دخل و خرج جنگـــ با
تعداد بازدید : 11
کــــرونا
بررسی هزینه روش های مقابله با ویروس کووید 19
نویسنده : سمیه محمدنیا حنایی روزنامهنگار
شاید تا همین یک ماه و نیم پیش هیچ کدام از ما تصور نمی کردیم مخاطراتی که مردم ووهان با آن دست و پنجه نرم می کنند، درست بیخ گوش خودمان هم اتفاق بیفتد. همه ما با اندکی آسودگی از این که این ویروس به زودی در خود چین ریشه کن خواهد شد، اخبار کوتاه این موضوع را دنبال می کردیم. در بیشتر خبرگزاری ها یک خبر کوتاه چند خطی درباره کرونا بیان می شد و تمام! اما حال و روز این روزهای ما ایرانی ها هر چند که هنوز خیلی وخیم نشده است، بسیار به شهروندان ووهانی می ماند. واقعیت این است که شهروندان و دولت بر سر یک دوراهی عجیب سرگردان مانده اند، این که کرونا را جدی بگیرند و شرایط را بحرانی اعلام کنند یا این که کرونا را همانند اندازه خودش کوچک بشمارند و در عوض امنیت روانی جامعه را تامین کنند. البته در این بین بسیار روشن است که کسی قصد سر به زیر برف کردن ندارد اما به نظر می رسد راه بینابینی میان این دو راهی وجود دارد. راهی که در آن اعلام هاو هشدارها نه فقط برای ترساندن و تداوم خانه نشینی افراد، رسانه ای می شود که برای آگاهی دادن درست به شهروندان بیان می شوند. متاسفانه یکی از معایب دنیای مجازی بی در و پیکر بودن است و این ناشی از کم توانی نهادهای نظاره گر در این فضا نسبت به سرعت انتشار مطالب است. از زمانی که اولین نمونه های کرونا در ایران شناسایی شدند، ما هر ساعت با سیلی از اطلاعات ضد و نقیض درباره کرونا مواجه می شویم اطلاعاتی که گاه آنچنان سیاه نمایی شده است که افراد را دچار شوک های عصبی می کند و گاه آن چنان سهل انگارانه نوشته شده است که گویی در سیرکی به نام کرونا نشسته ایم. اما حقیقت این است که باید این ویروس را شکست داد. تنها راه شکست آن نیز کاهش بدن های میزبان برای این ویروس است. بله همان چیزی که این روزها با اسم خود قرنطینگی یا قرنطینه خانگی بسیار شنیده اید. اما این را هم باید اضافه کنیم که خود قرنطینگی باید با اصولی همراه باشد تا در شکستن زنجیره ابتلا موثر باشد. ما در این پرونده سعی کرده ایم تا شما را با شیوه های اصولی که می توان با آن ها به جنگ با کرونا برخاست، آشنا کنیم. شیوه هایی که از ضدعفونی منزل و محیط های پرخطر شروع می شود و سپس به نکات ایمنی هنگام خروج و وارد شدن به منزل می رسد و در ادامه به ضد عفونی خودروی شخصی می پردازد. پس با ما همراه باشید
بهترین ضد عفونی ها کدامند؟
این روزها بازار خرید و فروش ضدعفونی های الکلی با فرمول سازمان بهداشت جهانی حسابی داغ شده است. البته متاسفانه سودجویانی که برای شان جان آدم ها ارزش ندارد نیز دست به کار شده اند و به جای الکل طبی، الکل صنعتی را که مخاطرات جدی برای سلامتی افراد دارد، به اسم ماده ضد عفونی کننده وارد بازار کرده اند. قیمت الکل های طبی در بازار چیزی حدود تومان است که باید یک واحد الکل خالص را با 3 برابر آب مخلوط و برای ضد عفونی استفاده کنیم.
