برشی از کتاب اقتصاد خانوار در اسلام
تعداد بازدید : 9
وقتی خام چرب زبانی دیگران می شویم
فاطمه سوزنچی کاشانی
روزنامهنگار
چنان چه معاملات بزرگی را بدون تأمل کافی درباره آن و نیز مشورت با صاحب نظران انجام دهید، اغلب باید منتظر وقوع فجایع مالی باشید. چون همیشه افراد چرب زبانی هستند که سعی در اقناع شما برای سرمایه گذاری مدنظرشان، یا خرید محصولاتشان دارند. شما باید این افراد را شناسایی و با احتیاط بسیار با آن ها برخورد کنید. بسیاری از افراد که به دام کلاهبرداری های مختلف مانند سرمایه گذاری در شرکت های هرمی و… افتاده اند، ابتدا اسیر چرب زبانی های افراد ذی نفع شده اند و سپس به طمع کسب سود هنگفت، بدون مشورت با افراد آگاه و نیز حتی اندکی تأمل، پول خویش را صرف چنین سرمایه گذاری هایی کرده اند و پس از مدتی به شدت خسران زده و پشیمان شده اند. پس هرگز بر اساس تبلیغات یا توصیه و تشویق فروشنده، محصولی را خریداری و در پروژه ای سرمایه گذاری نکنید و حتماً قبل از خرید یا سرمایه گذاری تحقیق و با افراد صاحب نظر مشورت کنید.
یکی از راهکارهای اجتناب از گرفتار شدن در دام چرب زبانی افراد، توجه و دقت به ایده های به ظاهر پنهان آنان است. بنابراین توصیه ما به شما این است که همیشه به انگیزه های مختلف افراد در بیان صحبت هایشان دقت کنید. بگذارید با مثالی این مطلب را بیشتر توضیح دهیم. فرض کنید شما می خواهید خانه ای را خریداری کنید. نزد مشاوران املاک می روید تا شما را راهنمایی کنند. یک خانه 100 متری نیز نیازهای شما را برآورده می کند ولی مشاور املاک با بیان توضیحات بسیار جذابی شما را تشویق به خرید خانه ای 150 متری می کند. و وقتی بیان می کنید که پول کافی برای خرید چنین خانه ای را ندارید، به شما توصیه می کند که ازوام مسکن استفاده کنید. شما باید در این جا به انگیزه مشاور املاک در خرید خانه 150 متری دقت کنید. آیا او صرفاً به خاطر خیرخواهی چنین پیشنهادی به ما می دهد و این چنین اصرار به خرید خانه 150 متری می کند؟ اگر کمی دقت کنید خواهید دید که هر چه شما خانه بزرگ تری را معامله کنید، دلالان و مشاوران املاک بیشتر سود می کنند. لذا طبیعی است که آن ها همه تلاش خود را برای مجاب کردن شما برای خرید خانه های بزرگ تر به کار گیرند. پس در این مواقع، بسیار محتاط باشید و با توجه به وضعیت بودجه خانواده خود تصمیم گیری کنید.
البته این چرب زبانی ها همیشه هم زبانی نیست. گاهی تخفیف های صوری، تغییر دکوراسیون و… هم می تواند نوعی چرب زبانی باشد که با هدف اغوای شما انجام می شود.
لبّ مطلب:
هنگام معامله حواس تان به بازارگرمی های طرف مقابل باشد طبیعتاً اگر پیشنهادی به شما می دهد برایش سودی در آن نهفته است. مواظب باشید که سود او منجر به ضرر شما نشود. بهترین معامله آن است که طرفین از آن راضی باشند. تعبیر غربی اش می شود بُرد-بُرد؛ تعبیر قرآنی اش می شود تجارت عن تراض.
منبع: کتاب اقتصاد خانوار در اسلام