درآمدزایی از سرمایه به جای کار !
تازه ترین اطلاعات وزارت کار نشان می دهد که سهم درآمد از محل سرمایه گذاری رشد بیشتری از درآمد کاری خانوارها داشته است
نویسنده : محمد حقگو روزنامه نگار اقتصادی
به موازات افزایش فاصله طبقاتی ناشی از تورم، ارقام درآمد هزینه خانوار نیز گاهی واقعیات قابل توجهی را نمایان می کند. از جمله این که در سال های اخیر، سهم درآمدهای متفرقه از درآمد خانوار رو به افزایش بوده است. این موضوع به خصوص در بین دهک های بالاتر، بیشتر خود را نشان می دهد. از سوی دیگر درآمد برخی قشرها تا دو برابر متوسط درآمد کل خانوارها بالا رفته است. داده ها همچنین حاکی از این هستند که فعالیت اصلی محل کار سرپرست خانوار نیز احتمال کسب درآمد بیشتر یا کمتر خانوار را دستخوش تغییر خواهد کرد. امروز با استناد به گزارش های اخیر مرکز آمار و اطلاعات راهبردی وزارت کار، نگاهی به تازه ترین وضعیت درآمد خانوارها با توجه به اطلاعات سال 98 خواهیم داشت.
روی آوردن خانوارهای شهری به درآمدهای متفرقه
متوسط درآمد ماهانه (پولی و غیر پولی) یک خانوار شهری در سال گذشته 4.5 میلیون تومان بوده که نسبت به سال 97، 24.4 درصد افزایش را نشان می دهد. درآمدهای صرفاً پولی خانوارها نیز حدود 3 میلیون و 300 هزار تومان بوده که رشد 21.3 درصدی نسبت به سال 97 داشته است. در این رابطه سهم درآمدهای متفرقه (مانند حقوق بازنشستگی، اجاره بهای مسکن شخصی، درآمدهای بورسی، سود سپرده های بانکی، ارث و ..) در درآمد خانوارهای شهری قابل توجه است. به طوری که این گروه از درآمدها، با سهم 32.5 درصدی، بیشترین سهم از درآمدخانوارهای شهری را به خود اختصاص داده اند. همچنین رشد سالانه این درآمدها (36.2 درصد) نیز از رشد دیگرگروه های درآمدی در سال 98 بیشتر بوده است.
محل درآمد دهک های درآمدی
در سال 98 و در بین چهار دهک اول درآمدی، بیشترین درآمد سالانه یک خانوار شهری حاصل از حقوق بگیری بخش خصوصی و تعاونی بوده است. با این حال از دهک پنجم به بعد، بیشترین درآمد پولی یک خانوار، از درآمدهای متفرقه بدون احتساب یارانه و کمک هزینه به دست آمده است. نمودار ۱ جزئیات بیشتر در این باره را نشان می دهد.
مشاغل مختلف چقدر درآمد کسب می کنند؟
جدای از طبقه بندی کلی منابع درآمد پولی، درآمد خانوارها از منظر گروه شغلی سرپرست خانوار نیز قابل توجه است. گزارش وزارت کار در این زمینه نشان می دهد که در سال 98 بیشترین درآمد سالانه یک خانوار شهری به خانوارهایی اختصاص داشته که شغل سرپرست خانوار در گروه شغلی« قانون گذاران» و « مقامات عالی رتبه و مدیران» قرار داشته است. این داده ها نشان می دهد درآمد سالانه مدیران و مقامات عالی رتبه و قانون گذاران در این سال برای اولین بار از مرز 100 میلیون تومان (ماهانه 8 میلیون و 758 هزار تومان) گذشته که دو برابر متوسط درآمد سالانه یک خانوار شهری است. از سوی دیگر کمترین درآمد سالانه یک خانوار شهری به خانوارهایی اختصاص داشته است که شغل سرپرست خانوار در گروه شغلی «کارگران ساده» قرار دارد. درآمد سالانه این گروه در سال 98 به 34 میلیون تومان (ماهانه 2 میلیون و 875 هزار تومان) رسیده است.نمودار دوم اطلاعات بیشتر در این باره را نشان داده است.
کار در کجاها پر درآمدتر است؟
منظر دیگر در خصوص درآمد خانوار، به محل کار سرپرست خانوار بر می گردد. بر این اساس، آمارها نشان می دهند که در سال 98، بیشترین درآمد سالانه یک خانوار شهری به خانوارهایی اختصاص داشته که فعالیت اصلی محل کار سرپرست خانوار، در گروه «بهداشت و مددکاری اجتماعی» بوده است. کمترین درآمد سالانه از این منظر نبز مربوط به خانوارهایی بوده که فعالیت اصلی محل کار سرپرست خانوار در گروه «خانوارهای معمولی دارای مستخدم» یا «شیلات» قرار داشته است. نمودار سوم اطلاعات بیشتر در این باره را نشان داده است.