توصیه های لازم و هزینههای ورود به حرفه ای سلامت محور و جذاب
تعداد بازدید : 4
این روزها مربی ورزش باش
نویسنده : میلاد قارونی روزنامه نگار
کرونا آمده. ویروس کوچکی که با حمله کاملاً زیرکانه وارد کشور شد و همانند قوم مغول درصدد تسخیر کل کشور و ویرانی آن است. متأسفانه تاکنون بیش از هفت هزار نفر در ایران به این ویروس مبتلا شدهاند و هر روز بر تعداد آنها افزوده میشود. کرونا باعث شده بسیاری از کسبوکارها و فعالیتهای فیزیکی درون شهری متوقف شود و مردم در خانه بمانند. دیگر مردم شادابی و تحرک گذشته را ندارند. بماند حالا این در خانه ماندن چه مشکلات روحی برای افراد به وجود آورده، کم تحرکی باعث شده تا بسیاری دچار اضافه وزن شوند. در گذشته طرف حداقل تا سرکوچه برای خرید میرفت؛ اما الان همان هم نمیتواند برود. پیشتر میگفتند که در 13 روز عید احتمال چاقی زیاد است؛ اما حالا که حدود دو ماه خانهنشینی وجود دارد، احتمال چاقی وجود خواهد داشت. البته هستند افرادی که در همین مدت اجازه نمیدهند که کم تحرکی روی اضافه وزن آنها تأثیر منفی بگذارد. آنها سعی میکنند تا با ورزشهای خانگی حداقل وزن خود تا حدی کنترل کنند. با این که بسیاری از سالنهای ورزشی کشور تعطیل شدهاند و مربیان هم به اجبار باید در خانه بمانند؛ اما آنها میتوانند از طریق تلفن و دیگر روشها، ارتباط خود را با شاگردان ورزشی یا افرادی که نیاز به ورزش خانگی دارند، حفظ کنند.
مربی ورزشی شدن کار راحتی نیست. کسی که مربی میشود، باید مسئولیت خیلی چیزها را قبول کند. باید دقت کند که تمامی حرکات به درستی انجام شود تا روی ورزشکار فشاری وارد نشود. این روزها غیر از بحث کرونا، تب مربی ورزشی شدن هم خیلی داغ شده است؛ به ویژه در ورزشهایی که برخی افراد پول خوبی هم برای هر جلسه کلاس میدهند. ما این بار برای این که کمی با چموخم مربیگری آشنا شویم، به سراغ یکی از اعضای مربیان بدمینتون رفتیم که خود او عضو تیم ملی هم است. آرمین زکی زاده، جوان 25 ساله، از 6 سالگی بدمینتون بازی میکند و هشت ساله که عضو تیم ملی است. آرمین توانسته در مسابقات داخلی مقامهایی را به دست بیاورد و در مسابقات بینالمللی حضور داشته است و هم اکنون به عنوان مربی برای تمامی ردههای سنی فعالیت میکند.
ما از آرمین در خط مربیگری و ارتباط آن پرسیدیم و او به خوبی به سؤالات ما پاسخ داد.
مربیگری یا بازی
برخی فکر میکنند که مربی باید بازی را کنار بگذارد. باید گفت که چنین چیزی نیست. مربی هم میتواند خود بازی کند. خود آرمین هم مربی آموزشی است و هم این که برای تیم ملی بازی میکند. البته باید گفت که هر کدام اصول و قوانین مخصوص به خود را دارد. به هر حال تا زمانی که شما بازی میکنید، باید مراقب تغذیه و سلامتی خود باشید. باید برنامه تمرینی داشته و خود را برای شرکت در مسابقات داخلی و خارجی آماده کنید؛ اما وقتی مربی میشوید، باید دانش خود را در خصوص آن علم ورزشی و روشهای تغذیه دادن به روز کنید. به هر حال دغدغه یک مربی با بازیکن متفاوت است. هرچند هدف هر دو در نهایت رسیدن به قهرمانی در یک مسابقه است؛ اما مربی باید برنامه جداگانه از بازیکن اجرا کند و البته این که همسو با او پیش برود.
