صـرفهجویی باخریدهایعـاقلانه
نویسنده : حانیه زحمتکش روزنامهنگار
در ادامه مطلب هفته قبل و بررسی انواع نیازهای واجب و کاذب، به این نتیجه رسیدیم که می توان با داشتن برنامه ای اولویت بندی شده تا حدودی جلوی خرج کردهای اضافه را گرفت، اما گاهی شما خودتان هم در تشخیص این نیاز دچار مشکل می شوید مخصوصا با وجود شرایط اقتصادی کنونی که نمی توان روی قیمت ها یا به اصطلاح قیمت های برچسب، حساب جدی باز کرد! چرا که ممکن است جنس یا کالایی که امروز مورد نیاز ما نیست در آینده جزو لیست نیازمندی های ما باشد. بنابراین لازم است هنگام تهیه اجناس، کالاها یا خدمات مزبور نیم نگاهی هم به آینده داشته باشیم. به عنوان مثال اگر شما معلم هستید در شرایط کرونایی کنونی قبل از اتمام بسته اینترنت خود باید به سراغ بررسی انواع طرح ها و بسته ها بروید تا قبل از سررسید، موعد نیاز آن را در لیست خود بنویسید و به تهیه آن اقدام کنید. چون ممکن است در آینده با طرح هایی با قیمت های گران تر مواجه شوید یا اگر هنرمند هستید و ابزار کار شما در آستانه خراب شدن است، قبل از این که کار از کار بگذرد و سفارش هایتان معطل آن وسیله شود، اقدام به خرید آن کنید! این مثال ها بدین معناست که آینده نگری و پیش بینی کردن را در صف اول معیارهای اولویت بندی خود قرار دهید.
یکی از نکات مهم دیگر نیز این است که هنگام دریافت کالا یا خدمات، هزینه آن را در فضای واقعی و مجازی به صورت همزمان بررسی کنید چرا که بسیار پیش می آید که قیمت کالا یا خدماتی در فضای واقعی بسیار پایین تر از مجازی یا بر عکس است. در این میان توجه داشته باشید که آن چه از بازار تهیه کنید قطعا هزینه ارسال را بر شما تحمیل نخواهد کرد.
نکته دیگر این که هنگام خرید نیازسنجی را با قناعت اشتباه نگیرید. آن چه به معنای قناعت است، یعنی سازگاری با آن چه در اختیار دارید اما نیاز سنجی به معنای واقعی یعنی تعیین و اولویت بندی نیازها و تهیه آن ها بر حسب زمان مشخص، بنابراین در نیاز سنجی شما به برآوردن نیازهای خود اقدام می کنید اما بر حسب زمان و مکان مناسب و این که تفاوت معنایی عمیقی با قناعت دارد.
در نهایت یکی از مهم ترین نکات هنگام خرید، پرس و جو است. این که شما قبل از هر اقدامی برای خرید ابتدا با صاحبنظران و مشتریان قدیمی آن کالا یا خدمات صحبت و نکات مثبت و منفی آن را بررسی کنید تا در هنگام خرید آزمون و خطا نکنید.
نکته ای مهم که معمولا از توجه به آن غفلت می شود این که تبلیغات را بخوانید اما گولِ ظواهرِ امر را نخورید! اگر تبلیغ کالا یا وسیله ای را دیدید حتما آن را مطالعه کنید اما آن را با معیارهای واقعی و عقلی هم بسنجید چرا که گاهی تبلیغات و شرایط ویژه آن واقعی و قابل استفاده است و اگر شما به چشم دروغ بدان بی توجهی کنید ممکن است که امتیازهای زیادی را از دست بدهید و برعکس آن هم امکان پذیر است بنابراین تبلیغات را عاقلانه مطالعه کنید.