فضاپیماها، کاوشگرها و ماهواره ها چه فرقی با هم دارند؟ چطور از زمین بلند میشوند و به بیرون از جو میروند؟ ما در دورهای زندگی میکنیم که هر چندوقت یکبار خبری درباره پرتاب یک فضاپیما به فضا میشنویم پس بد نیست فضاپیماها را بیشتر بشناسیم.
برای ارسال یک فضاپیما به خارج از جو زمین به یک پرتابگر نیاز است که بتواند سرعت لازم برای غلبه بر جاذبه زمین را تأمین کند وگرنه فضاپیما نمیتواند از جو زمین عبور کند.
فضاپیمایی که پرتابگرها به فضا میفرستند، میتواند یک ماهواره فضایی، کاوشگر یا تلسکوپ فضایی باشد. گاهی هم فضاپیماها دارای سرنشین هستند که باید به ایستگاه فضایی بینالمللی برسند.
کاوشگرها، فضاپیماهایی هستند که به سیارات و قمرهایشان فرستاده میشوند تا از آنها عکس بگیرند، مواد موجود در آنها را آزمایش کنند و دربارهشان اطلاعات بهدست بیاورند.
ماهوارهها در فضا ماموریتهای مختلفی مثل نقشهبرداری، عکسبرداری، عملیات مخابراتی و تحقیقاتی دارند و در مدار مشخصی بهدور زمین میچرخند.
ایستگاههای فضایی، پیچیدهترین دستساخته های انسان در فضا هستند؛ مکانی بزرگ برای آزمایش و تحقیقاتی که نیاز است در نبود جاذبه و در فضا انجام بشود. ایستگاه فضایی بینالمللی درحال حاضر هر 90 دقیقه یکبار بهدور زمین میچرخد.
راستی ۱۴ بهمن ۱۳۸۷ روزی است که کشورمان ماهواره امید را با موفقیت به فضا پرتاب کرد.