سفر به قلب زاگـرس
نویسنده : امیرحسین صلاحی روزنامهنگار
خرم آباد، زیستگاهی تاریخی با قدمت 54 هزار ساله که به علت برخورداری از چشمه های متعدد و بارندگی فراوان در طول تاریخ همواره محلی مناسب برای زندگی بشر بوده است. شهری سرسبز با آب و هوای مدیترانه ای که در فصل های بهار و تابستان بارش های متعددی را تجربه می کند و از این نظر در رتبه ششم پربارش ترین مراکز استان در ایران قرار دارد. در زبان فارسی این شهر را خرم آباد به معنای منطقه سرسبز و در زبان لری آن را «خورمووه» به معنای محل فرورفتن خورشید مینامند؛ این نام به این علت بر این شهر نهاده شده است که خورشید در هنگام غروب در این منطقه در لا به لای دره های زاگرس فرو می رود. جالب است بدانید که خرم آباد نخستین شهر در ایران است که از سوی سازمان ملل به عنوان شهر نمونه گردشگری انتخاب شده است. در ایران گشت این هفته سفری داریم به این دیار خرم و آباد.
آبشار نوژیان
مرتفع ترین آبشار استان لرستان که در فاصله 40 کیلومتری خرم آباد و در میانه جنگل نوژیان در دامنه کوه های تاف قرار دارد. این آبشار زیبا با ارتفاع 95 متری یکی از بزرگ ترین آبشار های ایران به شمار می رود و در فصول مختلف سال ،جاری و به همین سبب طبیعت زیبایی را در این منطقه خلق کرده است. یکی دیگر از ویژگی های منحصر به فرد این آبشار وجود گیاهان دارویی مختلف در اطراف آن است که بومیان و گردشگران زیادی را برای جمع آوری آن به این منطقه جذب می کند.
قلعه فلک الافلاک
نماد شهر خرم آباد، قلعه فلک الافلاک، یادگاری از دوران حکومت ساسانیان است که با وجود تغییر پادشاهی های مختلف همچنان پابرجا مانده و به نماد استواری این دیار تبدیل گشته است. این قلعه مستحکم به علت اشراف کامل بر دره خرم آباد و همچنین جاری شدن آب سد گلستان بر آن دارای موقعیت خاصی است که از زمان احداث تا به امروز به عنوان بنایی استراتژیک کاربری های ویژه ای از جمله محل حکومت آل حسنویه و آل بویه داشته است. این بنای تاریخی در سال 48در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده و در سال های اخیر نیز با ترمیم نمای داخلی و خارجی و همچنین راه اندازی موزه باستان شناسی، موزه مردم شناسی و چایخانه سنتی به محلی برای بازدید گردشگران تبدیل شده است.
خانه آخوند ابو
خانه تاریخی آخوند ابو، یکی از جاذبه های تاریخی برجای مانده از دوران حکومت قاجار، که متعلق به میرزا حسن قاضی ، قاضی القضات شهر خرم آباد بوده است. خانه در ضلع غربی قلعه فلک الافلاک واقع و از دو قسمت شمالی و جنوبی تشکیل که قسمت شمالی آن در دو طبقه بنا شده است و دو ورودی به قسمت مهمانخانه و سالن های بزرگ دارد. این بنا در گذشته محل زندگی و قضاوت میرزا حسن قاضی بوده است و پس از واگذاری به میراث فرهنگی به یکی از جاذبه های گردشگری این شهر تبدیل شده است. این بنا در تاریخ 22 شهریور 78 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
دریاچه کیو
دریاچه کیو، یکی از بزرگ ترین دریاچه های درون شهری کشور که در قسمت شمال غربی خرم آباد واقع شده است. دریاچه ای 7 هکتاری که در قسمت های مختلفش عمقی 3 تا 7 متری دارد و آب آن از چشمه دایمی گلستان تامین می شود. لغت کیو در زبان محلی به معنی کبود یا نیلی و به این علت بر این دریاچه نهاده شده است که آب دریاچه در نقاط عمیق به رنگ کبود دیده می شود. امکانات تفریحی مختلف اعم از جت اسکی ، قایق سواری، اسکی روی آب، شاتل و شهربازی کودکان نیز در کنار باقی امکانات این دریاچه را به مکانی مناسب برای استراحت و تفریح مردم محلی و گردشگران تبدیل کرده است.