اگر در جریان ترندهای روز تبلیغاتی و انواع محتوا باشید، حتماً میدانید که این روزها تولید ویدئو بیشتر از بقیه انواع محتواها مورد توجه قرار گرفته است. تقریباً در هر سایت یا شبکه اجتماعی و هر جای دیگری شما دست کم یک ویدئو مشاهده میکنید که از آن برای نمایش و معرفی محصول و خدمات استفاده شده است. همین باعث شده است که تب جدیدی در دنیا به وجود میآید. تبی که بازار خوبی برای جوانان علاقهمند به فیلمسازی و تولید ویدئو و تدوین آن به وجود آورده است.
تولید ویدئو با آن چیزی که در ذهن بیشتر افراد تازهکار در این حوزه وجود دارد، کاملاً متفاوت است. وقتی اسم ساخت انواع ویدئو میآید، ذهن به سمت چگونگی فیلم برداری میرود؛ اما تولید انواع ویدئو، یک دانش است که خود به چند شاخه تقسیم میشود. در واقع برای ساخت هر نوع ویدئو، فرقی نمیکند چه چیزی باشد، به افرادی با دانش مختلفی نیاز است. همه چیز فیلم برداری نیست؛ سناریو نویسی، کارگردانی، تعریف شخصیت، پلان، طراحی صحنه و ... از جمله عواملی هستند که باید در کنار هم قرار بگیرند تا یک ویدئو باکیفیت ساخته شود.
برای همین اولین سوالی که افراد تازهکار از متخصصان میکنند، این است که تولید ویدئو چیست و برای موفق شدن چه کاری باید انجام داد؟ ما برای یافتن پاسخ این سؤال این بار به سراغ خانم عاطفه اله بخشی، جوان فعال در حوزه گویندگی و تولید ویدئو رفتیم. البته ایشان بیشتر در حوزه گویندگی فعال بوده است اما حدود دو سال است که درزمینه تولید ویدئوهایی مانند گزارش هم دستی دارد. همچنین او تاکنون توانسته است با برندهای خیلی بزرگ به ویژه در رادیوهای اینترنتی مانند رادیو راز و مهرآوا فعالیت کند.
ما در این مقاله سعی کردیم نکات ناگفته و اصلی را که خانم اله بخشی برای موفق شدن در این حوزه به ما گفته است، برای شما بنویسیم.
تولید ویدئو دقیقاً چیست؟
هدف از تولید ویدئو (البته نوعی که امروز داغ محافل است) این است که شما محصولات یا خدمات برند خود را معرفی کنید. ویدئویی که کاربر دقیقاً حس کند با استفاده کردن از آنها نیازش کاملاً برطرف میشود. برای نمونه میتوان تبلیغات ویدئو خودروها را معرفی کرد. مشتری شما دنبال خودرویی است که افزون بر ارزان بودن بتواند به راحتی از آن استفاده کند. این نیاز مشتری شماست. شما خیلی راحت با تأکید بر چند مزیت مانند راحت بودن صندلی و راحت بودن عوض کردن دنده یا چراغهای اتوماتیک و ... میتوانید نشان دهید که این خودرو دقیقاً همان چیزی است که آنها میخواهند.
در تولید ویدئو لازم نیست که چند شخصیت وجود داشته باشند و صحبت کنند، بلکه گاهی اصلاً در آن هیچ صحبتی ردوبدل نمیشود، فقط تصاویر هستند که پیام را به کاربران شما نشان میدهد. در تولید انواع فیلم که این روزها استفاده میشود، هدف فقط گفتن یک نکته است. حال این نکته میتواند چگونگی برطرف کردن نیاز مشتری باشد یا یک نکته اخلاقی یا هر چیز دیگری.
ویدئوهای امروزی در حالت کلی به دو دسته پویانمایی و رئالی تقسیم میشوند که هرکدام زیرشاخههای متفاوتی دارند. افزون بر آن در هرکدام هم نیاز به استفاده از دانشهای تخصصی است. نمیتوان کسی را پیدا کرد که هم کار پویانمایی انجام دهد و هم به تولید ویدئوهایی مانند فیلمهای امروزی بپردازد.
همه چیز را باید بداند
اگر بخواهیم نگاهی عادی به تولید ویدئو داشته باشیم، میشود همان کاری که شما با گوشی موبایل خود انجام میدهید. فشار دادن دکمه استارت و شروع ضبط ویدئو؛ اما ما میخواهیم تخصصی در این زمینه صحبت کنیم. تولید ویدئوی حرفهای یعنی ویدئویی که بتواند هدف شما را به درستی به کاربر انتقال دهد و در برندینگ شما مؤثر واقع شود. پس باید تمامی بخشها در ساخت آن قرار بگیرد. بخشها شامل فیلم نامه نویسی، سناریونویسی، دکوپاژ، طراحی صحنه، تعریف شخصیت، تعریف پلان، نورپردازی و ... است.
کسی که در حوزه تولید و پویانمایی فعالیت دارد اولین چیزی که باید به آن تسلط داشته باشد، دانش گرافیک است؛ اما این دلیل نمیشود که او سناریو نویسی و دیگر موارد را نداند. باید در نظر گرفت که چنین فردی در حوزه تولید ویدئو فعالیت میکند. پس تمامی ویدئوها موارد بالا را باید داشته باشند؛ یعنی از قبل ساختار یک فیلم واقعی را در نظر بگیرد. البته لازم نیست که پویانماکار بتواند سناریو بنویسد؛ اما باید بداند که پویانمایی خود را چگونه تولید کند یا چه شخصیت هایی با چه ویژگیهایی با چه صحنههایی به کار برد تا بر اساس سناریو باشد.کسی که در حوزه گزارش و مستند هم کار میکند، در این زمینهها باید اطلاعات داشته باشد. البته داشتن اطلاعات مهم نیست بلکه باید تجربه کار کردن با هرکدام از موارد را هم در رزومه خود داشته باشد. این تجربه است که به او در فهم کار کمک زیادی خواهد کرد.
تولید ویدئو کار تیمی است
در تولید یک ویدئو فقط فیلمبرداری انجام نمیشود. در واقع این فقط بخش کوچکی از کار است. بلکه باید از قبل طراحی صحنه آماده شود، سناریو نوشته شود، شخصیت ها و ویژگیهای آنها تعیین شود و افزون بر آن کارگردانی وجود داشته باشد تا آنها را نیز مدیریت کند. همه اینها در کنار هم قرار میگیرند تا یک ویدئوی تبلیغاتی ۳۰ ثانیهای، ساخته شود. برای همین نمیتوان کار ویدئو را کار تک نفره حساب کرد ؛ اما مسئله این جاست به افراد تازهکار که تیم ندارند، کمتر کسی اعتماد میکند. آنها تیم ندارند؛ اما میتوانند تیمی بسازند یا عضوی از تیمی شوند. اگر شما حرفهای هم باشید، باز هم برای کار خود نیاز به تیم دارید.
برای همین برای این که بتوانید در این کار موفق شوید بهتر است که در یک حوزه تولید ویدئو دانش تخصصی و بسیار بالایی به دست بیاورید. برای مثال شما میتوانید در فیلم برداری و تکنیکهای آن خود را قوی کنید یا کار تدوین را به صورت حرفهای یاد بگیرید. هر چه شما در حوزهای تخصصیتر باشید، بهتر میتوانید پروژه بگیرید و حتی عضو تیمهای بزرگ شوید. تمامی شرکتهای تبلیغاتی برای تولید ویدئو، خود دارای تیم تخصصی است. باز هم تأکید میکنیم که شما نیاز است تا به تمامی اصطلاحات فیلمسازی آشنا باشید.
