نقشه راه دولت در کلام رهبر انقلاب
رهبر انقلاب در یکسال فعالیت دولت سیزدهم نکات مهمی را خطاب به دولتمردان بیان کرده اند اما به طور مشخص حکم تنفیذ و اولین دیدار معظم له با اعضای دولت را می توان به عنوان نقشه راه دولت سیزدهم درنظر گرفت
سال اول فعالیت دولت ها از این نظر حائز اهمیت است که علاوه بر متن حکم تنفیذ رهبر معظم انقلاب برای رئیس جمهور جدید که در آن به نوعی می توان ساختار کلی رویکرد های مد نظر ایشان در خصوص حرکت دولت را یافت، اولین دیدار اعضای هیئت دولت با ایشان نیز همواره ترسیم کننده نقشه راه دولت است .در مطلب پیش رو نگاهی انداخته ایم به مهم ترین توصیه ها و رهنمود های رهبر معظم انقلاب خطاب به دولت سیزدهم .
ضرورت حرکت جهشی برای از سر راه برداشتن موانع و مشکلات
حضرت آیتا...خامنهای رهبر انقلاب اسلامی در تاریخ 12/5/1400 درحکم تنفیذ رأی ملت ایران در انتخابات خطاب به آیت ا... رئیسی به طور مشخص بر ضرورت حرکت جهشی برای از سر راه برداشتن موانع و مشکلات تاکید می کنند :« امروز میهن عزیزمان، تشنه خدمت و آماده حرکت جهشی در همه عرصهها و نیازمند مدیریّتی باکفایت و جهادی و دانا و شجاع است که بتواند توانمندیهای آشکار و نهفته ملّت، به ویژه جوانان را که بسیار فراتر از مشکلات است، بسیج کرده و به میدان کار و تلاش سازنده آورَد؛ موانع را از سر راه تولید بردارد؛ سیاست تقویت پول ملّی را به جِد دنبال کند و قشرهای متوسّط و پایین جامعه را که سنگینیِ مشکلات اقتصادی بر دوش آن هاست، توانمند سازد؛ مدیریّتی که با مشی فرهنگی خردمندانه، مسیر اعتلای مادّی و معنوی ملّت ایران را هموار کرده، حرکت کشور به سمت جایگاه شایستهاش را شتاب بخشد.»
زمان شتابان می گذرد از هر ساعت و فرصتی استفاده کنید
ایشان همچنین درتاریخ 6 شهریور 1400 دراولین دیدار اعضای هیئت دولت سیزدهم، با ایشان چند توصیه خطاب به دولتمردان بیان کردند . حضرت آیت ا... خامنهای خاطر نشان کردند: زمان شتابان می گذرد و این چهار سال زود تمام می شود؛ از هر ساعتی، از هر فرصتی استفاده کنید و نگذارید وقتی را که متعلّق به مردم و متعلّق به اسلام است، تضییع بشود.
بازسازی انقلابی و البتّه عقلانی و فکورانه در همه عرصهها
ایشان ادامه دادند: همّت تان را متمرکز کنید بر این که یک بازسازی انقلابی و البتّه عقلانی و فکورانه در همه عرصههای مدیریّتی انشاءا...به وجود بیاید؛ یعنی حرکت روی ریل انقلاب، در بخش های مختلف مدیریّتی که در کشور هست. انقلابی بودن حتماً بایستی همراه باشد با عقلانیّت که شیوه صحیح جمهوری اسلامی از اوّل کار تا امروز این بوده که حرکت انقلابی با حرکت اندیشهورزانه و عقلانی همراه باشد.
*مقام معظم رهبری در بخش دیگری از بیانات شان ، «رفتن میان مردم و شنیدن بی واسطه از آنها»، «مردمی زندگی کردن» و «حرف زدن با مردم» را سه مظهر مهم مردمی بودن دولتمران خواندند و افزودند: مسئله بعدی عدالتورزی است؛ ما در این زمینهها عقبیم، خیلی باید کار کنیم، خیلی باید تلاش کنیم. به نظر من هر مصوّبهای که شما تصویب می کنید، هر لایحهای که در دولت تنظیم می کنید، هر بخشنامهای که خود شما در دستگاهِ خودتان صادر می کنید، یک پیوست عدالت باید داشته باشد.
*ایشان فساد ستیزی را مکمّل عدالتورزی دانستند و افزودند:جای اصلیِ برخورد با فساد و فسادستیزی قوّه مجریّه است که زمینههای تولید فساد از بین برود؛ نقش قوّه قضاییه بعد از این هاست.
*ایشان در ادامه ضمن تاکید بر لزوم احیای اعتماد و امید مردم افزودند: اعتماد مردم بزرگترین سرمایه دولت است... که البتّه این متأسّفانه یک مقداری آسیب دیده و بایستی ترمیم کنید این را و راهکارش هم این است که حرف و عمل مسئولان یکی باشد.
ضرورت انسجام ، اقتدار و اِشراف دولت
حضرت آیت ا... خامنهای ضمن تاکید بر لزوم انسجام دولت و اقتدار دولت و اِشراف دولت افزودند: انسجام دولتی یعنی از درون مجموعه دولت حرف های مختلف درنیاید؛ یکی یک چیزی بگوید، یکی برود خلاف آن را بگوید؛ خب این ذهنیّت مردم و افکار عمومی را به کلّی خراب می کند؛ این باید یک حالت انسجام [داشته باشد]، وانگهی در عمل هم با همدیگر انسجام داشته باشند. ... پس انسجام لازم است برای این که کار پیش برود. اقتدار هم لازم است؛ دولت بایستی نشان بدهد که می تواند آن کاری که اراده کرده و تصمیمگیری کرده انجام بدهد و پیش ببرد و این جوری نباشد که حالت رهاشدگی احساس بشود. اگر چنان چه شما اقتدار دولتی را در عمل نشان ندهید و حالت رهاشدگی در کشور مشاهده بشود، قطعاً سیاست های تان پیش نخواهد رفت؛ این هم مهم است. اِشراف هم یعنی از گوشه وکنارهای دولت مطّلع باشید. دولت باید وظایفش را با اقتدار و با انسجام و اِشراف انجام بدهد.
*مردان اقتصادی دولت باید هماهنگ عمل کنند
*لزوم توجه به بخشهای پیشران اقتصاد کشور
*خلق پول بانک ها باید در نسبت با تولید انجام شود
*پرهیز از «راه حل های موقتی» و «موکول کردن حل مشکلات به رفع تحریم»
*باید تحرّک ما در عرصه دیپلماسی افزایش پیدا کند و مضاعف بشود. بایستی در دیپلماسی، جنبه اقتصادی تقویت بشود.
*تاکید ویژه بر توسعه روابط تجاری با همسایگان
ایشان ضمن تاکید بر توسعه تجارت با همسایگان ادامه دادند: ما 15 همسایه داریم که یک جمعیّت عظیمی را تشکیل می دهند، بازار وسیعی را به وجود میآورند لکن به این ها منحصر نباید بود و [ارتباط با] دیگرِ کشورها هم همین جور است؛ حدود 200 و خردهای کشور در دنیا هست؛ ما بنا نداریم با تعداد خیلی معدودی، با یکی دو کشور ارتباط داشته باشیم، با بعضیها هم امکانش شاید نیست امّا با اکثر این ها امکان ارتباطات خوب و روان وجود دارد؛ تلاش لازم است.