مروری بر انواع بیمه های بدنه و پوشش های اصلی بیمه ای برای حوادث خودرویی
تعداد بازدید : 12
کدام بیمه برای بدنه خودرو؟
نویسنده : راحله شعبانی
بیمه بدنه یکی از بیمههای خودرویی است که خسارتهای وارد شده به اتومبیل را جبران میکند. خرید این بیمه برخلاف بیمه شخص ثالث اجباری نیست اما مزایای فراوانی که پوششهای مختلف این بیمه برای خودرو فراهم میکند، باعث شده است که خرید بیمه بدنه، متقاضیان بسیاری داشته باشد ولی آیا واقعا ماشین شما نیز به این بیمه احتیاج دارد؟ آیا با توجه به هزینههای آن، خریدش برای شما صرفه خواهد داشت؟ برای پاسخ به این سوال ها و سوالات دیگر، با دخل و خرج امروز همراه باشید.
موارد پوشش بیمه بدنه
پوششهای بیمه بدنه به دو دسته پوششهای اصلی و پوششهای اضافی تقسیم میشوند.
پوششهای اصلی بیمه بدنه
منظور از پوششهای اصلی، خسارتهایی است که به صورت عادی و بدون خرید پوشش اضافی توسط بیمه بدنه جبران میشود. پوششهای اصلی بیمه بدنه شامل موارد زیر است:
هر گونه حادثه و تصادف با خودروی دیگر یا جسم ثابت و متحرک
سقوط، واژگونی، آتش سوزی، صاعقه و انفجار
سرقت کلی خودرو (مربوط به دزدیده شدن خودرو و آسیبهای وارد شده به وسایل اصلی خودرو یا وسایل اضافی درجشده در بیمهنامه در حین سرقت)
خسارتی که در جریان نجات یا انتقال خودروی خسارت دیده به آن وارد شود.
در صورت بروز خطرات اصلی، خسارت باتری و لاستیکهای خودرو نیز تا 50 درصد قیمت نو قابل پرداخت است.
پوششهای اضافی بیمه بدنه
در کنار پوششهای اصلی یک سری پوشش اضافی نیز توسط شرکتهای بیمه ارائه میشوند که خرید آنها به انتخاب مشتری صورت میگیرد و برای هرکدام مبلغ جداگانهای به قیمت اصلی بیمهنامه اضافه میشود. این پوششها خسارت مواردی را جبران میکنند که در تعهد پوشش اصلی بیمه بدنه نیست.
مهمترین پوششهای اضافی بیمه بدنه عبارتند از:
پوشش سرقت در جای قطعات
پوشش ایاب و ذهاب
پوشش شکست شیشه
پوشش نوسانات قیمت
پوشش بلایای طبیعی
پوشش رنگ - مواد شیمیایی - اسید پاشی.
پوشش ترانزیت (خارج از کشور)
پوشش حذف فرانشیز
پوشش کشیدن میخ
پوشش هزینه توقف خودروهای بارکش و اتوکار
قیمت بیمه بدنه
قیمت بیمه بدنه برخلاف بیمه شخص ثالث مبلغی نسبتا ثابت نیست و در شرکتهای مختلف بیمه تفاوتهای بسیاری در نرخ بیمه بدنه شاهد هستیم. دلیل این تفاوتها این است که شرکتهای بیمه برای اعمال تخفیف روی قیمت پایه بیمه بدنه اختیار بیشتری دارند. نرخ پایه بیمه بدنه نیز به ارزش خودرو بستگی دارد و به صورت مبلغی ثابت توسط بیمه مرکزی اعلام نمیشود. همچنین یکی دیگر از دلایل تفاوت قیمت بیمه بدنه این است که هزینه هر کدام از پوششهای اضافی این بیمه میتواند در شرکتهای مختلف بیمه متفاوت باشد.
محاسبه قیمت بیمه بدنه
در محاسبه بیمه بدنه عوامل مختلفی تأثیرگذار هستند. عواملی مثل:
پوششهای اضافی بیمه بدنه: همان طور که گفتیم به ازای انتخاب هر کدام از پوششهای اضافی، مبلغی به بیمهنامه بدنه شما افزوده خواهد شد. پس هرچه در زمان خرید بیمه بدنه پوششهای اضافی بیشتری را انتخاب کنید، قیمت بیمه بدنه شما بیشتر میشود.
ویژگیهای خودرو: منظور از ویژگیهای خودرو فاکتورهایی مثل ارزش خودرو، سال ساخت خودرو، نوع خودرو و کاربری خودرو است که هر کدام از این فاکتورها به صورت مستقیم بر قیمت بیمه بدنه تأثیرگذار هستند.
تخفیفهای بیمه بدنه: تخفیفهایی مثل تخفیف عدم خسارت، تخفیف خودروی صفر کیلومتر، تخفیف خرید نقدی، تخفیف ارزش خودرو و ...
تخفیف بیمه بدنه
تخفیفات بیمه بدنه به دو دسته اصلی و فرعی تقسیم میشوند. تخفیفات اصلی شامل موارد زیر است:
تخفیف خودروی صفر کیلومتر: تخفیف خودروی صفر کیلومتر بین 20 تا 30 درصد در نظر گرفته میشود.
