رگ غیرت سیب زمینی هم جنبید!
شاید به عقیده بسیاری از صاحبنظران یکی از مشکلات اصلی اقتصاد ایران کاهش ارزش پول ملی ما در برابر ارزهای قدرتمند و مورد وثوق فراملی است. اما واقعیت این است که بعضی از کارشناسان اقتصادی به کاهش ارزش پول ملی به چشم یک فرصت می نگرند و حتی گاهی آن را برای درمان معضلات اقتصادی تجویز می کنند. در حقیقت در بعضی از مواقع که کشورها با مشکلات اقتصادی متعددی دست و پنجه نرم می کنند، پایین آوردن ارزش پول ملی در برابر سایر ارزهای قدرتمند جهانی، می تواند باعث رونق صادرات و به اصطلاح سودآوریِ بیشتر ارز آوری به کشور شود و همچنین فرصت های مناسبی برای سرمایه گذاری خارجی را نیز به وجود بیاورد. اما در مورد بازار این روزهای ایران به نظر می رسد تنها استفاده ای که مسئولین از آشفته بازار ارز می کنند همان صادرات محصولات تولید داخل برای ارز آوری است. متاسفانه در این فکر بکر درخشان تنها یک نکته مورد غفلت قرار گرفته است. و آن اینکه صادرات با هدف ارز آوری در صورتی می تواند اتفاق میمونی برای اقتصاد باشد که میزان عرضه محصول در بازارهای داخلی را دچار اختلال نکند. به زبان ساده تر اینکه مسئولین باید از کافی بودن ذخایر محصولات برای تامین نیاز های داخلی مطمئن شوند و سپس اقدام به صادرات کنند. چنانچه محصول مد نظر برای صادرات جزو اقلام اصلی خوراکی باشد و کمبودش در بازار مستقیما روی سبد مخارج خانواده ها و همچنین سفره های ایشان مشهود باشد، باید به منافع شهروندان توجه کرد و از خیر ارزآوری آن محصول گذشت. در واقع بنا نیست که ارز آمده به جیب دولت و یا هر بخشی که عهده دار صادرات است برود در حالی که تک تک شهروندان تاوان این ارزآوری را بدهند. داستان سیب زمینیِ 8 هزار تومانی روایتی تکرار شونده ای است که فقط قهرمان آن عوض می شود. روزی گوجه فرنگی کالای نایاب بازار است و روزی پیاز در واقع باز همان آش است و همان کاسه!
از شیر گرفتن مردم کلید خورد!
تصویب افزایش 20 درصدی قیمت شیر خام اولین گامی بود که برای گرانی تمام محصولات لبنی برداشته شد. متاسفانه نگرانی ها نیز برای خداحافظی همیشگی بعضی از محصولات لبنی را افزایش داده است. چرا که در این شرایط اقتصادی نامناسب بیشتر خانواده ها در برابر امواج گرانی تنها یک راه حل را که البته در توانشان است را در پیش می گیرندو آن عبارت از مصرف نکردن آن محصول است. بنابراین افزایش 30 درصدی قیمت محصولات لبنی باعث افزایش خطر حذف شیر، ماست و پنیر از سبد تغذیه ای خانواده ها شده است. و این در شرایطی است که بسیاری از کارشناسان بهداشت و سلامت بارها و بارها بر این موضوع تاکید داشته اند و حتی برخی بر این امر معتقدند که قیمت محصولات لبنی باید مورد حمایت جدی دولت باشد. به نظر می رسد با حذف گوشت قرمز از بسیاری از سفره های ملت و حالا حذف محصولات لبنی باید شاهد آمار بالای فقر ریزمغذی ها در بدن هموطنان خود باشیم. موردی که در دراز مدت می تواند نقش مهمی در ایجاد صدمات جدی برای سلامت جامعه بازی کند. مساله سلامت شهروندان یکی از مسائل فوق استراتژیک دولت ها به حساب می آید. حراست از سلامت شهروندان تنها به ممانعت از بمباران های شیمیایی و بیولوژیکی محدود نمی شود، هر چند این دو مورد مبرهن ترین وظیفه یک دولت برای حمایت از مردمش است. فراگیری برخی معضلات سلامتی مانند کاهش ذخایر آهن در بدن افراد یک جامعه به ویژه زنان به عنوان بخش مولد جامعه و یا حتی کاهش ذخایر کلسیم در اقشار مردم به خصوص مردان به عنوان اعضای فعال حتی در صحنه های نبرد! می تواند دارای ابعاد ویژه استراتژیکی برای مسئولین باشد. از این که بگذریم متاسفانه این معضلات ابعاد اقتصادی مهلکی را هم برای خانواده هایی دارد که در فردای صرفه جویی در مصرف لبنیات و گوشت به دلیل وضعیت مالی، نسخه به دست در داروخانه ها به دنبال داروهای تقویتی هستند.
