ترین های انتخابات ادوار ریاست جمهوری
از بیشترین و کمترین میزان مشارکت مردم در انتخابات تا کوتاه ترین دوره ریاست جمهوری در ایران
نویسنده : رعیت نواز
انتخابات ریاست جمهوری همیشه برای حاکمیت و ملت ایران از حساسیت خاصی برخوردار بوده و در تمام دورهها شاهد رقابتهای نفس گیری بین داوطلبان برای تصدی صندلی ریاست جمهوری بودهایم . ما مردم هم فردا در حالی برای انتخاب سیزدهمین رئیس جمهور پای صندوق های رای می رویم که پیش از این 12 بار با مشارکت در انتخابات ریاست جمهوری این اتفاق بزرگ را رقم زده ایم. امروز می خواهیم در این گزارش درکنار مرور میزان مشارکت مردم در 12 انتخابات ریاست جمهوری قبل به ترین های این 12انتخابات ریاست جمهوری نگاهی بیندازیم که به نظر خواندنش خالی از لطف نیست.
بیشترین مشارکت
در دهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری که در 22 خرداد 1388 برگزار شد، میزان مشارکت مردم شگفت انگیز بود و رکورد بی نظیری را به جا گذاشت و هنوز در ادوار مختلف انتخابات این رکورد شکسته نشده است. در این دوره رقابت میان محمود احمدی نژاد، میرحسین موسوی، محسن رضایی و مهدی کروبی بود که در نهایت با پیروزی احمدی نژاد در انتخابات به پایان رسید. میزان مشارکت در این دوره 84.83درصد بود و ۳۹ میلیون و ۳۷۱ هزار و ۲۱۴ رای داخل صندوق های رای ریخته شد.
کمترین مشارکت
پایین ترین مشارکت مردم در ششمین دوره انتخابات ریاست جمهوری رقم خورد و میزان مشارکت تنها 50.66 درصد واجدین شرایط بود. در این دوره آقایان هاشمی رفسنجانی، احمد توکلی، رجبعلی طاهری و عبدا... جاسبی، برای تکیه بر کرسی ریاست جمهوری با هم به رقابت پرداختند و 16 میلیون و ۷۶۹ هزار و ۷۵۵ نفر در ۲۱ خرداد ۱۳۷۲ آرای شان را به صندوق انداختند.
کوتاه ترین دوره ریاست جمهوری
دومین رئیس جمهور کشورمان، کوتاه ترین دوره ریاست جمهوری را داشته است. شهید محمدعلی رجایی در دوم مرداد ۱۳۶۰ با کسب ۱۲ میلیون و ۷۷۰ هزار و ۵۰ رای رئیس جمهور کشورمان و حکم او در ۱۱ مرداد ۱۳۶۰ تنفیذ شد و با ترور او در انفجار تروریستی دفتر نخستوزیری در ۸ شهریور ۱۳۶۰ ریاست جمهوریاش به پایان رسید. مدت ۲۸ روزه ریاستجمهوری شهید رجایی، کوتاهترین دوره ریاستجمهوری در تاریخ ایران تاکنون بوده است.
اولین رئیس جمهور معزول
بعد از پیروزی انقلاب ۱۲۴ نفر برای شرکت در نخستین دوره انتخابات ریاست جمهوری نام نویسی کردند که پس از اعلام انصراف و استعفای چند تن از داوطلبان، در نهایت ۹۶ نامزد در پنجم بهمن ۱۳۵۸ با یکدیگر به رقابت پرداختند که در نهایت ابوالحسن بنی صدر به عنوان نخستین رئیس جمهور ایران انتخاب شد اما حدود 17 ماه بعد یعنی 31 خرداد 1360 با رای 177 نماینده مجلس شورای اسلامی به دلیل بی کفایتی سیاسی از ریاست جمهوری عزل شد و از کشور گریخت.
اولین انتخابات دو دوره ای
در ادوار گذشته ریاست جمهوری تنها یک دوره بود که انتخابات به دور دوم کشید، آن هم نهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری. 27 خرداد 1384 مردم با 62.84 درصد مشارکت در انتخابات نتوانستند در همان دور اول رئیس جمهور خود را از میان هفت نامزد ریاست جمهوری انتخاب کنند و انتخابات میان محمود احمدی نژاد و آیت ا... هاشمی رفسنجانی به دور دوم کشید که در نهایت با پیروزی محمود احمدی نژاد این رقابت هم به پایان رسید.
رکورددار بالاترین درصد رأی
سومین دوره انتخابات ریاست جمهوری در مهر 1360 برگزار شد. مردم 74.26 درصد در انتخابات مشارکت کردند و آیت ا... خامنه ای با کسب 95 درصد آرا تاکنون رکورددار کسب بیشترین رای است. بعد از آیت ا... خامنه ای نام هاشمی رفسنجانی دیده می شود که در دور پنجم هنگامی که 54.59 درصد مردم در انتخابات شرکت کرده بودند، توانست 94 درصد آرا را به خود اختصاص دهد.
رئیس جمهوری با کمترین درصد رای
در میان هفت رئیس جمهوری که کشورمان در این 12 دوره به خود دیده، حسن روحانی با کسب 50.71 درصد کمترین درصد آرا را برای ریاست جمهوری در یازدهمین دوره ریاست جمهوری داشته البته در دوره دوازدهم ریاست جمهوری او توانست حدود 6 درصد رشد داشته باشد و درصد آرای او از میان مشارکت کنندگان به 57 درصد رسید.