خودروهای کم اشتها!
مروری بر خودروهای کم مصرف و بعضاً هیبریدی که در روزگار گرانی بنزین، بیش از پیش مجال عرض اندام پیدا کرده و افزایش قیمت قابل ملاحظه ای داشته اند
متین نصیری
روزنامهنگار
مدتی است که بنزین نقل محافل شده و از صفحات سیاسی تا اجتماعی روزنامههای کشور را به خود اختصاص داده است.شاید تا امروز نزدیک به صدها صفحه درباره آن نوشته شده باشد اما دولت با عزمی راسخ برنامه افزایش قیمت بنزین را پیاده کرد و حالا ما میبایست این فراورده نفتی را با قیمتی بالاتر از قبل تهیه کنیم. جدا از این که نحوه اشتباه اطلاعرسانی دولت موجب شکلگیری اعتراضات مردمی شد و عدهای آشوبگر نیز از این فرصت سوءاستفاده کردند و به اموال عمومی صدمه رساندند، نباید فراموش کرد که هزینه مصرف بنزین برای بخشی از جامعه -خصوصاً افرادی که در شهرهای کوچک اطراف کلانشهرها زندگی میکنند- ملموستر از بقیه است. آنها که به دلایل مختلفی ازجمله قیمت سرسامآور مسکن به حاشیه کلانشهرها نقلمکان کردهاند، حالا مجبورند هزینه بیشتری برای رسیدن به محل کار خود بپردازند و شاید یکی از دلایل اصلی شدت بیشتر اعتراضات در شهرهای کوچک همین مسئله باشد. البته بررسی چند و چون اتفاقات اخیر را به اهلش واگذار میکنیم و به مرور خودروهای کممصرف میپردازیم.این روزها میزان مصرف بنزین خودروهای مختلف بیشتر از قبل مورد توجه قرار گرفته و آنهایی هم که دنبال خرید خودرو هستند، توجه ویژهای به اعداد و ارقام مصرف شهری و جادهای دارند. با افزایش قیمت بنزین برخی گمان کردند که مشابه سال 1389 شاهد افت قیمت خودرو خواهیم بود و به همین دلیل قصد نونوار کردن خودرویشان را داشتند اما در طول دو هفته اخیر بسیاری از خودروهای داخلی و خارجی با افزایش قیمت همراه بودند و در این میان کممصرفها بیشتر از بقیه افزایش قیمت را تجربه کردند. برای مثال قیمت پراید 111 با صعود 10 میلیون تومانی نسبت به قبل از گرانی بنزین، برای نخستین بار قله 57 میلیون تومانی را فتح کرد و دنا پلاس تیپ 2 نیز 14 میلیون تومان گرانتر شد و به قیمت 144 میلیون تومان رسید. اگرچه فعلاً زمان مناسبی برای خرید نیست و میبایست تا خاموشی التهاب بازار صبر کرد، اما صرفاً در این مقاله قصد داریم به معرفی خودروهای کماشتهای بازار ایران بپردازیم و یک بار دیگر به بهانه اتفاقات بنزینی، با آنها آشنا شویم.
پراید
از همان زمانی که به بازار ایران آمد، کممصرف بود و حتی باوجود لقبی مثل «ارابه مرگ» که این اواخر نصیب اش شد، هنوز پایگاه مردمی خود را حفظ کرده است. بر طبق اعلام رسمی شرکت سایپا و آن چیزی که در کاتالوگش نوشته شده، این خودرو در سیکل ترکیبی مصرف سوختی به میزان 6.44 لیتر در هر 100 کیلومتر دارد اما این رقم در ترافیکهای شهری و خصوصاً توقفهای طولانیمدت حتی به بالای 10 لیتر در هر 100 کیلومتر میرسد. اگرچه طی سالهای اخیر شاهد افت کیفیت مصرف بنزین و مونتاژ این خودرو بودیم اما به جهت وزن کم، حجم موتور 1323 سیسی و قدرت 67 اسب بخار، پراید همچنان توانسته مصرف سوخت پایینی را به ثبت برساند. پراید 132 و 131 این روزها در بازار حدود 50 میلیون تومان قیمت دارند و همانطور که پیشتر گفته شد، پراید 111 به مرز 60 میلیون تومان رسیده است.
ام وی ام 110 اس اسپرت
با چرخهای ریزه میزه و چهره بانمک اش یکی از گزینههای محبوب جوانان و بهخصوص بانوان است که این روزها در سایتهای خریدوفروش خودرو بیشتر از قبل جست وجو میشود. ام وی ام 110 که در چین و دیگر بازارهای دنیا «چری کیوکیو» نام دارد، به پیشرانه 3 سیلندر 998 سیسی مجهز است. به لطف وزن 936 کیلوگرم، پیشرانه کوچک و جعبه دنده پنج سرعته دستی این خودرو توانسته در سیکل ترکیبی مصرف سوختی به میزان 4.5 لیتر در هر 100 کیلومتر داشته باشد. البته این عدد در ترافیکهای شهری به حدود 6.5 لیتر میرسد. شاید مصرف سوخت ویژگی مثبت اش باشد اما وقتی صحبت از ایمنی به میان میآید، این خودرو بهآرامی صحنه را ترک میکند! امویام 110اس اسپرت مدتی است که به دلیل تحریم و ارسال نشدن قطعاتش به ایران، دیگر تولید نمیشود اما مدل 1396 این خودرو با قیمتی نزدیک به 50 میلیون تومان قابل خریداری است.