12 هزارتومان برای آنکه بگویند چقدر دارید
بانک ها هم بی سر و صدا قیمت خدمات خود را افزایش داده اند. احتمالا شاید بتوان یکی از بهترین اقدامات بانک ها در حوزه مشتری مداری و سهولت استفاده از خدمات بانکی را بانکداری الکترونیک دانست. بانکداری که از مسائل بسیار جزئی مانند ارسال پیامک های بانکی آغاز می شود و به سایر عملیات مالی پیچیده مردم می رسد. برکسی پوشیده نیست که استفاده از این خدمات تا چه حد در وقت و هزینه رفت و آمد افراد موثر است و حتی دارای مزیت های مثبت زیست محیطی می باشد. اما اینکه برخی بانک ها به یکباره هزینه های برخی از خدمات الکترونیک خود مانند ارسال پیامک بانکی را به 12 هزار تومان افزایش داده اند جای سوال است. چرا که این موضوع در شرایطی اتفاق افتاده است که حداقل درباره زیر ساخت های ارسال پیامک تمام کارها انجام شده است و این موضوع نمی تواند در منطق «چون آورده اش گران شد چاره ای جز گرانی نداشتیم» و یا منطق دیگری مانند افزایش خدمات نوین و خاصی تری بگنجد. گفتنی است که چنانچه شهروندی مبلغ 12 هزار تومان را در حسابش نداشته باشد سرویس پیامکی اش قطع خواهد شد و مشتری بانک مدنظر برای راه اندازی مجدد ارسال پیامک ها باید به صورت حضوری به بانک برود.
کیک تولد با طعم الکل صنعتی!
شیرینی فروشی ها در جدیدترین کارهای خارق العاده، از افق های تازه ای برای کاهش روغن های دور ریز در برابر شهروندان پرده برداری کرده اند. داستان از یک سرکشی ساده به یکی از شیرینی فروشی های کهگیلویه و بویر احمد که دارای یک برند ملی نیز هست که اتفاقا در همین شهر خودمان هم به تازگی یکی از شعبش افتتاح شده است، آغاز می شود. در این سرکشی معلوم می شود که قنادی برای آن که روغن های سوخته ، سیاه و پر از پراکسیدش را دوباره قابل مصرف کند، به آن ها شربت آلومینیوم ال جی اضافه می کند، که حتی اگر سر از آزمایشگاه هم در بیاورد پراکسید کمی را نشان می دهد! این شیرین کاری به همین جا ختم نمی شود و این قنادی از الکل صنعتی به عنوان حلال رنگ های نوشتاری روی کیک استفاده می کند. فارغ از اینکه این موضوع تا چه اندازه می تواند با سلامت عمومی بازی کند، به نظر می رسد سودجویی در شرایط گرانی ها به جاهای خطرناکی رسیده است. و متاسفانه مشکل زمانی حادتر می شود که بدانید این قنادی یکی از قنادی های بنام در سطح ملی است و اتفاقا از آن جایی که در پروانه کسبش درجه یک را احراز کرده است بنابراین قیمت های بالایی را هم برای محصولاتش از مردم طلب می کند. بنابراین شهروندان با خیال راحت تری از وضعیت سلامت آن اقدام به خرید می کنند.