنشینان است. وضعیتی که با توجه به قدرت 177 اسبی و موتور 2400سی سی دو محصول کرهای، راو4 را در وضعیتی مشابه با اسپورتیج و توسان قرار میدهد گرچه راو4 اندکی پرشتابتر است.
کی از همه راحتتره؟
خریداران ایرانی چون به زیبایی ظاهری و امکانات توجه ویژهای دارند در نتیجه کرهای ها را که عمدتا پرزرقوبرقترند، بیشتر میپسندند. حق هم دارند. تجهیزات توسان و اسپورتیج در شرایط نسبتا بهتری قرار دارد، گرچه کیفیت مواد به کاررفته در کابین راو4 مناسبتر است. مثلا برای یک خریدار راو4 که بهایی بین 400 تا 600 میلیون بابت نسخه اولیه نسل سوم راو4 پرداخته، پذیرش وجود ترمزدستی در کابین سخت است. به ویژه وقتی همه رقبا حتی چینیها از ترمزدستی الکتریکی و حتی سیستم پارک خودکار استفاده می کنند. البته تویوتا معمولا همیشه همینطور است و عاشقانش هم با این موضوع کنار آمدهاند. تویوتا همواره ترجیح داده قیمت بالاتر را در ازای ارائه کابین و اتاق و شاسی بادوامتر ولو با امکانات کمتر تحویل مشتریان دهد.
کی از همه بادوامتره؟
دوام را باید با عناصری نظیر هزینه نگهداری، خدمات پس از فروش و میزان مصرف سوخت سنجید. خب مصرف سوخت تویوتا راو4 هم در محدوده 9 لیتر است که از اغلب رقبا از جمله دو خودروی کرهای حاضر در این گزارش، کمتر است. در این بین فرق بزرگ راو4 با اغلب رقبا استحکام فنربندی و دوام سیستم تعلیق و موتور و فرمان است که حتی در کیلومتر 200 هزار هم تداوم داشته و باعث میشود هزینه نگهداری شما به شکلی برجسته نسبتا به رقبای کرهای کاهش یابد. در بخش خدمات پس از فروش هم با توجه به اتصال نداشتن ایران به بازارهای جهانی وضعیت سه خودرو مشابه است.
کی از همه ارزون تره؟
چرخی در بازار خودروهای کارکرده نشان میدهد راو4 نسل سوم که در انواع 2013 تا 2015 قابل خریداری است، چیزی بین 400 تا 600 میلیون قیمت دارد. اسپورتیج اما در یک دامنه وسیعتر با مدلهای 2011 تا 2016 قابل خریداری است که همین عامل بهای آن را در بازه 275 تا 500 میلیون تومان قرار میدهد. توسان هم که تنها در فاصله 2013 تا 2015 به کشور وارد شد(معدودی هم نسخه 2016 در کشور وجود دارد)، با پرداختی بین 325 تا 475 میلیون تومان قابل خریداری است.
کی از همه بهتره؟
انگلیسیها میگویند هیچ وقت آن قدر ثروتمند نیستیم که کالای ارزان بخریم! راو4 گران است چون باکیفیتتر و بادوامتر است و سختتر ارزشش را در بازار از دست میدهد. توسان و اسپورتیج هم ارزانتر هستند و برخی ویژگیهای راو4 را ندارند. البته این موضوع به معنی کیفیت پایین این دو محصول کرهای نیست اما همه کسانی که تجربه سواری با این سه خودرو را دارند، راو4 را بر دیگر محصولات این کلاس ترجیح میدهند.