راهنمای حضور در غارهای کمتر شناخته شده کشور
تعداد بازدید : 5
سفر به 3 غار بکر ایرانی
نویسنده : سمیه محمدنیا حنایی روزنامهنگار
امروز می خواهیم از نوعی گردشگری برای تان حرف بزنیم که با اندکی چاشنی ترس و هیجان همراه است ولی در عین حال آرامش وصف ناپذیری را به اهلش تزریق می کند. غارپیمایی دنیای عجیبی برای خود دارد، قبلا غارپیمایی برای کشف بیشتر دنیا انجام می شد و بیشتر غارپیمایان را زمین شناسان و باستان شناسان البته با قدرت جسمانی بالا تشکیل می دادند. اما انگار بعد از این که جایی برای کشف کردن در دنیا باقی نماند، این رشته تبدیل به یکی از رشته های ورزشی مهیج شد، حالا نیز با گرم شدن صنعت گردشگری، بهینه سازی مسیر درون غارها توسط سازمان های دولتی ، به راه افتادن انواع تورها و همچنین انتشار گسترده تجربیات غارپیمایان در فضای مجازی، غار گردی تبدیل به یک صنعت گردشگری شده است. از این ها که بگذریم دنیای زیر زمین یا در دل کوه خیلی جالب است . شما در درون غارها به یک باره از دنیای خارج کنده می شوید. دیگر برای تان صبح یا شب بودن معنایی ندارد همین طور شرایط جوی؛ چرا که در بیشتر غارها به دلایل زمین شناسی دمای هوا ثابت است. خیلی ها می گویند غارگردی یکی از بهترین گشت و گذارها برای شش ماه دوم سال است، چرا که باران که جای خود را دارد، اگر سنگ هم از آسمان ببارد شما می توانید به دلخوشی تان بپردازید! در این هفته سری به سه غار کمتر شناخته شده زده ایم.
غار کوگان، آپارتمان در عصر اشکانیان
خرم آباد را می توان به یکی از گنجینه های هنوز کشف نشده گردشگری در ایران تشبیه کرد، طبیعت بکر و آب و هوای چهار فصل آن، وجود آثار باستانی که حکایت از قدمت بالای سکونت در این منطقه دارد، همگی دست به دست هم داده اند تا خرم آباد را به یک مقصد چند منظوره گردشگری تبدیل کنند. اما متاسفانه نگاه مرکز گرا برای توزیع عادلانه امکانات از یک سو و وضع نامناسب جاده های دسترسی به خرم آباد که هرساله کام چند تن از مسافران را تلخ می کند از دیگر سو، باعث شده است خرم آباد به جایگاه شایسته اش در گردشگری دست پیدا نکند. یکی از جاذبه های این شهرستان، وجود کوه های به هم پیوسته است که به دلیل بافت سنگی متراکم آن ها، یکی از بهترین گزینه های حجاری به شمار می روند. در نزدیکی پلدختر درست در میانه کوهی صخره ای و دیوار مانند، غار دو طبقه ای وجود دارد که با دستان هنرمند و با اراده کنده شده است. تا چند سال پیش رفتن به این غار نیازمند تجهیزات و توان بدنی بالایی بود اما با احداث پلکان های فلزی برای ورود به غار و همچنین احداث پل های فلزی برای تردد راحت تر میان اتاقک های تراشیده شده، کوگان گردی بسیار آسان تر از قبل شده است. غار کوگان یک غار دو طبقه است که قدمت آن به دوران اشکانیان بازمی گردد، این غار با هدف ایجاد سکونت گاه دایمی و همچنین پرستشگاه آیین مهرپرستان حجاری شده است. برای این که به کوگان بروید باید از مرکز استان(خرم آباد) 45 کیلومتر به سمت پلدختر حرکت کنید. نرسیده به پلدختر، تابلوی روستای کوگان را پیدا کنید و از جاده خارج شوید. جاده تا خود روستا آسفالت شده است. روستای کوگان به تنهایی می تواند یک مقصد گردشگری باشد. به ویژه این که در فصل پاییز، درختان و طبیعت بکرش به مدد رودخانه همیشه جاری اش جلوه زیبایی به خود گرفته اند. از روستا تا کوه یک