کسب و کاری خــودرویی و پــاک!
نویسنده : میلاد قارونی روزنامهنگار
کسب وکار کارواش هم می تواند یک کار خیلی سخت و هم یک فعالیت شیرین و سودده باشد. این به فرد، تجهیزات و روش های مورد استفاده بستگی دارد. بعضی کسب وکارها مثل کارواش همیشه هستند. حالا ممکن است که چگونگی انجام آن تغییر کند؛ اما ماهیت آن همان خواهد بود. تا به حال نشده که از جلوی یک کارواش خودرو رد شویم و آن را خلوت ببینیم. حداقل یک خودرو در حال شست وشو توسط کارگران بوده است. راه اندازی چنین کسب وکاری ایده ذهنی خیلی از جوانان بوده است؛ اما فقط ایده که کافی نیست، بلکه باید اصول مربوط به اجرای آن را هم بدانید و رعایت کنید. حالا این اصول چیست؟
مکان کارواش
اولین جایی که باید در نظر بگیرید، مکان کارواش است. فضای انتخاب شده باید اول از همه نسبتا بزرگ بوده و ورودی و خروجی در دسترس و راحتی داشته باشد. خودروها باید بتوانند به راحتی در آن جابه جا شوند؛ نه این که با ورود 5 خودرو، داخل کارواش ترافیک ایجاد و قفل شود. به طور متوسط ابعادی که باید برای شست وشوی هر خودرو در نظر بگیرید، مقدار 5×5 است. این فضا را برای مکان هایی با محدودیت جا می توان به شستن و خشک کردن اختصاص داد. هرچند بهتر است که فضای شست و شو و خشک و تمیز کردن نهایی جدا و بافاصله از هم باشند.
فضایی باید باشد که تاسیسات از جمله مخزن آب، پمپ واترجت کارواش، پمپ باد و آب گرم کن در آن قرار بگیرند. این ها ابزار اصلی هستند. آیا کسب وکاری بدون ابزار اصلی وجود دارد؟ حداقل ابعاد فضا برای اختصاص دادن چنین ابزارآلاتی، 2.5×5 متر است.
نوع کارواش
کارواش های امروزی فقط فعالیت شست وشوی خودرو را انجام نمی دهند؛ تعمیرگاه، رنگ کردن، صافکاری و ... را هم در کنار آن به مشتریان خود عرضه می کنند. در هر حال هدف ما در این جا نوع کارواش ساده است. کارواش ها خودشان به چند گروه تقسیم می شوند:
کارواش سنتی همان نوعی است که خودرو روی چال یا فضای مخصوص رفته و کارگر با استفاده از شیلنگ اقدام به شستن و بعد در فضای مربوط آن را خشک میکند. در این روش آب زیادی مصرف می شود و نیاز به چندین کارگر است. همچنین زمان زیادی برای شستن هر خودرو باید تلف شود.
کارواش تونلی که تمامی فرایند به صورت خودکار انجام می شود. هیچ گونه دخالت دستی در شستن وجود ندارد و فقط تعداد افراد کمی برای خشک کردن نیاز است. مصرف آب کمی دارد؛ اما احتمال این که بعضی قسمت های خودرو خوب تمیز نشود، وجود دارد. همچنین راه اندازی آن نیاز به پرداخت هزینه زیادی دارد.
کارواش بخار که همه مراحل با استفاده از بخار آب انجام می شود. مصرف بهینه آب، از بین رفتن باکتری ها، خشک شدن سریع، استفاده نکردن از مواد شیمیایی و قیمت کمتر راه اندازی از مزیت های این نوع کارواش است.
هزینه راه اندازی کارواش
مهم ترین مسئله هزینه راه اندازی است. فضای اختصاص داده شده در هر نقطه ای از شهر، متفاوت است. مسلما برای این فضا باید تغییرات متناسب با جای دهی خودروها و همچنین قراردهی وسایل اصلی باشد. هزینه دیگر مربوط به حقوق کارگران استخدام شده است. هزینه جانبی دیگر از جمله تعمیرات دستگاه ها، آب، برق و ... را هم باید در نظر بگیرید.
برای راه اندازی یک کارواش سنتی نیاز به وسایل زیر است:
پمپ کارواش (واترجت) صنعتی با قیمت متوسط شروع از 14 تا 40 میلیون تومان ( به میزان بار آن بستگی دارد.)
جاروبرقی صنعتی از شروع قیمت 3 میلیون تا 10 میلیون
کف پاش کارواش متوسط 2 میلیون تومان
نازل زیرشویی با قیمت شروع متوسط 500 هزار تومان
صندلی شوی کارواش با شروع قیمت متوسط 8 میلیون تومان
پمپ باد صنعتی با شروع قیمت یک میلیون تومان
اسپری نظافتی خودرو با شروع قیمت از 20 هزار تومان
سطل زباله بزرگ با شروع قیمت از 150 هزار تومان
مخزن آب
سختی گیر
این ها وسایل اصلی هستند که باید در یک کارواش استفاده شوند. قیمت های نوشته شده، مربوط به قیمت های فعلی هستند و ممکن است که شما آن ها را در جایی کمتر یا بیشتر پیدا کنید.