بررسی شرایط و هزینه های استفاده از انواع صندوق امانات بانک ها
تعداد بازدید : 23
کدام بانک امانتدار بهتری است؟!
راحله شعبانی
روزنامه نگار
صندوق امانات یکی از خدمات با ارزش بانکها به مشتریان برای تأمین نیازهای امنیتی آنها در حفاظت از داراییهای با ارزش آنهاست. صندوق امانات یک گاوصندوق بزرگ است که بخشهای مختلف آن را افراد مختلف از بانک اجاره میکنند. بانک تأمینکننده امنیت کل صندوق است. خیالتان راحت باشد! هیچکس از جمله بانک از محتویات صندوق شما مطلع نخواهد شد. حتی لازم نیست به بانک بگویید چه در صندوق دارید! تنها گذاشتن موارد خطرناک و مجرمانه ممنوع است.
صندوق امانات بانکها محلی امن برای نگهداری اشیای گران قیمتی است که امکان نگهداری آنها در منازل وجود ندارد و اشخاص حقیقی یا حقوقی میتوانند با استفاده از این صندوقها با خیال راحت برای هر زمان که بخواهند اشیای قیمتی خود را در بانک نگهداری کنند. اکثر بانکهای موجود در سطح شهر در قبال دریافت هزینهای بهصورت سالیانه یا ماهیانه به ارائه چنین خدماتی میپردازند.
چرا صندوق امانات بگیریم؟
نگهداری دارایی های با ارزش نزد بانکها چند مزیت عمده برای شهروندان دارد؛ نخست این که بانک امنیت آن را تامین میکند و دیگر این که هیچ کس از محتوای صندوق مطلع نمی شود؛ تنها تبصره ای که در این زمینه وجود دارد، این است که نباید مواد خطرناک، ممنوعه و فاسد شدنی در این صندوق ها نگهداری کرد. در گذشته تنها بانک های بزرگ صندوق امانات اجاره ای داشتند اما در سال های اخیر بانکهای خصوصی نیز به این عرصه ورود کرده اند؛ اجاره بهای این صندوق ها بسته به این که در چه محدوده جغرافیایی باشد، داخل شعبه بانک مستقر باشد یا در ساختمان مرکزی آن و این که میزان امنیت آن چقدر باشد، متغیر است. یکی دیگر از مزیت های صندوقها، رفع نگرانی از سرقت دارایی های ارزشمند مانند طلا و ارز است اما باید به ازای آن اجاره بهایی را به بانک پرداخت. برای نمونه یکی از بانک های دولتی، به ازای هر سانتی متر مربع اجاره بها میگیرد که از حداقل ۵۰ هزار تومان آغاز می شود یا یکی از بانک های خصولتی بسته به این که صندوق در ساختمان مرکزی مستقر باشد یا در شعب نرخ خود را تغییر میدهد. نکته قابل تامل این که برای اجاره این صندوق ها در کنار اجاره بهای سالیانه باید ودیعه ای نیز نزد بانک سپرده گذاری شود. دست اندرکاران نظام بانکی، بالاترین رقم اجاره صندوق امانات را مربوط به ساختمان مرکزی بانک ملی ایران میدانند که به دلیل مجاورت با موزه جواهرات ملی از بالاترین سطوح امنیتی برخوردار است. کوچک ترین صندوق امانت بانکی نیز حدود ۵۰ سانتی متر مربع حجم دارد و بزرگ ترین آن به اندازه یک اتاق ۹ متری است که میتوان اشیایی چون فرش های نفیس و عتیقه را در آن به راحتی نگهداری کرد زیرا این صندوق ها نه تنها در برابر سرقت بلکه در برابر آتش سوزی نیز ایمن هستند. مزیت دیگر هزینه پایین اجاره این صندوقهاست. مبلغ اجاره یک صندوق امانت اصلاً زیاد نیست و بیشتر از چند ده هزار تومان برایتان خرج ندارد. البته ودیعهای هم باید برای صندوق پیش بانک بگذارید که رقم آن هم هشت برابر میزان اجاره سالیانه است که برای یک صندوق کوچک کمتر از 150 هزار تومان خواهد بود. این رقم در مقابل هزینهای که لازم است برای یک گاوصندوق کوچک هم پرداخت کنید کاملاً مقرون به صرفه است.
