شروع احتمالی رالی صعودی در بـورس؟
بهبود نسبی وضعیت شاخص کل در هفته گذشته و برخی تغییرات در هفته پیش رو چه شرایطی را برای بورس رقم می زند؟
با تقویت سمت تقاضا در دو روز گذشته، ناظران تکرار این سناریو را به معنای احتمال شروع یک رالی صعودی ارزیایی می کنند.
هر چند که اما و اگرها در این خصوص بسیار زیاد است. به گزارش اقتصادنیوز، با اتفاقاتی که در چند روز گذشته رخ داد، تقاضا در بازار سهام رونق گرفته و انتظارات نیز حکایت از این دارد که این روند معاملات ممکن است با اهرمهای جدیدی که وارد بازار می شود، تداوم یابد. با سیاست های سیاستگذار در رفع دامنه نوسان نامتقارن که به طور عملی از شنبه هفته آینده اجرایی می شود، حالا ریل سیاستها در بورس دوباره به مسیری برگشته که شیوه درستتر و صحیحتری است.
بازگشت دامنه نوسان به وضعیت عادی
به گزارش خراسان بازگشت دامنه نوسان از وضعیت نامتقارن به وضعیت متقارن و بازه قبلی مثبت 5 و منفی 5 و تغییر در حجم مبنا را می توان به عنوان شواهد بازگشت به شیوه سیاست گذاری صحیح دانست. شورای عالی بورس سرانجام بعد از فراز و نشیب های بسیار دوباره تصمیم گرفت دامنه نوسان را متقارن و مثبت و منفی پنج کند.
این درحالی است که دامنه نوسان زمستان سال گذشته به مثبت ۶ و منفی 2 و از ابتدای اردیبهشت به منفی 3 افزایش یافته بود و انتقادات زیادی را در پی داشت. زیرا هرچند محدود کردن دامنه منفی در روزهایی که بازار سرمایه چراغ قرمز جلو می رود، از کاهش ارزش سهم های بنیادی جلوگیری می کرد اما باعث شده بود نقد شوندگی بازار زیر سوال برود. زیرا برای مثال، سهمی ۱۵۰۰ تومان قیمت دارد اما عده ای اعتقاد دارند که این سهم ۱۳۰۰ تومان می ارزد؛ بنابراین باید قیمت سهم کاهش یابد تا خریدار پیدا کند اما محدود کردن دامنه منفی باعث میشد سهم روی قیمت ۱۴۰۰ تومان ثابت بماند.
در این شرایط نه فروشنده میتواند سهم را با قیمت پایین تر بفروشد (حتی اگر اعتقاد داشته باشد سهم با قیمت پایین تر می ارزد) و نه خریدار با قیمت ۱۴۰۰ سهم را میخرد. این فرایند باعث کاهش نقدشوندگی بازار میشود. این درحالی بود که بسیاری از صاحب نظران بر این باور بودند که بازار سرمایه تحت تاثیر ابهامات موجود در شرایط اقتصادی و سیاسی کشور از جمله قیمت دلار، وضعیت مذاکره با آمریکا، انتخابات ریاست جمهوری و... است و به همین دلیل نمیتوان گفت دامنه نوسان نامتقارن تصمیم ۱۰۰ درصد نادرستی به شمار می آید. در هر صورت قرار است دامنه نوسان از امروز شنبه به مثبت و منفی ٥ تغییر یابد. همچنین حداقل ارزش مبنا در حجم مبنا در تمامی نمادهای معاملاتی بورس اوراق بهادار تهران به ۱۵ میلیارد ریال تغییر خواهد یافت. این دو تصمیم باعث می شود اصلاح قیمتی سهم ها سریع تر صورت بگیرد و چنان چه سهم ها بخواهند در آینده رشد کنند، با مبالغ کمتری از معامله رشد کنند و قیمت پایانی بخورند، این موضوع به افزایش نقدشوندگی بازار کمک می کند. البته توجه به این نکته ضروری است که این تصمیم هم مانند سایر تصمیم ها مسکن بازار بوده و همچنان راه حل به تعادل رسیدن بورس، تزریق منابع جدید است.
2 مسیر ورود پول جدید به بورس
اکنون با استقبال خرید اوراق تبعی توسط صندوق های سرمایه گذاری با درآمدهای ثابت، منابع مالی قرار است در بازار سرمایه هزینه و خرج شود که می تواند نشانه ورود 4500 تا 5 هزار میلیارد تومان منابع مالی به بورس در روزهای آینده باشد. بسته حمایتی 10 بندی دولت از بورس که 7 بند آن به تصویب سران سه قوه نیز رسیده، نشان از تزریق 200 میلیون دلار به بازار سهام است که معادل 4 هزار میلیارد تومان خواهد بود.
