سمیه محمدنیا حنایی
روزنامهنگار
استان لرستان به مدد چین خوردگی های زاگرسی و همچنین بهره مندی از منابع آبی مناسب به سرزمین آبشارها معروف است. در این استان به نسبت کم وسعت بر اساس تخمین ها چیزی حدود 50 آبشار ریز و درشت وجود دارد که البته از این میان 7 تای آن ها مانند نگینی در پهنه جاذبه های گردشگری لرستان می درخشد. آبشارهای استان لرستان از جاذبههایی هستند که سهولت دسترسی و مسیر مناسب از آنها جاذبههایی پر گردشگر ساخته است، جاذبههایی که تابستان و بهار و پاییز ندارد و تقریبا مکان های گردشگری برای تمام فصول است. از آب سفید الیگودرز گرفته تا بیشه دورود هرکدام با ویژگیهای منحصربهفرد خود توانسته اند تا گردشگران را از سراسر ایران به خود جذب کنند. در استان لرستان بیش از ۳۳ رودخانه دایمی جریان دارد و همین امر دلیل اصلی به وجود آمدن مرتفعترین آبشار، زیباترین آبشار ایران و عروس آبشارها در این استان شده است؛ بهطوری که هر جا رودخانه به پرتگاه صخرهای رسیده است دست به خلق صحنهای زیبا زده و با همدستی آب و صخره جاذبهای کمنظیر رقم خورده است. نکته حائز اهمیت در مورد آبشارهای استان لرستان دسترسی آسان به این جاذبهها ست تا بسیاری از مردم در تعطیلات آخر هفته باروبندیل سفر به مقصد این آبشارها ببندند. ما در این نوشتار تلاش داریم تا به پنج آبشار مشهور لرستانی سری بزنیم و تمام اطلاعات دخل و خرجی آن را برای تان بگوییم.
آبشار شوی، غافلگیری آب ها پس از غارنوردی
به جرئت می توان گفت آبشار شوی زیباترین آبشار ایران است. این آبشار از بسیاری جهات نیز منحصر به فرد است و همین بی نظیری اش بر زیبایی و جذبه آن افزوده است. رودخانه شوی از سفره های زیر زمینی و همچنین از روان آب های بالا دستی تغذیه می شود و در مسیر پر پیچ و خمش در دل غار ناگهان به سطح زمین می رسد، البته بهتر است بگویم چه رسیدنی! رودخانه در دهانه غار ناگهان با پرتگاهی با ارتفاع 100 متر مواجه می شود و یکی از زیباترین آبشار های ایران را رقم می زند. بیشتر تجربه های ما از آبشار در ایران به یک تصویر فرو ریزش آب به صورت دم اسبی برمی گردد، و همین دلیل باعث می شود که به شما توصیه کنم اگر دوست دارید تصویر جدیدی از آبشار در ذهن تان نقش بندد حتما به شوی سفر کنید. از آن جایی که عرض رودخانه در هنگام مواجه شدن با پرتگاه عریض و در حدود 40 متر است بنابراین آبشاری را هم که به وجود می آورد آبشاری عریض و با دبی بالاست.
سنگ های صخره ای اطراف کوه سالن نیز به دلیل همجواری با این نعمت الهی سبز پوش شده و در کنار پوشش گیاهی منحصر به فرد منطقه، مکانی جذاب را برای گردشگران ترتیب داده اند. این آبشار تقریبا در مرز لرستان و خوزستان و در 68 کیلومتری شهرستان سردشت قرار دارد. برای رسیدن به این آبشار زیبا می توانید یا دل به جاده بزنید و وارد مسیر کمی پر حادثه لرستان به خوزستان شوید یا اینکه با رزرو بلیت قطار به مقصد خوزستان و از طریق ایستگاه راه آهن تله زنگِ شهرستان دورود، به روستای شوی بروید. البته مسیر دسترسی از روستا تا آبشار کمی دشوار است که می توانید با کرایه چهارپا برای حمل وسایل از سختی مسیر بکاهید. مسیر پیاده روی حدود دو ساعت و نیم طول می کشد که یک ساعت از این مسیر برای رسیدن به آبشار از روستاست.
آبشار بیشه، آبشاری به وسعت یک کوه
شاید یکی از جذاب ترین ایستگاه های قطار در ایران در استان لرستان و در شهرستان دورود قرار دارد. در ایستگاهی که منظره ای زیبا از یک آبشار را می توان از پشت پنجره های قطار به نظاره نشست. مطمئنا اگر شما هم یکی از مسافران این قطار باشید برای لحظه ای از نگاه کردن غافل نمی شوید.
به جرئت می توان گفت آبشار بیشه یکی از آبشارهای زیبای استان لرستان و ایران است. این آبشار در دل کوههای زاگرس در شهرستان دورود قرارگرفته است و فاصله آن تا شهر دورود ۳۵ کیلومتر است.
این آبشار در کنار راهآهن تهران - خوزستان و در نزدیکی ایستگاه بیشه قرارگرفته و ازاینرو هرساله در ایام مختلف سال پذیرای مسافران زیادی از جایجای کشورمان است.
