آشنایی با جاذبه های گردشگری میبد
تعداد بازدید : 3
دیدار از پایتخت جهانی زیلو
نویسنده : امیرحسین صلاحی روزنامهنگار
در فاصله 50 کیلومتری شمال غربی استان یزد و در مرکز جغرافیایی ایران، میبد، شهر جهانی زیلو قرار دارد. مهارت و تجربه مردم میبد در زمینه زیلو بافی ارزیابان جهانی صنایع دستی را بر آن داشت تا به این شهر سفر کنند و طی یک بررسی در سال 1397 میبد را به عنوان شهر جهانی زیلو نام گذاری کنند.این شهر کویری با پیشینه 7 هزار ساله که به عنوان یکی از اولین سکونتگاه های بشر شناخته می شد دومین مرکز تجاری استان یزد است که از شرق و شمال به اردکان و از غرب و جنوب به شهرستان صدوق محدود می شود. برخی مورخان بنای این شهر را به شاه مؤبد ساسانی و برخی به میبدار از سرهنگان یزدگرد نسبت می دهند و به نظر می رسد نام میبد نیز از اسامی این افراد برگرفته شده است. همه ساله مسافران زیادی برای حضور در مراسم تعزیه و روضه خوانی های مردم محلی این شهر به این شهر تاریخی سفر می کنند. در سفر این هفته به میبد با ایران گشت همراه باشید.
برج کبوترخانه میبد
در گذشته کبوترخانه ها عمدتا به منظور استفاده از کود این پرندگان در مصارف مختلف از جمله کشاورزی دباغی بنا می شدند. در دوران حکومت قاجار در شهر میبد برجی با چهار هزار لانه برای کبوتران در سه طبقه بنا شد که از جذابیت ویژه ای به دلیل آشیانه های کوچک در فضای داخلی این برج برخوردار بود. طراحی بنای کبوتر خانه میبد به گونه ای است که فضای امنی را برای کبوتران فراهم می آورد و از ورود پرندگان وحشی مانند قوش و شکار کردن کبوتر ها جلوگیری می کرده است. روی پشت بام این کبوترخانه 4 برج کوتاه و یک برج بلند قرار دارد که محل ورود و خروج پرندگان بوده است. کبوترخانه میبد به دلیل سالم ماندن و مرمت خوبی که شده است هر ساله مورد توجه بسیاری از گردشگران داخلی و خارجی در سفرشان به استان یزد است.
کاروان سرای شاه عباسی
قدمت کاروان سرای شاه عباسی یا کاروان سرای میبد، به دوره صفویه باز می گردد. این اثر ملی، از جمله کاروان سراهای بین راهی این دوره است که از طراحی و معماری بسیار خیره کننده ای برخوردار است. دور تا دور این کاروان سرا حجره های متعدد و در میانه حیاط آن حوضچه ای کوچک و 8 وجهی قرار دارد که در گرمای طاقت فرسای تابستان کویر، فضای خنک و با طراوتی را برای کاروانیان فراهم می آورده است. این بنا که در بولوار قاضی میرحسین میبد قرار دارد به شیوه چهار ایوانی ساخته شده است و شامل چند ساباط، هشتی ورودی و مهتابی است. اگر از علاقه مندان به صنایع دستی هستید پیشنهاد می کنیم از تنها موزه زیلوی ایران واقع در ضلع شرقی این کاروان سرا دیدن کنید.
مسجد جامع میبد
مسجد جامع میبد در واقع مجموعه ای از چند بنای تاریخی است که بنای اصلی آن در سده دوم هجری احداث شده است و به مرور بخش های مختلفی از جمله شبستان امام حسن (علیه السلام)، مسجد حاجی حسنعلی و شبستان زمستانی حاجی رجبعلی به آن ملحق گشته است. مسجد جامع میبد به عنوان یکی از قدیمی ترین مساجد تمدن اسلامی است با توجه به تغییراتی که در شیوه معماری ایرانیان در دوره های مختلف ایجاد شده و همچنین به منظور ترمیم آسیب های وارد شده به بنا، در طول تاریخ بارها مورد بازسازی و تغییر در ساخت قرار گرفته است. این بنای کهن که در میدان مرکزی شارستان میبد قرار گرفته با شماره 1347 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
نارین قلعه
پرآوازه ترین اثر تاریخی شهرستان میبد، نارین قلعه یا به گویش محلی نارنج قلعه است. این قلعه که امروزه در مجاورت میدان شهرداری میبد قرار دارد قدیمی ترین و بزرگ ترین بنای خشتی در جهان است که قدمت آن به دوره اشکانیان و پیش از اسلام باز می گردد. بنای تاریخی نارین قلعه روی تپه ای مرتفع قرار دارد که امکان تماشای تمام شهر و لذت بردن از آن را برای مسافران و بازدیدکنندگان فراهم می آورد. جالب است بدانید که به نارین قلعه کهن دژ یا دژ دالان نیز می گویند.
یخچال خشتی میبد
در گذشته که یخچالی به شکل امروز وجود نداشت، معماران ایرانی بناهایی از خشت و گل با معماری ویژه و منحصر به فرد به عنوان یخچال می ساختند تا آبی که در فصل زمستان در آن جمع می شد به یخ تبدیل شود و در تابستان سال بعد مورد استفاده قرار گیرد. یخ در زمان قدیم به عنوان کالایی لوکس به شمار می رفت و تنها ثروتمندان توان خرید و مصرف آن را داشتند و همین امر باعث می شد تا ثروتمندان به ساخت یخچال اقدام کنند تا از این طریق سود قابل توجهی از طریق فروش آن به دست آورند. یکی از یخچال های تاریخی ایران که در زمان قاجار بنا شده است در شهر میبد و در مجاورت کاروان سرای شاه عباسی قرار گرفته است. بازدید از این یخچال که بزرگ ترین یخچال گنبد دار ایران است و جزو آثار ملی ایران نیز محسوب می شود تجربه جالبی برای گردشگران رقم خواهد زد.