اگرچه در تزریق پول به بورس، سیاستگذار باید ملامت شود اما در هر صورت جزو اهرمهایی ارزیابی می شود که می تواند بازار را در چند روز آینده تحت تاثیر قرار دهد. البته پیش بینی ها از روند معاملات در بازار سرمایه در روز پایانی هفته ممکن است اندکی متفاوت باشد؛ عرضه اولیه چهارشنبه به همراه فشار عرضه های طبیعی در روز آخر هفته به واسطه مدیریت پولها توسط بازیگران در آخر هفته جزو موانعی است که می تواند با فشار عرضه در برابر تقاضا قد علم کند. البته توان تقاضاها در روز سه شنبه شاخص را با رشد نزدیک 2 درصد مواجه کرد و این می تواند نقطه مثبت بازار قلمداد شود.
شروع رالی صعودی امکان دارد؟
در معاملات روز سهشنبه و در ادامه افزایش تقاضایی که از روز گذشته در بازار شکل گرفته بود، شاخص کل با افزایش حدود 22هزار واحدی رکورد جدیدی را در سال 1400 از خود به جا گذاشت. افزایش تقاضا به لطف افزایش قیمت دلار همچنان در سهمهای شاخص ساز و مخصوصا سهم های دلاری ادامه دارد. در صورتی که این روند بتواند در هفته آینده نیز ادامه پیدا کند میتوان به جمعآوری صفوف فروش سایر نمادهای ارزنده بازار نیز امیدوار بود. هرچند نمیتوان از بازاری که در مقطع فعلی با نبود قطعیتهای فراوانی رو به رو است و هنوز جراحتهای ناشی از بیتدبیری قانون گذاران بهبود نیافته است، انتظار شروع رالی صعودی در کوتاه مدت را داشت. بازار برای ترمیم و سرپا شدن مجدد به زمان نیاز دارد.
6 آمار مثبت بورس در روزهای اخیر
5 ماه نخست سال گذشته پر بود از رکوردشکنیهای مختلف و پیدر پی، اما در چند ماه اخیر، بازار به قدری یکنواخت و قابل پیشبینی حرکت کرده بود که نه تنها خبری از رکوردشکنی نبود، بلکه روند فرسایشی بازار باعث شد صبر سهامداران لبریز شود. در روزهای اخیر تحرکات قابل توجهی در بازار دیده میشود و تقاضای خوبی در برابر موجهای عرضه شکل میگیرد. اگر این روند در معاملات این هفته هم تکرار شود، میتوان به بهبود معاملات امیدوار شد.
1- در هفته اخیر، کمترین رقم ارزش معاملات کل در روز یکشنبه بود که ارزشی معادل 6 هزار و 954 میلیارد تومان داشت و بالاترین رقم هفته -مطابق هفتههای اخیر- روز دوشنبه محقق شد که به رقم 16 هزار و 995 میلیارد تومان بالغ شد.
2- میانگین ارزش معاملات کل هفته 10 هزار و 380 میلیارد تومان بود که نسبت به رقم 8 هزار و 282 میلیاردی هفته پیشین، افزایش 25 درصدی داشته است.
3- در این هفته، میانگین ارزش معاملات خرد بورس 3 هزار و 276 میلیارد تومان بود که نسبت به رقم 2 هزار و 200 میلیاردی هفته پیشین، رشد 49 درصدی داشته است. بالاترین رقم هفته 4 هزار و 287 میلیارد تومان بود که در روز سهشنبه ثبت شد و پایینترین رقم به روز یک شنبه برمیگردد که هزار و 975 میلیارد تومان بود.
4- میانگین ارزش صفهای فروش در هفته اخیر 3 هزار و 849 میلیارد تومان بود که از میانگین هفته پیشین 238 میلیارد تومان کمتر بود و افت 6 درصدی داشته است. بالاترین رقم هفته 4 هزار و 340 میلیارد تومان بود که در روز یک شنبه ثبت شد و پایینترین رقم به روز چهارشنبه برمیگردد که 3 هزار و 160 میلیارد تومان بود.
5- میانگین ارزش صفهای خرید در هفته اخیر 86 میلیارد تومان بود که از میانگین هفته گذشته 45 میلیارد تومان بیشتر بود. در این هفته، میانگین ارزش صفهای خرید 109 درصد افزایش یافته است. بالاترین رقم هفته 215 میلیارد تومان بود که در روز سهشنبه ثبت شد و پایینترین رقم به روز یک شنبه برمیگردد که 14 میلیارد تومان بود.
6- در روز سهشنبه پس از 18 روز کاری متوالی روند خروج پول حقیقی متوقف شد اما این تنها روز هفته بود که شاهد ورود پول حقیقی به بورس بودیم. در مجموع کل هفته هزار و 123 میلیارد تومان پول حقیقی از بورس خارج شد و میانگین هفته خروج پول حقیقی 224 میلیارد تومان بود که نسبت به هفته پیشین کاهش 45 درصدی داشته است.