ریزهکاریهای چـرخ گـوشت
نویسنده : سمیه محمدنیا حنایی روزنامهنگار
یکی از وسایل پرکاربرد آشپزخانه، چرخ گوشت است. البته کسانی هم هستند که اعتقاد زیادی به چرخ کردن گوشت ندارند و ترجیح می دهند، گوشت شان را از همان فروشگاه مواد پروتئینی که با کمک چرخ گوشت های صنعتی له و لورده شده به خانه بیاورند، اما تعداد این افراد به نسبت افرادی که گوشت را فقط و فقط در منزل و با رعایت دستور العمل های بهداشتی چرخ می کنند، بسیار کم است. به هر حال چه جزو آدم های دسته اول باشید و چه جزو دسته دومی ها، بالاخره یک دستگاه چرخ گوشت در خانه تان دارید که هر از گاهی با توجه به قدرت تان در خرید گوشت، از آن استفاده می کنید. خوشبختانه برندهای ایرانی چرخ گوشت در بازار این دستگاه خوش درخشیده اند و شما می توانید با اطمینان از برندهایی مانند پارس خزر و جهان آوا خرید کنید، اما خوب کار کردن چرخ گوشت تنها به برند آن وابسته نیست بلکه ریزه کاری هایی هم برای بهتر کار کردنش دارد که اگر از آن با خبر شوید، ضمن این که بافت گوشت چرخ کرده تان عالی و یک دست می شود، عمر دستگاه تان را هم چند برابر می کند.
مدیریت در زمان مصرف
بیشتر خانواده ها ترجیح می دهند که خریدهای شان را یک جا انجام دهند. مثلا اگر ماهی دو کیلو گوشت چرخ کرده استفاده می کنند، در یک خرید چهار کیلو گوشت می خرند و برای دو ماه از آن استفاده می کنند. این موضوع به لحاظ مسائل مدیریت مالی بسیار مقرون به صرفه است اما اگر بنا باشد تمام آن گوشت ها را در یک مرحله چرخ کنید، روی چرخ گوشت تان فشار می آید و باعث کاهش عمر آن می شود، هر چند در سال تنها شش مرتبه روشن اش کنید. پس بهتر است، بعد از هر 10 دقیقه استفاده از چرخ گوشت آن را خاموش کنید و بگذارید موتورش خنک شود.
تیغه ها را تیز نگه دارید
یکی دیگر از مواردی که باعث فشار آوردن روی موتور دستگاه می شود، کندی تیغه های فولادین دستگاه است. این موضوع در کنار این که عمر مفید چرخ گوشت را کاهش می دهد باعث می شود که گوشت چرخ کرده نیز بافت مناسبی نداشته باشد و در حین سرخ شدن تکه های آن به هم بچسبد. در ادامه به چند راهکار ساده برای تیز نگه داشتن تیغه ها اشاره می کنیم.
1- تیغه ها و قطعات مرتبط با گوشت را در فریزر نگهداری کنید! هر چه تیغه ها و محفظه ورود گوشت سردتر باشند، تیغه بهتر عمل می کند. به ویژه که در مخلوط گوشت ورودی چربی اضافی وجود داشته باشد.
2- گوشت ها را قبل از چرخ کردن به خوبی از وجود هر گونه پرده تمیز و تکه تکه کنید و بشویید. گاهی علت اصلی خوب کار نکردن دستگاه، وارد کردن تکه های بزرگ گوشت به داخل محفظه است.
3- گوشت ها را بعد از شست وشو به خوبی آب کشی کنید و در سبد قرار دهید تا آب اضافی آن گرفته شود، سپس آن ها را در یخچال قرار دهید تا دمای آن ها پایین آید، به خاطر داشته باشید که لازم نیست گوشت ها را در فریزر قرار دهید، چرا که منجمد کردن گوشت ها باعث کاهش مواد مغذی در آن ها می شود و چنان چه گوشت ها کاملا منجمد شود به دستگاه بیشتر آسیب می زنند.
4- از چرخ گوشت برای رنده کردن سبزیجات به ویژه پیاز استفاده نکنید. چرخ گوشت تنها برای چرخ کردن انواع گوشت کاربرد دارد و چنان چه از آن برای رنده کردن پیاز، هویج و گوجه استفاده کنید، باید خودتان را برای کند شدن تیغه ها یا اتصالی بدنه (به دلیل آبدار بودن مواد) آماده کنید.
5- تیغه ها را به صورت دوره ای یعنی بعد از ده بار استفاده به تیغ تیز کن ها بسپارید. به یاد داشته باشید که صفحه مشبک دستگاه نیز باید همراه با این تیغه ها صیقل داده شوند تا کارایی دستگاه دوباره به روز اول برگردد.
6- بعد از استفاده تیغه و قطعات را با اسکاج سیمی و مایع به خوبی بشویید و بلافاصله خشک کنید، هر چند تیغه و قطعات دستگاه تان از فولاد ضد زنگ ساخته شده باشد. استفاده از ماشین ظرف شویی برای شستن قطعات چرخ گوشت اصلا توصیه نمی شود؛ چرا که دمای بالا آب در ماشین ظرف شویی و کیفیت مواد شوینده آن می تواند به این قطعات آسیب های همیشگی وارد کند.
7- برای این که گوشت و چربی ها مقاومت کمتری در برابر تیغه ها از خود نشان دهند و البته نوعی لایه برداری از تیغه ها در هنگام کار کردن صورت بگیرد، روی گوشت های سرد شده کمی نمک بلوری بریزید. فقط در نظر داشته باشید که هنگام طبخ غذا از این نمک اضافه شده فراموش نکنید.