پاسخ به برخی سوالات تازه واردها به بورس در خصوص صندوق دارایکم، سهام عدالت و معامله گری در بورس
تعداد بازدید : 8
5 نکته کاربردی درباره دارایکم و سهام عدالت
نویسنده : جواد غیاثی تحلیلگر بورس
بعد از سهام عدالت که طیف زیادی از مردم را به بورس کشانده و درگیر سجام و پیشخوان و کارگزاری و معامله گری کرده، حالا صندوق دولتی دارایکم هم به زودی قابل معامله می شود. صندوق که توسط چند میلیون نفر خریداری شد و بر خلاف سهام عدالت تنها از طریق دریافت کد بورسی و سامانه کارگزاری ها قابل فروش است. این تحولات پای افراد زیادی را به بورس باز کرده و اکنون در معرض تجربه های جدید قرار داده است. این تجربه جدید به طور طبیعی انبوهی از سوالات و ابهامات را برای عموم مردم ایجاد کرده که برخی از آن ها به دست ما هم رسیده است. به همین دلیل این شماره از مطلب بورس دخل و خرج را به مرور برخی از نکات کاربردی در این خصوص اختصاص دادیم.
1- کارگزاری مهم نیست!
حتما می دانید که برای فروش سهام عدالت یا امکان فروش صندوق دارایکم باید کد بورسی بگیرید. به این منظور بعد از ثبت نام سجام و احراز هویت نوبت انتخاب کارگزاری است. متاسفانه بر اثر تبلیغات و برخی مراودات پشت صحنه کارگزاری ها با دفاتر پیشخوان، مردم فکر می کنند که انتخاب کارگزاری یک مرحله مهم و تعیین کننده است و حتما باید حساب خود را در یک کارگزاری خاص افتتاح کنند. این در حالی است که همه کارگزاری ها از زیرساخت یکسانی استفاده می کنند و سامانه معاملاتی آنلاین هم در باره اکثر کارگزاری ها اکسیر یا رایان است. لذا در خصوص اصل خدماتی که ارائه می شود، هیچ تفاوتی وجود ندارد. تفاوت ها در اموری مثل ارائه اعتبار (وام برای خرید اعتباری سهام)، ارائه همزمان دسترسی به بورس و بازار آتی و ... است که برای درصد بسیار زیادی از فعالان و مخصوصا تازه واردها اصلا مهم نیست.نکته مهم این که به تازگی اختلال ها در کارگزاری های بزرگ که تبلیغات زیادی دارند بسیار بیشتر شده و اتفاقا کارگزاری های کوچک و گمنام وضعیت بهتری در ارائه خدمات پایه و اصلی کارگزاری داشته اند. تجربه نگارنده از سال ها کار با یک کارگزاری کوچک وبه نسبت گمنام نشان می دهد واقعا تفاوت کارگزاری ها زیاد و تعیین کننده نیست از این رو در این خصوص حساس نباشید و تحت تاثیر تبلیغات هم قرار نگیرید.
2- مجامع و تقسیم سود
سهامداران عدالت که روش مستقیم را انتخاب کرده اند از این به بعد همه حقوق سهامداران را دارند و رویه های معمول را هم باید طی کنند. یکی از این رویه ها بحث شرکت در مجمع عمومی و دریافت سود مجمع است. تا قبل از آزادسازی، شرکت ها سود سالانه را به سازمان خصوصی سازی پرداخت می کردند و این سازمان این سود را به صورت تجمیع شده به حساب شما واریز می کرد. اما از این به بعد، شرایط متفاوت است و شما برای دریافت سود هر شرکت باید در دوره زمانی اعلام شده به بانک اعلام شده مراجعه کنید و سود خود را دریافت کنید. معمولا مجامع در خرداد و تیر برگزار می شود و سود آن 2 تا 8 ماه بعد پرداخت می شود. هر شرکت تاریخ برگزاری مجمع، زمان و بانک پرداخت کننده سود را در اطلاعیه هایی که در کدال (codal.ir) منتشر می کند اعلام می کند. همان طور که هفته قبل اشاره کردیم، بهتر است که سهم های کوچک سبد سهام عدالت را بفروشید و در چند سهم تجمیع کنید تا نیاز به 36 بار مراجعه برای دریافت اندکی سود نداشته باشید.
3- سبد استاندارد بورسی چگونه است؟
در تکمیل نکته فوق، به طور کلی این قاعده را لحاظ کنید که اندازه مناسب یک سبد سهام، بین 5 تا 8 سهم است. تعداد بیشتر سهام شما را نه تنها در دریافت سود نقدی، بلکه در بررسی و تحلیل نیز دچار خستگی و سردرگمی می کند. لذا بهتر است از 36 شرکت فعلی موجود در سبد سهام عدالت، بسیاری از کوچک ترها را بفروشید و در صورتی که تمایل به نقدکردن پولتان ندارید در شرکت های بزرگ تر سبد سرمایه گذاری کنید. پیشنهاد ما سهم هایی چون پتروشیمی فارس، فولاد مبارکه، ملی مس و ایران خودروست که هم تنوع خوبی دارد و هم این روزها مورد توجه بازار است. ضمن این که اکثر این سهم ها از وضعیت بنیادین خوبی هم برخوردارند.
4- سوال تکراری “کی بفروشم؟”
تقریبا همه این سوال را می پرسند که کی سهام عدالت و همچنین دارایکم را بفروشیم؟ پاسخ بستگی به برنامه سرمایه گذاری شما دارد. یعنی این که بعد از فروش با پول حاصله چه می کنید؟ اگر به پول نیاز مبرم مصرفی دارید که همین الان وقت فروش است. اگر می خواهید در بانک سرمایه گذاری کنید، اصلا فروش توصیه نمی شود چرا که سود 15 درصدی بانک، فعلا در برابر بازدهی بورسی، ناچیز است. لذا فروش کلی سهام عدالت توصیه نمی شود و تنها ترمیم و کوچک سازی سبد (از نظر تعداد سهم) توصیه می شود. درباره دارایکم هم هنوز امیدها به صعود سهام بانکی موجود در این صندوق پررنگ است بنابراین اگر گزینه بهتری ندارید، نگهداری توصیه می شود.
5- مواظب هیجان بورس بازی باشید
تجربه نشان داده است کسانی که برای اولین بار وارد بورس می شوند و چم و خم معامله گری را می آموزند، دچار هیجانی قابل توجه می شوند و دست به معاملات متعدد می زنند. این یک اشتباه بزرگ است و تبعات زیادی دارد. اتفاقا بهترین کار در بازار سرمایه و مخصوصا بازار صعودی فعلی، سهامداری و خودداری از معاملات متعدد و تغییر مداوم سبد دارایی است.