گـوشـت بهکجامی رود؟!
ردیابی عوامل افزایش 3 برابری قیمت گوشت در سال های اخیر و افت اخیر آن
نویسنده : محمدحقگو روزنامه نگار اقتصادی
پس از نان به عنوان با اهمیت ترین کالای خوراکی در سبد غذای ایرانیان، گوشت با اختصاص سهمی بین 5 تا 6 درصد از هزینه خانوار، دومین ماده غذایی مهم به شمار می رود. کالایی که البته متغیرهای مرتبط با قیمت آن نسبت به نان، دارای پیچیدگی های بیشتری است. این پیچیدگی ها از واردات نهاده های خوراک دام گرفته تا قابلیت جابه جایی دام و انواع دام های مولد و غیر مولد برای تولید گوشت و شیر و ... باعث شده اند تنظیم بازار این محصول نیز از ظرافت ها و حساسیت های خاص خود برخوردار باشد. با این اوصاف، این روزها شاهد نوسان و رشد قیمت این ماده غذایی مهم برای خانوارها هستیم. موضوعی که در کنار رشد قیمت سایر کالاهای اساسی زنگ های خطر را برای تامین امنیت غذایی ایرانیان به صدا درآورده است. گزارش امروز دخل و خرج، نگاهی به وضعیت قیمت و بازار این محصولات انداخته است. بررسی نظرات برخی کارشناسان در این باره نشان می دهد که ماه های آینده و سال آینده برای تنظیم بازار گوشت حیاتی است.
3 برابر شدن قیمت در 3.5 سال
مروری بر قیمت گوشت در بازار نشان می دهد که حداقل از سال 96 تا مهرماه 99، ایرانیان با دو تغییر افزایشی در قیمت گوشت روبه رو شده اند. اولین بار در سال 97بود که در کل سال، متوسط قیمت گوشت از حدود 40 به 100 هزار تومان رسید. اما در مرتبه دوم، نرخ این کالای اساسی از حدود 95 هزار تومان در فروردین تا بیش از 105 هزار تومان تا انتهای مهرماه رسیده است. بدین ترتیب می توان گفت که قیمت گوشت در حدود 5/3سال، نزدیک به سه برابر شده است! البته این آمار مربوط به متوسط قیمت هاست و در همین مهرماه، قیمت هایی در حدود 120 هزار تومان نیز در کشور ثبت شده است. علاوه بر آن، در آبان ماه امسال نیز قیمت گوشت تا 140 هزار تومان رسید که در روزهای اخیر، روندی نزولی در پیش گرفته و کاهشی 20 هزار تومانی را نشان می دهد.
رشد 3.5 واحد درصدی خانوارهایی که اصلاً گوشت نمی خورند
با وجود افزایش قیمت این کالای اساسی به شرح فوق، طبیعی است که انتظار داشته باشیم گوشت از سفره خانوارهای قشر متوسط و محروم ایرانی درحال حذف شدن باشد. در این باره نتایج یک نظرسنجی از سوی مرکز افکارسنجی دانشجویان ایران (ایسپا) در مرداد 99 نشان می دهد که مصرف گوشت بین خانوارهای ایرانی در حال قطبی تر شدن است. به این معنا که به تعداد خانوارهایی که در یک سال، اصلاً گوشت نمی خورند و آن هایی که هر روز گوشت می خورند، افزوده شده و در این میان، بخشی از طبقات متوسط به دو طرف این طیف متمایل شده اند. جدای از این مسئله، افزایش 5/3واحد درصدی تعداد خانوارهایی که در یک سال اصلاً گوشت نمی خورند، و رسیدن آن به 2/8درصد کل خانوارهای ایرانی، یک زنگ خطر محسوب می شود. هر چند ممکن است این افراد گوشت سفید (مرغ یا ماهی) را جایگزین گوشت قرمز کرده باشند.
گوشت و دلار چقدر به هم وابسته اند؟
افزایش قیمت گوشت در شرایطی در کشور رخ می دهد که برخی کارشناسان از همنوایی آن با افزایش نرخ دلار سخن گفته اند. دراین باره اگر چه داده های مرکز آمار ایران از سال 96 تاکنون و همچنین نرخ ارز در این بازه زمانی، ارتباط مستقیم قیمت گوشت در سال 97 (حتی سال 99) را با رشد نرخ ارز نشان می دهد، اما به نظر می رسد برای قضاوت در خصوص تاثیر رشد نرخ ارز طی امسال بر قیمت گوشت به طور مستقیم و با استفاده از نمودارهای قیمت، هنوز مقداری زود باشد. چرا که حداقل می توان گفت نوسانات نرخ ارز به دلیل تحولات اقتصادی امسال بیشتر بوده است. با این اوصاف، می توان ارتباط دو متغیر اصلی را بر قیمت گوشت دید.
معمای نهاده ها
اولین عامل به قیمت نهاده های دامی باز می گردد. قیمت نهاده های دامی در شرایطی طی امسال، همپای افزایش نرخ ارز رشد چند برابری داشته است. با این حال یک اما وجود دارد؛ این که قرار بوده این محصولات با نرخ دلار 4200 تومانی وارد کشور شود و از طریق سامانه بازارگاه در اختیار تولیدکنندگان قرار گیرد. اما تاکنون تولیدکنندگان از کمبود نهاده به نرخ دولتی در بازارگاه و برعکس وفور نهاده در بازار سیاه به قیمت ارز دلالان به شدت گلایه کرده اند.
قاچاق دام توجیه یا تهدید ؟
اما دومین عامل که پس از هر بار روند صعودی نرخ ارز خود را نشان داده و مسئولان را به واکنش وادار کرده، قاچاق دام زنده از مرزهای کشور است. موضوعی که هر چند مسئولان ستاد مبارزه با قاچاق کالا آن را دارای تاثیر زیادی بر بازار نمی دانند، اما به نظر می رسد آمارهای جانبی، خطر این پدیده را گوشزد می کند. طبق گفت وگوی اخیر دهقانی نیا سخنگوی ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز، از ۷۰ میلیون راس دام زنده حدود ۱۷ میلیون راس دام سبک و سنگین کشتار شده است و اگر حتی ۳۰۰ هزار راس دام نیز قاچاق شده باشد تاثیر چندانی روی بازار ندارد.
با این حال، در کنار این آمارها باید به موضوع پلاک گذاری دام های کشور اشاره کرد. متاسفانه همین مقام مسئول گفته است: برای شفاف کردن همه فرایندها از جمله حمل و نقل دام نیازمند پلاک کوبی دامها هستیم، اما اکنون از ۷۰ میلیون دام کشور ۱۲ میلیون دام، پلاک دار شده است!
تهدید آینده قاچاق بر بازار گوشت
جدای از این آمارها، نوع قاچاق دام نیز بر بازار گوشت موثر است. به گفته سلطانی مدیر عامل اتحادیه مرکزی دامداران ایران، هم اینک شاهد روند افزایشی قاچاق دام مولد به خارج از کشور هستیم. موضوعی که تولید کافی دام برای سال آینده را با ابهام جدی مواجه می کند. همه این ها در شرایطی است که برخی گزارش ها از روند رو به رشد کشتار دام در ماه های اخیر خبر می دهند. رویدادی که به نظر می رسد به دلیل رشد هزینه دامداران و نیاز به نقدینگی از سوی آنان انجام شده و در عین حال، تهدید تامین دام و گوشت برای سال آینده را با علامت سوال جدی تری روبه رو خواهد ساخت.