چه دانشی باید داشته باشیم؟
ما در بالا نوشتیم که تولیدکننده ویدئو باید یک حوزه تخصصی را مشخص کند و افزون بر کسب دانش بسیار بالا در آن، به دیگر حوزهها هم وارد شود. این دانش به دو صورت آکادمیک یا تجربی به دست میآید. برای به دست آوردن آن لازم است که در دانشگاه، درس فیلمسازی و کارگردانی بخوانید. موسسههای تولید ویدئو و فیلمسازی هم به شما تقریباً همه چیز را کامل یاد میدهد. بعد از آن شما میتوانید یک مورد را بر اساس علاقه خودتان انتخاب کنید و تا آخر پیش بروید. همچنین میتوانید در کنار یک نفر به صورت تجربی هم یاد بگیرید. هرچند که باز نیاز است شما دورههایی را بگذرانید یا کتابی را در این خصوص مطالعه کنید. البته در این کار تجربه حرف اول را میزند؛ یعنی شما زمانی میتوانید پروژههای بیشتری بگیرید که تجربه زیادی داشته باشید. وقتی تازه وارد این کار میشوید به دلیل نداشتن رزومه قوی مطمئناً کسی با شما کار نخواهد کرد. پس باید برای خودتان رزومه بسازید. گاهی ممکن است که با پرداخت پول به یک متخصص خود در تولید گزارش به او کمک کنید. به هرحال برای شما رزومه میشود. افزون بر این برای موفق شدن در این حوزه شما باید همه اطلاعات مربوط به تولید یک فیلم متن تبلیغاتی را بدانید. نکته مهم دیگر این که شما باید اصول تبلیغات فروش و دیجیتال مارکتینگ را هم بدانید. برای این که شما قصد تولید یک ویدئوی تبلیغاتی برای برند خاصی را دارید.
چقدر بودجه نیاز است؟
اولین بودجه که شما باید در نظر بگیرید، بودجه برای آموزش است. تا زمانی که کامل تمامی نکات را یاد نگرفتید، وارد تولید محتوای ویدئویی نشوید. موسسههای زیادی نیز وجود دارند که به شما در آموزش ساخت انواع ویدئو کمک زیادی خواهند کرد. تجهیزات فیلم برداری بسیار گران است و امکان خرید برای همه وجود ندارد، پس بهتر است که با یک فیلم بردار و دیگر افراد مرتبط مانند سناریونویس برای پروژههای خود همکاری کنید. برای همین است که در بالا گفتیم کار ویدئو کار تیمی است. اگر دانش فیلم برداری داشته باشید، میتوانید دستگاه ویدئویی را نیز کرایه کنید. به هر حال نیاز است که بودجهای را برای این مسئله کنار بگذاریم. این که کرایه دستگاه چقدر است، بستگی به محل دارد.
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
شرایط دشوار اقتصادی، سوای این که بسیاری از بنگاه ها را از تکاپوی رشد و توسعه و نفوذ در بازارهای جدید و صادراتی انداخته، نگاه بسیاری از قشرهای جامعه را نیز به مرتفع کردن نیازهای ضروری تر مانند خوراک و پوشاک و مسکن معطوف کرده است. این را آمارهای رسمی نیز تایید می کند. به عنوان مثال، نتایج ارزیابی هزینه و درآمد خانوارها در سال 97 گویای این است که به رغم رشد 26.9 درصدی قیمت ها در سال گذشته، هزینه های خانوار تنها 19.3 درصد رشد کرده است. این موضوع نشان دهنده سیاست انقباضی خانوارها در مصرف، برای کاهش هر چه بیشتر هزینه هاست. از طرف دیگر گزارش هفته گذشته دخل و خرج نیز نشان داد که طیف گسترده ای از قشرهای حقوق و مزد بگیر در طبقات متوسط و رو به پایین قرار دارند که بیم لغزیدن آن ها به سطوح پایین تر درآمدی در سال های آینده وجود دارد. البته این پدیده مسئله امروز و دیروز نیست. چندین سال است که در سایه اصلاح نشدن ساختارها و چالش های اقتصاد ایران و صرفاً اکتفا به سیاست های کلی، عمومی و غیر اثربخش برای دهک های پایین درآمدی، بسیاری از منابع کشور به هدر رفته و در عین حال، چهره فقر به صورت نسبتاً پایداری خود را در قشرهای یادشده عیان کرده است. به طوری که طبق برآوردهای مرکز پژوهش های مجلس در سال 96، نرخ فقر مطلق در ایران 16 درصد بوده که پیش بینی می شود این رقم تا پایان سال 97 به 23 تا 40 درصد رسیده باشد. با این شرایط بدیهی است که ضمن در نظر گرفتن اولویت های اقتصادی، رهایی از فقر مطلق دهک های پایین، باید جزو فوری ترین برنامه های اقتصادی قوای اجرایی کشور قرار گیرد. در این خصوص گزارش اخیر مرکز پژوهش های مجلس به تشریح دلایل ایجاد فقر پایدار در ایران پرداخته است که در ادامه به مهم ترین محورهای آن خواهیم پرداخت.
وقتی فرصتی برای بهبود نیست!
اگر چه ممکن است پاسخ خیلی از ماها به این سوال، ناظر به انواع فسادهای اقتصادی، اختلاس ها و ... باشد که امروزه دادگاه های اقتصادی برای آن تشکیل شده است، اما به طور مشخص تر می توان طیفی از جهت گیری های ناکارا در خصوص گسترش فقر در جامعه را پیدا کرد که متاسفانه یک نوک اصلی پیکان انتقاد در این زمینه متوجه دولت است.
یکی از مهم ترین پاسخ ها به این که چرا فقر پایدارتر شده است، به این موضوع بر می گردد که در سایه سیاست های ناکارای رفاهی در کشور، تحرک درآمدی افراد به خصوص در دهک های پایین درآمدی، دچار نوعی انجماد شده است. بررسی های اخیر مرکز پژوهش های مجلس نشان می دهد که پدیده تحرک درآمدی در دهک های یک و دو بسیار اندک بوده و احتمال این که خانواری در این طبقات بتواند وضعیت خود را بهبود بخشد، بسیار اندک است. این به آن معنی است که این افراد حتی در صورت توانایی های بالقوه، به دلیل ضرورت های معیشتی، توان ظهور و بروز این توانمندی ها را ندارند. این مطالعات در بخشی دیگر به نکته جالب دیگری نیز اشاره کرده است. بررسی مهم ترین عوامل جابه جایی خانوارها در دهک های درآمدی نشان می دهد که اگر چه مهم ترین عامل ورود افراد به ورطه فقر، کاهش درآمد بوده، اما مهم ترین عامل خروج از فقر خانوارها به افزایش درآمدهای متفرقه مربوط بوده است. لذا در این شرایط وجود حمایت های بیرونی نظیر یارانه های متناسب با نیاز، جهت خروج از فقر این افراد الزامی است.