آبشار بیشه با چشم اندازی زیبا یکی از نادرترین و زیباترین آبشارهای استان لرستان است. ارتفاع آبشار ۴۸ متر تا نقطه برخورد با زمین می باشد و ۱۰متر نیز ازآنجا تا وصل شدن به رودخانه سزار امتداد می یابد. عرض تاج آبشار ۲۰ متر است و این یعنی دوباره ناظر یک آبشار عریض هستید.
در بالای آبشار، روبه روی ایستگاه چشمههای پر آب متعددی دیده میشود که از دل کوه میجوشند و زمزمهکنان از وسط ایستگاه قطار می گذرند و آبشار بیشه را تشکیل میدهند.
هوای خنک و با طراوت، سرسبزی و شادابی کوههای بلند و دلنشین بیشه را به یک منطقه دیدنی و جذاب برای گردشگران تبدیل کرده است. از شهرستان دورود بهطرف آبشار مناطق دیدنی در کنار رودخانه سزار وجود دارد که میتوان به آبشارهای فصلی و دایمی، آبشارهای یخی در زمستان و درختان متنوع اشاره کرد. فاصله این آبشار دیدنی تا خرمآباد نیز از طریق جاده ۶۴ کیلومتر است.
همانطور که از وصف این آبشار گفتیم می توانیم یکی از راحت ترین راه ها برای رسیدن به بیشه را حدس بزنید، بله مسیر ریلی! چنانچه برنامه سفر به دورود و آبشارهای زیبایش را در سر دارید حتما به گزینه سفر ریلی فکر کنید. البته اکثر ما مشهدی ها فکر می کنیم این مسیر برای ما ساخته نشده است و باید قطاری را انتخاب کنیم که از ریل تهران به خوزستان می گذرد بنابراین یک راست دل به جاده می زنندو مسیر غرب را پیش می گیرند... در صورتی که یک قطار یک مسیره به سمت درود و سپید دشت از مبدا مشهد وجود دارد، هر چند که تعداد حرکت هایش در هفته کم است.
آبشار آب سفید، کوهی که گریه می کند!
یکی دیگر از آبشارهای زیبای لرستان، آبشار سفید است. آبشار «آب سفید» نیز آبشاری زیبا و دیدنی در منطقه ذلقی الیگودرز و به فاصله حدود ۵۰ کیلومتری از این شهر می باشد. ارتفاع این آبشار حدود ۶۵ تا ۷۰ متر و عرض تاج آبشار آن در فصل پرآبی حدود هشت متر است. آب این آبشار از دل تونلی در دل یک کوه سنگی بیرون میآید و بسیار خنک است. این آبشار به رود رودبار لرستان میپیوندد و سرانجام به دز میریزد. میتوان گفت به علت اینکه آب آن به صورت مخلوط با هوا بر اثر برخورد با سنگها به شکل حباب سفید در میآید به آب سفید معروف شده است. در مسیر دسترسی به این آبشار، زیارتگاه «مومد حسن» قرار دارد که در میان ساکنان مناطق بختیاری نشین از جایگاه بالا و قابل احترامی برخوردار است. اگر از ما می شنوید حتما چند ساعتی را در این منطقه به گشت و گذار بگذرانید. یکی از اتفاق های خوب در این منطقه این است که در اطراف این آبشار امکانات رفاهی قابل قبولی مانند سرویس بهداشتی، بوفه خرید مایحتایج ضروری و محل مناسبی برای پارک خودرو وجود دارد. مسیر دسترسی به آبشار آب سفید از روستاهای کاکلستان و قلیان است که با کوه های سربه فلک کشیده و درختان زیبای بلوط و گردو شما را همراهی می کند. مسیر از الیگودرز تا پای آبشار تقریبا آسفالته است شما می توانید به راحتی با خودروی شخصی تان به این آبشار برسید. وجود امکانات اطراف آبشار و همچنین مسیر دسترسی آسان باعث شده است که تقریبا هیچ از فصل سال روی خلوتی به خود نگیرد. منظره آبشار از دور مانند این است که کوه از عمق جان شدت می گیرد!
به جز مسیر جاده ای برای رسیدن به آبشار، می توان به مسیر ریلی هم فکر کرد با این توضیح که باید اصفهان را به عنوان مقصد قطار انتخاب کنید. از اصفهان تا آبشار سپید راهی نیست و به راحتی می توانید با اتوبوس های گردشگری به این منطقه خوش آب و هوا برسید.
