سفـر به ماکـو دومین منطقه آزاد بزرگ جهان
نویسنده : امیرحسین صلاحی روزنامهنگار
ماکو، شهری زیبا در شمال غرب ایران که با 500 هزار هکتار مساحت، عنوان دومین منطقه آزاد بزرگ دنیا را بعد از شانگهای چین به خود اختصاص داده است. شهری مرزی که اگر قصد سفر زمینی به ترکیه را داشته باشید به احتمال زیاد از آن عبور خواهید کرد. درباره وجه تسمیه این شهر دیدگاه های مختلفی وجود دارد؛ گروهی نام اصلی آن را «ماغ کوی» به معنای شهر روحانیان زرتشتی دانسته اند و برخی نیز معتقدند به علت اسکان مادها در زمان حکومت ایشتوویگو در این منطقه به صورت «ماد کوه» به معنی کوه ماد نام گذاری شده که بعد ها به ماکو تغییر نام داده است. وجود جاذبه های تاریخی و طبیعی فراوان در شهر ماکو، ما را بر آن داشت تا در ایران گشت این هفته سفری داشته باشیم به این دیار زیبا.
کاخ موزه باغچه جوق
از ارزشمندترین و مجلل ترین آثار به جا مانده از دوران حکومت قاجار که قدمتی در حدود 120 سال دارد و در یک کیلومتری شهر ماکو قرار دارد ، بنای کاخ مساحتی در حدود 2500 متر دارد که در میان باغی 11 هکتاری قرار گرفته است. ویژگی منحصر به فرد این کاخ قرینه بودن آن است؛ به این صورت که نیمی از آن بر مبنای معماری ایرانی و نیم دیگر آن طبق اصول معماری خارجی ساخته شده است. این بنای تاریخی از دو طبقه تشکیل شده است که در طبقه اول، تالار آینه و اتاق سبز(سالن ناهار خوری) قرار داشته و در طبقه دوم مبل ها، میزها و کمدهایی قرار دارند که توسط هنرمندان خارجی ساخته شده اند. کاخ موزه باغچه جوق در سال 1375 در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.
بازار بزرگ مرزی منطقه آزاد ماکو
بازاری بزرگ در 15 کیلومتری شهر ماکو که فروشگاه های 500 برند معتبر ترکیه ای را در خود جا داده است. لوازم خانگی، مواد غذایی و پوشاک بخش عمده محصولات این بازار را تشکیل می دهند که با قیمتی مناسب به خریداران عرضه می شوند. وجود این بازارچه مرزی سبب رونق بخشی به سایر حوزه های گردشگری شهر ماکو نیز شده است؛ به این صورت که سالانه گردشگران زیادی که با قصد خرید به این منطقه سفر می کنند از سایر جاذبه ها و مکان های دیدنی ماکو دیدن می کنند و با طبیعت زیبا و تاریخ غنی این منطقه آشنا می شوند.
قره کلیسا
کلیسای تادئوس مقدس یا قره کلیسا، اولین کلیسای جامع جهان مسیحیت است که در جنوب ماکو و در روستایی به همین نام واقع شده است. این کلیسای مشهور روی قبر تادئوس مقدس، یکی از حواریون حضرت عیسی (ع) که برای تبلیغ دین به این منطقه سفر کرده و به دستور حاکم آن زمان به قتل رسیده بنا شده است. برخی علت نام گذاری آن را سنگ های سیاهی می دانند که در قسمت شرقی ساختمان به کار رفته است(در زبان محلی قره به معنای سیاه است). مسیحیان هر سال در روزهای آخر تیر یا اوایل مردادماه که سالروز قتل تادئوس مقدس است به این منطقه سفر می کنند و به انجام مناسک خود می پردازند. قره کلیسا در بهمن 1334 در فهرست آثار ملی و در تیر 1387 در فهرست میراث جهانی یونسکو به عنوان نهمین اثر تاریخی ایران به ثبت رسیده است.
آبشار قلعه جوق
در فاصله پنج کیلومتری جنوب غرب شهرستان ماکو، در حاشیه روستای قلعه جوق و در میانه کوه هایی با همین نام آبشاری بکر و طبیعی با نام قلعه جوق قرار دارد. این آبشار زیبا ارتفاعی حدود 80 متر دارد اما از آب زیادی برخوردار نیست. شیوه قرار گیری منحصر به فرد آبشار و طبیعت بکر اطراف آن سالانه گردشگران زیادی را به این منطقه جلب می کند.
عمارت کلاه فرنگی ماکو
یکی دیگر از جاذبه های تاریخی به جا مانده از دوران حکومت قاجار که در شهر ماکو قرار دارد. ساختمان این عمارت در دو طبقه و در دامنه کوهی با شیب زیاد قرار دارد. نمای بیرونی این ساختمان به صورت هشت ضلعی بوده و از سنگ، آجر، خشت خام و ستون های چوبی تشکیل شده است. هر دو طبقه دارای بالکنی نسبتا بزرگ است که با ستون های چوبی خراطی شده محصور شده است. نقاشی ها، گچبری و آینه کاری در بخش های مختلف نمای داخلی ساختمان این عمارت زیبایی خاصی به آن بخشیده است که هر گردشگری را مسحور زیبایی خود می کند. این بنای تاریخی نیز در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.