شغل هایی که فقط اسمشان شغل است
پدیده دیگری که هم اینک گریبانگیر قشرهای کم درآمد شده، به کم درآمدی خانوارها بر می گردد. در شرایط کنونی کم نیستند کارگرانی که با عقب افتادگی مزدی مواجه شده اند. با این حال، کار با مزد عقب افتاده را بر خروج از کارگاه و یافتن شغل دیگر ترجیح داده اند. این مسئله در قشرهای ضعیف، به شکل واضح تری نمایان است. بررسی بازوی پژوهشی مجلس در این زمینه نشان می دهد که در بین سرپرستان خانوار سه دهک پایین درآمدی یعنی سرپرستان حدود 24 میلیون نفر، بیش از نیمی از افراد شاغل هستند، با این حال، داشتن شغل، امکان خروج آن ها از فقر را فراهم نکرده است. این بررسی ها مشخص کرده است که اگر چه تعداد موقعیت های شغلی بیش از چند هزار است، اما تمرکز بسیار بالایی در تعداد محدودی شغل وجود دارد. به گونه ای که در دهک اول شهری، 65 درصد افراد، تنها در هفت موقعیت شغلی حضور دارند. این تمرکز بالا در تعداد محدودی شغل، دو پیام دارد. اول این که در دهک های پایین، تنوع مهارتی پایینی وجود دارد. دوم این که این تمرکز بالا به معنی عرضه بیشتر در موقعیت های شغلی خاص (با نیاز به مهارت کمتر و بدون آموزش مانند کارگر ساختمانی) و در نتیجه احتمالاً دستمزد پایین تر خواهد بود. لذا آموزش های مهارتی به گونه ای که از یک سو معیشت این کارگران دچار خدشه نشده و در عین حال آن ها را هر چه سریع تر به سطوح بالاتر مهارت و مزد ارتقا دهد، اولویت بالایی خواهد داشت. همچنین حضور فقرا در مشاغل غیر رسمی و بهره مند نشدن آن ها از قانون کار و خدمات بیمه ای نیز، از دیگر گره هایی است که مانع از خروج آن ها از فقر می شود. طبق مطالعات طرح تکاپو در وزارت رفاه، در سال های اخیر برآورد شده است که 57 درصد اقتصاد کشور، به شکل غیر رسمی فعال است. در این خصوص، راه اندازی هر چه سریع تر سامانه های کار برای حذف قراردادهای سفید امضا می تواند بخشی از این مشکل را مرتفع سازد.
نظام آموزشی ساز خود را می زند
بی ارتباطی نظام آموزشی با بازار کار نیز از آن دسته مسائل کهنه نظام اشتغال کشور است. تجمع بالای فقرا در شغل هایی که به مهارت اندک نیازمندند، یک روی این معضل را شکل می دهد. در سوی دیگر، مطالعات انجام شده، بیانگر این هستند که آموزش های نظام آموزش عالی زیر 5 درصد نیازهای آموزش بازار کار را پوشش می دهد. یک ریشه اصلی این مسئله به گسترش خصوصی سازی کور آموزش عالی بر می گردد.در سال های اخیر شاهد ظهور دانشگاه های غیر انتفاعی هستیم که راحت ترین راه برای کسب درآمد آن ها، راه اندازی دوره های کم خرج علوم انسانی است. آموزش هایی که با سطح درآمدی اکثر طیف های جامعه نیز تطابق دارند. به این ترتیب رشته های پرهزینه تری همچون کشاورزی و فنی و مهندسی که نیازمند آزمایشگاه ها و تجهیزات آموزشی بیشتر هستند از چرخه آموزش این موسسات حذف شده اند. پیشتر، مشروح نکات درباره این موضوع در گزارش مورخ 7 اردیبهشت امسال دخل و خرج بررسی شده است.
دسترسی نامتوازن به تسهیلات بانکی
در شرایطی که کژکارکردهای نظام بانکی منجر به تمرکز ثروت از کانال بانکی در اختیار افراد معدودی شده، بدیهی است که دادن تسهیلات در این سیستم نیز غیر متمرکز نخواهد بود. بنا بر داده هایی که توکلی عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام ارائه کرده، حدود 70 درصد سپردههای بانکی کشور تنها متعلق به یک درصد سپرده گذاران است. مرکز پژوهش ها نیز در گزارش خود به این نکته تصریح کرده که در ایران دسترسی به خدمات مالی به رغم توسعه سخت افزاری مناسب و قابل رقابت با کشورهای توسعه یافته، به نحوی نامتوازن توسعه یافته است. این گزارش تصریح کرده است که میزان استفاده از تسهیلات بانکی میان دهک های مختلف درآمدی تفاوت چشمگیر دارد. از دلایل این امر می توان به دیوان سالاری پرپیچ و خم، بار سنگین قوانین و مقررات نامساعد و اضافی در نظام بانکی کشور، هزینه های بالای عملیات پایش و دشواری های تهیه وثایق اشاره کرد. لذا نقش این تنگنا در بهبود توانمندی مالی برای راه اندازی کسب وکار توسط افراد فقیر و کم درآمدتر قابل توجه است.
سیاست های کلان رشد بدون اشتغال
عامل مهم دیگری که در سطح کلان بر گسترش فقر و احساس آن افزوده، سیاست گذاری های ناکارا برای رشد اقتصادی کشور فارغ از ایجاد اشتغال است. رشد فراگیر به معنای فراهم کردن فرصت های برابر برای همگان جهت مشارکت در ایجاد رشد اقتصادی و بهره مندی از مواهب رشد است. یعنی این که وقتی رشد اقتصادی ایجاد شد، همگان در بخش های مختلف از جمله بازار کار نیز نمود آن را حس کنند. با این حال، در سال های اخیر، نرخ بیکاری کشور حول و حوش ارقام خاصی نوسان کرده است. حتی در سال 95 که ایران با 12.5 درصد، یکی از بالاترین نرخ های رشد در دنیا را کسب کرد، باز این رشد بالا و زودگذر منجر به تحول اساسی در بازار اشتغال کشور نشد. در این زمینه بدیهی است ابتر ماندن تکمیل زنجیره های ارزش بنگاه ها، تکیه بر نفت و نیز بنگاه های بزرگ نقش اساسی در این وضعیت اقتصاد ایران ایفا کرده است.
پای لنگ آمار در سیاست گذاری ها
اما ورای تمام تصمیمات اقتصادی کج دار و مریز سال های گذشته می توان ضعف مفرط آمارها در کشور را مشاهده کرد. موضوعی که برخلاف عنوان آن، صرفاً به مرکز آمار مربوط نشده و به شفافیت در نظام اقتصادی کشور از جمله اشتغال و فقر بر می گردد. به عنوان مثال، تکیه سیاست های موجود در حوزه اشتغال، عمدتاً بر پایه آمارهای بیمه، آمارهای ثبت شرکت ها و ثبت در اتاق اصناف معطوف بوده است. این در حالی است که همان گونه که مطرح شد، حدود 57 درصد اقتصاد ایران در حوزه اقتصاد غیر رسمی (و نه الزاماً زیرزمینی فعال شده اند) فعال شده است. به عنوان مثال طبق آمارهای سال 96، در صنعت کفش مشهد 1550 واحد تولید کفش فعال بوده که فقط 300 واحد ثبت شده است. از آن 1250 واحد باقی مانده نیز فقط 20 درصد بیمه خویش فرما هستند و بقیه هیچگونه بیمهای ندارند. با این حال طبیعی است که سیاست گذاری های اصلی توسعه صنعت برای استانی مانند خراسان به این جا ختم شود که سیاست های توسعه صنعتی از واقعیات فاصله گرفته و به موارد کلیشه ای نظیر معدن معطوف شود.
چه باید کرد؟
در مجموع به نظر می رسد در شرایط کنونی اجماع سیاستی برای زدودن فقر از دهک های پایین درآمدی وجود ندارد. باید توجه داشت که مسئله فقر، یک پدیده چند بعدی و فرایند محور است که پرداختن به آن با سیاست های مقطعی، عمومی و تک ساختی منافات دارد. گام اول و اساسی در این زمینه شفافیت اقتصادی است که معطل اقدامات دولت در حوزه های مختلف نظیر قراردادهای کار، سامان دهی یارانه بگیران و ... است و لذا تا این زمینه ها در جهت رسیدن به تصویری شفاف از وضعیت اقتصادی آحاد و دهک های جامعه رفع نشود، به نظر نمی رسد تحول اساسی در معیشت طبقات زیرین درآمدی اتفاق بیفتد.
