نگاهی به کسب و کارهای هنری و سنتی
تعداد بازدید : 9
سرامیست کار شوید
نویسنده : میلاد قارونی - روزنامهنگار
وقتی از جلوی مغازهای رد میشویم که وسایل هنری مثل سرامیک تزیین شده میفروشد، ناخودآگاه میایستیم و نگاه میکنیم. هنر چیزی است که هر کسی را جذب میکند؛ به ویژه این که چیزی مانند ظروف توسط هنرمندان کشورمان و دست انجام شده باشد. در این سالها شاهد افزایش فروش انواع ظروف سفالی بودهایم. انگار مردم ارزش هنر را فهمیدهاند. همین مسئله باعث شده تا آنهایی که علاقهای به هنر و کار با گل دارند، به سراغ ساخت ظروف سرامیکی بروند. هر چیزی که در جامعه طرفدار زیادی پیدا کند، باعث میشود تا افراد علاقهمند یادگیری آن شوند و شروع به کار با آن را پیگیری کنند.
شروع هر کاری همیشه چالش است. این که چه کار کنند؟ چقدر سرمایه لازم است؟ چه ابزارهایی باید تهیه کنند؟ این بار برای این که بدانیم برای کار با سرامیک باید چه کار کرد، به سراغ یکی از هنرمندان خوب کشورمان، خانم مونا جیواد رفتیم. خانم جیواد دانش آموخته فیزیک مهندسی است؛ اما علاقه ایشان به هنر و سرامیک باعث فعالیت وی در این زمینه شد. ما از ایشان در خصوص سرامیست شدن پرسیدیم. هم اکنون، خانم جیواد مالک دو برند Monajivad_art و Gelarang.ceramic در اینستاگرام هستند که محصولات سرامیکی خود را عرضه میکنند.
سرامیست کار کیست و چه تفاوتی با دیروز دارد؟
در ماهیت کار با سرامیک دیروز و امروز تفاوتی ندارد؛ اما اختلاف در طرح و کاربرد به چشم میخورد. ظروف سرامیکی قدیمی طرحها و کاربردهای محدودتری داشتند؛ اما نمونههای امروزی دارای کاربردهای گسترده با طرحهای فانتزی هستند. در واقع اگر تا دیروز شما فقط یک گلدان سرامیکی ساده مشاهده میکردید؛ امروز به لطف فناوری و ایدههای جدید، شاهد انواع گلدانهای مختلفی هستید. البته ظروف سرامیکی به همینجا ختم نمیشود. آبنمای سرامیک برای دکوراسیون و کاشیهای هفت رنگ، این روزها هم مورد توجه قرار گرفته است. علاوه بر این ظروفی با طراحیهای ترکیب شده از نقاشی و خطاطی توانسته فروش بالایی داشته باشد. به کسی که چنین ظرفهایی را میسازد، سرامیست میگویند.
مهارتش را یاد بگیر
برای هرکاری باید مهارت آن را یاد بگیرید. برای فعالیت در این حوزه شما باید کار با چرخ سفالگری، تکنیک فرم با دست و لعاب کاری را یاد بگیرید. باید بدانید که از چه ابزار و موادی و به چه اندازه استفاده کنید. اگر در حوزه نقاشی و خطاطی خود را قوی کنید، میتوانید ظروفی با ترکیبی از این دو هنر بسازید. خوشبختانه در کشور ما کارگاهها و آموزشگاههای سفالگری زیادی وجود دارد. وقتی شما اصول اولیه را به خوبی یاد بگیرید، بقیه موارد تجربه است. باید این قدر بسازید و خراب کنید تا کامل همه چیز دست تان بیاید.
با کمتر از 300 هزارتومان شروع کنید
شروع این کار با حداقل هزینه است. البته باید گفت که نمیتوان بازه مشخص قیمتی تعریف کرد. تعیین رقم کلی به موارد زیادی بستگی دارد. بسته گل، میز، ابزارهای ابتدایی مانند پودر لعاب، پودر رنگ، اکسیدها و مواد معدنی، چرخ و کوره از وسایلی هستند که برای ساخت ظروف سرامیکی نیاز است؛ اما باید گفت که بودن همه اینها الزامی نیست. امروزه قیمت کوره حدود 17 میلیون، چرخ پنج میلیون، گل قرمز هر 10 کیلو 20 هزارتومان، گل سرامیک با دست هر 10 کیلو 40 هزارتومان و برای چرخ هر 10 کیلو 50 هزارتومان و فریت برای لعاب، هر 25 کیلو، 250 هزارتومان است.
شخصی که قصد دارد تازه این کار را شروع کند و هزینه خرید کوره و چرخ را ندارد، میتواند از گل سرامیک دست ساز و فریت و مقداری وسایل دیگر استفاده کند. بعضی از کارهای سفال نیازی به چرخ ندارد و میتوان با دست آنها را ساخت. خرید این وسایل زیر 300 هزارتومان میشود. در همان اول قرار نیست که 25 کیلو فریت خریداری کند. برای کوره میتوان کورههای آموزشگاهها یا کارگاه را اجاره کرد. بعد می توانید چرخ دستی و کوره را در ادامه کار خریداری کنید. برای خرید همه این وسایل حدود 25 میلیون تومان نیاز دارید. البته اگر از خودتان جا داشته باشید. برای فعالیت بهتر است که از سازمان صنایع دستی مجوز بگیرید. این جواز به شما اجازه برپایی نمایشگاهی را می دهد.
اشتغال زاست
گالریها و فروشگاههای صنایع دستی، مشتریان اولیه محصولات شما هستند. مسلماً هرچه محصولات شما کیفیت بالا و تنوع زیادی در شکل و طرح داشته باشد، فروش بیشتری خواهید داشت. وقتی تولید زیاد شد، نیاز دارید چند نفر را هم کنار خود جذب کنید که به معنای اشتغالزایی است.
مزایا و معایب
شما برای خودتان کار میکنید. همه چیز به ویژه ساعت کاری دست خودتان است. اگر علاقهمند به هنر باشید، در این کار احساس خستگی نمیکنید. به هرحال خستگی فیزیکی وجود دارد؛ اما روحتان خسته نخواهد شد. در واقع شما محصولی را از ابتدا خلق میکنید که این یکی از جذابترین بخشهای کار است. به هرحال هر کاری هم معایبی دارد. اولین عیب آن، پرتی آن است. ظرف ممکن است که در کوره اول یا دوم یا در هنگام کار ترک بردارد. از طرفی در لعاب از مواد سربی استفاده شده است که گردهای آن در دراز مدت میتواند داخل ریه برود.
پیشرفت فوقالعادهای دارد
کار با ظروف سرامیکی نسبت به 10 سال پیش پیشرفت فوقالعادهای داشته است. هم اکنون شاهد آموزشگاهها و کارگاههای فعال زیادی در این حوزه هستیم. همچنین سلیقه مردم هم تغییر پیدا کرده و به سمت خرید کارهای مدرن و دست ساز رفته است. همه اینها نشان از آیندهای درخشان است.
حرف آخر
خانم جیواد سخن خود را با این جمله یا بهتر بگوییم نصیحت برای تازه کاران تمام کردند:
«شروعش سخته. استارتش رو بزنید. راه برای پیشرفت در این کار فراهم میشه.»