مربی مسئول است
مربی برای هر غذا یا تمرینی که میدهد، مسئول است. باید بداند که دقیقاً برای هر نفر و بر اساس شرایط فیزیکی و زندگی او چه برنامهای بدهد؛ برای مثال، این روزها به دلیل کرونا افراد نمیتوانند خیلی از خانه خارج شوند. شما باید این مسئله را در نظر بگیرید. پس باید برنامه غذایی بدهید که فرد کمتر نیاز به بیرون برای خرید آنها داشته باشد. از طرفی ورزشهایی را انجام دهد که نیازی به رفتن به محیط باز مانند پارک هم نداشته باشد. مسلماً در چنین روزهایی انجام ورزشهایی مانند بدمینتون در پارکها امکانپذیر نیست. پس باید ورزشهای ساده آنها در حیاط منزل انجام شود.
هزینه؟ تمرین یا کلاس؟
مهمترین هزینهای که هر مربی باید پرداخت کند تا به این سطح از دانش خود برسد، تمرین کردن است. او باید تا میتواند تمرین کند. مربی باید خودش اول بتواند تمامی حرکات را به درستی انجام دهد. وقتی شما قرار است که در این روزها از طریق تصویری به شاگردان خود آموزش دهید، باید خودتان اول یکبار آن را انجام دهید تا آنها با شکل درست حرکت آشنا شوند. هزینههای مربوط به خرید وسیله در هر ورزشی جداگانه محاسبه میشود. به هر حال مربی و بازیکن هر کدام وسیله جداگانهای خریداری کنند. البته هر کسی که قصد مربی شدن دارد، باید در دورههای مربوط به فدراسیون شرکت و مدرک آن را دریافت کند. پس از قبول در آن و گذراندن دیگر دورههای مربوط، آن وقت میتواند به عنوان مربی درجه 3 یا 2 فعالیت کند و هرچند وقت یکبار با شرکت در دورههای بالا، سطح خود را ارتقا دهد. هزینه شرکت در دوره های مربیگری برای هر ورزشی متفاوت است. حالا اگر مربی قرار است که مدرک بین المللی هم بگیرد، مسلما باید هزینه بیشتری هم بپردازد. حداقل هزینه شرکت در دوره های مربوط به مربیگری ورزشی 200 هزار تومان است؛ اما این نکته باید در نظر گرفته شود که مربی همیشه باید تمرین داشته باشد. در بالا هم نوشتیم که خود او باید اول از همه بتواند حرکات را به درستی انجام دهد تا شاگردانش با تقلید از حرکت او، حرکات را به درستی انجام دهند.
مربیگری در روزهای عید
باید گفت که مربیگری در روزهای عید کار بسیار سختی است. خیلی از مربیان با توجه به شرایط به وجود آمده در کشور خودشان هم جزو خانه نشینان هستند. این روزها توصیه نمیشود که حتی برای ورزشهای دوی ساده هم به بیرون بروید. بهترین و بهداشتیترین مکان خانه است؛ اما این دلیل نمیشود که شما ورزش را جدی نگیرید. به ویژه آنهایی که چندین سال است ورزش میکنند و این دوره دو ماهه میتواند آنها را به کلی عقب بیندازد. آرمین ورزشهای کششی را توصیه میکند. البته برای انجام این ورزشها با یک مربی مشورت کنید. خودسرانه کاری را انجام ندهید. این نکته را در نظر داشته باشید که بیمارستانهای کشور در شرایط بحرانی است و نمیتوانید به دلیل یک حرکت اشتباه به بیمارستان بروید. بسیار باید مراقب باشید؛ در واقع باید این مسئله را در نظر بگیرید که فرد تمرین کننده شرایط محیطی مناسبی در منزل از قبل برای خود تدارک دیده است.
به هر حال اگر مربی هستید، این زمان هم بهترین فرصت برای شماست تا بتوانید با توصیههای ساده ورزشی بدن شاگردان خود را برای بعد از کرونا گرم نگه دارید. این نکته را در نظر داشته باشید که یک مربی هیچگاه نباید اجازه دهد تا شاگردانش کم تحرک شوند. می توانید از طریق بسترهایی مانند شبکه های اجتماعی به آموزش انجام دادن چگونگی حرکت ها بپردازید. سلامتی خیلی مهم است و این مسئله ای است که نباید در روزهای عید و خانه نشینی مورد غفلت واقع شود.