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
سرعت همیشه دغدغه انسان بوده. این حس از آغاز پیدایش جوامع با تلاش برای رام کردن حیوانات، رنگ و بوی جدیتری به خود گرفت و با اختراع اتومبیلها و جنگندههای نظامی به عالیترین سطح رسید. در سرعت لذتی هست که تنها تعداد معدودی، جسارت رسیدن به آن را دارند و همین عامل این افراد و شرکتهای خودروساز را به ساخت خودروهای سریع و پرشتاب ترغیب میکند. البته داستان سریع رفتن با ابرخودروها در پیست مسابقه با شتاب گیری و سرعت گرفتن محدودتر با محصولات لوکس در خیابانهای شهر و بزرگراه های بین شهری، یک دنیا فاصله دارد و دومی آن قدر میتواند خطرناک باشد که اگر خودرو استاندارد و مهارت راننده هم در بهترین سطح نباشد، ممکن است با سرعت رفتن بی محابا افراد بسیاری را با خطر مرگ یا جراحت روبه رو کند. این جا اما شش خودرو داریم که خاص و سفارشی برای سریع رفتن ساخته شدهاند و به غیر از بدنه محکم و موتور قوی، به سیستم ترمز و فرمان قوی، جعبه دندههای هوشمند، تایرهای مسابقهای و بدنههای آیرودینامیک مجهزند که همه این عوامل توقف خودرو را مثل شتاب گیری ساده میسازد. خودروهای بسیاری البته میتوانست به فهرست ما اضافه شود اما ما ترجیح دادیم تنها شش خودرو از برندهای مشهور ب.ام.و، بنتلی، پورشه، فراری، مازراتی و مرسدس بنز را انتخاب کنیم. خودروهایی بسیار کمیاب و گرانقیمت که از بعضی آن ها تنها یک تا دو دستگاه در کشور موجود است و شاید روی هم رفته واردات همه این شش مدل به کشور به 20 دستگاه نرسد. این شما و این اسبهای بادپای جادههای ایران که نمره یکهای سرعت و ظرافت هستند.
M6، کوسه قاتل ب.ام.و
شاهکار نادر فقیه زاده، جواهری است بی بدیل که با تداوم سبک طراحی باشکوه کریس بنگل در نسل اول کوپه سری6، به خلق یکی از زیباترین خودروهای تاریخ منجر شد. اما جدا از طراحی که به نظر در این گروه از بهترین هاست، m6 چیزهای دیگری هم دارد که شایسته تحسیناند. مثلا موتور خودرو که با تولید 562 اسب بخار به خوبی جور بدنه سنگین و 1850 کیلویی این کوسه ماهی آلمانی را میکشد. گشتاور 680 نیوتنمتری موتور 4400سیسی و دو توربو ب.ام.و آن قدر خوب با گیربکس خودرو هماهنگ است، که در کورسهای مختلف رقبا ناامیدانه تنها دنبالکننده دود لاستیکهای ام6 است. البته در این جمع ام6 یکی از کندترین خودروهاست و ابهت معمولش را با صرف زمان 4.3 ثانیه برای رسیدن به سرعت 100 کیلومتر در ساعت از دست میدهد. حداکثر سرعت این کوپه مهیج و سه میلیارد تومانی حدود 310 کیلومتر است.
458 ایتالیا، الماس سرخ فراری
تا به حال دو سه باری دست به دست شده ولی از جادوگری این اسب 20 میلیارد تومانی کم نشده. خاصیت سری 458 شرکت فراری نیز همین است. با آن رنگ سرخ، چراغهای کشیده و دماغه خشن به شما یادآور میشود که با اسب سرخ مارانللو طرفید. متاسفانه هرقدر تصاویر این فراری زیبا و سریع زیاد است، در ایران مجلات کمتر به بررسی دقیق آن اقدام کرده و به جای تحلیل فنی، تنها به برجسته کردن قیمت گزاف آن پرداختهاند. موتور این خودرو که یک نمونه 8 سیلندر ، 4500 سیسی و 570 اسب بخاری است چنان شتابی به 458 میدهد که میخکوب کننده است. همین عامل در کنار جعبه دنده ساخت گترگ که از نوع هفت سرعته اتوماتیک است، باعث شده تا 458 ایتالیا ظرف 3.3 ثانیه از مرز سرعت 100 کیلومتر در ساعت عبور کند و تا زمانی که عقربه سرعتسنج به بیش از 320 کیلومتر در ساعت برسد، راننده را یاری میکند. مهندسی این خودرو به حدی پیشرفته است که بسیاری را به تعجب وا میدارد. طراحی بدنه نیز در عین ظرافت، کاربردی است و مثلا دو قطعه فلزی موجود در سپر، ضمن یادآوری دهان گربه ماهی، به بهبود نیروی پسا در خودرو در سرعتهای بالاتر از 250 کیلومتر در ساعت کمک میکند.
SLS AMG؛ یک مرسدس بنز واقعی
این بنز با داشتن یک موتور هشت سیلندر 6208 سیسی اعجوبه گروه است که بدون توربوشارژر قادر است 631 اسب بخار نیرو تحویل راننده دهد تا لقب قویترین خودروی گروه به این اسب سفیدرنگ آلمانی اهدا شود. این مرسدس بنز SLS AMG که از گونه بلک ادیشن هم هست، با این مشخصات فنی در 3.5 ثانیه به سرعت 100 کیلومتر در ساعت میرسد و تا 315 کیلومتر هم سرعت میگیرد. البته وقتی با این ابرخودرو 1550 کیلوگرمی ویراژ میدهیم! باید یادمان باشد که در هر 100 کیلومتر چیزی بین 16تا 18 لیتر سوخت مصرف میکند و اگرچه برای سریع رفتن ساخته شده ولی سریع هم متوقف و در کابینش همه جور امکاناتی پیدا میشود. گفته میشود قیمت این مرسدس خاص و کمیاب حدود 10 میلیارد تومان است.
گرن توریسمو MC استرادال، نیزه بران مازراتی
سیاه است و مخوف و این دو کلمه کاملا با ذات نیزه ایتالیایی همخوانی دارند. سری MC استرادال که نسخه خاص و سفارشی گرن توریسمو است، در ایران بهایی بیش از 3.5 میلیارد تومان دارد. این خودرو ازحدود شش سال پیش که به کشور پای گذاشته، لحظهای از تعقیب ب.ام.و ام6 و پورشه 911 دست برنداشته و رقابتش با سران آلمان و انگلستان لحظهای کم رنگ نشده است. این خودرو به غیر از طراحی زیبا و کابین مجلل از موتورهای قدرتمند، امکانات عالی، ایمنی مناسب و سواری مهیج و سواری لذت بخش برخوردار است ولی در جاده، اغلب اوقات برد با ام6 است و استرادال قادر به رقابت با کوسه آلمانی نیست. به لطف پلتفرم مشترک با فراری 612 و موتوری که 4700 سیسی حجم دارد، استرادال یک موشک واقعی است که 444 اسب قدرت دارد و ضمن فتح سرعت 100 در زمان 4.5ثانیه، قادر است تا 303 کیلومتر در ساعت هم سرعت بگیرد. این خودرو مدل 2013 که تنها به تعداد چهار دستگاه وارد کشور شده، قیمتی معادل 5 میلیارد تومان دارد.