دومین ماده ضدعفونی محلول سفید کننده (وایتکس) و آب است. قیمت محصولات روشن کننده و ضد عفونی خانگی متاسفانه از آغاز شیوع کرونا در ایران روند افزایشی به خود گرفته است. هر چند خوشبختانه هنوز اطلاعیه ای را مبنی بر اتمام موجودی سفید کننده روی در فروشگاه ها شاهد نبوده ایم. قیمت این محصول در بطری های یک لیتری حدود 6 تا 10 هزار تومان است که در بعضی از موارد شاهد افزایش 100درصدی این محصول بوده ایم. به هر حال برای این ضد عفونی کافی است که یک واحد سفید کننده را در 7 واحد آب حل و روی سطوح مد نظر اسپری کنیم.سومین ماده از ترکیب سرکه و جوش شیرین حاصل می شود. برای این منظور کافی است در یک لیتر آب، یک لیوان معادل 250 سی سی سرکه و یک قاشق غذاخوری معادل 25 گرم جوش شیرین را در یک ظرف شیشه شور ریخته و برای ضد عفونی کردن اسپری کنید. سرکه در بازار با قیمت 4 هزار تومان برای هر لیتر به فروش می رسد و بسته های صد گرمی جوش شیرین حدود 5 هزار تومان است.
شیوه صحیح ضد عفونی کردن
برای ضد عفونی کردن سطوح از چند دستمال استفاده کنید. قبل و بعد از به کار گیری دستمال ها آن را بشویید و روی بخاری یا شوفاژ خشک کنید. سپس برای هر سطح از یک دستمال استفاده کنید. بعد از اسپری کردن ماده ضدعفونی بگذارید چنددقیقه (10دقیقه) بگذرد و سپس آن را با همان دستمال ها خشک کنید. برای اطمینان خاطر از تمیز بودن دستمال ها می توانید آن ها را با حرارت اتو خشک کنید. هنگام انجام عملیات ضد عفونی از دستکش و ماسک برای محافظت از دست ها و سیستم تنفسی استفاده کنید. هنگام ضدعفونی از اعضای خانواده بخواهید تا حد امکان سر جای شان بنشینند.
شیوه های کم هزینه تر ضد عفونی
استفاده از مواد ضد عفونی بیشتر به منظور خراب کردن ساختار پروتئینی ویروس و نهایت کشتن آن استفاده می شود و این در حالی است که حرارت نیز از دیگر قاتلان کرونا شناخته شده است. بنابراین می توانید از دستگاه های حرارتی برای ضد عفونی کردن خانه استفاده کنید. مثلا بخش های حساس به رطوبت را با سشوار داغ برای چنددقیقه گرم کنید یا برای ضد عفونی کاشی سرامیک و پرده و مبلمان از بخار شور استفاده کنید. استفاده از اتو نیز برای ضد عفونی لباس ها و حتی ماسک های مستعمل مفید خواهد بود.
آیا هوای منزل را هم ضدعفونی کنیم؟
ویروس کرونا، ویروس چرب و سنگینی است بنابراین خوشبختانه نمی تواند در فضا معلق بماند. برای همین بعد از این که از سیستم گوارشی فرد بیمار با عطسه و سرفه به بیرون پرتاب می شود بعد از مدت کمی روی سطوح می نشیند. بنابراین ضدعفونی کردن فضای منازل دارای اولویت نیست. اما اگر می خواهید از این بابت هم نگرانی نداشته باشید، می توانید با دود کردن اسپند فضای خانه را هم ضد عفونی کنید با توجه به این که اگر در میان اعضای خانواده فردی حساس به بوی اسپند وجود دارد و این موضوع باعث بروز یا تشدید حساسیت می شود، باید از این کار صرف نظر کرد.
دژ های خانه تان را مستحکم تر کنید
نخست باید منزل تان را منطقه بندی کنید. همیشه قسمت هایی از خانه هستند که کمتر دچار اختلاط با محیط بیرون هستند. مانند اتاق خواب ها و سرویس بهداشتی. اما جاهای دیگری مانند آشپزخانه بیشتر از چیزی که فکرش را می کنید می تواند از محیط خارج از خانه تاثیر بگیرد. آشپزخانه ها به دلیل این که میزبان خریدهای خانه هستند، می توانند زودتر از هر جای دیگری آلوده شوند و چون تردد اعضا در آشپرخانه زیاد است امکان سرایت از این مکان به سایر مکان ها نیز بیشتر است. بنابراین قبل از ضد عفونی هر قسمتی، باید آشپزخانه را دریابید. اما چه بخش هایی از آشپزخانه مهم هستند؟
تمام دستگیره های در کابینت، پیچ های اجاق گاز، دستگیره یخچال و فریزر، دسته قوری، دستگیره مایکروفر، شیر آب و حوله ای را که برای خشک کردن دست از آن استفاده می شود، در اولین مرحله ضد عفونی کنید. حالا نوبت سطوح می رسد. مخصوصا سطوحی که خریدهای انجام شده روی آن گذاشته می شود. در گام بعدی ضد عفونی طبقات یخچال و سینک آشپزخانه را در دستور کار قرار دهید. از ضد عفونی اسفنج ظرفشویی فراموش نشود. پلاستیک و ظرف مخصوص زباله نیز نباید از قوانین ضد عفونی شما رد شوند.
