نوبرانه های 99
امسال چه خودروهای جدیدی را می توانیم از سوی 2 خودروساز دولتی ببینیم؟
نویسنده : متین نصیری - روزنامهنگار
بحران کرونا همچنان بر اقتصاد جهانی سایه افکنده و برای بسیاری ازجمله صنعت خودرو زیان هنگفتی بر جا گذاشته. افت فروش خودرو در آمریکا و اروپا و همچنین تعدیل نیرو در بسیاری از شرکتهای خودروسازی شاهدی بر این مدعاست. در این بین صنعت خودروی ایران چندان حال خوشی ندارد و اگر وضع به همین منوال باشد، ممکن است شاهد افت تولید خودرو و عدم تحویل بهموقع از جانب خودروسازان باشیم که در نهایت به گرانی در بازار ختم میشود. البته هنوز دو خودروساز بزرگ کشور برگهای برنده خود را در دست دارند؛ خودروهای جدیدی که باوجود همه انتقادات، با قرارگیری بهموقع روی خطوط تولید میتوانند شرایط کنونی را به نفع صنعت خودرو و صنایع وابسته تغییر دهند.
ایکو کی125
اولین کراساوور با نشان ایران خودرو گرچه هنوز رونمایی نشده اما بر طبق ویدئوها و تصاویر انتشاریافته در صفحات مجازی این شرکت، بهزودی معرفی میشود. این خودرو که به دلیل بهرهمندی از پلتفرم یکسان با پژو 2008 شباهت زیادی با آن دارد، در زمان کوتاهی به مرحله تولید رسیده است. گویا ایران خودرو پیشرانه تیسی7 پلاس را بهعنوان قویترین پیشرانه تولیدی خود روی این کراساوور نصب میکند؛ موتوری با قدرت 170 اسب بخار و گشتاور 250 نیوتن متر که روی دنا پلاس توربو اسپرت هم قرار خواهد گرفت. همچنین ایران خودرو برنامه دارد که پس از تولید موفقیتآمیز جعبهدنده شش سرعته اتوماتیک DAE که طراحی آن توسط هیوندای پاورتک انجام شده، این جعبهدنده را برای نصب روی کی125 آماده کند. کروز کنترل، سقف شیشهای، دوربین عقب، چراغ روشنایی روز، نمایشگر لمسی، صندلی برقی جلو، چهار کیسه هوا، کنترل شروع حرکت در سربالایی و سامانه کنترل پایداری الکترونیکی ازجمله امکانات ایکو کی125 به شمار میروند. هنوز اطلاعات دقیقی از قیمت کراساوور ایران خودرو منتشر نشده اما بعید است که کمتر از 200 میلیون تومان قیمت داشته باشد.
ایکو کی132
آخرین روز بهمنماه پارسال و در حاشیه جلسه هیئت دولت، برای نخستین بار ایکو کی132 رونمایی شد؛ خودرویی که همانند کی125 برمبنای پلتفرم پیاف1 گروه پژو-سیتروئن تکوین یافته بود و حتی در زمان رونمایی بر طبق تصاویر انتشار یافته، داشبوردی مشابه پژو 301 داشت. پروژه کی132 از بسیاری جهات مشابه پروژه تولید رانا است که در حقیقت نمونه داخلیسازی شده پژو 206 محسوب میشود. به گفته فرشاد مقیمی، مدیرعامل گروه صنعتی ایران خودرو، این شرکت تصمیم گرفته مدل 301 را در قالب خودرویی با نشان داخلی و طراحی متفاوت ارائه کند. مسئلهای که ممکن است فروش این خودرو را تهدید کند اما به نظر میرسد که آبی پوشان جاده مخصوص به سبب در اختیار داشتن بازار انحصاری ایران چندان به مشکلات مارکتینگ و فروش این خودرو توجهی ندارند! گفته شده طرح ایکو کی132 رد شده و تا ماههای آینده این خودرو با طراحی متفاوتی رونمایی میشود. سدان جدید ایران خودرو احتمالاً با دو پیشرانه ایسی5 و تیسی7 توربو در دسترس خواهد بود. موتورهایی که به ترتیب نسخه ارتقا یافته تییو5 و ایاف7 هستند. برخی منابع خبری با استناد به مشترک بودن قطعات این خودرو با پژو 301، قیمت آن را 170 میلیون تومان تخمین میزنند.
سایپا شاهین کراسکانتری
علاقه روزافزون مردم به شاسیبلندها سبب شده تا خودروسازان دولتی هم به فکر ورود به این کلاس خودرویی باشند. سایپا هم مدتی است که با معرفی شاهین کراس کانتری عزم خود را برای ورود به این بازار نشان داده. این خودرو همانند شاهین سدان برمبنای پلتفرم چندگانه اسپی100 ساخته شده است؛ سازهای که نسخه ارتقا یافته پلتفرم ایکسپی 90 تویوتا محسوب میشود و در برخی خودروهای چینی هم بهکار رفته است. سایپا قصد داشت پیش از تحریمها از پیشرانه 5/1 لیتری توربو برلیانس و جعبهدنده هیوندای پاورتک برای شاهین کراس کانتری استفاده کند اما حالا صحبت از پیشرانه 5/1 لیتری توربو ام18 (نسخه 16 سوپاپ موتور تیبا) است. برخی منابع خبری میگویند که این خودرو ابتدا با جعبهدنده پنج سرعته دستی به بازار میآید و در آینده جعبه دنده شش سرعته اتوماتیک نیز با کمک DAE چین به انتخابهای خریداران اضافه میشود. البته باید گفت که DAE با هیوندای پاورتک همکاری نزدیکی دارد و احتمالاً کرهایها برای در امان ماندن از تحریمهای آمریکا، این شرکت را به طرف ایرانی پیشنهاد دادهاند. بهزودی شاهین کراس کانتری بر اساس سیاستهای سایپا با نام منحصر به فردی عرضه میشود و شنیدهها از قیمت 150 میلیونی این کراساوور داخلی حکایت دارد.
سایپا شاهین
سدان ملی جدید سایپا که بر مبنای پلتفرم اسپی100 تولید شده، نخستین بار با نام «رهام» در نمایشگاه شیراز 1397 به نمایش درآمد. این خودرو در اوایل اسفند سال گذشته به علت حمایت از شاهین در حال انقراض ایرانی تغییر نام داد و حالا با نام «شاهین» شناخته میشود. ابتدا قرار بود این خودرو از پیشرانه 65/1 لیتری برلیانس و جعبهدنده شش سرعته اتوماتیک هیوندای پاورتک استفاده کند اما به دلیل تحریمهای یکجانبه آمریکا، طرفهای چینی و کرهای قراردادهای خود را تعلیق کردند. سایپا بااجبار برای تأمین قوای محرکه شاهین، به پیشرانه توربو تیبا روی آورد؛ موتوری قدیمی با 8 سوپاپ که با توربوشارژر به زحمت 108 اسب بخار قدرت و 165 نیوتن متر گشتاور دارد. جعبهدنده بهکار رفته در این خودرو از نوع پنج سرعته دستی است و بسیاری از تجهیزات ایمنی و رفاهی که پیشتر اعلام شده بود، از روی آن حذف شده؛ ازجمله آنها میتوان به صندلیهای برقی، کروز کنترل، تریم چرم، کیسه هوای جانبی و پردهای و رادار نقطه کور اشاره کرد. احتمالاً این خودرو با قیمتی در حدود 130 میلیون تومان و از تابستان 99 به دست مشتریان خواهد رسید.