کانتیننتال GT، جسور و بی همتا مثل بنتلی
مسنترین خودروی این جمع که مدتی است در نسلی جدید پا به بازار گذاشته است. کانتیننتال جی تی که تنها یک دستگاه از آن در کشور موجود است، از موتور عجیب w12 قدرتمندی بهره برده که با حجم دقیق 6 لیتر، 560 اسب بخار قدرت و 650 نیوتنمتر گشتاور را عاید راننده میکند. کندترین خودروی گروه که به 4.7 ثانیه برای رسیدن به سرعت 100 کیلومتر در ساعت نیاز دارد، وزنی معادل 2350 کیلوگرم داشته و به غیر از سرعت، بهترین سطح از راحتی و رفاه و ایمنی را هم با خود به سرنشینان هدیه میدهد. خودروی شش میلیارد تومانی بنتلی در ایران که نزدیک به یک دهه از عمرش میگذرد، تا 318 کیلومتر در ساعت سرعت دارد و به سیستم چهارچرخ محرک مجهز است.
911 توربو S، یک پورشه چالاک مثل باد
این یکی در شمار 20 خودروی سریع جهان است و جزو سه خودروی سریع یک دهه اخیر پورشه که باید در تالار مشاهیر آن را هم ردیف بوگاتی شیرون، لامبورگینی هوراکان پرفورمانته و بالاتر از مک لارن 720 قرار داد. بنابراین با این موشک اشتوتگارتی در نهایت احترام رفتار کنید چون یک 911 وحشی است که با همه ظرافت ظاهری، مثل باد چالاک و مثل برق سریع است. 911 توربو اس سری 2014 طبق برآوردها برای رسیدن به سرعت 100 کیلومتر در ثانیه فقط 2.9ثانیه زمان لازم دارد در حالی که با توجه به قیمت 150 تا 190 هزار دلاری که دارد اقلا در ایران 15 میلیارد تومان میارزد. این پرنده زرد رنگ آلمانی در حالی قادر است تا بیش از 330 کیلومتر در ساعت سرعت بگیرد که در آزمایشهای مجله مشهور «کار اند درایو» برای درنوردیدن سرعت 160 کیلومتر در ساعت کمتر از 5/6 ثانیه زمان صرف کرده است. موتور به کاررفته در 911 توربو اس از نوع شش سیلندر 3.8 لیتری توربو و هواخنک با قدرت 552 اسب بخار است.
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
...... کارشناس حوزه آی تی
مامان برای درست کردن این همه رب اصلا قابلمه داریم؟ _ غصه نخور مادر، عصمت خانم همسایه دیگ مسی بزرگی دارد بی زحمت یک نوک پا برو دم خانه شان و دیگ شان را بگیر! فردای آن روز هم دیگ مسی با یک بانکه رب خانگی به خانه عصمت خانم فرستاده می شود. یادش بخیر آن روزها کمتر کسی به فکر خرید های غیر ضروری می افتاد، خرید چیزهایی مثل نردبان، دریل، دیگ های خیلی بزرگ و... چرا که همیشه روی اسباب و وسایل همسایه ها می شد حساب باز کرد. اما امروزه همسایه ها از حال هم که خبر ندارند، چه برسد به این که بدانند آن ها چه وسایلی در خانه شان دارند. از طرفی در این خانه های آپارتمانی و کوچک با انباری های یک وجبی امکان این که همه وسایلی که ممکن است روزی به آن احتیاج داشته باشیم را بخریم تقریبا غیر ممکن است. این موضوع با توجه به این که بیشتر خانواده ها مستاجر هستند نیز مهم تر می شود. در همین راستا، امروز استارت آپ جالبی را بررسی می کنیم که برای اولین بار در ایران با هدف به اشتراک گذاری وسایل بین اشخاص پا به عرصه کسب و کارهای مجازی گذاشته است.
جورپین استارت آپی برای قرض گرفتن
طراحان این استارت آپ اعلام کرده اند که سعی می کنند با اندک هزینه ای تمام احتیاجات یک خانواده را در یک بازه زمانی مناسب و موقت برطرف کنند. آن ها می گویند قرار نیست که همه افراد همه وسایلی که ممکن است ماهانه و حتی سالانه به آن ها احتیاج پیدا می کنند را بخرند، فقط کافی است در سایت آن ها چرخی بزنند و وسیله مد نظرشان را پیدا کنند و فرم کرایه آن برای مدت زمان مشخصی را پر کنند.شاید تصوری که از مکان دارندگان این استارت آپ داشته باشید شبیه به یک انبار بزرگ و پر قفسه باشد که تمام احتیاجات مشترکین را تامین می کند. اما جالب این جاست که طراحان این وب سایت هیچ جایی برای انبار کردن وسیله های کرایه ای شان ندارند. در واقع وسیله های کرایه ای در خانه های صاحبان آن ها در حال خاک خوردن هستند. جورپین تنها یک واسطه میان افراد است.
چرا افراد به جورپین می پیوندند؟
در استارت آپ جورپین دو دسته افراد وجود دارند. افرادی که به دنبال کالای مورد نیازشان هستند و افرادی که می خواهند کالاهای شان را به کرایه بدهند. تقریبا علت پیوستن افراد دسته اول مشخص است. کرایه یک وسیله بسیار به صرفه تر از خرید وسیله است اما افراد دسته دوم چرا به جورپین می پیوندند و یکی از نقش های اساسی و حیاتی برای بقای استارت آپ را بازی می کنند؟ در واقع این افراد با مشوق های اقتصادی به جورپین اعتماد می کنند. به بیان ساده تر وقتی افراد با خود می اندیشند که می توانند از وسایل در حال خاک خوردن انباری شان پول دربیاورند با یک حساب دو دو تایی به جورپین می پیوندند. البته ناگفته نماند که در این میان جورپین به عنوان یک ضمانت کننده برای ارجاع کالا ( مرجعی برای گرفتن وثیقه و یا وجه ضمان) در گام نخست و در مرحله بعدی ضمانت پرداخت کرایه کالا وارد عمل می شود.
پای سازمان های بیمه گر هم به میان آمده است
اما گاهی ارزش کالاهای مبادله ای آنقدر بالاست که خود طراحان سایت از قبول ریسک برای مبادله آن پرهیز می کنند و چه بسا با سهل انگاری مشتریان در امانت به نوعی سایت را وارد وهله ضرر دهی می کند. طراحان جوان این استارت آپ برای رفع این مانع که باعث ترسیده شدن دو طرف مبادله هم می شود از شرکت های بیمه ای که جبران خسارات احتمالی را برعهده می گیرند، دعوت به همکاری کرده است.
شما در جورپین چه وسایلی را کرایه می کنید؟
زمانی که گشت و گذاری در میان آگهی های جورپین می کنید انگار که از شیر مرغ تا جون آدمیزاد در جورپین به اشتراک گذاشته شده است. در ادامه به دسته بندی هایی که اجاره داده می شود، اشاره می کنیم.
لوازم صوتی و تصویری : یکی از پر بازدید ترین موارد اجاره کالاهای صوتی و تصویری را شامل می شود. انواع تلویزیون های ال سی دی و ال ای دی با تنوع اینچی بالا و پایین ، انواع دستگاه های دیجیتالی، دوربین های مدار بسته، انواع ساب ها، بلندگوها، دستگاه های صوت و... است.
لوازم پزشکی : دسته لوازم پزشکی موارد زیر را شامل می شود: انواع کپسول های اکسیژن ، تشک های مخصوص، تشک مواج، انواع گرمکن های مخصوص، واکر، ویلچر و ...
لوازم ورزشی : در دسته لوازم ورزشی انواع توپ ها، میز بیلیارد و پینک پونک، راکت های مختلف برای وزرش های متنوع، کنسول فوتبال دستی و لوازم کوهنوردی وجود دارد.