دوباره با دقت به اطراف خانه تان نگاه و مسیرهای ورود افراد به خانه را شناسایی کنید. اصل بر این است که محیط خارج از خانه شما آلوده است بنابراین تا جایی که می توانید مسیر شناسایی شده را کوتاه یا حتی ایزوله کنید. برای این منظور می توانید یک آویز لباس به همراه یک کاور سلفونی را درست کنار در ورودی منزل تعبیه کنید تا فرد بلافاصله بعد از وارد شدن به خانه لباس های خود را در آن محفظه قرار دهد. این کار هزینه ای روی دست شما نمی گذارد. آویزهای لباس در ابزار فروشی ها قیمتی از 5 تا 10 هزار تومان دارند که بسته به فلزی یا پلاستیکی بودن آن هاست. دوخت محفظه یا کاور سلفونی هم با احتساب یک متر و نیم سلفون چیزی حدود 20 هزار تومان هزینه دارد. گام بعدی ضدعفونی دست هاست. در این مرحله حتما لازم نیست از ژل های کمیاب استفاده کنید. چون در منزل به آب دسترسی کامل دارید، بهتر است این ضد عفونی با آب و صابون انجام شود. تنها موضوع مسیر رفتن تا سرویس بهداشتی است که می توانید برای این کار از یک جفت دمپایی روفرشی یا مسیری از روزنامه باطله ها استفاده کنید. اگر فرد در محیط کاری شلوغی مانند بانک یا مراکز ارائه خدمات به شهروندان کار می کند بهتر است به جای شست وشوی دست ها یک استحمام کوتاه کند تا خیالش بابت لانه کردن ویروس در میان موهایش هم راحت شود.
ضد عفونی سایر وسایل
همه چیزهایی که در خانه مورد استفاده همگان قرار می گیرد، جزو مناطق قابل ضد عفونی محسوب می شود. کلید های برق، دستگیره درها، کنترل تلویزیون، گوشی تلفن منزل و آیفون از جمله چیزهایی است که باید به صورت روزانه ضدعفونی شوند.
وسایل شخصی که نیاز به ضد عفونی دارند
اگر شما به دلایل مهمی چون رفتن به محل کار یا خرید های ضروری مجبورید ساعت هایی را در خارج منزل سپری کنید باید به خاطر داشته باشید که به راحتی می توانید اعضای خانواده تان را در معرض خطر ابتلا به کرونا قرار دهید. برای جلوگیری از این موضوع باید تمام وسایل شخصی تان را که در طول مدت بیرون بودن تان با شما بوده اند، ضدعفونی کنید. کلیدهای منزل و حتی محل کار، کارت های اعتباری، کیف پول، عینک، ساعت ، انگشتر، سوئیچ ماشین، تسبیح و در نهایت تلفن همراه می توانند آلوده ترین وسایل شخصی باشند که موجبات ورود کرونا را به دژ خانگی تان فراهم می آورد. کلید ها، انگشتر، تسبیح و عینک را می توان با محلول آب گرم و صابون به خوبی شست. برای ضد عفونی تلفن همراه، سوئیچ و کارت های اعتباری هم می توان از پدهای الکلی که قیمتی حدود هزار تومان دارند، استفاده کرد. در این روزها از به همراه داشتن کیف های بزرگ و مملو از وسایل جدا خودداری کنید. سعی کنید تا جایی که امکان دارد وسایل همراه تان را محدود کنید. حتما قبل و بعد از ضد عفونی وسایل شخصی، دست های تان را با آب و صابون به صورت اصولی بشویید.
