تهویه مطبوع با ایـرواشـر
قوی تر از کولر آبی ، ضعیف تر از کولر گازی
نویسنده : معصومه جمالی روزنامهنگار
با توجه به نزدیک شدن فصل گرما و در ادامه معرفی تجهیزات سرمایشی این هفته به بررسی ویژگی ها و امکانات ایرواشر می پردازیم.
دستگاهی که اگر به معنای تحت اللفظی کلمه آن توجه کنیم، می توان آن را هواشوی (شوینده هوا) ترجمه کرد و البته عملکرد آن هم دور از این معنی نیست، یعنی بهتر است ایرواشر را این گونه معرفی کنیم :
ایرواشر دستگاهی برای تهویه مطبوع ، پاک سازی و افزایش میزان خلوص هواست که هردو امکان سرمادهی و گرمادهی را دارد و برای فصول گرم و سرد سال کاربردی و مفید است.
اگر خیلی با تجهیزات سرمایشی با هوای خشک میانه خوبی ندارید ،حتما این مطلب را دنبال کنید چرا که ایرواشر هوایی خنک و مرطوب به محیط می دهد و برای مناطق با آب و هوای خشک بسیار مناسب است.
ایـرواشر چیست؟
ایرواشر دستگاهی است که برای خنک کردن هوا از روش پاشیدن ذرات ریز آب استفاده می کند و حدود صد سال پیش اولین نمونه آن طراحی و ساخته شده است. این دستگاه می تواند به شکل مستقل یا به عنوان بخشی از سیستم های تهویه مطبوع مورد استفاده قرار گیرد چراکه هم قابلیت سرمایشی دارد و هم گرمایشی. علاوه بر آن قادر است در هر دو حالت سرمایشی و گرمایشی هوا را به وسیله فیلترهای مخصوص از آلودگیهایی مثل گرد و غبار، دود، بوی بد و … پاک کند.
ایرواشرها در انواع آپارتمانی و صنعتی دارای مدل های افقی یا عمودی، روبه رو زن یا بالا زن، مجهز به کویل گرمایشی یا بدون آن ارائه می شوند.
عملکرد سیستم سرمایشی ایرواشرها مبتنی بر روش سرمایش تبخیری مانند کولرهای آبی است بنابراین نباید از آن ها انتظار سرمایش سیستم های تراکمی یا جذبی یا داکت اسپلیت ها و اسپلیت ها را داشته باشیم اما باید به این نکته هم توجه کنیم که هزینه های برق مصرفی ایرواشرها خیلی کمتر از یک چهارم کولرهای گازی و چیلرهای تراکمی است. از لحاظ عملکرد سیستم گرمایشی و فیلتراسیون ایرواشر مشابه دستگاه هواساز است اما سیستم سرمایشی آن بر مبنای تبخیر شدن آب (مانند کولر آبی) عمل می کند و در هر دو حالت گرمایشی و سرمایشی، هوا پس از تنظیم دما و فیلتر شدن آلودگی ها، با کانال کشی به قسمت های مختلف ساختمان توزیع می شود.
کاربرد ایرواشر چیست؟
هوای خشک میتواند برای افراد آزاردهنده باشد و باعث خشکی پوست می شود. از این رو ایرواشر دستگاهی مفید برای پاک سازی هوا از آلودگی و تزریق رطوبت کافی به محیط است. با آن که می توان گفت ایرواشر آب زیادی مصرف می کند ولی مصرف برق آن خیلی کم است. چراکه در سیکل سرمایشی نیازی به کمپرسور ندارد و فقط یک فن است که با مصرف اندکی برق ، هوا را به داخل دستگاه می مکد و همزمان با پاشیدن آب در مسیر هوا ، عمل کاهش دمای هوا را انجام می دهد. در این حالت سه عمل مهم خنک کردن هوا، افزایش رطوبت هوا و پاک سازی هوا همزمان انجام می شود.
انواع ایرواشر
ایرواشر سقفی روی سقفهای کاذب یا بام خانهها و آپارتمانها نصب میشود. این مدل برای انتقال هوا به فضای مدنظر نیاز به کانال کشی دارد. هزینه استفاده از این نوع ایرواشر تقریبا بیشتر از انواع دیگر است، اما در مکانهای زیادی قابل نصب است و قدرت خوبی برای تهویه هوا دارد.
ایرواشر دیواری از انواع پر کاربرد است که برای مکانهای کوچک مناسب است و به سادگی میتواند هوای یک خانه را خنک کند.
ایرواشر ایستاده یکی دیگر از انواع ایرواشر است که در اکثر مکانها قابلیت نصب و راهاندازی دارد و میتوان دمای آن را مطابق با نیاز تنظیم کرد.
