فوت و فن سرایـداری موفق
نویسنده : میلاد قارونی روزنامهنگار
حدود 10 سال پیش یک سرایدار داشتیم که با همه سرایدارهایی که تا آن موقع دیده بودم، متفاوت بود. او اصلا به کارش ساده نگاه نمی کرد. برای انجام هر کاری سعی می کرد تا دنبال بهترین نتیجه باشد.
کلی اطلاعات درباره تمیز کردن، چگونگی نگهبانی و غیره داشت. ورزش رزمی را حرفه ای دنبال می کرد. می توانم در یک جمله بگویم که عاشق کار خودش بود. نه اجازه می داد که کسی به شغل اش توهین کند و نه خودش به کسی توهین می کرد. سروقتش به دلیل حساسیت کارش، برخورد می کرد؛ حتی با همسایگان قدیمی. به نوعی برای خودش مدیر بود. کسی هم اعتراضی به کارش نداشت.
این برای من خیلی جالب بود. من تا قبل از این فکر میکردم که سرایدارها بیشتر شامل افراد پیرمرد یا جوانهای بی حوصله می شود؛ اما فهمیدم که می توان در هر شغلی حرفه ای بود. به اصلاح صد آن کار بود. همین مسئله باعث شد تا این موضوع را برای نوشتن انتخاب کنم.
سرایدار کیست؟
سرایدار کسی نیست که پشت شیشه یا دم در بنشیند و از افراد فقط بپرسد که شما چه کسی هستید و با چه کسی کار دارید.
سرایدار کسی است که وظایف مختلفی از نظافت تا تعمیرات و نگهبانی را برعهده دارد. او باید تمامی قسمت های ساختمان، مشکلاتشان، همسایه ها و حتی محله و تهدیدهایش و چگونگی برخورد با آن ها را بداند.
سرایدار کسی است که مسئول حفظ اموال ساکنان به ویژه خودروهای پارکینگ است و هر اتفاقی بیفتد، اول از همه او زیر سوال خواهد رفت.
اول با وظایف سرایدار آشنا شوید؟
اگر فکر می کنید که این کار فقط خوردن و خوابیدن است، سخت در اشتباه هستید.
این کار برعکس مثل بقیه کارها جنب وجوش دارد. سرایدار نماینده همه اهالی و به ویژه مدیر ساختمان است. او می تواند به هر کسی بر اساس چارچوب تهیه شده، تذکر بدهد و اگر کسی رعایت نکرد، با دستور مستقیم مدیر ساختمان عمل کند.
سرایدار وظایفی دارد که اول از همه باید با آنها آشنا شد:
نظافت ساختمان بر اساس برنامه
بررسی روزانه تمامی تجهیزات ساختمان به ویژه در بخش موتورخانه و آسانسور
بررسی سالم بودن قفل درها
بررسی رفت وآمد افراد غریبه به داخل ساختمان
نگهبانی از ساختمان در موقع شب و به ویژه روزهای نوروز و خلوت بودن واحدها
باغبانی و رسیدگی به وضع گل و گیاه
تمیز کردن دیوارها و راه پله ها
مراقبت از اموال مشاع و خودروهای افراد
تماس سریع با سامانه های امدادی مانند آتش نشانی در هنگام بروز حادثه و اطلاع به بقیه واحدها
جمع آوری کیسه زباله ها (البته این مسئله بیشتر در مجتمع های مسکونی بزرگ وجود دارد و توسط تیم مجزا انجام می شود.)
حضور به موقع برای انجام کارهای روزانه
اطلاع رسانی پیام های مدیریت به واحدها
حالا چگونه سرایدار حرفه ای شویم؟
اگر می خواهید که معمولی باشید، در آخر هم یک سرایدار معمولی خواهید بود که هر چند سال یک بار باید محل کار خود را عوض کنید؛ اما اگر حرفه ای باشید، به دنبالتان خواهند آمد. در حال کلی سرایدارها دارای مکانی برای زندگی در همان ساختمان هستند؛ اما بعضی از آن ها به صورت شیفتی کار می کنند و در نقطه دیگری زندگی می کنند.
اگر می خواهید سرایدار حرفه ای شوید، باید:
با تمامی اصول و روش های نظافت حرفهای ساختمان از جمله کف، دیوار و شیشه آشنا باشید. بدانید که چه موادی را باید چگونه به کار ببرید.
اصول رفتار حرفه ای را بدانید. این که در هر موقعیت به ویژه زمانی که تنشی به وجود میآید، چگونه اوضاع را مدیریت کنید.
سرایدار حافظ منافع ساختمان است. پس بهتر است که کمی ورزش رزمی هم بداند تا بتواند در مواقع ضروری از خود دفاع کند.
با اصول باغبانی و تزیینات داخلی آشنا باشید تا بتوانید نکاتی را برای تغییرات داخلی ساختمان بیان کنید.
تا می توانید دانش خود را در زمینه های فنی و تعمیراتی زیاد کنید. کسی از سرایدار توقع ندارد که برای مثال لوله های موتورخانه را تعمیر کنید؛ اما اگر بدانید، به شما به چشم یک حرفه ای نگاه خواهند کرد.
حتما با قرارداد کار کنید و بدون امضای قراردادی جلو نروید. در همان اول وظایف کاری را مشخص کنید. وظایف سرایدار می تواند در هر ساختمان متغیر باشد.