نیش و نوش یک کسب و کار شیرین
نویسنده : میلاد قارونی روزنامهنگار
سال 87 بود. آن موقع در پیش دانشگاهی تحصیل می کردم و مانند بقیه در گیرودار تب کنکور بودم. روزی مدرسه جلسه اولیا و مربیان گذاشت و پدر من به مدرسه رفت. وقتی که برگشت، از پدرم پرسیدم چه خبر و چه چیزهایی گفتند. مثل همیشه گفت که هیچی؛ اما این آقای فلانی که مشاور مدرسه هست، حرف خوبی زد. گفت همه بچه ها لازم نیست که به دانشگاه بروند. من شاگردی داشتم که با تولیدو پرورش زنبور عسل توانسته تا الان هم کسب و کار در سن کم خود و هم درآمد بالایی داشته باشد. آن حرف و صحبت های بعد از آن همیشه در گوش من ماند: کسب و کار پرورش زنبور و تولید عسل. من هیچ وقت وارد این کسب و کار نشدم؛ اما همیشه درباره آن تحقیق و سعی کرده ام تا اطلاعاتی به دست بیاورم. این که چه باید کرد و چه شرایطی دارد. برای همین سعی کردم تا در این جا برای شما حداقل اطلاعات لازم را بنویسم.
اول از همه یاد بگیرید
زنبورداری و پرورش زنبور مثل هر کار دیگری از دور خیلی شیرین است؛ اما تا وقتی داخل آن نروید، متوجه سختی ها و مشکلاتش نخواهید شد. کسی که این کسب و کار را راه اندازی می کند، باید از خیلی از چیزهای زندگی خود بزند. باید سخت تلاش کند. شکست دارد؛ اما پیروزی در این کار به هزاران شکست پشت آن می ارزد. بهتر است که برای شروع همه در یک دوره آموزش زنبورداری شرکت کنند. چالش ها و نکاتی وجود دارد که یاد گرفتن سریع آن ها به شما در روند کار کمک زیادی خواهد کرد. به هر حال شما باید موارد زیر را به طور کامل یاد بگیرید:
آشنایی کلی با زنبورعسل و معرفی انواع آن
تاریخچه پرورش زنبور عسل
مزیت های این طرح از منظر اقتصادی
جذابیت های مالی پرورش زنبور عسل
فواید و خواص عسل
آشنایی با روند کلی پرورش زنبور عسل
مراحل ساخت کندو
البته باید گفت که نمی توان انتظار داشت تا در یک دوره به همه این ها کامل مسلط شد. به هر حال خیلی از موارد به صورت تجربی خواهد بود؛ اما تا وقتی که یاد نگرفته اید، وارد این حوزه نشوید.
از کم و در محیط خوب شروع کنید
خیلی از افراد نام آشنا در این حوزه، کار خود را از تعداد کم کندو شروع کردند؛ یعنی سه تا چهار کندو. بعد کم کم توانستند کار خود را گسترش دهند تا حدی که امروز فضایی اندازه یک باغ را حدود متوسط 200 کندو و حتی خیلی بیشتر هم دارند. درآمدشان هم بالاست که البته باید گفت برای رسیدن به این درآمد بسیار زحمت کشیده اند. نکته مهم دیگر این که حتما در محیط مناسب کار خود را شروع کنید. محیطی که در آن جا و اطراف آن، گل های زیادی برای شهدگیری وجود دارد. در مناطق کوهستانی یا دشت که گل های زیادی رشد می کند، می توان موقعیت های خوبی را برای پرورش عسل پیدا کرد. فقط این که حتما در محیطی باشید که آب و هوای آن جا هم با شرایط کندوها سازگار باشد. اصولا از دی تا اردیبهشت که اوجش است، باید بیشتر تلاش کرد.
هزینه مورد نیاز
زنبورداری به غیر از صرف زمان به هزینه های مالی هم نیاز دارد. کندو قیمت های متنوعی دارد؛ از کندوهای ساده و کوچک گرفته که حدود 50 هزار تومان قیمت دارد تا بیشتر. لباس زنبورداری که کمترین قیمت آن حدود 100 هزار تومان است. البته این که شما به دنبال چه کیفیتی هم هستید، مهم است. دیگر وسایل شامل اسید اگزالیک خوراکی با قیمت 40 هزارتومان، لوازم پیوند ملکه حدود 200 هزار تومان، اسید فرمیک با قیمت متوسط 200 هزارتومان، اکستراکتور عسل با قیمت متوسط یک میلیون و 700هزارتومان، اهرم زنبورداری متوسط 30 هزار تومان، دستکش چرمی متوسط 60 هزار تومان، سوزن پیوند متوسط 20 هزار تومان، کلاه توری متوسط 40 هزار تومان، ایزیلاتور حدود 250 هزار تومان، چنگال پولک متوسط 20 هزار تومان و دستگاه پرورش ملکه حدود 500 هزار تومان. البته باید گفت که وسایل دیگری هم وجود دارد. در خور ذکر است که تمامی این قیمت ها حدودی هستند و بهتر است که با توجه به نوسانات ارز، قبل از خرید پیگیری کنید.