
بررسی مزایا و چالش های شغل قالی شویی در ایران
تعداد بازدید : 13
رونق شغل قالیشویی در فصل خانهتکانی
فریده حبیبی
روزنامهنگار
همه ساله با نزدیک شدن به ایام نوروز برخی مشاغل باز تعریف میشوند و رونق میگیرند. کارگاههای قالیشویی یکی از مراکزی است که باتغییر فصل از زمستان به بهار، رونق عجیبی میگیرند تا جایی که و برای شستن فرش خانهات را برای نوروز باید از این کارگاهها وقت بگیرید. اشتغال زایی این کارگاهها در این ایام بسیار بالاست. به همین بهانه به سراغ این شغل و چالش های آن رفتیم.
در این رابطه گروه دخل و خرج به سراغ یکی از کارگاهان قالیشویی رفت تا در ارتباط با مضرات و سودهای این شغل با خودشان مصاحبه ای نسبتا کوتاه انجام داد.
مدیران کارگاه ها و کارخانه ها بر این باورند بازار داغ قالیشویی از 22 بهمن تا 29 اسفند هر سال است آنها میگویند: تمام مردم ایران 11 ماه هر اتفاقی که برای قالیشان بیفتد تحمل میکنند به امیدآن هستند که در ایام نوروز آن را بشویند و دیگر مثل زمان های قدیم تر کسی خودش فرش یا قالی خانه خودش را نمی شوید و این معنی رونق قالی شویی در این ماه ها است.
3 مورد از چالش های این شغل
فصلی بودن شغل قالیشویی: اوج درآمد قالیشویی ها یک ماه آخر سال تا اردیبهشت است، و می شود که در فصل های سرد، دخل و خرج شان با هم سازگار نباشد.
1- تغییر ندادن قیمت شستشو توسط اتحادیه
گران شدن هزینه های حمل و نقل ،پودرهای شستشو، حقوق کارگران و دستگاه های قالیشویی
مدیریت قالیشویی مورد نظر با اعلام اینکه قالیشویی کار فصلی محسوب میشود گفت: حقوق کارگران را همان گونه که وزارت کار تعیین کرده میپردازیم که امسال حدود 1 میلیون و 114 هزار و 140 تومان است و اکنون عیدی و پاداش کارگران را نیز قبل از پایان سال میدهیم. او در ادامه متذکر شد که به جرات میگویم که 9 ماه از سال دخل و خرج برابر است و سودی ندارد.
وی در تشریح این موضوع میگوید: اکنون 3 سال است که اتحادیه، قیمت شستشو را تغییر نداده است در حالی که قیمت همه چیز بالا رفته است.
وی با یادآوری اینکه گاز، برق و سایر خدمات دولتی افزایش یافته است گفت: قالی را از درب منازل تحویل میگیرم ، این در حالی است که بالا رفتن قیمت سوخت، هزینههای حمل و نقل را بالا برده است برای شستشو نیز پودر و مایع هیدرو (برای رنگبرداری) استفاده میکنیم که آنها نیز گران شده است وی با اعلام اینکه در 3 سال گذشته حقوق کارگر حدود 100 هزار تومان افزایش یافته است اما چیزی به درآمدمان افزوده نشده است.
2- چگونه خودمان صاحب یک کارگاه قالیشویی شویم
برای این کار 2 روش وجود دارد در دو روش بهتر است قبل از شروع کار یک ساختمان نسبتا بزرگ مناسب برای این کار در نظر بگیریم که این ساختمان با توجه به مکان و زمان خرید و مقدار زیربنای آن قیمت های متفاوتی دارد، همچنین بسته به خریدن ملک یا رهن و اجاره قیمت های بسیار متفاتی دارد. سپس خوشبختانه با توجه به اینکه در این شغل نیاز به مدرک یا آزمون خاصی نیست یه دنبال کارهای اداری دریافت مجوز کار رفت.
حال اینکه تفاوت این دو روش در چیست؟ روش اول اینکه شما می توانید با تعداد زیادی کارگر و دستگاه های ساده و ارزان کار خود را آغاز کنید که در گذشته ها بسیار ازین روش استفاده می شد، اما روش دوم که مسلما پر هزینه تر هم خوهد بود این است که همان ابتدای کار همه دستگاه های مربوط به قالیشویی را خریداری کنید و کار خود را آغاز نمایید که این روش بسیار آسان تر از روش اول است البته بسیار هم پر هزینه تر !!!!
خدمات قالیشویی
شستشوی انواع فرش در زمینه شستشوی انواع فرش ماشینی،دستبافت،کرک،ابریشم و تابلوفرش بارعایت اصول مذهبی
رفوگری:رفع هرگونه پارگی انواع فرش وتابلو فرش
رنگبرداری و لکه برداری:رفع وبرداشتن هرگونه لکه ورنگ بدون آسیب رسیدن به فرش
ریشه زنی:تعمیر وبافت ریشه نو برای انواع فرش وتابلو فرش
مدیریت قالیشویی به تشریح خط شستشوی قالی پرداخت و گفت: قالی که از در وارد میشود به اطاق غبارگیری میرود و پس از آنکه به وسیله دستگاههای مربوطه تکانده شد به قسمت شستشو میرود و سپس در گرمخانه خشک میشودکه بیش از 4 ساعت در گرمخانه میماند تا علاوه بر خشک شدن به نوعی میکروبکشی هم بشود و پس از آن تحویل مالک آن میدهیم.
سخن آخر
مدیریت کارگاه در هنگامی که قصد خروج از کارگاه را دارم با نشان دادن قالیهایی که بیش از 20 میلیون تومان قیمت دارد، میگوید: امروزه رنگها تقلبی شده و بسیاری از قالیها در اثر شست و شو دچار مشکل میشوند، یا رنگشان قاطی میشود و یا تغییر رنگ میدهند که آنگاه باید تاوان بدهیم که تا امروز بارها تاوان دادهایم و صاحبان قالیها نیز بدون در نظر گرفتن شرایط قالیشان، این تاوانها را میگیرن.
تصور عامه بر این است که برای ثروتمند شدن باید دست به کار خارق العاده ای زد یا شق القمر نمود در حالی که بسیاری از افراد تنها با تلاش و استمرار به انجام کاری که در آن مهارت دارند به ثروت رسیده اند.
بزرگترین هدف ما از این مقالات این است که شما با توجه به میزان علاقه و اراده و میزان تحصیلاتتان برای ثروتمند شدن همه راه های درآمدزایی را در نظر بگیرید و با تلاش خود به نقطه دلخواه زندگیتان برسید، پس به امید آن روز