ارزیابی اولین هفته سبز بورس در 1400
مصوبات جدید، رشد قیمت های جهانی و اقبال به 20 درصد بنیادی بازار سرمایه، اولین هفته صعودی بورس در سال جدید را رقم زد
نویسنده : جواد غیاثی کارشناس بورس
بازار سرمایه بعد از یک فروردینِ کاملا نزولی و بی هیجان، اولین هفته اردیبهشت را با رشد محدود شاخص کل پشت سر گذاشت و با ثبت دو روز صعودی متوالی امید را تا حدودی به اردوگاه سهامداران برگرداند.
در این شرایط (که شبیه نقطه عطف بازار است و امیدهایی برای تغییر روند وجود دارد) باید به دو موضوع اساسی پرداخت: کار مهم اول ارزیابی این تغییر و میزان قدرت و استمرار آن در کلیتِ بازار و کار دوم، بازاریابی استراتژی شخصی سهامداری است.
چنان که خواهیم گفت در خصوص موضوع اول باید با دقت به رصد تغییرات جدی و منشأ آن نشست اما در خصوص موضوع دوم، دلیلی جدی برای تغییر رویکرد وجود ندارد؛ مگر آن که هنوز رویکردی را که طی هفته های گذشته معرفی شده است، باور نکرده باشید.
از بازگشت شرایط بنیادین تا توقف گلوله برفی نقدینگی
هفته قبل اتفاقات مثبت و مهمی افتاد. بازارهای جهانی همچنان سبزپوش ماندند تا چشم انداز شرکت های صادراتی باز هم روشن تر شود. این شرکت ها از رشد نرخ ارز نیمایی (در کل سال 1400 نسبت به متوسط 199)، تخفیف نسبی تحریم ها و بهبود وضعیت اقتصادی هم سود می برند و رشد اقتصاد جهانی و قیمت های جهانی هم به کمک سودسازی آن ها خواهد آمد. البته به اعتقاد برخی خطر ریزش نرخ ارز پیش روی این شرکت هاست اما منطق اقتصادی و شرایط موجود از این فرضیه حمایت نمی کند.
تغییر رفتار نقدینگی
با وجود تغییر صریح و شفاف در روند بنیادین بخشی از شرکت های بازار سرمایه، روند کلی را نهایتا نقدینگی تعیین می کند. رفتار نقدینگی، مخصوصا در فازهای خرسی و گاوی، شبیه گلوله برفی است که بعد از به حرکت درآمدن، به سختی باز می ایستد.
بهار سال قبل، این گلوله برفی در جهت رشد قیمت ها فعال شد و بازار بدون توجه به متغیرهای بنیادین رشد کرد اما یک جایی متوقف شد.
منتظر نشانه های توقف موج فروش باشیم
اکنون نیز با وجود بهبود وضعیت بنیادین، گلوله برفی نقدینگی در جهت افت، فعال و بیش از هشت ماه است که متوقف نشده است اما همه می دانیم که این نیز متوقف خواهد شد.
شاید فشار بهبود اوضاع قیمت های جهانی، در کنار مصوبات سازمان بورس و دولت برای حمایت از بازار سرانجام گلوله برفی را متوقف و شرایط بازگشت بازار به عقلانیت را فراهم کند بنابراین باید با دقت عوامل محیطی را رصد کنیم و منتظر بروز نشانه های صریح تر از توقف موج فروش باشیم.
رسیدن فروش خالص حقیقی ها به نزدیکی صفر در معاملات انتهای هفته گذشته، می تواند اولین نشانه باشد.
اثر مصوبات 10 گانه دولت
در خصوص اثر مصوبات ده گانه دولت که هفته قبل اعلام و بخشی از آن اجرایی شد نیز دو بحث مطرح است؛ اول این که اثر واقعی هر کدام از مفاد چقدر است و تا چه حد می تواند طرف تقاضا را در بورس تقویت کند.
بحث دوم این است که اثر روانی مصوبات بر بازار چگونه خواهد بود؟
در خصوص آثار واقعی، مصوبات روشنی در زمینه تقویت تقاضا وجود دارد؛ منابع صندوق توسعه، امکان دریافت تسهیلات و معافیت های مالیاتی، آثار واقعی بر بازار خواهد داشت و تنها ابهام، زمان بروز این آثار است اما مسئله مهم تر اثر روانی است که باید در انتظار رفتار فعالان بازار نشست.
