فروش خودروی قدیمی تان چندان دور از ذهن نیست! خرید خودروی جدید همیشه با تعدادی سوال بیمه ای همراه است. به خصوص اگر راننده خوبی هم باشید و بخواهید از تخفیفات بیمه نامه های خودروی قبلی استفاده کنید. حتما خواهید پرسید که بعد از تعویض پلاک تکلیف بیمه نامه شخص ثالث خودرو که با پلاک قبلی برای مالک جدید صادر شده است، چیست؟
تعویض پلاک بیمه لازم دارد؟
به هنگام تعویض پلاک خودرو داشتن بیمه نامه شخص ثالث و برگه تاییدیه معاینه فنی اجباری و ضروری است. نداشتن بیمه شخص ثالث به هنگام تعویض پلاک باعث بروز مشکلاتی از جمله توقیف خودرو توسط ماموران راهنمایی و رانندگی می شود. برای رفع توقیف باید بیمه نامه شخص ثالث را خریداری و مراحل اداری آن را طی کرد.
تکلیف بیمه شخص ثالث بعد از تعویض پلاک
از اسفند 99قوانینی به منظور راننده محور بودن بیمه شخص ثالث اعمال می شود. مهم ترین قانونی که از 4 اسفند 99 اجرا می شود، قانون عدم انتقال تخفیفات خودرو به خودروی جدید است. طبق این قانون افرادی که صاحب خودرو هستند و قصد فروش وسیله نقلیه خود را دارند می توانند تخفیفات بیمه را برای خودشان حفظ کنند. همچنین می توانند این تخفیفات بیمه را به وابستگان خود از جمله پدر، مادر، همسر یا فرزندان خودشان منتقل کنند و از این تخفیفات بهره مند شوند. در قانون قبلی هنگام فروش تمامی تخفیفات بیمه فروشنده به صاحب جدید خودرو منتقل و این موضوع به ضرر فروشنده تمام می شد. در عوض صاحب جدید خودرو از تخفیفات بیمه بهره مند می شد و سود می کرد اما اکنون با اجرایی شدن قانون جدید، فردی که قصد فروش خودروی خود را دارد به راحتی می تواند تخفیفات بیمه خود را نگه دارد و اگر خودروی جدید خریداری کرد از آن استفاده کند.
دارندگان وسایل نقلیه میتوانند پیش از اتمام بیمه نامه و فروش خودرو، تخفیفهای بیمهای خودروی فروخته شده را فقط به بستگان درجه یک خود یعنی پدر، مادر، همسر و ... انتقال دهند. برای انجام انتقال تخفیفات بیمه نامه باید شروط زیر رعایت شود:
انتقال تخفیفات بیمه نامه فقط به خودروهای مشابه امکان پذیر است.
پلاک وسیله نقلیه باید به نام یک شخص یا بستگان درجه یک او باشد.
بعد از آن که پلاک خودرو تعویض شد، تخفیفات بیمه نامه قبلی به خریدار منتقل نمی شود و براساس قوانین جدید دیگر بیمه نامه مربوط پس از فروش خودرو برای پلاک جدید معتبر نیست.
1- حق بیمه شخص ثالث مالک جدید خودرو با احتساب تخفیفات عدم خسارت انتقالی محاسبه می شود.
2- هنگام انتقال مالکیت یا بعد از آن اگر صاحب قبلی خودرو یا بستگان آن در دسترس نباشند، تخفیفات بیمه نزد بیمه و در سوابق بیمه گذار و در بیمه مرکزی نگهداری می شود.
انتقال تخفیفات بیمه شخص ثالث بعد از تعویض پلاک خودرو
بعد از تعویض پلاک خودرو در صورتی که صاحب پلاک جدید تخفیفات بیمه شخص ثالث از قبل داشته باشد برای این خودرو هم ثبت می شود، در غیر این صورت تخفیفات بیمه از صفر محاسبه می شود و خریدار باید برای خرید بیمه شخص ثالث جدید اقدام کند.
گاهی اوقات افراد اقدام به تغییر نام مالک و شماره پلاک خودرو تا پایان اتمام بیمه نامه نمی کنند که از جهت تعهدات شرکت بیمه مشکل پیش خواهد آمد، چرا که شرکت بیمه موظف است در صورت تصادف خودرو بیمه شخص ثالث را بر اساس اطلاعات پلاک خودرو محاسبه کند، بنابراین بیمه شخص ثالث مالک قبلی خودرو به مالک جدید خودرو با پلاکی که در بیمه نامه ثبت نیست، خسارتی پرداخت نمی کند.