تخفیف عدم خسارت: این تخفیف به ازای تعداد سالهایی که از بیمه بدنه خود استفاده نکرده باشید، به شما تعلق میگیرد. تخفیف عدم خسارت در اکثر شرکتها چهار ساله و در برخی شرکتهای بیمه پنج ساله اعمال میشود. ترتیب تخفیف عدم خسارت بیمه بدنه در جدول زیر قابل مشاهده است:
تخفیف نقدی: این تخفیف مربوط به پرداخت نقدی حقبیمه است و در تمام شرکتها 10 درصد در نظر گرفته میشود.
تخفیفات فرعی شامل موارد زیر است:
تخفیف ارزش خودرو
تخفیفات گروهی
تخفیف خودروهای وارداتی
تخفیف برخی از مشاغل
طرحهای تشویقی به مناسبت اعیاد و زمانهای خاص و ...
این گروه از تخفیفات در هر شرکت بیمه متفاوت است.
تفاوت پوششهای بیمه بدنه، گارانتی و کارت طلایی در چیست؟
در بیمه بدنه خودرو، خسارتهای وارد شده به خودرو در جریان تصادفات، واژگونی، سرقت، انفجار، صاعقه و مواردی از این قبیل، میتواند تحت پوشش قرار گیرد اما در کارت طلایی یا گارانتی ارائه شده از سوی شرکتهای خودروسازی یا وارداتی، بازدیدهای دورهای، خرابی قطعات و نیز تعویض برخی قطعات مصرفی تحت پوشش قرار میگیرد. بنابراین، هیچیک از خدمات بیمه بدنه خودرو و کارتهای طلایی و گارانتی، با یکدیگر همپوشانی ندارند.
مزایای بیمه بدنه خودرو
پرداخت کل خسارت بهصورت نقدی
قابلیت انتقال بیمه بدنه و تخفیفات به خودروی دیگر
استفاده از تخفیفات عدمخسارت
پرداخت حقبیمه به صورت قسطی
پرداخت خسارت حتی در صورت مقصر بودن راننده
پرداخت کل مبلغ خودرو با کسر فرانشیز در صورت سرقت خودرو
اگر پوشش مالی مقصر حادثه برای جبران خسارت کافی نبود، میتوان از محل بیمه بدنه، بقیه خسارت را دریافت کرد
چه خودروهایی تحت پوشش بیمه بدنه قرارنمیگیرند؟
برای خودروهایی که از تولید و مونتاژ قطعات آن بیش از ۱۰ سال گذشته باشد، درازای هرسال اضافی 5 درصد درصد به نرخ حق بیمه بدنه اضافه میشود. برای خودروهای بالای ۲۰ سال صدور بیمهنامه نیازمند مجوز است.
پراید 111EX از سال 90 تاکنون بیمه نداشته است، قیمت حدودی 25 میلیون تومان
پژو 206 تیپ 3، تا کنون بیمه نداشته است،قیمت حدودی 52 میلیون تومان
پژو 405 GLX3، تا کنون بیمه نداشته است،قیمت حدودی 60 میلیون تومان
مبنای پرداخت خسارات در تصادفات رانندگی
یکی از مهمترین کاربردهای بیمه بدنه در تصادفات رانندگی است. به همین دلیل در این بخش میخواهیم در خصوص پوشش برخورد خودرو به یک جسم، صحبت کنیم. بر اثر برخورد خودرو به یک خودروی دیگر که به ایجاد تصادفات رانندگی منجر شود یا بر اثر اصابت خودرو به یک جسم ثابت که باعث واژگونی و سقوط خودرو میشود میتوان از بیمه بدنه استفاده کرد. حال برای استفاده از بیمه در تصادفات رانندگی، با توجه به مقصر بودن یا نبودن راننده دو حالت پیش میآید:
راننده بیمهگذار مقصر است: در این حالت تنها به شرط داشتن بیمه بدنه، خسارتهای مالی خودروی راننده مقصر جبران میشود.
راننده بیمهگذار مقصر نیست: در این حالت خسارتهای مالی خودروی شخص آسیب دیده با بیمه شخص ثالث راننده مقصر جبران میشود. اما داشتن بیمه بدنه در سوانحی که بیمهگذار مقصر نیست هم میتواند به کمک وی بیاید. برای این که این موضوع را بیشتر درک کنید حالتی را تصور کنید که پوشش بیمه شخص ثالث راننده مقصر کمتر از خسارتهای وارد شده به خودروی راننده زیان دیده باشد در این حالت راننده خودروی آسیب دیده میتواند برای جبران مازاد خسارات از بیمه بدنه خود استفاده و سپس شرکت بیمه این مبلغ مازاد را به صورت قسطی از راننده مقصر دریافت کند. در مواردی که راننده خودروی آسیب دیده بیمه بدنه نداشته باشد راننده مقصر حادثه و راننده وسیله نقلیه آسیب دیده باید به شورای حل اختلاف مراجعه کنند.