کنار مردم در دل توفان
رئیسی 2 روز بعد از رای مجلس به کابینه اولین سفر استانی خود را از خوزستان شروع و در 31 سفر استانی بیش از 3540 مصوبه با اعتبار 358 هزار میلیارد تومان تصویب کرد
بعد از انتخاب رئیسی به عنوان سیزدهمین رئیس جمهور کشورمان در سال 1400 سفرهای استانی به شکل متفاوتی شروع شد. رئیسی ، کمتر از یک ماه بعد از تنفیذ حکم ریاست جمهوری و دو روز پس از رای اعتماد مجلس به کابینهاش سفرهای استانی خود را شروع کرد تا از نزدیک شاهد مشکلات مردم باشد. اهمیت این سفرها برای دولت به حدی بود که باعث شد سفرهای استانی دولت سیزدهم در یک سال اخیر به یکی از مهمترین کارهای دولت تبدیل شود.
31 سفر از خوزستان تا کرمان
رئیسی 5 شهریور یعنی تنها دو روز بعد از رای مجلس به وزیران پیشنهادی، سفر خود را با استانی شروع کرد که حق بزرگی به گردن ملت ایران دارد. مردم خوزستان در هشت سال دفاع مقدس در خط مقدم مقابله با دشمن بعثی بودند. با این حال این استان در سالهای اخیر با مشکلات و گرفتاریهای زیادی دست به گریبان بوده است. از ریزگردهای ناخوانده تا سیل، بی آبی، خشکسالی و در نهایت مشکلات اقتصادی و بیکاری که به نوعی فصل مشترک با سایر استانهای محروم بوده است. در طول این مدت به طور متوسط هر 10 روز یک بار رئیسجمهور به یک استان سر زده تا از نزدیک با مشکلات مردم آشنا شود. برای مثال بعید میدانیم تا به حال رئیسجمهوری در توفان شن و مشکلاتی که میتواند برای مردم منطقه ایجاد کند، گیر افتاده باشد در حالی که این اتفاق در آخرین سفر رئیسجمهور در جنوب استان کرمان رخ داد؛ البته باید یادآوری کنیم که به جز این سفرها در طول یک سال گذشته رئیسی برای رسیدگی به زلزله زدهها و سیل زدهها هم به استانهای مختلف سفر کرده که در این گزارش به آنها نپرداخته ایم.
اهمیت سفرهای استانی
شاید برخی بر این باور باشند که میشود از پشت میز و زیر کولر گازی هم مشکلات مردم در جنوب کرمان، سیستان و بلوچستان، خوزستان و... را حل کرد اما وقتی مردم روستاهای دوردست برخی استانها که حتی استاندار و فرماندار را هم ندیدند، رئیسجمهور را بدرقه میکنند آن هم در وسط توفان شن، درک میکنند که حضور یک مسئول عالی رتبه چه میزان میتواند به آنها امید بدهد و شاید کمترین کاری که این سفرهای استانی میکند، این است که رابطه خاکگرفته دولت و مردم را برای ایجاد امید، نشاندادن سویههای تغییر، گرمکردن دل مردم و ... پاک میکند. فایده دیگر این سفرها لمس مشکلات از نزدیک برای گرفتن تصمیمات دقیق است نه تصمیم گرفتن زیر باد کولر در اتاق مشرف به باغ مشجر پاستور یا نیاوران برای کروچان و روستاهای جازموریان و... البته باید مراقب بود که این سفرها به ضد خود تبدیل نشود چون با دادن وعده و به ثمر نرسیدن آن نه تنها امیدی در دل مردم زنده نمیشود بلکه آنها را به وعدههای مسئولان بدبین میکند. دیدن رقم 358 هزار میلیارد تومانی این مصوبات که 100 هزار میلیارد تومان بیشتر از رقم بودجه عمرانی سالانه کشور است، این بیمناکی را بیشتر میکند. همچنین در صورتی که اسناد و قواعد آمایش سرزمین در این مصوبات رعایت نشده باشد، میتواند آثار سوئی داشته باشد که در یادداشت امروز به طور مفصل به آن پرداخته ایم. بنابراین باید گفت: سفر استانی بدون شک خوب است اگر نتیجه داشته باشد و این سفرها بدون شک بد است اگر نتیجه نداشته باشد.