لوازم منزل : کرایه لوازم منزل خیلی شبیه به همان اقلام همیشگی است که از همسایگانمان می گرفتیم. لوازم منزل از انواع قابلمه ها، فرش، لوازم آشپزی، اجاق های گاز تک شعله و چند شعله و ... تشکیل شده است.
لوازم مخصوص برگزاری مراسم: شاید باورتان نشود اما جورپین مانند یک کرایه چی عمل می کند و نه تنها ظروف مخصوص مهمانی ها و میز و صندلی لازم را تامین کند که حتی اکسسوری مخصوص جشن ها و مراسمات را نیز به کرایه
می دهد.
لوازم لوکس : چیزهایی مانند انواع دوربین های عکاسی، دوربین های شکاری، تلسکوپ و دوربین های فیلم برداری در جورپین به کرایه داده می شود.
لوازم و آلات موسیقی: در جورپین اگر می خواهید برای چند روز موسیقی دان شدن را تجربه کنید می توانید آلات موسیقی مانند سنتور، گیتار و ... را کرایه کنید تا ببینید مرد این راه هستید یا خیر؟
محل فعالیت جورپین در کجاست؟
از عمر این استارت آپ جوان چیزی حدود 2 سال بیشتر نمی گذرد. حوزه فعالیت این استارت آپ تنها در تهران است. البته ماهیت کاری این استارت آپ نیز امکان گسترش همزمان فعالیت ها را در سراسر کشور نمی دهد، مگر این که برای هر شهر و استانی یک فیلد جداگانه تعبیه شود. مانند کاری که در بعضی از سایت ها مانند نت برگ و تخفیفان انجام داده اند. همین موضوع البته برای شما که از خوانندگان مشهدی هستید می تواند یک نکته مثبت و طلایی باشد. بازارکار این استارت آپ بسیار خوب بوده است. بنا به گفته طراحان سایت که نام صاحب امتیاز آن شرکت توسعه فناوری آسو است، متوسط درآمد خالص ماهانه این استارت آپ در همین سال های ابتدایی فعالیتش به ماهی 60 میلیون تومان رسیده است. بنابراین و با توجه به این که در حوزه کاری مشهد هنوز استارت آپی با هدف مصرف مشارکتی و اجاره آنلاین به ثبت نرسیده است، مشهد می تواند به عنوان یک مرکز هدف مناسب مورد استفاده قرار بگیرد. علاوه بر این که جمعیت شهری مشهد نیز امکان مشارکت بیشتر شهروندان را میسر می کند.
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
بیمههای پایه مثل بیمه تأمین اجتماعی و بیمه سلامت، خدمات درمانی محدودی دارند. بنابراین ضرورت داشتن بیمه تکمیلی روز به روز بیشتر و بیشتر میشود. بیمه ای که تمام جوانب درمانی یک فرد را تا حد بالایی پوشش دهد. امروزه به جرئت میتوان گفت تنها بیمهای که این شرایط را برای افراد فراهم میکند همین بیمه تکمیلی است. در ادامه جزئیات این بیمه همهکاره را با یکدیگر مرور خواهیم کرد.
چگونه بیمه تکمیلی شویم
بیمه تکمیلی هم اکنون به شکل انفرادی، خانوادگی و گروهی صادر میشود. به این معنی که اگر شما عضو گروه، صنف، شرکت یا سازمانی هستید، میتوانید از این طریق بیمه تکمیلی شوید. در غیر این صورت هم اگر میخواهید برای خود یا خانواده تان بیمه تکمیلی بگیرید، میتوانید به صورت انفرادی یا خانوادگی اقدام کنید. صدور بیمه تکمیلی در گذشته تنها به صورت حضوری انجام میشد و افراد باید برای خرید این بیمه، با مدارک خود به دفاتر بیمه مراجعه میکردند. اما هم اکنون این امکان فراهم شده است تا به صورت اینترنتی و با صرف زمان و هزینه کمتر برای خرید بیمه تکمیلی اقدام کنید.
شرایط سنی بیمه تکمیلی
یکی از مهمترین شرایط بیمه تکمیلی ، شرایط سنی است. از آن جایی که با بالا رفتن سن، مشکلات جسمانی و بیماریهای بیشتری برای افراد رخ میدهد، شرکتهای بیمه محدودیتهای سنی برای صدور بیمه در نظر میگیرند تا از این طریق ریسک خود را مدیریت کنند. شرایط سنی در بیمههای تکمیلی مختلف متفاوت است. مثلا برای بیمه تکمیلی گروهی بالای 1000 نفر، محدودیت سنی در نظر گرفته نمیشود. اما برای گروههای زیر 1000 نفر، متقاضیان بیمه که بالای 60 سال دارند، باید حق بیمه بیشتری بپردازند. در بیمههای تکمیلی انفرادی هم معمولا برای افراد بالای 60 سال، با تایید پزشک معتمد بیمه و با پرداخت حق بیمه بیشتر، امکان صدور بیمه تکمیلی وجود دارد. البته در بیمههای انفرادی معمولا شرکتهای بیمه افراد بالای 70 سال را بیمه نمیکنند.
شرایط سنی بیمه تکمیلی برای فرزندان
یکی از شرایط بیمه تکمیلی، شرایط سنی فرزندان است. شرایط بیمه تکمیلی گروهی و انفرادی مشابه بیمه تأمین اجتماعی است. یعنی فرزندان پسر تا 22 سالگی و به شرط عدم اشتغال به کار تحت تکفل پدر هستند و بعد از آن هم در صورت اشتغال به تحصیل، بیمه آن ها ادامه پیدا خواهد کرد. فرزندان دختر هم تا 18 سالگی تحت تکفل پدر هستند و بعد از آن هم تا زمان ازدواج یا اشتغال به کار.
سوابق بیماری قبل از خرید بیمه تکمیلی
اگر همه افرادی که بیمه تکمیلی دارند بخواهند از تمامی پوششهای بیمه خود تا بالاترین سقف استفاده کنند، شرکتهای بیمه متضرر میشوند و به سرعت ورشکسته خواهند شد. به همین دلیل شرکتهای بیمه به دنبال این هستند که با ایجاد محدودیتهایی در صدور بیمه ریسک خود را کنترل کنند.
به این صورت که این شرکتها برای افرادی که بیماریهای سخت و پر هزینهای مثل سرطان، ام اس، بیماری قلبی و ... دارند، بیمه صادر نمیکنند. در واقع افرادی که قبل از خرید بیمه تکمیلی بیماری مهمی دارند و با هدف درمان همان بیماری و دریافت هزینههای آن میخواهند بیمه بخرند، معمولا برایشان بیمه تکمیلی صادر نمیشود. البته این محدودیتها بیشتر در بیمههای تکمیلی انفرادی اعمال میشود. چون قبل از صدور این بیمه، افراد یک فرم پرسش نامه سلامت پر میکنند که باید در این فرم به تمام سوابق پزشکی خود با دقت و صداقت اشاره کنند. در صورتی که افراد، با وجود آگاهی از بیماری خود، آن را به شرکت بیمه اطلاع ندهند، در هنگام دریافت هزینه درمان یا همان خسارت خود با مشکل رو به رو میشوند. چون شرکت بیمه از طریق پروندههای پزشکی فرد، متوجه خواهد شد که شروع آن بیماری به قبل از خرید بیمه تکمیلی برمی گردد و در این حالت هزینهای به او پرداخت نخواهد کرد. حتی در چنین شرایطی شرکت بیمه میتواند بدون بازگرداندن مبلغ حق بیمه، بیمه نامه آن فرد را فسخ کند. البته در بیمههای تکمیلی گروهی، مخصوصا برای گروههای با تعداد بالا، معمولا چنین سختگیریهایی برای سوابق بیماری بیمه شدهها وجود ندارد.