ضد عفونی وسیله نقلیه
واژه صادرکات را در خاطر دارید؟ تقریبا هر کسی که می خواهد گواهی نامه رانندگی بگیرد با این واژه آشنایی دارد. این واژه به این معناست که در ابتدای نشستن در خودرو باید چه نکاتی را رعایت کرد. درباره ضد عفونی کردن خودرو هم باید این موارد را بررسی و ضد عفونی کنید. به بیان روشن تر تمام قسمت هایی که ممکن است راننده یا مسافران آن ها را لمس کنند، باید ضد عفونی کرد. این ضد عفونی در خصوص وسایل شخصی بعد از هر استفاده و در در وسایل نقلیه ناوگان شهری باید هر چند ساعت یک بار انجام شود. دستگیره در خودرو، اهرم تنظیم کننده صندلی، کمربند، صندلی، لیور دنده، ترمز دستی، آینه، فرمان و اهرم های راهنما و شیشه شور، دکمه های پخش خودرو، در داشبورد و کلید های بالا برنده شیشه ها باید ضد عفونی شوند. در صورتی که در مکان های آلوده ای مانند بیمارستان ها رفت و آمد داشته اید، باید پدال های گاز ، ترمز و کف خودرو را نیز ضد عفونی کنید. بهترین ماده برای ضد عفونی داخل خودرو، اسپری الکل و آب است . بعد از اسپری کردن درهای ماشین را ببندید و بگذارید هوا در آن ها حداقل برای 10دقیقه محبوس بماند. چنان چه به صورت همزمان چند نفر از یک خودرو استفاده می کنند، بهتر است یک کاور از جنس پارچه های بیمارستانی برای صندلی تعبیه کنید. قیمت این پارچه ها با توجه به افزایش تقاضا به متری 15 هزار تومان رسیده است. تنها نکته باقی مانده در این خصوص به پلاستیک های خرید برمی گردد. در این ایام این پلاستیک ها را در صندوق عقب بگذارید.
زره پوش شوید!
اگر به دلایل قانع کننده مجبور هستید در سطح شهر رفت و آمد داشته باشید حتما خودتان را برای مقابله با کرونا مجهز کنید. طبق گزارش سازمان های بهداشتی از آن جا که ویروس کرونا دارای جثه ای به نسبت به بزرگ است، بنابراین استفاده از ماسک تا حد زیادی می تواند مانع خوبی برای جلوگیری از ورود ویروس به دستگاه تنفسی شما شود. اما اگر از ماسک درست استفاده نشود می تواند کاملا برعکس عمل کند. نکته مهم، زمان تعویض ماسک هاست. روی ماسک عکس یک ساعت کشیده شده است که زمان موثر ماسک را نشان می دهد. رعایت این زمان بسیار مهم است چرا که بعد از آن مدت ماسک مانند یک آهن ربا عمل می کند و به دلیل مرطوب شدن تمام ویروس ها از جمله کرونا را جذب می کند. دومین نکته توجه به منطقه ممنوعه است. منطقه ممنوعه به معنی لمس نکردن بخش جلویی ماسک با دست است.سومین نکته به شیوه صحیح دور انداختن ماسک برمی گردد. حتی اگر بیمار نیستید ماسک های خودرا داخل پلاستیک های زیپ دار کنید و در سطل زباله بیندازید. چنان چه هنوز بحران ماسک حل نشده است می توانید ماسک ها را بشویید و با اتوی داغ دوباره آن ها را برای استفاده مهیا کنید.
دستکش نیز از دیگر تجهیزات این روزهاست. قیمت دستکش های لاتکس در بسته های صد تایی حدود 40 هزار تومان و دستکش های یکبار مصرف فریزری در بسته های صد تایی حدود 12 هزار تومان است. نکته مهم استفاده از دستکش به نحوه درآوردن دست کش و دور انداختن آن بر می گردد و این که پوشیدن دستکش به معنای بی نیازی شما از شستن مداوم دست ها نیست.
ضد عفونی های همراه
ژل دست و مایع های ضد عفونی در سایز 10 میلی لیتر می توانند محافظ خوبی برای شما در برابر کرونا در زمان هایی که به آب دسترسی ندارید، باشند. قیمت ژل های ضد عفونی دست متفاوت است. علت آن هم به مارک آن، نحوه بسته بندی و مواد آرایشی مخلوط در ماده ضد عفونی برمی گردد. مثلا در بعضی ژل ها و حتی مایع ضد عفونی از مواد محافظ پوستی مانند گلیسرین، افشره آلوئه ورا و خوشبو کننده ها استفاده می شود. ژل های 75 تا 500 میلی لیتری ضد عفونی دست قیمتی بین 20 تا 40 هزار تومان دارند. در حالی که مایع های ضد عفونی کننده در واحد یک لیتر، مبلغی حدود 70 هزار تومان دارند.