بازار سرمایه به فصل مجامع رسیده و سیر اخبار خوب و رکوردشکنی ها همچنان ادامه دارد
تعداد بازدید : 5
نسخه بورسی در فصل مجامع
نویسنده : جواد غیاثی تحلیلگر بورس
بازار سرمایه کشور، بعد از سه هفته اصلاح در هفته پایانی اردیبهشت و هفته اول خرداد، یک هفته است که وارد فاز جدیدی از صعود شده که همچنان ادامه دارد و با تداوم تزریق اخبار مثبت، به نظر می رسد همچنان تداوم یابد. اخبار مثبت جنبه های گوناگون دارد؛ از رشد قیمت های جهانی و رشد نرخ ارز تا مجوز افزایش نرخ داخلی در گروه های مختلف بازار سرمایه. از تکذیب خبر وضع مالیات بر معاملات سهام تا احتمال کاهش نرخ مالیات بر درآمد شرکت ها. از حمایت های پی در پی رئیس جمهور تا اعلام خبر عرضه صندوق های جدید دولتی. از کاهش نرخ سود در بازار اوراق دولتی تا خبرهای جدید در خصوص افزایش سرمایه شرکت های بورسی از محل های مختلف. در کنار این ها ورود افراد جدید و احتمال تقویت مجدد ورود نقدینگی به بورس هم هست. همزمان نزدیک شدن به فصل مجامع هم برای برخی شرکت های خاص (اصطلاحا شرکت های dps محور) خبر خوبی است و باعث توجه به آن سهم ها شده است.
کدام عامل، کدام سهم؟
هر کدام از عوامل فوق، برخی گروه ها و حتی برخی تک سهم ها را داغ کرده است. واقعیت این است که با وجود تداوم رشد بورس، بازار مثل نیمه اول بهار و برخی مقاطع در سال گذشته، یک دست رشد نمی کند و برای کسب سود باید به دنبال سهم ها یا گروه هایی بگردید که حداقل توسط یک عامل مثبت پشتیبانی شوند. در ادامه چند مورد را بررسی می کنیم.مثلا خبر راه اندازی صندوق های دارا دوم و داراسوم، سهم های موجود در این صندوقها را داغ کرده است. پالایشی ها مثال بارز این موضوع هستند. همچنین سهام شرکت های ملی مس، فولاد مبارکه، ایران خودرو و سایپا هم از همین محل پشتیبانی می شوند. البته بسیاری از این سهم ها، با عوامل دیگر هم پشتیبانی می شوند. سهم های پالایشی از رشد سود تسعیر ارز هم اثر مثبت گرفتند. ملی مس و مبارکه از رشد قابل توجه نرخ های جهانی، نرخ فروش در بورس کالا و رشد نرخ ارز نیمایی سود می برند. خودروسازها هم از رشد قیمت های داخلی، افزایش تقاضا و احتمال اخذ رشد بیشتر در قیمت ها از شورای رقابت سود می برند.گروه هایی مثل سیمان و تایر و برخی دارویی ها در انتظار کسب مجوز افزایش قیمت هستند.بانکی ها که قبلا به خاطر عرضه صندوق دارایکم موردتوجه قرار گرفتند و رشد قابل توجهی را ثبت کردند، اکنون هم (با شدت کمتر) مورد توجه هستند. یک دلیل آن شرایط رو به بهبود و افزایش سوددهی است و دلیل دیگر امکان شناسایی سود پایدار و تکرار پذیر از تسعیر نرخ ارز. بانک ملت در این خصوص بیش از همه مورد توجه است.
در فصل مجامع چه کنیم؟
در فصل مجامع خرید سهام شرکت هایی که سود تقسیمی (DPS) بالایی دارند توصیه می شود. البته باید هم سود محقق شده بالا و هم سیاست تقسیم سود مناسب داشته باشند.افرادی که در تاریخ برگزاری مجمع عمومی سالانه سهامدار هستند، از سود تقسیمی بهره می برند. این سود معمولا تا چند ماه بعد از برگزاری مجمع قابل دریافت می شود. بعد از مجمع قیمت سهم به اندازه سود تقسیمی کاهش می یابد. مثلا اگر سهم فولاد مبارکه در قیمت 1100 تومان به مجمع برود و در مجمع 100 تومان سود تقسیم شود، قیمت بازگشایی 1000 تومان خواهد بود. اما نکته مهم این است که سهم های سودده و بنیادی، مخصوصا در روند صعودی بازار، معمولا این کاهش قیمت را بسیار زود جبران می کنند. بنابراین افراد سهامدار هم از سود تقسیمی منفعت می برند و هم قیمت سهم شان مجدد رشد می کند.
در این خصوص، اگرچه رشد قیمت ها باعث شده که نسبت سود تقسیمی به کل قیمت کاهش یابد اما همچنان نمادهایی هستند که علاوه بر موارد قبلی، از نزدیکی به مجامع هم نفع می برند. سهم های بزرگ فلزی معدنی، برخی پتروشیمی ها (مثل نوری و پارس و متانول سازان و آمونیاکی ها) از این دسته اند. این سهم ها، هم از رشد نرخ های جهانی و دلار نفع می برند و هم نسبت قیمت به درآمد نسبتا معقول و عمدتا سیاست تقسیم سود مناسبی دارند. به نظر می رسد که یک نسخه خوب برای فصل مجامع، سبدی است که حداقل 30 درصد آن از این سهم ها تشکیل شده باشد. اگر سهم هایی را انتخاب کنید که همزمان در صندوق دولتی بعدی هم هستند، ریسک کمتر می شود. در کنار این ها می توان از گروه خودرو و بانک و گروه هایی که افزایش سرمایه هم دارند، انتخاب هایی داشت و یک سبد نسبتا مطمئن متشکل از پنج تا هفت نماد متنوع تشکیل داد.
چند نکته حاشیه ای در خصوص فصل مجامع
یک نکته مهم این که از رفتن به مجمع با تعداد سهام کم خودداری کنید. متاسفانه پرداخت متمرکز سود از طریق سجام هنوز عملیاتی نشده است. در این شرایط شما برای دریافت سود عمدتا باید به بانک مراجعه کنید. اگر تعداد سهم کم باشد ممکن است سود تقسیمی آن قدر کم باشد که حوصله دردسر نقدکردن آن را نداشته باشید. هم اکنون بسیاری منتقد این شرایط پرداخت سود هستند.نکته دیگر در خصوص سهام عدالت است که از 36 شرکت کوچک و بزرگ بورسی تشکیل شده و کسانی که مدیریت مستقیم را انتخاب کرده اند، از این پس باید خودشان برای دریافت سود به تفکیک سهم اقدام کنند. یعنی ممکن است لازم باشد برای دریافت سود در مجموع 200 تا 400 هزار تومانی، 36 مرحله به بانک های مختلف مراجعه کنید! بنابراین شاید بد نباشد که برخی سهم های کوچک و ضعیف تر را بفروشید و سرمایه خود را در یک سبد متشکل از پنج تا هفت شرکت با ویژگی های بالا متمرکز کنید و با این سبد به مجمع بروید.