3 عامل ترس و احتیاط در بازار سرمایه و نمادهای شاخص ساز
تعداد بازدید : 14
خطرداغشدننمادهایکوچک
نویسنده : جواد غیاثی تحلیلگر بورس
با رسیدن شاخص کل بورس به 1.5 میلیون واحد در هفته گذشته، دو اتفاق متفاوت در بازار سرمایه رخ داد: 1- نمادهای بزرگ عمدتا درجا زدند یا منفی شدند و متناسب با آن شاخص کل هم درجا زد 2- موجی از اقبال به سهم های کوچک بازار مشاهده شد که عملا رنگ شاخص های کل و هم وزن را متفاوت کرد و گزینه های جدیدی را پیش روی سرمایه گذاران باز کرد. اما در شرایطی که هنوز حباب قیمتی در بسیاری از گروه های کوچک بازار پابرجاست، چرخش نقدینگی به سمت شرکت های کوچک چه تبعاتی خواهد داشت؛ ریسک یا بازده شیرین؟
عواملی که ترمز بزرگ ترها را کشید
شرکت های بزرگ بعد از حدود یک ماه رشد ملایم(از میانه آبان تا میانه آذر) شاخص کل را از 1.2 میلیون واحد به 1.5 میلیون واحد رساندند(حدود 25 درصد رشد). به طور کلی سه عامل در کشیده شدن ترمز رشد شرکت های بزرگ بعد از رشد حدود 25 درصدی موثر بود. اولا روند رو به بهبود بازارهای جهانی متوقف شد. روندی که با شکست ترامپ و رسیدن خبرهای خوب از واکسن کرونا آغاز شده بود اما فعلا متوقف شده و معامله گران در حال تحلیل و بررسی هستند تا ببینند آینده چه خواهد شد. موضوع دیگر بازگشت ابهامات و عدم قطعیت ها از محل بودجه و همچنین فضای سیاست خارجی است. یادتان باشد یکی از مهم ترین علل بازگشت بورس به مدار صعود رفع عدم قطعیت ها و نگرانی ها در خصوص انتخابات آمریکا و وضعیت بازار ارز بود. اما در روزهای اخیر با ارائه بودجه و همچنین طرح مجلس برای توقف تحریم ها و مقابله و مخالفت صریح دولت با این طرح، سطحی از نااطمینانی در خصوص آینده ایجاد شده است. موضوع نهایی هم تصمیم ها و برنامه های دولتی است. بودجه، سیاست دولت در خصوص زنجیره فولاد و نرخ ارز مسائلی است که می تواند تاثیر مهمی بر شرکت ها بگذارد. اظهارات رئیس جمهور مبنی بر ارز 11 هزار 500 تومانی که با یادآوری ارز 4200 تومانی، انتقادات تندی را در پی داشته، احتمال ایجاد یک دور جدید از ایجاد رانت به نفع برخی دلال ها و به ضرر شرکت های بزرگ تولیدی و ... را تقویت کرده است. این عوامل در کنار شرایط سخت تکنیکال شاخص کل در 1.5 میلیون واحد باعث شده است تا فعلا نقدینگی از خرید گسترده در نمادهای بزرگ دست بکشد و منتظر تحولات باشد. البته بخشی از این نقدینگی همچنان در نمادهای کوچک جولان می دهد.
کوچک ترها سوار بر موج نقدینگی
اما در برابر رشد 25 درصدی شاخص کل طی یک ماه اخیر، شاخص کل هم وزن از محدوده 365 هزار واحد به 445 هزار واحد رسیده که به معنی رشد 20 درصدی است. در واقع شاخص کل هم وزن مقداری از شاخص کل عقب مانده است. اما در روزهای اخیر نقدینگی که در نمادهای بزرگ با بن بست مواجه شده با قدرت در حال تزریق به نمادهای چابک تر بازار است. نمادهایی که البته از نظر بنیادین اصلا شرایط خوبی ندارند اما فعلا با موج نقدینگی در مسیر رشد قرار دارند.
کوچک ترها؛ رشد پیوسته یا نوسان گیری تمام عیار
برخی امیدوارند که با خرید سهم های کوچک در گروه های مختلف و سهامداری بتوانند سودهای شیرینی کسب کنند. مثل آنچه در دو سال گذشته از تابستان 97 تا تابستان 99 رخ داد. اما وضعیت بنیادین نمادها نمی تواند پشتیبان چنین رشدی باشد. چنان چه هفته قبل هم تاکید کردیم، نسبت قیمت به درآمد در بسیاری از گروه های بزرگ بازار به محدوده 10 تا 20 برگشته اما در گروه های کوچک همچنان بسیار بالاست.
رشد قیمت در نمادهای کوچک با این وضعیت بنیادین ضعیف، صرفا با فشار نقدینگی و هیجان خرید و احتمالا حمایت تکنیکال ممکن است. اما آیا نقدینگی زخم خورده از مرداد تاکنون توان هدایت این نمادها تا قله های بالاتر را دارد؟ به نظر می رسد باید در این خصوص با تردید نگریست. به احتمال زیاد همچنان استراتژی بسیاری از بازیگران حقیقی و حقوقی در این نمادها هم نوسان گیری است و با جبران عقب ماندگی هم وزن از شاخص کل در هفته آتی، شاهد متعادل شدن این نمادها هم باشیم.
گروه های پیشرو بازار کدام اند؟
اگر طبق تحلیل فوق تصور کنیم که قرار است کلیت بازار در محدوده 1.5 میلیون واحد متعادل شود، از این به بعد کار برای انتخاب سهام و سهامداری آسان نخواهد بود. شناسایی و انتخاب گروه های پیشرو در این شرایط کمک زیادی به سودده شدن سرمایه گذاری خواهد کرد. علاوه بر آن شناسایی و انتخاب سهم هایی که زیرقیمت معامله می شوند و سهم های دارای حمایت قوی یا انتظار سودسازی مناسب می تواند سبد سرمایه گذاری شما را بهبود ببخشد. در این خصوص همان طور که قبلا اشاره شد، در کنار برخی تک سهم های گروه های صادرات محور، گروه بانکی و خودرویی با نگاه مثبت معامله می شوند. گروه بانکی علاوه بر بهبود در وضعیت عملیاتی و سودسازی از منظر تخفیف احتمالی تحریم ها هم با خوش بینی تحلیل می شود. دارایکم، صندوق حاوی چندین نماد بانک و بیمه ای که حدود 23 درصد زیر قیمت معامله می شود موردتوجه برخی قرار گرفته است و اخیرا انتقادات تندی نسبت به دولت در خصوص این نماد و عدم حمایت از آن با وجود ارزش ذاتی بسیار بالا، مطرح شده است. علاوه بر آن، در گروه های کوچک بازار آن هایی که از حذف احتمالی ارز 4200 تومانی سود می برند (مثل دارویی ها و برخی غذایی ها) نیز در باید در فهرست رصد قرار بگیرند. چنان چه دارویی ها در روزهای اخیر سبزپوش بودند.
خلاصه این که حواستان باشد به امید رشد افسارگسیخته و یکپارچه نمادهای کوچک در شرایطی مثل وضعیت مردادماه گرفتار نشوید. بلکه سعی کنید نمادی بخرید که یک یا چند دلیل قوی (تکنیکال، بنیادین یا ...) برای رشد آن دارید.