
گفت و گو با «ضیا الدین دری» کارگردان مطرح کشور درباره هفتادسالگی خراسان و...
تعداد بازدید : 328
تیترزن خوب در مطبوعات نداریم
مریم ضیغمی | روزنامه نگار
همه بینندگان «سیدضیاءالدین درّی» را با سریال های مطرح و ماندگاری همچون «کیف انگلیسی» و «کلاه پهلوی» می شناسند. او هنرمندی مهربان و افتاده است و اگر چه تحصیلات خود را در رشته علوم ارتباطات ناتمام گذاشته اما بسیار دقیق و کارشناسانه درباره مطبوعات اظهار نظر می کند و به اخبار روز واقف است. به مناسبت هفتادمین سالروز انتشار روزنامه خراسان با این هنرمند توانا همکلام شدیم.
روزنامه خراسان را چقدر می شناسید؟
در مقطع ساخت سریال "کیف انگلیسی" برای مطالعه و تحقیق چشمم به نسخه های قدیمی روزنامه خراسان افتاد. در حد تحقیقاتی که می خواستم درباره تغییر کلاه پهلوی و مواردی از این بین در این روزنامه مطالبی بود که مطالعاتی داشتم. در سال های اخیر جسته و گریخته روزنامه خراسان را مطالعه کردم و مطالب آزار دهنده نداشت. مواقعی هم که با من مصاحبه داشتید نگاهی به مطالب روزنامه انداخته ام. شکایت حقیقی، حقوقی و فردی در این روزنامه به ندرت اتفاق افتاده است و امتیاز مثبتی محسوب می شود که روزنامه ای در چالش موجود بین فضای رسانه ای بتواند به دور از انگ جناحی و تشکیلاتی خودش را عبور دهد.
وضعیت روزنامه نگاری را در کشور چگونه ارزیابی می کنید؟
روزنامه های ما آن قدر تکراری، پرت و پلا و تیترهای ضعیف می زنند که باعث تاسف است. ما مدعی هستیم بیش از 100 سال روزنامه کتبی داریم اما از درون روزنامه های مان فقط یک تیتر ما بین المللی شد. ما حتی نتوانستیم در عرصه مطبوعات به عنوان رکن چهارم دموکراسی حرکتی کنیم که دنیا تحت تاثیر قرار گیرد اما فقط یک مرتبه تیتر "دستکش ها را آویزان کنید" مطرح شد. در حالی که ما در این 100 سال باید 100 تیتر بین المللی داشته باشیم. ما یک تیتر زن خوب در مطبوعات نداریم. متاسفانه تیتر دو خطی می زنند!
برای این که روزنامه خراسان در آستانه 70 سالگی اش بیشتر از گذشته موفق شود چه پیشنهادی دارید؟
روزنامه خراسان می تواند تمام مطبوعات را بگیرد، می تواند به بالای 100 هزار تیراژ برسد و حتی بالاتر. باید متوجه باشیم که صفحه اول چه باشد، نیم صفحه اول چه باشد. تیتر تان باید دارای تعلیق باشد، وقتی مثلا می گوییم " دستکش ها را آویزان کنید" همه باید آن مطلب را بخوانند که معنی این تیتر را بفهمند. به جز کسانی که تحصیلات غربی در حوزه روزنامه نگاری دارند در کل مطبوعات کشور، از بقیه روزنامه نگارها یک نفر قبول نمی شود. تیتر زدن در مطبوعات خیلی حائز اهمیت است. در کنار درس خواندن استعداد هم باید داشته باشی. اگر تیتر زن خوب باشی تیراژ روزنامه بالا می رود. حتی ایرانیان خارج کشور مشتاق مطالعه آن خواهند بود. روزنامه نباید قیمت خود را بالا ببرد بلکه باید تیراژ خود را بالا ببرد و مطالب را با کاغذ کاهی منتشر کند و اسکناس بگیرد و این می شود کارخانه چاپ اسکناس. مردم مطلب خوب را می خرند. بنابراین به نظرم این روزنامه باید به سمت حرفه ای تر بودن حرکت کند، اندکی گرافیک خود را اصلاح کند، عکس ها را درست انتخاب کند، روی زدن تیتر خیلی دقت کند و تیتر مانا بزند. ما زبان مان در حوزه زبان، اختصار نیست. ما در حوزه زبان فارسی مدرن کار نکرده ایم و احتیاج به کار تخصصی ادبیاتی دارد. اول باید دستور زبان را ایجاد کنیم یعنی به مردم بفهمانیم که آن چه می خوانید جمله گذشته است ولی مال امروز است. تیتر باید کنجکاوی مخاطب را بر انگیزد. بعضی از تیترها در حافظه ملی است.
نظرتان درباره سن 70 سالگی چیست؟
70 سالگی سن کمی نیست. امیدوارم اگر خدا بخواهد به 70سالگی برسیم و این سن را رد کنیم.
اگر 70 ساله شدید چه حس و حالی در آن حس دارید؟
قطعا باید حس و حال یک پدر بزرگ را داشته باشم. طبیعی است اگر 70 ساله شوم از خدا می خواهم پخته تر شوم.
یک جمله درباره 70 سالگی روزنامه خراسان؟
معتقدم روزنامه خراسان قابل احترام است یعنی احترام بر انگیز است.
چرا بعد از سریال "کلاه پهلوی" دیگر اثری نساختید؟
پخش سریال" کلاه پهلوی" از شبکه افق آغاز شده است. من در2_3 سال اخیر فیلم نامه های زیادی نوشته ام اما قسمت نبوده که کار کنم یعنی فعلا مافیایی هستند که قصد متهم کردن آن ها را ندارم اما طیفی فعلا حاکم هستند و از فرصتی به بهترین نحو استفاده می کنند که به نظر من چرا نکنند! ما سهمی نداریم حال اگر نوبت ما باشد و عمرمان به دنیا باشد و یک طیفی بیاید و بخواهد ما کار کنیم، کار می کنیم در غیر این صورت کار نمی کنم همان طور که بعد از 5_6 سال هنوز تسویه کامل سریال کلاه پهلوی با من نشده است.