از کجا میتوان صندوق امانات گرفت؟
هم اکنون بانکهای ملی، صادرات، ملت، اقتصاد نوین، شهر، تجارت، کارآفرین، کشاورزی، مسکن و سامان این سرویس را ارائه میکنند. اگر برای خودتان میخواهید صندوق امانات بگیرید مدارک خیلی خاصی نیاز نیست. شناسنامه، کارت ملی و کپی از هرکدام و چند قطعه عکس در بیشتر موارد کافی است. اگر بخواهید وکیلی هم به بانک معرفی کنید ارائه مدارک شناسایی وکیل هم لازم است. اگر برای شرکتتان میخواهید صندوق امانات بگیرید رونوشتی از اساسنامه شرکت و روزنامه رسمی آخرین تغییرات و صاحبان حق امضا ازجمله مدارکی است که احتمالاً بانک از شما میخواهد.
شرایط دریافت صندوق امانات
برخی شرایط دریافت صندوق امانات در بانکهای دولتی و خصوصی مشترک است.
تمامی اشخاص حقیقی و حقوقی با داشتن یکی از انواع حسابها نزد شعب بانک میتوانند مطابق دستورالعمل بانک از خدمات صندوقهای اجارهای استفاده کنند و متقاضیان استفاده از صندوقهای اجارهای در صورت نداشتن حساب در بانک ملزم به افتتاح حساب هستند.
مشتری میتواند در صندوق تخصیص داده شده، هرگونه اشیا را (شامل اشیای ممنوعه نبوده یا در نتیجه فساد و عللی دیگر به صندوق و خزانه بانک آسیب نرساند) نگهداری کند.
اجارهکننده صندوق یا وکیل وی میتواند از صندوق استفاده کند. بدیهی است که صندوق، قابل انتقال به دیگری نیست .
مشتری لازم است علاوه بر اجارهبها، مبلغی را به عنوان ودیعه براساس تعرفههای تعیین شده به بانک بسپارد - مبلغ یادشده در صورتی که مشتری هیچگونه بدهی به بانک نداشته باشد در خاتمه مدت اجاره یا انقضای قرارداد، عیناً به مشتری بازگردانده میشود و برای مدت کمتر از یک سال نیز مدت اجاره محاسبه خواهد شد.
مشتریان میتوانند در طول ساعات اداری و تا زمان مناسب به دفعات برای استفاده از صندوق به بانک مراجعه کنند، بدین معنی که استفاده از هر صندوق در هر روز به دفعات بلامانع است .
متقاضیان میتوانند شرایط و تعرفههای اجاره صندوق امانات را از سایت بانکهای مربوط مشاهده کنند.
چند نکته درباره استفاده از صندوق امانات
در کنار تمام مزایای صندوقهای امانات نکاتی هم هست که ممکن است برخی آن را محدودکننده بدانند و بنابراین روی انتخابشان تأثیر بگذارد.
یکی از شرایط بانکها درباره صندوق امانات این است که مشتری فقط در ساعات اداری مجاز به استفاده از آن است. این یعنی اگر به هر دلیلی در خارج از ساعات اداری نیاز فوری به دسترسی به محتویات صندوقتان داشته باشید باید تا روز کاری بعد صبر کنید.
این در واقع بدیهیترین ویژگی و البته امتیاز صندوق است که بانک محتویات آن را به هیچکس جز شما و احیاناً وکیلی که خودتان بهصورت حضوری آن را به بانک معرفی کرده باشید تحویل نمیدهد.
درصورتیکه مشتری فوت کند برای دسترسی به صندوق امانات، وراث باید مراحل انحصار ورثه را طی کنند و تا آن زمان امکان دسترسی به صندوق را نخواهند داشت. وراث یا وکیل انتخابی آنها با داشتن حکم حصر وراثت میتوانند به بانک مراجعه کنند و با حضور نمایندگان بانک و تنظیم صورتجلسه محتویات صندوق را دریافت کنند. تمام اینها به معنی مدتزمان طولانی دوندگی است. یک نکته پایانی را هم بانکها اضافه میکنند که درصورتیکه مشتری به بانک بدهی داشته باشد بانک قبل از ارائه محتویات صندوق مطالبات خود را تسویه خواهد کرد.