مشارکت فرزندان در مباحث مالی خانواده
نویسنده : فاطمه سوزنچی کاشانی روزنامهنگار
افراد موفق امروز، حاصل یک عمر تلاش دیروز پدر و مادر خود هستند!
یکی از اشتباهاتی که معمولاً خانواده ها در ارتباط با فرزندان خود مرتکب می شوند؛ شرکت ندادن آنان در بحث های مالی خانواده است. والدین به غلط فکر می کنند بچه ها نباید از مشکلات مالی خانواده آگاه شوند چون کاری از دست آن ها برنمی آید و تنها آرامش شان مختل می شود. این در حالی است که یکی از وظایف والدین در قبال فرزندان، تربیت مالی آنان است ولی متأسفانه بسیاری از والدین در انجام این وظیفه کوتاهی می کنند و مسئولیت این امر مهم را تنها بر دوش جامعه می اندازند. شما مرتکب این اشتباه نشوید. فرزندان خود را در بحث های مالی خانوادگی دخیل و آن ها را در جریان کلی اهداف و مخارج خود قرار دهید.
نابرده رنج
باید به فرزندان خود بیاموزید که هیچ چیزی رایگان نیست. اگر کودک شما فلان عروسک زیبا را می خواهد، باید بداند که شما برای خرید آن مجبورید چند ساعت کار کنید و خسته شوید. اگر پسر شما توقع دارد برای او دوچرخه ای خریداری کنید، باید بداند که شما مجبورید برای تأمین هزینه خرید دوچرخه، 100 ساعت اضافه کار داشته باشید. دقت کنید! توصیه ما این نیست که چیزی برای فرزندان تان نخرید، بلکه ما می گوییم اجازه دهید فرزندان تان بیاموزند که هر چیزی را که به دست آورده اند برایش هزینه ای پرداخت شده است.
چیزی که راحت به دست بیاید راحت هم از دست می رود. دقیق ترش این می شود که هیچ چیز راحت در دست نمی ماند. بعضی چیزها راحت به دست بعضی ها می رسد، در این صورت یقیناً زحمتش بر دوش دیگری افتاده است. البته زحمت کشیدن برای به دست آوردن همیشه رنج آور نیست بلکه گاهی خیلی شیرین است.
مزد آن گرفت جان برادر که کار کرد
شرایطی را فراهم کنید که بچه هایتان از همان کودکی کسب و کار و درآمد کوچک خودشان را داشته باشند. دختر کوچک شما این استعداد را دارد که مهارت بافتن تابلو فرش های زیبا را فرا بگیرد و تابلو فرش زیبایی ببافد. پسر شما این استعداد را دارد که مهارت های ابتدایی نجاری را فرا بگیرد و اسباب بازی های کوچک و زیبایی با چوب درست کند. این کارها علاوه بر درآمدزایی، برای آنان تفریح هم محسوب می-شود و در تربیت آنان نیز بسیار مفید است. کار کردن را برای فرزندان تان به یک ارزش تبدیل کنید. از همان کودکی یک حرفه یا صنعت را به آن ها بیاموزید. یادتان باشد کسانی که هنر کار کردن ندارند، مدرک-شان صرفاً به درد نصب روی دیوار می خورد.
مدرسه اقتصادی
هزینه های تحصیل را دسته بندی کنید. برخی مانند شهریه و لوازم تحریر و ... قابل پیش بینی اند. آن ها را در بودجه خانواده پیش بینی کنید. برخی دیگر مانند هدیه روز معلم و برخی خریدهای وسایل کمک آموزشی، با کمی خلاقیت کاهش چشمگیری خواهند داشت. برخی از هزینه ها نیز ضروری نیست و انجام آن از عهده والدین بر می آید.
قلّک
پس انداز کردن یک رفتار است که مثل خیلی از رفتارهای دیگر باید از کودکی آموخته شود. کسی که از کودکی پس انداز کردن را یاد نگرفته باشد، یقیناً در بزرگ سالی به بهانه های مختلف نظیر این که پس انداز کردن مال کسانی است که درآمدشان از هزینه های شان بیشتر است نه مال ما که هشت مان گرو نُه مان است و ... از زیر بار پس انداز کردن شانه خالی خواهد کرد.
منبع: کتاب اقتصاد خانوار در اسلام
تألیف: دکتر محمد نعمتی، رضا تنهای مقدم و امین مرادی باصیری