اگر موج های فروش که این روزها به راحتی ایجاد می شوند، چند بار خنثی شود به مرور فضای روانی مثبتی بر بازار حاکم خواهد شد.
رویکرد خود را تغییر ندهید
اما اگر رویکرد معاملاتی معرفی شده طی هفته های قبل را برگزیده و طبق آن سبد خود را چیده اید، با توجه به شرایط جدید احتمالی، هیچ نیازی به تغییر نیست.
همان طور که گفتیم 20درصد بنیادینِ بازار در روزهای سخت و منفی عمدتا نقد شونده اند و در روزهای مثبت، رشد مناسبی را تجربه می کنند بنابراین اگر گزینه جذاب تری خارج از بورس ندارید، سرمایه گذاری در سهم های بنیادین، هیچ ترسی ندارد و به عنوان رویکرد غالب در سال 1400 قابل توصیه است.
حدود 20 درصد سهم های بازار سرمایه این ویژگی ها را دارند و می توانند یک سود معقول را طی امسال برای شما به ارمغان بیاورند. در ادامه، در خصوص چند نماد معرفی شده و جدید که جزو این 20 درصد قرار می گیرند، صحبت می کنیم.
نمادهایی که رشد کردند
هفته قبل، شاخص کل از یک میلیون و 207 هزار و 47 واحد در ابتدای هفته به سطح یک میلیون و 207 هزار و 850 واحد رسید یعنی حدود 800 واحد رشد کرد که از نظر درصدی عددی ناچیز و معادل صفر است اما در همین مدت سهم های 20 درصدی که پیشتر معرفی کردیم حدود 10 درصد رشد کرده اند مثلا نماد فایرا که هفته قبل بررسی شد حدود 9 درصد رشد کرد.
نماد فملی حدود 10 درصد و دارایکم حدود 7 درصد رشد کردند. تمام این نمادها نقدشونده اند و یک کف حمایتی خوب هم دارند و در روزهایی که حال و هوای بازار بهتر است رشد کرده و به سطوح قیمت ذاتی خود نزدیک می شوند. فولاد مبارکه و بسیاری دیگر از نمادهای گروه فلزی در کنار گروه برخی نمادهای بانکی از دیگر نمادهایی بودند که صعودی شدند و بازده مثبت داشتند. در ادامه در خصوص برخی نمادهای پتروشیمی بیشتر صحبت می کنیم.
حال پتروشیمی ها چطور است؟
طی برخی روزهای هفته قبل گروه پتروشیمی در نقشه بازار بسیار خوش رنگ می نمود. تعداد نمادهای سبز زیاد بود و علاقه به خرید از این گروه هم وجود داشت. از این گروه پیشتر نمادهای آریا و شفن را معرفی کردیم. طی هفته قبل شفن درجا زد (تداوم روند نوسانی روی محدوده حمایتی) اما آریا حدود 4 درصد رشد کرد. پتروشیمی غدیر (شغدیر) جزو سهم هایی از گروه پتروشیمی بود که هفته قبل عملکرد خوبی داشت و قطعا جزو 20 درصد جذاب بازار است. این شرکت که یکی از چهار شرکت پی وی سی ساز کشور است، به ازای هر سهم حدود هزار تومان سود داد؛ سال 99 اندکی پایین تر از این رقم و سال 1400 مقداری بیشتر از هزار تومان (طبق پیش بینی ها). لذا نسبتِ قیمت به درآمد جذابی دارد (بین 5 تا 6). اما رشد قیمت های جهانی نفت و پتروشیمی و مخصوصا جهش قیمت پی وی سی، از مواردی است که چشم انداز غدیر را روشن تر از قبل کرده است. این ماده اولیه با ارزش که برای تولیدات پلاستیکی استفاده می شود، از محدوده 600 دلار تا 900 دلار رشد قیمت داشته است (طی یک سال اخیر) و این رشد 50 درصدی قیمت می تواند برای پی وی سی سازان ایرانی حائز اهمیت باشد.