سمیه محمدنیا حنایی-بیشتر دارندگان خودرو، همین که اولین سوز سرمای پاییزی را حس می کنند برای تعویض ضد یخ خودروی خود به تعمیرگاه ها مراجعه می کنند.
البته هستند کسانی که خود آستین بالا می زنند و ضد یخ را داخل پیشرانه خودروی شان تزریق می کنند تا خودروی خود را از عواقب یخ زدگی محافظت کنند. قبل از هر چیزی باید گفت که ضد یخ برعکس آن چه که از اسمش پیداست تنها برای ممانعت از یخ زدن آب داخل رادیاتور نیست و در فصول گرم سال نیز با بالا بردن نقطه جوش آب، از جوش آوردن خودرو جلوگیری می کند.
با این توضیح کوتاه یعنی ضد یخ باید همیشه در رگ های خودروی شما جریان داشته باشد! تعویض ضد یخ خرج چندانی ندارد و برای ماشین های ساخت داخل چیزی حدود 100 هزار تومان هزینه دارد اما اگر از ریختن به موقع ضد یخ غافل شوید خرج های سرسام آوری را برای تان می تراشد که از این میان می توان به ترکیدن بلوک موتور به دلیل افزایش حجم آب یخ زده، پاره شدن شیلنگ ها، خرابی سیستم رادیاتور اشاره کرد، تازه این حجم از خرابکاری برای زمانی است که شما هنوز استارت نزده اید! چنان چه بی محابا پشت فرمان خودروی یخ زده تان بشینید و استارت بزنید در اول کار واتر پمپ خودروی تان قفل می کند که همین کار موجب پاره شدن تسمه تایم و سپس برخورد سوپاپ ها با پیستون و کج شدن آن ها می شود.
در یک کلام با یک حساب سرانگشتی یعنی باید کل سیستم پیشرانه خودروی تان را تعویض کنید.
بماند که هزینه و دوندگی ها در صف های شماره گذاری برای ثبت شماره بلوک جدید در کارت خودرو را قلم گرفته ایم.
در ضد یخ ها علاوه بر این که مواد ضد یخی مانند اتیلن گلیکون و پروپیلن گلیکون وجود دارد، موادی نیز برای جلوگیری از خوردگی سیستم پیشرانه خودرو وجود دارد طول عمر موتور خودرو را افزایش می دهد.
در پرونده هفته آینده به ریزه کاری های تزریق ضد یخ به خودرو می پردازیم.