پیاده روی یک ساعته در پیش دارید که می توانید با نیسان سواری، آن را کوتاه تر کنید اما اگر از من می شنوید این مسیر را پیاده طی کنید تا طبیعت زیبای کوگان را بیشتر درک کنید. اقامت محلی در استان غربی به دلیل ناآشنایی گردشگران فارسی زبان با گویش محلی، ممکن است کمی سخت باشد. برای همین نمی شود خیلی روی کرایه خانه های روستایی حساب باز کرد. اما از طرفی فاصله کوتاه کوگان تا خرم آباد این امکان را فراهم می کند که در این شهر اقامت داشته باشید. قیمت اقامتگاه های بوم گردی در این شهر برای یک شب حدود 100 تا 150 هزار تومان است. اما هزینه اقامت هتلی در این شهرستان برای چهار نفر از 230 هزار تومان آغاز می شود و به 476 هزار تومان می رسد.
7 خانه غاری برای زندگی
غارهای دست کن یکی از مظاهر هنر و قدرت انسانی است. تصور این که انسان هایی متعلق به چندین قرن پیش بدون هیچ یک از امکانات و فناوری های معماری نوین، چنین ذهن انتزاعی داشته اند که با دست خالی به خلق خانه هایی در دل کوه می پرداخته اند، کمی دور از باور است. در نزدیکی های خلخال نیز غاری دست کن وجود دارد که نحوه چینش خانه ها در این غار که به شکل حرف «یو» انگلیسی است، توجه بسیاری را به خود جلب کرده است. این غار دارای دو دهانه شمالی و جنوبی است که دهانه دوم به دلیل عملیات غیر مجاز حفاری به وجود آمده است. از دهانه اصلی که وارد شوید می توانید به خانه های اول، دوم، سوم و چهارم دسترسی پیدا کنید اما برای رسیدن به خانه پنجم باید وارد دالان شوید . البته مسیر کوتاه تری هم برای رفتن به خانه پنجم وجود دارد. دهانه دوم غار درست از درون خانه پنجم باز شده است. از این جا شما می توانید به راحتی به خانه ششم هم دسترسی داشته باشید اما رسیدن به خانه هفتم که خیلی ها آن را خان هفتم رستم می نامند، کمی فرق دارد. باید خودتان را برای عبور از استوانه ای به قطر 50 سانتی متر و طول 2 متر راضی کنید! اگر جثه بزرگی دارید یا ترس گیر کردن درون استوانه به دلتان افتاده است، از خیر بازدید خانه هفتم بگذرید. در غار ممکن است به ساکنان اصلی آن هم بربخورید، این غار زیستگاه «تشی» بزرگ ترین جونده ایرانی و خفاش های گوش دراز است. هفت خانه در نزدیکی خلخال روستای گرمخانه قرار دارد و فاصله آن تا خلخال حدود 20 کیلومتر است. برای رسیدن به این غار باید وارد جاده خلخال به شتجین شوید و بعد از طی 16 کیلومتر از سمت غرب جاده خارج شوید و مسیر روستای گرمخانه را در پی بگیرید. بعد از چند دقیقه رانندگی، دهانه شمالی غار روی کوه قابل رویت است. خوشبختانه جاده تا پای کوه آسفالت است.برای رفتن به این غار، شما می توانید در خلخال مستقر شوید و یک روز از سفرتان را به غارنوردی اختصاص دهید. هزینه اقامت مهمان سرایی برای چهار نفر در خلخال با قیمت مناسب 291هزار تومان است. اما اقامت هتلی در این شهر برای همین تعداد همراه، حدود 535 هزار تومان در می آید. اقامتگاه های بوم گردی در خلخال می تواند در لذت بردن شما از سفرتان موثرتر باشد. هزینه این نوع اقامتگاه ها بسته به نزدیکی شان به شهر یا مراکز تفریحی و گردشگری اطراف خلخال از شبی 100 هزار تومان آغاز می شود و به 220 هزار تومان می رسد. اگر تعداد همراهان تان زیاد است، می توانید به گزینه اجاره خانه های دربستی در خلخال نیز فکر کنید، هزینه این اجاره از شبی 500 تا 900 هزار تومان است.
