ممنون، همین قدر بنزین کافی است!
نگاهی به خودروهای کم اشتهای بازار ایران که البته چندان هم ارزان نیستند
نویسنده : متین نصیری روزنامهنگار
خرید خودروی جدید دشوار است؛ چراکه با قیمتهای فعلی، حساسیت برای به بررسی گزینههای موجود بیشتر شده، بنابراین سعی بر این است تا حد امکان انتخابمان را بر مبنای عقل و منطق و نه علاقه و احساسات، پیش ببریم. با توجه به افزایش نرخ بنزین در اواسط پاییز، مصرف سوخت به یک مسئله مهم در خرید خودرو تبدیل شده و باید در بررسیهای خود این عامل را هم مدنظر قرار دهیم. عاملی که میتواند ما را به خرید یک خودرو تشویق یا حتی از آن منصرف کند. در آخرین شماره دخلوخرج امسال فارغ از کلاسبندیهای متعارف بازار، به سراغ خودروهایی رفتیم که مصرف پایینی دارند و میتوانند گزینه مناسبی برای استفاده روزمره باشند.
تویوتا پریوس
پریوس در سال 1997 بهعنوان اولین خودروی هایبریدی با تولید انبوه در جهان معرفی شد. این خودرو در عرض چند سال توانست به محصول پرفروش تویوتا تبدیل شود؛ بهگونهای که امروزه چهار میلیون دستگاه از نسخه لیفتبک آن در سرتاسر جهان به فروش رفته است. در اوت 2013 ساتوشی اوگیسو، مدیرعامل تویوتا، خبر از بهبود پریوس در نسل بعدی داد و کمی بعد نسل چهارم پریوس در سپتامبر 2015 و در نمایشگاه خودروی لاسوگاس رونمایی شد. این خودرو که با کد اتاق ایکسدبلیو50 شناخته میشود، بهواسطه شرکت ایرتویا در کشورمان حضور یافت و در مدت کوتاهی فروش نسبتاً خوبی را تجربه کرد. هرچند که همیشه ظاهر زمخت و نهچندان زیبای آن موردانتقاد مردم بود. این نسل که بر پایه پلتفرم «معماری جدید جهانی تویوتا» تکوین یافته است، در مقایسه با نسل سوم مرکز ثقل پایینتر و استحکام ساختاری بیشتری دارد و به لطف تجهیزات ایمنی متعددش توانسته از موسسه انکپ اروپا هر پنج ستاره ایمنی و از موسسه بیمه ایمنی بزرگراههای آمریکا، بالاترین امتیاز را کسب کند. تویوتا پریوس مجهز به دو پیشرانه بنزینی و الکتریکی است که رویهم 121 اسب بخار قدرت دارند و به دلیل بهرهمندی از جعبهدنده سیویتی، میتواند در سیکل ترکیبی مسافت100 کیلومتر را تنها با 4.5 لیتر بنزین بپیماید. این روزها قیمت پریوس در تیپ سی و کارکردی به میزان 60 هزار کیلومتر، تقریباً 570 میلیون تومان است.
میتسوبیشی میراژ
هاچبک کوچکی که در بین سالهای 1978 تا 2003 روی خط تولید بود اما دوباره و از سال 2012 به سبد محصولات میتسوبیشی اضافه شد. نسل ششم میراژ در نمایشگاه توکیو 2011 به نمایش درآمد و به دلیل ظاهر بامزه و قیمت پایین اش موردتوجه عموم مردم بهویژه بانوان قرار گرفت. البته ارزش این خودرو در ایران به دلایل مختلفی ازجمله نرخ ارز و تعرفه بالای واردات چندان منطقی نیست و معمولاً خانوادههای متمول آن را بهعنوان خودروی دوم یا حتی سوم خود انتخاب میکنند. برای مثال اکنون مدل 2018 آن که بهتازگی ترخیص شده، حدود 270 میلیون تومان قیمت دارد. آرین موتور بهعنوان واردکننده محصولات میتسوبیشی، مدل میراژ را تنها با یک پیشرانه 1.2 لیتری با قدرت 79 اسب بخار وارد کشور کرده است؛ پیشرانهای کمجان که در کنار جعبهدنده اقتصادی سیویتی موجب میشود رانندگی لذت بخشی از این هاچبک ژاپنی انتظار نداشته باشید. با وجود این در بحث مصرف سوخت شاهد عملکرد فوقالعادهای هستیم بهطوریکه این خودرو در سیکل ترکیبی تنها 4.6 لیتر در هر صد کیلومتر مصرف میکند. میراژ با داشتن شش کیسه هوا از موسسه انکپ آسیا چهار ستاره ایمنی کسب کرده و میتوان آن را جزو محصولات ایمن میتسوبیشی بهحساب آورد.