ایرواشر هایژنیک معمولا برای اتاقهای تمیز و استریلیزه مانند بیمارستانها و اتاقهای عمل، آزمایشگاهها، شرکتهای دارویی، کارخانههای تولید مواد شوینده، کارخانههای شیمیایی و اتمی استفاده میشود. این نوع ایرواشر از استیل ساخته می شود و قطعات و فیلترهای زیادی همچون فیلتر هپا، بگ فیلتر، سیستم یو وی (UV)، فیلتر آلومینیمی و فیلتر پلیتد برای تمیز کردن هوا در آن استفاده می شود و میتواند 99 درصد آلودگیهای هوا را با موفقیت از بین ببرد.
قیمت ایرواشر
برندهای زیادی در زمینه تولید ایرواشر فعال هستند و مدلها و انواع مختلفی از ایرواشر در بازار وجود دارد. تهویه سپهر، هواساز، دما تجهیز، یکتا تهویه و عمران تهویه از جمله تولید کنندگان تجهیزات تهویه مطبوع و ایرواشر در کشور هستند. برای انتخاب مناسب ترین نوع ایرواشر برای محل مد نظر خود باید از یک متخصص در زمینه قدرت ایرواشرها، حجم هوای مورد نیاز فضای شما و سایر پارامترهای مهم راهنمایی بگیرید.
با توجه به این که ایرواشرها معمولا با توجه به موارد فوق به صورت سفارشی ساخته می شوند، نمی توان قیمت ثابتی را برای مدل مشخصی در نظر گرفت. اما به طور کلی شاید خالی از لطف نباشد بدانید برای یک فضای حدود 500 متر مربعی به ایرواشر با قدرت 10000 نیاز دارید که به طور تقریبی هزینه خرید آن 170 تا 180 میلیون تومان می شود که البته این قیمت بسته به برند و مدل ایرواشر درخواستی شما ممکن است تا 10 درصد متغیر باشد.
عملکرد گرمایشی ایرواشر
در سیستم گرمایشی ایرواشر ، چندین کویل آب گرم درون آن تعبیه می شود که بخار داغ یا آبگرم از دستگاه بویلر موتورخانه یا پکیج ، در آن جریان می یابد و با دمیدن هوا از سطح لوله های کویل ، باعث گرم شدن هوا می شود و در حالت گرمایش قدرت بالایی دارد و بسیارخوب عمل می کند.
سیستم سرمایشی ایرواشر
در ایرواشر بر خلاف هواساز کویل آب سردی وجود ندارد و در نتیجه به چیلر هم نیازی نیست . فقط یک قسمت به نام محفظه تزریق آب در آن وجود دارد و افشانک هایی در آن جاسازی شده که آب پمپاژ شده را با فشار بالا در مسیر عبور هوا اسپری می کند و ذرات ریز آب بر اثر برخورد با هوا ، گرمای هوا را می گیرند و دمای آن را کاهش می دهند و هوای خنک شده از طریق کانال هایی در سرتاسر ساختمان توزیع می شود.
مزایای ایرواشر
دارای قیمت بسیار پایین تر نسبت به سیستم های مشابه مثل روفتاپ پکیج یا ترکیب چیلر و هواساز است.
به خاطر کم وزن بودن نیاز به زیرسازی سنگین برای جای گذاری دستگاه وجود ندارد.
در مقایسه با سیستم های تراکمی دارای کمپرسور میزان مصرف برق آن بسیار کم و در مقایسه با کولرهای آبی میزان مصرف آب آن بسیار کم است.
هزینه های نگهداری و تأمین قطعات یدکی آن به نسبت کولر گازی و هواساز بسیار کمتر است.
حذف رایزرهای آب شوفاژ و لوله ها از کف و کاهش دردسرهای کف سازی را به دنبال دارد.
اشغال نکردن فضا به خاطر استفاده از فضای مرده بالای سقف کاذب برای توزیع هوا به وسیله کانال های هوادهی
امکان کنترل میزان حرارت و رطوبت دستگاه برای استفاده از هوای تازه بیرون در فصول گرما و سرما
استفاده از برق تک فاز در سیستم های آپارتمانی و اماکن اداری و ساختمان های کوچک
تمرکز دستگاه های گرمایشی و سرمایشی در یک وسیله و سرعت بالا در انجام امور گرمایش و سرمایش
معایب ایرواشر
تولید سرمای کم نسبت به سیستم های سرمایشی مشابه مثل روف تاپ پکیج یا ترکیب چیلر و هواساز
نبود امکان استفاده در شرایط اقلیمی مرطوب
نبود امکان استفاده برای سالن های ورزشی یا اماکن عمومی که جمعیت زیاد یا رطوبت بالایی دارد
نبود امکان کنترل دمای هوای خروجی (در فصل گرما) بر خلاف دستگاه های هواساز یا هوارسان
در روز های خیلی گرم بازدهی دستگاه همانند سایر دستگاه های سرمایشی از جمله کولر گازی، داکت اسپلیت یا چیلر نیست