آماری از مصوبات 31 سفر استانی
در 31 استانی که رئیسجمهور در طول یک سال گذشته به آنها سفر کرده، در مجموع بیش از 3540 مصوبه با اعتبار بیش از 358 هزار میلیارد تومان به تصویب رسیده است. در این بین خوزستان بیشترین اعتبار را در سفرهای استانی با رقم 36 هزار میلیارد تومان به خود اختصاص داده و کمترین اعتبار هم به استان خراسان جنوبی با رقم دو هزار میلیارد تومان رسیده است. همدان هم با 247 مصوبه، بیشترین مصوبات را دارد و ایلام با 63 مصوبه کمترین مصوبات را. با این حال بیشترین مصوبات به امور زیربنایی و توسعه و تکمیل راهها اختصاص داشته است. به طور مثال در استانهای همدان، کردستان، خراسان جنوبی و.... به این موضوع بیشتر از دیگر مسائل اهمیت داده شده است. در کرمان بیشترین دغدغه و مصوبات مربوط به طرحهای آب رسانی است. در استان هرمزگان تمرکز ویژه بر شیلات و کشاورزی و گازرسانی بوده است. ناگفته نماند که بخشی از این مصوبات هم مربوط به تکمیل پروژههای نیمه تمام استان هاست. به طور مثال در همدان یک پروژه 17 ساله قرار است به اتمام برسد و در قزوین هم پروژه نیمه تمام بیمارستان 700 تخت خوابی و احیای کارخانه کنتور سازی در دستور کار قرار گرفته است. جدای از این، بخشی از این مصوبات هم در بودجه دیده شده اما برای تسریع و رفع مشکلات و هماهنگیهای اجرایی و ساختاری در این سفرهای استانی به تصویب میرسند.
امیدهای سفرهای استانی
طرح آب رسانی الغدیر در استان خوزستانی که معضل بیآبی دارد، کارخانه فولادسازی در خرمشهری که جوانان درد بیکاری دارند، طرحهای راه و شهرسازی، طرحهای وزارت نیرو (سه نیروگاه ۴۲ مگاواتی و انتقال آب از دریا)، طرحهای جهادکشاورزی که در سفر استانی به سیستان و بلوچستان تصویب شد و پیشرفت ۹۰ درصدی این طرحها (به گفته استاندار)، تسریع در روند واگذاری زمین برای طرحهای سرمایهگذاری در استان خراسان رضوی و فعال شدن بازارچههای مرزی نمونههایی از اقدامات دولت در استانهای محروم بوده که تمامی آنها نتیجه حضور میدانی رئیسجمهور است. همچنین راهاندازی مجدد طرح فولاد میبد یزد و اختصاص هفت هزار میلیارد تومان اعتبار برای تکمیل طرحهای نیمه تمام در این استان، تصویب ۱۴ طرح با اعتبار ۳۸۶۸ میلیارد تومان در بخش کشاورزی گلستان، اختصاص ۱۰۰۰ میلیارد تومان برای تکمیل بیمارستان ۷۰۰ تختخوابی قزوین، انتقال آب ارس به تبریز، برنامه ریزی برای حل مشکلات گمرکی منطقه آزاد ارس در سفر به استان آذربایجان شرقی، تنها نمونهای از تصمیمات و مصوبات دولت در سفر به استانها بوده است که امید های بسیاری را برانگیخت و ضرورت دارد دولتمردان در دور دوم سفرها با نظارت دقیق بر اجرایی شدن این مصوبات این کار بزرگ دولت را به نتیجه برسانند چرا که اگر این مصوبات به نتیجه نرسد عملا باعث ریزش سرمایه اجتماعی خواهد شد و این گام مهم دولت را بی فایده خواهد گذاشت .