شرایط بیمه تکمیلی برای زایمان
یکی از مهمترین و کاربردیترین پوششهای بیمه تکمیلی، پوشش زایمان است. در شرایط بیمه تکمیلی برای زایمان، موضوع مهمی وجود دارد به اسم دوره انتظار. دوره انتظار یعنی مدت زمان مشخصی که بعد از خرید بیمه نمیتوانید از این پوشش استفاده کنید. در بیمههای تکمیلی انفرادی دوره انتظار بین 9 تا 12 ماه است و در بیمههای تکمیلی گروهی، با توجه به تعداد افراد بیمه شده، این دوره از صفر تا 9 ماه متغیر است. مثلا اگر در یک بیمه نامه دوره انتظار زایمان 9 ماه باشد، به این معنی است که تا 9 ماه بعد از خرید بیمه شما نمیتوانید از این پوشش استفاده کنید. پس شما باید حتما قبل از بارداری برای خرید این بیمه اقدام کنید. همچنین اگر شما باردار باشید، ممکن است برخی از شرکتها برای شما بیمه تکمیلی انفرادی صادر کنند، اما شما نمیتوانید هزینه زایمان یا هر هزینه دیگر مرتبط با آن مثل سونوگرافی، ویزیت و دارو را از بیمه بگیرید.
سوابق بیمه تکمیلی
بیمه تکمیلی جزو سوابق بیمهای محسوب نمیشود و فقط برای جبران خسارت یا هزینههای درمان است، اما برای دریافت اطلاعات درباره بیمه نامه یا پیگیری دریافت خسارت، باید به سایت شرکت بیمه خود مراجعه کنید. معمولا در سایت بیشتر شرکتهای بیمه بخشی با عنوان استعلام بیمه درمان وجود دارد که شما میتوانید با وارد کردن کد ملی یا کد بیمه نامه خود، اطلاعات مورد نیاز خود را کسب کنید.
پوششهای پاراکلینیکی
پوشش پاراکلینیکی در همه بیمههای تکمیلی گروهی وجود دارد اما میزان سقف آن به صورت توافقی بین شرکت بیمه و شرکت متقاضی تعیین میشود و به میزان حقبیمهای که افراد میتوانند پرداخت کنند بستگی دارد. در ادامه شرایط این پوشش را در بیمه تکمیلی انفرادی که هم اکنون فقط سه شرکت تعاون، سامان و S.O.S آن را ارائه میکنند،بررسی خواهیم کرد.
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
دوران هخامنشیان را می توان به عنوان دوران شکوفایی هنر معماری و شهرسازی دانست. در این مقاله به نقطه ای از ایران عزیزمان سفر می کنیم که علاوه بر آن که آب و هوایش بهاری و گرم است، شاهکار مهندسی را در دل خود جای داده، که به خوبی توانسته است تصویر مناسبی از هنر و علم ایرانیان باستان برای هدایت و استفاده درست از مواهب الهی را به ما نشان دهد. سازه های آبی شوشتر در استان خوزستان مقصد گردشگری امروز ماست. اگر می خواهید از چند و چون مالی سفر به این خطه جلگه ای و سر سبز خوزستان مطلع شوید با ما همچنان همراه بمانید.
سازه های آبی شوشتر
سازه های آبی شوشتر سازه هایی خشتی و آجری هستند که همگی با یک به هم پیوستگی کاری برای استفاده هر چه بیشتر و بهتر از آب رودخانه گرگر بنا شده است. در واقع شهرستان شوشتر روی یک زمین صخره ای بنا شده است. این شهرستان در معرض دو رودخانه دز و کارون قرار دارد. رودخانه دز از غرب این شهرستان عبور می کند و زمین های اطراف را به خوبی آبیاری می کند، هر چند که در پی بارش های سیل آسای ابتدای سال زمین های ساحلی دز تا حد زیادی تخریب شده است. اما کارون راه خود را به سمت شوشتر ادامه می دهد تا به صخره ای که شوشتر روی آن بنا شده است می رسد. درست در همین جا اولین شاهکار معماری هخامنشی به چشم می خورد. سد میزان که رودخانه کارون را به دو بخش تقسیم می کند. بخشی از آن با عنوان رودخانه گرگر وارد شهر می شود و دستمایه اصلی تاسیس سازه های آبی چون آبشارهای زیبا، آسیاب های آبی ، کانال های پل، سد بندها و ... می شود و بخش دیگری از آن به نام شطیط از کناره شهر عبور و باغ های مردم را آبیاری می کند.
چرا سازه های آبی شوشتر را ببینیم؟
یکی از مهم ترین دلایلی که می توان برشمرد این است که این سازه ها از 9 قرن قبل از میلاد تاکنون همچنان پا برجا مانده است و یکی از آثار باستانی فاخر اما زنده ایرانی در زمینه بهره برداری از آب به شمار می رود. دومین نکته به چگونگی استحکام بنا روی زمین های صخره ای شوشتر برمی گردد. در واقع زمین های شوشتر به گونه ای هستند که امکان هیچ نوع گودبرداری برای فونداسیون بنا ندارد و این موضوع با توجه به همجواری آب با سازه ها به نوعی شاهکار تبدیل شده است. آب و هوای خوب این روزهای شوشتر نیز از دیگر دلایلی است که می توانیم برای شما بیان کنیم. این روزهای پاییزی در شوشتر بسیار بهاری و حتی گاهی تابستانی طی می شود. بارش های غرب ایران نیز باعث خروشان تر شدن کارون شده است و این به معنای آن است که سازه ها در بهترین شرایط بازدید خودشان قرار دارند.
آثار باستانی شوشتر
سازه های آبی شوشتر در واقع نامی است که برای یک مجموعه کاربردی و باستانی در این شهر انتخاب شده است. این مجموعه شامل پل ها، کانال های دست کند، سد ، آب بندها و آسیاب های متنوعی است که در ادامه سعی می کنیم چند تا از جالب ترین آن ها را توصیف کنیم.
آسیاب های آبی
در این مجموعه حدود 33 آسیاب بنا شده است که بخشی از آن ها آرد مصرفی اهالی را تامین می کرده و بخش دیگر آن ها مانند یک توربین آبی، انرژی برق خانه های همجوار مجموعه را تامین می کرده است. براساس همین موضوع سازه های شوشتر را اولین سنگ بنای شهر سازی صنعتی در ایران نیز می دانند. تمام محوطه مربوط به آسیاب ها و کانال های ورودی و خروجی آب به آن ها از سنگ خارا و ملات آهکی ساخته شده است تا استحکام مناسبی داشته باشد. به عقیده بسیاری از گردشگران نقطه اوج زیبایی این سازه ها در همین آسیاب ها خلاصه می شود چرا که آب های خروجی از آن ها مانند آبشارهایی کوچک و بزرگ از سه ضلع مجموعه به دل گرگر می ریزد. اگر می خواهید از ضلع شرقی داخل سازه های شوشتر شوید بهتر است از خیابان شریعتی به مجموعه نزدیک شوید. ورودی مجموعه، ساباط شیبداری (دالان مسقف) است که در کنار بقعه سید محمد ماهرو قرار گرفته و 3 متر پایین تر از سطح خیابان است. هنگامی که وارد ساباط می شوید انگار از دنیای پر سر صدای بیرون به یک باره در میان آرامش لذت بخشی پرتاب شده باشید. در دو طرف ساباط حجره های حریر بافی و پارچه بافی ( شمد بافی) وجود دارد که جزو صنایع دستی شوشتر به حساب می آید. صدای شُرشُر آب در سراسر دالان به گوش می رسد اما هر چه به انتهای آن می رسید این صدا واضح تر و دلربا تر می شود تا جایی که دلتان می خواهد مسیر سراشیبی را یک نفس بدوید تا به چیزی که در انتهای دالان انتظارتان را می کشد برسید. اما معماری جالب حجره ها مانند بندی پای تان را می گیرد. در کف حجره ها محلی برای گذار آب تعبیه شده است اگر آن ها را دنبال کنید می بینید که تمام آب ها در یک مهندسی جالب به یک حوضچه می رسد و از آن جا راهی چرخ پره چوبی بزرگی می شود که به شکلی تعبیه شده است که با فشار آب ورودی بچرخد. این چرخ موجب چرخش اهرم سنگین آسیاب می شود و سنگ بزرگ آسیاب گندم را به آرد تبدیل می کند. بله شما به اتاقک اصلی یک آسیاب رسیده اید! به عبارت بهتر شما از درون اتاق های تودرتوی آسیاب آبی محوطه آبشارهای «توف بلیتی» پیش رد شده اید. ورودی محوطه آسیاب ها دو پلکان دارد که به پلکان شاهی و پلکان اصلی معروف است. در کنار پلکان اصلی مکانی برای استراحت آسیابان تعبیه شده است.
