
تحلیل هایی که رنگ واقعیت گرفت ؛بورس بعد از هفته 90 هزار واحدی به کدام سو خواهد رفت؟
تعداد بازدید : 6
بورس دوباره روی شاخ گاو ؟!
نویسنده : جواد غیاثی تحلیلگر بورس
هفته قبل، بازار سرمایه کشور دوباره رنگ و بوی گاوی گرفت. میدانید که در بازارهای مالی، به شرایط صعود سریع قیمتها، وضعیت گاوی* میگویند. البته طی روزهای میانی هفته روند صعودی کمی ضعیف شد اما دو رشد قابل توجه در روزهای شنبه و سهشنبه و رشد مجموعا 90 هزار واحدی شاخص در هفتهای که فقط 4 روز کاری داشت، امیدهای زیادی را برای تداوم روند صعودی زنده کرد. اما چه شد که بورس دوباره صعودی شد و برای سومینبار از سطح یک میلیون واحد عبور کرد؟ البته این بار با یک جهش کم سابقه 40 هزار واحدی.
شاخص 7 رقمی برای سومین بار؛ این بار با قدرت
شاخص کل بورس در حالی در انتهای هفته قبل با رشد حدودا 10 درصدی به یک میلیون و 28 هزار واحد رسید که طی 20 روز اخیر نیز دو بار این سطح را فتح کرده بود اما خیلی زود به زیر یک میلیون واحد بازگشت و نتوانست به صورت پایدار 7 رقمی بماند.
با توجه به تداوم حمایتها از بورس، از بین رفتن عوامل نگرانی، یکی پس از دیگری و از بین رفتن خطر سقوط شدید شاخص میتوان منتظر معاملاتی پرهیجان در روزهای ابتدایی این هفته بود. بورس این بار با قدرت و صلابت بیشتری یک میلیون واحد را فتح کرده است و با توجه به تجربه دو افت پیشین و ناپایدار بودن روندهای نزولی، این بار شانس بیشتری برای تثبیت در این سطح و عبور از قله پیشین در سطح یک میلیون و 48 هزار واحد دارد. اما نکته مهم این است که موجی از اخبار خوب هم در راه است که در تحلیل های پیشین به آن اشاره کرده بودیم.
تداوم روند صعودی بازارهای جهانی؛ نفت 41 دلاری و بازگشت مس به قبل از کرونا
آنچه در گزارشهای قبلی بسیار مورد تاکید قرار گرفت، وضعیت رو به بهبود بازارهای جهانی بود. حدود 4 هفته است که قیمتهای جهانی مواد اساسی در حال بهبود است و این موضوع به مرور اثر خود را بر شرکتهای بزرگ صادراتی در بورس میگذارد. شرکتهایی که همزمان با رشد قیمتهای جهانی از رشد حدود 50 درصدی نرخ ارز نیمایی نسبت به متوسط سال 98 هم استفاده خواهند کرد.
به همین دلیل است که طی روزهای اخیر و مخصوصا هفته گذشته، شرکتهای بزرگ صادراتی بسیار بیشتر از قبل موردتوجه بازار بودند و همین موضوع باعث شد رشد شاخص کل بیشتر از رشد شاخص کل هم وزن باشد.
رشد قیمت نفت به بیش از 41 دلار در معاملات دیروز بازارهای جهانی، مهمترین خبری است که می تواند محرک امروز بورس کشور باشد. رشد قیمت نفت معمولا محرک تمام قیمتها میشود. در کنار نفت، نرخ مس جهانی هم با رشد مناسبی به سطوح اوایل ماه مارس بازگشته است. زمانیکه کرونا فقط در چین بود و هنوز خبری از دنیاگیری این ویروس نبود. قیمت سنگ آهن هم سطح 100 دلار را لمس کرده است تا فولادیها هم منتظر روزهای بهتری باشند.
عبور بازار از نگرانیها؟
اگرچه در شرایط بیثبات فعلی، صحبت کردن از روند بورس سخت است اما میتوان برخی گزارهها را درباره روند پیشروی بورس با قوت بیشتری مطرح کرد:
بازار از نگرانیهای پیشین که بعد از 22 اردیبهشت تا دو هفته قبل بر سر بازار بود، عبور کرده است؛ آزادسازی سهام عدالت تقریبا هضم شده است، فروش فوقالعاده خودرو دیگر توان جذب نقدینگی از بورس را ندارد و شاخص یک میلیونی هم بعد از 4 هفته نوسان دیگر ترس ندارد. در واقع بازار دیگر هراس ریزش سنگین ندارد.
روندهای بنیادین برای شرکتهای بزرگ رو به بهبود است؛ از قیمت های جهانی تا رشد نرخ ارز.
اخبار شرکتها و گروهها هم این روزها به مدد بازار آمده است. پالایشیها به مدد اطلاعیه شناسایی سود از محل تسعیر نرخ ارز موردتوجه بازار قرار گرفتند و نقش بهسزایی در رشد کمسابقه روز سهشنبه داشتند. گروههای دارویی و لاستیک و برخی دیگر از گروهها هم تحت تاثیر حذف ارز 4200 تومانی هستند. خبر از موج جدیدی از تجدید ارزیابیها هم در راه است. از جمله بانک ملت گفته است که بعد از افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی از محل تسعیر ارز هم تجدید ارزیابی خواهد داشت.
نتیجه موارد فوق این است که میتوان بازار را نسبت به افت سنگین بیمه شده فرض کرد. شاخص سه بار از یک میلیون تومان عقبگرد کرده اما هرگز وارد روند ریزشی سنگین نشده و هر بار دوباره خود را به این سطح رسانده است. لذا سناریوی بدبینانه یعنی ریزش از سر بازار حذف شده و با توجه به شرایط باید منتظر یکی از دو سناریوی دیگر بود؛ تداوم نوسان در مرز یک میلیون واحد یا رشد گاوی و ثبت رکوردهای جدید. اگرچه فضا مثبت است و احتمالا روز شنبه مطابق شنبههای هیجانی گذشته یک رشد مناسب ثبت شود اما پیشبینی میان مدت و بلندمدت همچنان سخت است. لذا باید در انتخاب نمادها و شرکتها با دقت و بعد از رصد شرایط سوددهی و بازیگران سهم اقدام کرد.
* وجه تسمیه شرایط صعودی بازارها به گاوی در این است که گاو هنگام حمله،با سر و شاخ خود از زیر به عامل خطر حمله و آن را به بالا پرتاب میکند. این اصطلاح در مقابل شرایط نزولی شدید یا خرسی استفاده میشود. استفاده از اصطلاح خرسی از این رو است که خرس با پنجه خود و با ضربه از بالا حمله میکند و طعمه خود را به زیر میکشد.