مغان؛ غاری در همین نزدیکی
در نزدیکی های مشهد نیز غاری زیبا و پر از جاذبه های باورنکردنی جا خوش کرده است. این غار که عنوان طولانی ترین غار ایران را نیز با خود یدک می کشد، یکی از جاذبه های گردشگری مشهد است. درون این غار چندین چشمه آب که البته آب آن ها قابل نوشیدن نیست، وجود دارد که یکی از دلایل مرطوب بودن هوای غار و لغزنده بودن مسیر غارپیمایی است.وجود چاه های عمیق در میانه مسیر مغان نیز از مواردی است که غار پیمایی مغان را به یک گشت و گذار هیجان انگیز اما خطرناک تبدیل کرده است. اگر تا به حال به هیچ غاری سفر نکرده اید، بهتر است مغان را تنها به این دلیل که در نزدیکی شماست، انتخاب نکنید! غارپیمایی مغان نیاز به راهنما یا وسایلی مانند طناب و انواع نشانه ها برای گم نشدن دارد. در مغان چندین تونل و چاه عمیق وجود دارد که به راحتی می تواند تازه واردان را سردرگم کند. غار مغان از دسته غارهای آهکی و یکی از زیبایی هایش استالاگمیت هایی است که از سقف آویزان شده است.
برای رسیدن به این غار زیبا و مخوف، کافی است وارد منطقه سیدی شوید و مسیر کوه های خلج را پی بگیرید. سعی کنید روزی را برای این ماجراجویی انتخاب کنید که بارندگی در منطقه نباشد. چرا که جاده کوهستانی و پر دست انداز است و چه بسا کنترل خودرو در این مسیر دشوار شود. بعد از گذشتن از روستاهای بالندر، اردمه و خان رود به روستای مغان می رسید. روستای مغان یکی از خوش آب و هوا ترین روستاهای منطقه است که البته جلوه بهاری آن دیگر صفایی دارد. برای رفتن به غار می توانید از همان روستا یک راه بلد پیدا کنید. قیمت راه بلدها برای دو ساعت غارنوردی حدود 50 تا 70 هزار تومان است که البته این مبلغ رابطه نزدیکی با گرمی چانه شما دارد! بعد از روستا حدود 2 کیلومتر باید طی کنید تا به چشمه ای زیبا در دل دشت برسید. این جا در واقع ابتدای مسیر پیاده روی شما به سمت غار است. از چشمه تا دهانه غار 2 ساعت پیاده روی با شیب ملایمی که کم کم به آن اضافه می شود، در پیش دارید. در نزدیکی های غار، جاده پاکوب شده کمی خطرناک می شود و باید مراقب همراهان خردسال خود باشید. دهانه غار دارای دو تونل است که در نهایت به یک تالار ختم می شود. مسیر غارپیمایی مغان مانند دنیای عجایب است، شما با گذر از دالان های گاه عریض و گاه باریک به تالار بزرگی می رسید که شگفتانه ای را در دل خود جای داده است. زیباترین این شگفتانه ها چشمه های پر آب درون غار است و خطرناک ترین شان هم وجود چاه های عمیق به مقصد دل زمین است! غار پیمایی مغان حدود 2 تا 3 ساعت طول می کشد و تا جایی ادامه پیدا می کند که مسیر عبور شما به بن بست می خورد!