پله هایی 4000 ساله!
یکی از جاذبه های ضلع جنوبی سازه ها وجود پلکانی است که حدود 210 پله دارد. اهالی از این پله ها برای رسیدن به آب استفاده می کرده اند، تاریخ نویس مشهور هردوت در 2500 سال پیش قدمت این پله ها را حدود 1000 سال تخمین زده بود! از دیگر جاذبه های باستانی این مسیر پلکانی، وجود سنگ نوشته ها و اتاقک های کوچک نگهبان سازه هاست که همگی 4 هزار سال از تاریخ بنای شان می گذرد. اتاقک های نگهبانی، اتاق های کوچک با سقف کوتاهند که دارای روزنه هایی به سمت دهانه آبشارها هستند.
شوادون تفرجگاهی که تعطیل شد
هم راستا با کانال های ورودی آب به آسیاب، اتاقک هایی وجود دارد که به وسیله حجاری صخره ها تاسیس شده است، که به شوادون یا همان شبستان شهرت دارند. شوادون در گذشته محل استراحت آسیابانان در روزهای گرم تابستانی بوده است دلیل این مدعا نحوه جانمایی مناسب روزنه ها یا همان پنجره ها روی دیوار و سقف شوادون است که به آسیابان اجازه می داده است که در هر لحظه به میزان آب ورودی به آسیاب و چرخ سنگی اشراف داشته باشد. شوادون تا چند سال پیش محل تفریح و شب نشینی های مردم شوشتر هم به شمار می رفت و میزبان خانواده ها در شب های طولانی زمستان های خوزستان بود اما به نظر می رسد برای حفظ و حراست از سازه ها این مکان تعطیل شده است.
دیگر جاهای دیدنی سازه شوشتر
آن قدر در این مجموعه آثار و بناهای تاریخی و باستانی وجود دارد که به واقع نمی توان همه آن ها را در یک مقاله برای شما شرح داد. به همین دلیل به بردن نام ها اکتفا می کنیم. شما در بازدید از سازه های شوشتر آثاری چون سد میزان، آسیاب تنوره ای ، آسیاب شیبی، پل بند برج عیار، نیایشگاه صابئین، قلعه سلاسل، کانال داریون، بند خاک، پل شاه علی، پل بند شادروان، پل بند لشکر، بند دختر، بند شرابدار، پل بند گرگر، تونل دهانه شهر و ... راخواهید دید.
اقامت برای شوشتر گردی
یکی از گزینه های اقامت می تواند شب مانی در اهواز باشد. این موضوع با توجه به فاصله کوتاه و 91 کیلومتری این شهر با سازه ها امکان پذیر است. قیمت اقامت هتلی برای 4 نفر، در اهواز از 770 هزار تا 820 هزار تومان در می آید. اما هزینه شب مانی در اقامتگاه های بوم گردی این شهر نیز بین 150 تا 200 هزار تومان است. در خود شهرستان شوشتر نیز امکان اقامت بوم گردی وجود دارد. در این شهرستان اجاره اتاق های یک اقامتگاه بوم گردی بین 111هزار تا 187 هزار تومان در نوسان است. هزینه اقامت هتلی برای چهار نفر در شوشتر شبی 350 هزار تومان است و این در حالی است که در این شهر هتل سنتی نیز وجود دارد که هزینه شب مانی در آن جا برای چهار نفر حدود 460 هزار تومان است.
مسیرهای دسترسی به شوشتر
شوشتر از مناطق جنوبی و غربی ایران است و همان طور که گفتیم از توابع استان خوزستان و در نزدیکی دزفول است. برای رفتن به این شهر زیبا با خودروی شخصی چندین مسیر پیش روی تان است. نخستین مسیر، جاده مشهد به کرمان و سپس بندرعباس است. بعد از وارد شدن به بندر خط ساحلی خلیج فارس را در پیش بگیرید تا به بوشهر و سپس به خوزستان برسید. مسیر دوم از اصفهان می گذرد و بعد از عبور از شهرکرد به شوشتر می رسید. فاصله اهواز تا شوشتر حدود 91 کیلومتر است. این یعنی که اگر می خواهید به بقیه وسایل نقلیه برای سفر به شوشتر فکر کنید باید مقصدتان را اهواز انتخاب کنید.
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.
با وجود کارنامه مثبت فقرزدایی پس از انقلاب و بهبود توزیع درآمد، باز هم وجود فقر در بخش هایی از جامعه غیرقابل کتمان است و تلاش برای کاهش آن ضروری است. به همت اقدامات کمیته امداد و بهزیستی و فعالیت خیریه ها و همچنین توزیع یارانه نقدی، میزان فقر مطلق در کشور چندان زیاد نیست و مواردی که فقر مطلق را نشان می دهد ناشی از معضلات اجتماعی نظیر اعتیاد است که با مراقبت های اجتماعی، می توان آثار پدیده هایی مثل اعتیاد سرپرست خانوار بر فقر سایر اعضای خانوار را کنترل کرد. با این حال معضل اصلی در زمینه فقر در شرایط فعلی، نه فقر مطلق، که فقر نسبی است به این معنا که اگرچه حداقل های خوراکی تامین است ولی بخش هایی از نیازهای خوراکی که در بردارنده سلامت آن افراد است و همچنین مسکن، بهداشت و آموزش، تحت تاثیر این گونه از فقر قرار می گیرد. برای رفع این مشکل، برنامه ریزی بیشتر برای توزیع عادلانه تر امکانات آموزشی و بهداشتی ضروری است اما از بعد اقتصادی، تلاش برای تغییر در نحوه توزیع یارانه های انرژی و امکانات بانکی و از همه مهم تر اشتغال زایی پایدار کلید اصلی حل معضل فقر است. تجربه جهانی کشورهایی که در زمینه فقرزدایی اقدام کرده اند نشان داده است شکل گیری گروه هایی که با حضور در مناطق محروم و فقیر نشین، از طریق ارائه آموزش مهارت های زندگی و کارآفرینی اقدام کرده اند، نتایج موفقی در زمینه فقرزدایی داشته است. به ویژه در این زمینه توجه به دستاوردهای سه نوبلیست امسال اقتصاد ضروری است. افرادی که با بررسی های میدانی نشان دادند چگونه می توان با برخی تغییرات کوچک در عرصه سبک زندگی فقرا، از هزینه های آنان کاست و توانمندی اقتصادی شان را افزایش داد.
- ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
- دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
- از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
- دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.