شرایط انتقال تخفیفات بیمه شخص ثالث از مالک قبلی خودرو به مالک جدید
تخفیفات عدم خسارت و رانندگی، در زمان فروش خودرو به فرد خریدار منتقل نمی شود. اگر فرد تمایل به فروش خودرو دارد و فعلا قصد خرید خودروی جدیدی ندارد، شرکت بیمه به او گواهی برای حفظ تخفیفات عدم خسارت می دهد. به این صورت فرد تا زمان خرید خودروی جدید می تواند تخفیفات خود را حفظ کند و در زمان خرید خودرو، از تخفیفات بیمه شخص ثالث خودروی قبلی خود بهره مند شود.
برای حفظ این تخفیفات هیچ گونه محدودیت زمانی وجود ندارد. نکته مهم در این قسمت، یکسان بودن کاربری خودروی قبلی و خودروی جدید است. انتقال تخفیفات بیمه شخص ثالث به صورت کلی تنها با شرایط زیر امکان پذیر است:
انتقال تخفیفات بیمه شخص ثالث فقط به بستگان درجه یک (یعنی والدین، همسر، فرزندان) امکان پذیر است.
برای انتقال بیمه شخص ثالث، حتما دو خودرو باید مشابه یکدیگر باشند. یعنی انتقال بیمه شخص ثالث خودروی سواری به کامیون، اتوبوس یا موتور سیکلت امکان پذیر نیست.
حتما باید انتقال سند به صورت قطعی صورت گرفته باشد و قولنامه یا هر نوع وکالتی مانند بلاعزل، تعویض پلاک و کاری غیر قابل قبول است.
نکته: دقت داشته باشید که تخفیفات تعلق گرفته به رانندگان ایمن بالا بوده و تاثیر بسیار زیادی بر کاهش قیمت بیمه شخص ثالث، در زمان خرید دارد. به عنوان مثال: برخی افراد به دلیل رانندگی خوب و ایمن، شامل تخفیفات بیمه ای شخص ثالث تا 70 درصد می شوند. این افراد طبق شرایط ذکر شده قادر به انتقال بیمه نامه خود هستند.
در صورت در دسترس نبودن مالک قبلی خودرو یا بستگان درجه یک او، تخفیفات بیمه در سوابق وی ثبت و در شرکت بیمه مرکزی نگهداری می شود.
مدارک لازم برای انتقال تخفیفات بیمه شخص ثالث
برای بررسی و انتقال تخفیفات بیمه نامه شخص ثالث باید مدارکی نظیر کپی سند خودروی قدیم، کپی بیمه ثالث خودروی قدیم، اصل الحاقیه حذف سوابق خودروی قدیم، اصل و کپی سند خودروی جدید، بیمه نامه خودروی جدید، درخواست بیمه گذار و مدارک شناسایی را به شرکت بیمه ارائه دهید.
در صورت خرید خودروی جدید و تمایل به انتقال بیمه نامه شخص ثالث به آن باید مدارکی نظیر سند خودروی جدید، درخواست بیمهگذار و مدارک شناسایی، الحاقیه فسخ بیمهنامه قبلی و کپی بیمهنامه قبلی را به شرکت بیمه تحویل دهید.
محاسبه بیمه شخص ثالث خودرو برای مالک جدید
مثلا فردی می خواهد خودروی خود را که شامل تخفیفات بیمه نامه شخص ثالث شده است بفروشد. تخفیفات بیمه شخص ثالث مالک جدید پس از خریداری خودرو، از صفر محاسبه می شود. البته اگر مالک جدید از قبل شامل تخفیفات بیمه شخص ثالث شده باشد، می تواند برای خودروی جدید خود استفاده کند.
نکته دیگری نیز وجود دارد. بیمه های شخص ثالث به صورت یک سال ارائه می شوند. به همین دلیل معمولا خودروهای خریداری شده دارای بیمه است. مالک جدید خودرو می تواند تا زمان انقضای بیمه نامه شخص ثالث از آن استفاده کند، اما پس از انقضا، حتما باید بیمه نامه جدید تهیه کند.
آیا بیمه شخص ثالث باید به نام صاحب خودرو باشد ؟
بیمه شخص ثالث به نام فرد درخواست دهنده یا همان بیمه گذار صادر می شود. دقت داشته باشید که لزومی برای صدور بیمه شخص ثالث به نام مالک خودرو وجود ندارد اما طبق قوانین جدید بیمه مرکزی، تخفیفات بیمه صادر شده متعلق به مالک خودرو است و تنها نام بیمه گذار در بیمه نامه درج می شود. یعنی در صورت متفاوت بودن شخص بیمه گذار با مالک، تخفیفات به مالک خودرو تعلق می گیرد. همچنین ، افرادی که از خودرو استفاده می کنند باید گواهینامه خود را در سیستم ثبت کنند. ثبت حداقل یک گواهینامه در سیستم اجباری است.
از دیگر قوانین اعمال شده برای ثبت و صدور بیمه نامه شخص ثالث می توان به موارد زیر اشاره کرد:
الزام به ثبت اطلاعات گواهینامه در بیمه نامه شخص ثالث
تایید شماره تلفن بیمه گذار