پژو 206 تیپ 2
پیرمرد مقهور فرانسوی که نتوانست بهاندازه برادر گرانتر و قدرتمندترش یعنی تیپ 5 بفروشد و حالا که بنزین گران شده، شاید بتواند بار دیگر خودی نشان دهد. این خودرو در شهر، خارج شهر و سیکل ترکیبی مصرف سوختی به میزان 8.9، 5 و 6.4 لیتر در هر 100 کیلومتر دارد. تیپ 2 که با سطح امکانات پایینتر، شیشه عقب دستی و آینهبغلهای مشکی با تیپ 5 متمایز شده، این روزها با افزایش قیمت هفت میلیونی به عدد 87 میلیون تومان رسیده است. پژو 206 در سال 1999 توانست به مقام سوم بهترین خودروی اروپا دست یابد و سال بعد هم نسخه دو در آن چهار ستاره ایمنی از موسسه یورو انکپ دریافت کرد. 206 پرفروشترین خودروی پژو با تیراژ 10 میلیون دستگاه (تا سال 2018) است
رنو تندر 90
قرار بود جایگزین پیکان باشد اما تعلل طرف ایرانی در عقد قرارداد با شرکت رنو و سپس تشدید تحریمهای بینالمللی در ابتدای دهه 90 که به افزایش نرخ دلار منجر شد، عملاً این خودرو را به یک سدان میان رده و نسبتاً گران برای قشر متوسط تبدیل کرد. تندر 90 به دلیل بهرهگیری از پیشرانه کی چهارم قدرتی در حدود 105 اسب بخار دارد و به گفته ایران خودرو مصرف سوخت آن در شرایط شهری، خارج شهر و ترکیبی به ترتیب 9، 5.6 و 6.9 لیتر در هر 100 کیلومتر است. نسخه فیسلیفت ایران خودرو که تندر 90 پلاس نام دارد با صندوقعقب تغییریافته، جلوپنجره کرومی، چراغهای جلو و عقب بهروز شده و همچنین تریم دورنگ داخلی عرضه میشود و در میزان مصرف سوخت تفاوت چندانی با نسخه اصلی ندارد. قیمت تندر 90 دندهای حدود 140 میلیون تومان است و در نسخه تندر 90 پلاس دندهای و اتوماتیک به حدود 150 و 180 میلیون تومان میرسد.
میتسوبیشی میراژ
اگر کمی سر کیسه را شل کنیم، گزینههای وارداتی را میبینیم که میراژ یکی از آنهاست. پیشرانه 3 سیلندر و 1200 سیسی این خودروی ژاپنی قدرتی در حدود 80 اسب بخار تولید میکند و مصرف سوخت شهری، جادهای و ترکیبی آن به ترتیب 5.3، 3.9 و 4.6 لیتر در هر 100 کیلومتر است. ازجمله دلایل این مصرف سوخت پایین میتوان به وزن کم 920 کیلوگرمی، جعبهدنده پیوسته اتوماتیک سیویتی و موتور کمحجم این خودرو اشاره کرد. البته همین دو عامل آخری باعث کاهش لذت رانندگی و شتاب 0-100 حدود 14 ثانیه شده است. میتسوبیشی میراژ با داشتن شش کیسه هوا (جانبی، پردهای، راننده و سرنشین جلو) توانسته از موسسه یورو انکپ چهار ستاره ایمنی دریافت کند. این هاچ بک ژاپنی قیمتی بالاتر از 250 میلیون تومان در بازار کشورمان دارد و یکی از اصلیترین ضعفهای آن، کمبود آپشنهای رفاهی است.
تویوتا پریوس
پریوس وقتی به بازار ایران قدم گذاشت، تفکر جدیدی را در بین مردم جا انداخت؛ این که میتوان با خرید یک خودرو هایبرید، هم در مصرف سوخت صرفهجویی کرد و هم سهمی در بهبود محیطزیست داشت. این خودرو از پیشرانه 1.8 لیتری 4 سیلندر خطی به همراه موتور الکتریکی در محور جلو بهره میبرد که درمجموع قدرتی به میزان 121 اسب بخار را برای آن فراهم میکند. اگرچه پریوس در تستهای مختلف توانسته به لطف بهرهمندی از سامانه هایبرید و جعبهدنده پیوسته اتوماتیک ایسیویتی به مصرف سوخت 3.5 لیتر در هر 100 کیلومتر دست یابد اما طبق اطلاعات منتشر شده مصرف سوخت پریوس در سیکل ترکیبی حدود 4.5 لیتر در هر 100 کیلومتر است. وقتی این خودرو برای نخستین بار به بازار ایران آمد، قیمتی در حدود 150 میلیون تومان داشت و حالا به بالای 500 میلیون تومان رسیده است.
هیوندای سوناتا هایبرید
اما گرانترین خودروی لیست، مربوط به سدان هایبرید هیوندای است. سوناتا هایبرید که در سه تیپ جیال، جیالاس و جیالاس پلاس به بازار کشورمان آمد، این روزها به ترتیب قیمتی در حدود 570، 750 و 800 میلیون تومان دارد. سوناتا هایبرید از پیشرانه 2 لیتری 4 سیلندر و موتور الکتریکی بهره میبرد که درمجموع قدرتی به میزان 202 اسب بخار را برای این سدان کرهای فراهم میکنند. جعبهدنده شش سرعته اتوماتیک توانسته توازن خوبی میان مصرف سوخت و لذت سواری آن برقرار کند. این خودرو در سیکل ترکیبی تنها شش لیتر در هر 100 کیلومتر میسوزاند و در مقایسه با تویوتا کمری و هوندا آکورد تجربه رانندگی بهتری دارد. سوناتا هایبرید در تست تصادف ایمنی و بیمه بزرگراههای آمریکا یا IIHS توانسته به امتیاز خوب دست یابد و خودرویی کاملاً ایمن لقب گیرد.