هیوندای سوناتا هایبرید
نسل هفتم هیوندای سوناتا که در ایران با کد اتاق الاف شناخته میشود، در سال 2015 به بازارهای جهانی معرفی شد و پیش از تحریمها، آسان موتور مسئول واردات این خودرو بود. بااینحال نسخه هایبرید سوناتا توسط شرکت پاکرو قشم به ایران آمد و در نمایشگاه خودروی تهران 96 حضور پررنگی داشت. گرچه سوناتای نسل ششم فروش بالایی را تجربه کرد و توانست رقبای خود را کنار بزند اما اتاق الاف چندان موفق نبود. به همین دلیل هیوندای در سال 2017 فیسلیفت نسل هفتم سوناتا را معرفی کرد. در این فیسلیفت چراغها، جلوپنجره، رینگها و محل نصب پلاک تغییر کرد و نام خودرو بهصورت درشت روی در صندوقعقب نقش بست. در کابین نیز بدون تغییر فرم کلی کنسول وسط، دریچههای تهویه هوا بهروز شدند و نمایشگر روی داشبورد ظاهر زیباتری پیدا کرد. پیشرانه بنزینی دو لیتری و موتور برقی این خودرو به ترتیب 154 و 51 اسب بخار قدرت تولید میکنند، بنابراین سامانه هایبرید با در نظر گرفتن اتلاف انرژی، توانی در حدود 193 اسب بخار دارد. مصرف سوخت سوناتا هایبرید در سیکل ترکیبی حدود 5.6 لیتر در هر 100 کیلومتر است. این خودرو ابتدا با قیمت 260 میلیون تومان به بازار کشورمان راه پیدا کرد اما اکنون با کارکرد 50 هزار کیلومتر فراتر از 700 میلیون تومان قیمت دارد.
رنو سیمبل
سال 2012 و در نمایشگاه استانبول، خودرویی کم استهلاک با اصالتی رومانیایی معرفی شد. رنو سیمبل 3 که در حقیقت نسل سوم از این سری و نسل دوم داچا لوگان یا همان تندر 90 خودمان بود، از اوایل سال 2013 فروشش آغاز شد. این خودرو گرچه ظاهری جعبهای داشت اما با خطوط نرم و سیالش سعی میکرد چهره زیباتری به نسبت مدل لوگان از خود به نمایش بگذارد. در سهماهه نخست سال 2017 فیسلیفت سیمبل معرفی شد که در طراحی جلو و عقب تغییراتی داشت. این خودرو به دلیل قیمت پایین و ظاهر مناسبترش با استقبال خوبی مواجه و در همان سال به بازارهای عربستان، امارات و قطر معرفی شد. در ایران اما همانند اتفاقی که برای میراژ افتاد، نسخه پیش از فیسلیفت سیمبل چندان موفق نبود و با بسته شدن واردات کورسوی امیدی که برای موفقیت آن تصور میشد، از بین رفت. این خودرو با چهار پیشرانه و دو جعبهدنده به بازارهای جهانی آمد اما نگین خودرو بهعنوان نماینده رسمی رنو در ایران، آن را تنها با پیشرانه 1.6 لیتری به قدرت 105 اسب بخار و گیربکس چهار دنده اتوماتیک عرضه کرد. پیشرانه مذکور همان موتور کی4ام است که روی ساندرو و تندر 90 هم نصب شدهاند و سیمبل با بهرهگیری از آن میتواند در سیکل ترکیبی تنها 5.8 لیتر در هر 100کیلومتر مصرف کند. قیمت این خودرو در بازار با کارکردی در حدود 60 هزار کیلومتر کمتر از 200 میلیون تومان است.