181 هزار میلیارد تومان اضافه در جیب تهرانی ها
با بررسی آمارهای بانک مرکزی از سپرده ها و تسهیلات بانکی مشخص شد که تهرانی ها بیش از سهم خود از منابع بانکی بهره مند شده اند
نویسنده : مهدی حسن زاده روزنامه نگار اقتصادی
بسیاری از آمارهای اقتصادی برای ملموس شدن و قابلیت مقایسه با جیب هر یک از ما باید تبدیل به سرانه شود. به این معنا که با تقسیم آمار مدنظر به تعداد جمعیت کشور سرانه آن آمار به تفکیک هر ایرانی مشخص می شود. یکی از مهم ترین آمارهای بانک مرکزی، آمارهای سپرده و تسهیلات بانکی است. براساس آخرین آمار بانک مرکزی که اطلاعات سپرده و تسهیلات بانکی را برای تیرماه امسال اعلام کرده است، مانده سپرده های بانکی 3059 هزار میلیارد تومان (3,059,000,000,000,000) است. در این میان آخرین آمار قطعی از جمعیت، مربوط به سرشماری سال 95 است که جمعیت کشور را 79,926,270 اعلام کرده است اما قاعدتا نمی توان آمار سپرده های سال 99 را با جمعیت سال 95 مقایسه کرد. با این حال مرکز آمار برآوردی از جمعیت کشور در سال های پس از 95 داشته که براساس آن جمعیت کشور در سال 99 را 84,038,000 نفر برآورد کرده است. اگر همین آمار را ملاک قرار دهیم در عمل سرانه سپرده بانکی هر ایرانی، 36.4 میلیون تومان است. یعنی هم اکنون هر ایرانی به طور میانگین حدود 36 میلیون تومان سپرده بانکی اعم از سپرده جاری، قرض الحسنه، کوتاه مدت یا بلند مدت دارد، اما قطعا بسیاری از ما این آمار را با واقعیت زندگی خود بسیار متفاوت می دانیم. مسئله کجاست؟
بخشی از علت وقوع این پدیده به تفکیک فعالیت های تجاری و شخصی بر می گردد. قاعدتا بخش قابل توجهی از منابع بانکی، منابع مربوط به شرکت ها و فعالان اقتصادی است و به همین دلیل سرانه سپرده های بانکی به معنای برخورداری افراد از این میزان سپرده بانکی نیست، بلکه سپرده های شرکت ها و فعالان اقتصادی نیز در این آمار وجود دارد و چون بین همه سرشکن می شود، در عمل این آمار خود را بیشتر از واقعیت نشان می دهد.
علت دیگر به توزیع سپرده ها و منابع بانکی در نقاط مختلف کشور بر می گردد. اگر به آمار سپرده های بانکی به تفکیک استان ها نگاهی بیندازیم، مسئله روشن می شود. براساس آمار بانک مرکزی، از 3059 هزار میلیارد تومان، سپرده های بانکی کل کشور، 56 درصد، شامل 1681 هزار میلیارد تومان، مربوط به استان تهران است. این در حالی است که استان تهران با نزدیک به 14 میلیون جمعیت، فقط 17 درصد جمعیت کشور را داراست ولی 56 درصد سپرده های بانکی در این استان است. اگرچه بانک مرکزی در ذیل جداول آماری مربوط به سپرده و تسهیلات بانکی به تفکیک استان ها اعلام کرده است: «یکی از علل مهم بالا بودن رقم تسهیلات و سپرده ها در استان تهران استقرار دفاتر بسیاری از شرکت ها و مؤسسات تولیدی سایر استان ها در استان تهران بوده و عمده فعالیت های بانکی آن ها از طریق شعب بانک ها و مؤسسات اعتباری استان مذکور انجام می شود» اما در عمل این آمار نشان دهنده تمرکز گرایی و تجمیع ثروت در پایتخت و سهم اندک دیگر استان ها از منابع بانکی است. اگر به مقایسه رقم تسهیلات با سپرده بپردازیم، این مسئله نمود بیشتری دارد. چنان که استان تهران با وجود دارا بودن56 درصد سپرده های بانکی، 65 درصد تسهیلات بانکی را به خود اختصاص داده و از مجموع 2125 هزار میلیارد تومان تسهیلات بانکی تا پایان تیر 99، سهم تهرانی ها 1371 هزار میلیارد تومان بوده است.
این فاصله 9 درصدی سهم تهرانی ها از سپرده ها و تسهیلات بانکی در حقیقت سهم بیشتر تهرانی ها از تسهیلات بانکی را نشان می دهد. به عبارت دیگر اگر ملاک عادلانه پرداخت تسهیلات بانکی را، سهم هر استان از تسهیلات به میزان سهم هر استان از سپرده های بانکی بدانیم، تهرانی ها 181 هزار میلیارد تومان بیش از استحقاق خود، تسهیلات دریافت کرده و سهم سایر استان ها را به خود اختصاص داده اند. سهمی که می تواند تاثیر مهمی در رونق دیگر مناطق کشور داشته باشد.
نشانه آماری مهم درباره نابرابری در توزیع منابع بانکی
آمار دیگری که در همین زمینه نابرابری در توزیع منابع بانکی را نشان می دهد، نسبت تسهیلات به سپرده به تفکیک استان هاست.
چنان که نمودار نشان می دهد، در استان های محروم به دلیل سطح پایین درآمدها و در نتیجه حجم سپرده اندک مردم در این استان ها، سعی شده است، تسهیلات به نسبت بیشتری پرداخت شود و به همین دلیل در استان های محرومی نظیر ایلام، کهگیلویه و بویراحمد، خراسان شمالی و جنوبی، چهارمحال و بختیاری، زنجان و لرستان، نسبت تسهیلات به سپرده 80 درصد است. یعنی بانک ها در این استان ها، بیش از 80 درصد سپرده های دریافتی خود را تسهیلات داده اند.
در استان های برخوردارتر این نسبت بین 50 تا 60 درصد است. میانگین کل کشور نیز 69 درصد است ولی نکته جالب، استان تهران است که با نسبت 82 درصد، تافته جدا بافته ای در این زمینه است.