بورس در تقلای تعادل، بورس بازان حرفه ای در جست وجوی سهم های برگزیده
تعداد بازدید : 9
ســهـام برگزیده در پساتلاطم
نویسنده : جواد غیاثی تحلیلگر بورس
وضعیت بورس در حال حرکت به سمتی است که تحلیل شاخص کل نمی تواند خیلی راهگشا باشد. طی دوره های صعودی پیشین که تا نیمه مرداد امسال ادامه یافت، با تحلیل شاخص کل می توانستید بدون دردسر زیاد یک سهم بخرید و از سود آن استفاده کنید. طی دوره ریزشی بورس در 3 ماه اخیر نیز، تقریبا همه بازار ضررده بوده است. علت اصلی این است که طی هر دو دوره بازار بر شاخ نقدینگی چرخیده است؛ آن جا که نقدینگی خریدار بوده، هیچ خبر بدی جلودارش نبوده است و روزهایی که نقدینگی هراسان و در حال فرار بود، هیچ خبر خوبی نتوانست جلویش را بگیرد! اکنون نیز در بازار همچنان هیجان فروش مشهود است اما به تازگی با رشد میزان معاملات، افزایش امیدواری ها به عملکرد شرکت ها، رخت بربستن نگرانی ها (یا نبود قطعیت های) سیاسی و بین المللی و تثبیت نرخ ارز، اهالی بورس به فکر تغییر استراتژی ها و یافتن گروه ها و سهم های برگزیده و دارای ظرفیت رشد هستند.
در واقع تلاطمات بورسی ناشی از هجمه نقدینگی و همچنین نبود قطعیت های اقتصاد کلان و سیاست خارجی در حال کاهش است و بازار می تواند دوباره طبیعی باشد. فرض مهم البته این است که نرخ تعادل ارز در محدوده 20 تا 25 هزار تومان است و در همین محدوده هم تثبیت خواهد شد.
سخت شدن بورس بازی
آن چه از مقدمه فوق بر می آید این است که بورس بازی و سهامداری در حال بازگشت به شرایط طبیعی است. شرایطی که نیاز به مطالعه و تحلیل و بررسی قبل از خرید دارد. در شرایط طبیعی بورس، کسب سود نیاز به صرف وقت و البته صبر است. این بر خلاف شرایط غیرطبیعی چند دوره اخیر است که می شد بر مبنای موج بازار هر سهمی را خرید. یا این که صرفا بر اساس صف های خرید و فروش اقدام به معامله کرد.
در این شرایط بورس در حال متعادل شدن است. صف های خرید هم در کنار صف های فروش پرحجم شکل می گیرد و با رفت و برگشت قیمت ها، میزان معاملات در حال بهبود است. در این میان، گروه های برگزیده چه سهم هایی خواهند بود؟
خودرویی و بازگشت اقبال نقدینگی
گروه خودرویی، یکی از گروه هایی است که در شرایط جدید مورد توجه قرار گرفته است. اگرچه همچنان کار خودروسازان برای ایجاد رشد مناسب سخت است اما در میان مدت و بلندمدت شرایط می تواند متفاوت باشد. شاید یکی از مهم ترین دلایل، چشم انداز عبور از اوج تحریم ها و ایجاد فرصتی برای توجه نقدینگی بورسی به خودروسازها باشد.
موضوع دیگر رشد پیوسته قیمت خودروهای داخلی توسط مرجع قیمت گذار است که ظاهرا یک مدل جدید رشد فصلی را برای خودروسازان در دستور کار قرار داده است تا فاصله قیمت بازار و کارخانه کاهش یابد. همه این ها باعث شده است نقدینگی توجه نسبی به خودروسازان پیدا کند و این گروه ها حداقل از بند روند نزولی نجات یابند. تداوم این شرایط ممکن است خودروسازانِ ضررده را برای سهام داران سودده کند! مهم ترین مسئله در این میان وضعیت بنیادین ضعیف خودروسازان است که تنها با رشد قیمت کارخانه ممکن است شرایط بهبود یابد.
فرصت دیگر برای خودروسازان داخلی از منظر بنیادین، رشد قابل توجه قیمت خودروهای هم تراز خارجی (به ویژه چینی ها) است که کار را برای فروش داخلی ها آسان تر می کند.
بازگشت فلزی-معدنی به دوره سنگینی و کم تحرکی
اگر چه سهام خودرویی در روزهای اخیر تواسته خود را متعادل کند و حتی خودروسازان بزرگ صف های خرید قابل توجه را هم تجربه کردند، اما غول های فلزی معدنی هنوز در گیر و دار رهایی از موج نزولی اند.
این در حالی است که چشم انداز این گروه با رشد نرخ ارز نیمایی به بالای 20 هزار تومان بسیار روشن است و رشد حداقل 2 برابری سود نسبت به 98 متصور است. وضعیت بازارهای جهانی هم با رواج واکسن کرونا و کاهش تنش های دوران ترامپ، می تواند صعودی تحلیل شود.
با این حال غول های بزرگ فلزی معدنی، توان صعود نیافته اند. به نظر می رسد این سهم ها که مدت ها حرکت سنگینی داشتند و تنها در محدوده نرخ تعادلی نوسان می کردند، اکنون هم در حال بازگشت به همان دوران هستند. یعنی برای حرکت به سمت نرخ های تعادلی در تکاپو خواهند بود و بعد از آن با نرخ تعادلی و بنیادین حرکت خواهند کرد. در این صورت نباید انتظار بازدهی کوتاه مدت از این گروه داشت اما ریسک بلندمدت آن هم بسیار کم است.
بانکی ها؛ یک گروه میانه؟
بانکی ها را شاید بتوان گروهی دانست که مزیت های هر دو گروه فوق را دارند. هم مثل خودرویی ها در شرایط تغییر فضای تحریمی می توانند مورد توجه نقدینگی قرار بگیرند و هم مثل فلزی-معدنی ها از نظر بنیادین در حال رشد هستند. به طور کلی بانک ها طی 2 سال اخیر توانسته اند از زیان بگریزند و اکثرا اکنون سودده شده اند. این بر خلاف خودروسازان است که همچنان در گیر و دار زیان سازی گسترده هستند. البته بخشی از بانکی ها هم هستند که به واسطه دارایی ارزی گسترده از رشد نرخ ارز هم (از محل رشد نرخ تسعیر دارایی ارزی) سود خواهند برد.
مهرماه بانک مرکزی به بانک ها اجازه داد دارایی خود را با دلار 11 هزار تومانی تسعیر کنند. احتمالا این روند تداوم خواهد داشت تا بانک ها طی فصول آینده هم بتوانند از این محل سود شناسایی کنند. اگرچه این سود قابل تقسیم نیست اما برای افزایش سرمایه و همچنین بهبود تراز بانک ها بسیار موثر است. البته همه بانک ها دارایی ارزی ندارند یا حتی برخی بدهی ارزی دارند. اما بانک هایی مثل ملت، تجارت، صادرات، پاسارگاد، اقتصاد نوین، پارسیان و خاورمیانه که دارایی ارزی دارند، می توانند از محل رشد نرخ تسعیر ارز سود شناسایی کنند. این موضوع در کنار دیگر موارد می تواند گروه بانکی را در میان گروه های کم ریسک بورسی قرار دهد.