آبشار نوژیان، مرتفعترین آبشار لرستان
آبشار نوژیان نیز در ۵۱ کیلومتری جنوب شرقی خرمآباد (بخش پاپی) واقعشده و دارای ارتفاع ۹۵ متر و عرض تاج پنجمتر است. این آبشار یکی از زیباییهای طبیعت لرستان است که هرساله، بسیاری از گردشگران و مسافران را بهسوی خود جذب میکند. یکی از دلایل اقبال عمومی به این آبشار، وجود گردشگاه جنگلی نوژیان در بالای کوه تاف است؛ در کوه تاف انواع گیاهان دارویی میرویند که طبیعت بکر این منطقه و همچنین وجود آبشار زیبای نوژیان آن را به محلی زیبا و دیدنی بدل کرده است که این زیبایی در فصل بهار و اوایل تابستان به اوج خود می رسد. هر چند طبیعت منطقه در طول سال و بهویژه فصل پرآبی آبشار نوژیان دل بسیاری از مردم را می رباید و گردشگران زیادی برای تماشای این آبشار زیبا و همچنین به طمعِ جمعآوری گیاهان دارویی به این ناحیه میروند و اوقات فراغت خود را در آنجا سپری میکنند. مسیر دسترسی به این آبشار مانند بقیه آبشار های استان بسیار سهل الوصل است. برای رسیدن به آبشار زیبای نوژیان از طریق خرمآباد به گردنه نوژیان باید انتخاب مسیر کنید؛ جاده دسترسی به این آبشار جاده آسفالته است هر چند که در جاهایی از آن کمی حادثه خیز به نظر می آید و توجه و احتیاط صد در صدی راننده را می طلبد. راه آسان تری نیز برای رفتن به نوژیان وجود دارد و آن استفاده از مسیر ریلی تهران به خوزستان و پیاده شدن در ایستگاه راه آهن بخش پاپی است که با اندکی پیاده روی می توان به این آبشار رسید.
آبشار چکان از شگفتیهای طبیعت لرستان
آبشار چکان در جنوب غربی شهرستان الیگودرز و در دامنه ارتفاعات مشرف بر دره چکان در فاصله ۱۴۱ کیلومتری شهرستان خرمآباد واقعشده است. این آبشار شگفتانگیز دارای ارتفاع ۳۰ متر و عرض تاج چهار متر در دل طبیعت بکر و بهشتی لرستان قرار دارد. این آبشار از درون غاری مشرف بر زمین های زراعی چکان بیرون میجهد و «طول فوران آن به دهها متر» میرسد. اطراف آبشار منطقهای وسیع با فضایی مطلوب و دلانگیز است که در دو الی سه کیلومتری آن امامزادهای به نام ابوعلی (ع) واقعشده است. در کنار این آبشار دلانگیز پوشش گیاهی و درختانی همانند گردو، زالزالک، گلابی، چنار، کیکم، بید، بلوط و... وجود دارد. برای رسیدن به این آبشار زیبا چندین گزینه پیش روی شماست. شاید اولین راهی که به ذهن می رسد همان راه خودرو و جاده است. اگر انتخاب شما مسیر جاده ای است باید قبل از هر جایی خود را به الیگودرز برسانید. بدیهی است برای ما مشهدی ها این یعنی دو روز در راه ماندن و عبور از استان اصفهان است. راه دیگر استفاده از خطوط هوایی کشور است که البته نسبت به بقیه هزینه بر تر به نظر می آید. در این انتخاب شما باید خود را به فرودگاه خرم آباد برسانید و سپس به وسیله وسایل نقلیه و پرداخت 60 هزار تومان به ازای هر فرد خود را به روستای شول آباد برسانید. سومین گزینه پیش روی شما استفاده از جاده ریلی است. شما می توانید در قطار مستقیم مشهد به سپید دشت بلیت رزرو کنید و در ایستگاه سپید دشت پیاده شوید از ایستگاه راه آهن به طرف شولآباد با جاده شنی، ادامه مسیر دهید مسیر تا روستا دارای جاده ای نیمه آسفالته و بیشتر خاکی است. در ایستگاه نگران کرایه خودرو نباشید، خودروهایی هستند که شما را به ازای پرداخت 20 هزار تومان برای هر فرد به آبشار می برند. بعد از یک ساعت رانندگی و پیاده روی به آبشار می رسیم. البته می توان کمی ماجراجویی هم چاشنی پیاده روی مان بکنیم و از راه مخصوص کوهنوردان به بازدید آبشار برویم. برای این کار باید راه دورود به شاپله، تنگ ناله شنه چکان را در پیش بگیریم.
یک پیشنهاد ویژه
چنانچه در تمام این نوشتار آمد یکی از آسان ترین راه ها برای رسیدن به مناطق گردشگری استان لرستان استفاده از خطوط ریلی است. هر چند مسیری که از ایستگاه تا جاذبه گردشگری باید بپیماییم تا حدی در ذوق می زند. در پیشنهاد ویژه امروز این نقیصه نیز به خوبی پوشش داده شده است. قطار های گردشگری از مقصد اراک به سپید دشت یکی از بهترین گزینه هاست که شما می توانید در یک سفر بیشتر این جاذبه ها را یکجا ببینید. هزینه بلیت این قطار ها نفری 150 هزار تومان است و به شما یک وعده صبحانه و ناهار نیز تعلق می گیرد. گفتنی است در تمام طول سال پنج شنبه ها قطار گردشگری لرستان از ایستگاه اراک حرکت می کند.