در مقاله هفته پیش چگونگی شروع سرمایه گذاری در بورس را به صورت ساده و گام به گام برای شما توضیح دادیم. مزایای سرمایه گذاری در بورس و سه قدم کلی شروع سرمایهگذاری در بورس را با هم مرور کردیم در مقاله پیش رو تعدادی از سوالاتی را که تازه واردهای بورسی با آن روبه رو هستند پاسخ خواهیم داد.
چرا باید با مبلغ کم وارد معاملات بورس شوم؟
وقتی با مبلغ کمی وارد بازار شوید، حتی اگر درصد زیادی ضرر کنید، چون میزان سرمایه اولیه کم است میزان ضرر نیز کم خواهد بود. به طور مثال اگر 5 میلیون تومان سهام خریده باشید، اگر 10 درصد ضرر کنید ضرر شما فقط 500 هزارتومان خواهد بود. ولی وقتی میزان سرمایه بالا باشد، میزان ضرر نیز بالاتر خواهد بود اما از طرف دیگر میزان کسب سود نیز با سرمایه بالاتر، بیشتر است.
برای معاملات سهام نیاز نیست به تالار بورس مراجعه کنم، پس از کجا میتوانم روند معاملات سهام را پیگیری کنم؟
شما میتوانید معاملات سهام را به صورت آنلاین از طریق سایت مدیریت فناوری بورس به آدرس
tsetmc.com پیگیری کنید. سایت ذکرشده فقط برای نمایش قیمتها و اطلاعات سهام شرکتهای بورسی است. برای انجام دادن معاملات، باید از طریق سیستم معاملات آنلاین که کارگزاری در اختیار شما قرار میدهد اقدام کنید.
چه نکاتی در بازار بورس اهمیت زیادی دارند؟
اولویت اول شما در بورس باید حفظ سرمایه، اولویت دوم حفظ سودهای قبلی و اولویت سوم سود کردن باشد. حفظ سرمایه مهمترین اصل است چون اگر سرمایه خودتان را از دست بدهید، دیگر چیزی ندارید که با آن معامله کنید و سود ببرید.
بازار همیشه مثبت و رو به رشد نیست. همیشه خود را برای زمانی که بازار منفی میشود آماده کنید و اطلاعاتتان را برای پیروز شدن در شرایط سخت بالا ببرید.
از تجربیات دیگران استفاده کنید و وقتی اشتباهی انجام دادید، آن را بپذیرید، آن اشتباه را تصحیح کنید و درس بزرگی که از آن اشتباه گرفتهاید را در جایی یادداشت کنید. معامله در بورس مجازی میتواند برای سنجش مهارتتان در انتخاب سهام به شما کمک کند.
عواملی مانند ترس، طمع و سایر احساسات در همه افراد وجود دارند، اما این موارد وقتی مشکلساز میشوند که به شکلی فلجکننده امکان تصمیمگیری و عمل صحیح را از معاملهگران بگیرند! وقتی تصمیمی گرفتید متوجه باشید که این تصمیم از کجا سرچشمه گرفت؟ از تحلیل و منطق یا از روی هیجان، خوشباوری یا سایر عوامل؟
معیارهایی که میتوان برای انتخاب یک کارگزار خوب در نظر گرفت چیست؟
برخی از معیارهایی که میتواند در انتخاب یک کارگزار مؤثر باشد، عبارتاند از:
داشتن رتبه مناسب در رتبهبندی سازمان بورس از کارگزاریها؛
داشتن امکانات لازم جهت ارتباط مشتری با کارگزاری (تلفن، فکس، سایت اینترنتی، مسئول پاسخ گویی و ...)؛
قابلیت سایت اینترنتی، از لحاظ اطلاعرسانی و در دسترس بودن؛
امکان مشاهده گردش حساب مشتری؛
امکان مشاهده وضعیت سفارش که پس از هر اقدامی روی سفارش انجام میدهد، از طریق رمز عبور؛
ارائه تحلیل روزانه از بازار و درج اخبار آن در سایت کارگزاری؛
امکان دریافت سفارش خرید و فروش الکترونیکی.
آیا میتوان به کارگزار اعتماد کرد و به ایشان اختیار خرید و فروش یا معاوضه سهام را داد؟
بله، این امکان وجود دارد که به آن سبدگردانی می گویند. شما می توانید با کارگزار قرارداد ببندید و سرمایه خود را به کارگزار بسپارید تا برای شما خرید و فروش انجام دهد. سبدگردانی هم قوانین و مقررات و تعرفههای مخصوص به خود را دارد که درباره این موضوع باید از کارگزار خود سوال کنید.
توجه: برخی کارگزاریها مجوز سبدگردانی را ندارند و فقط باید با کارگزاریهایی که مجوز سبدگردانی و مدیریت پرتفوی دارند این قرارداد را ببندید به طور مثال کارگزاری آگاه دارای مجوز سبدگردانی است.
آیا کار گزاری ها سطح بندی هستند؟ شنیده ام بعضی کارگزاری ها مستقیم به بورس وصل هستند و کارگزاری سطح یک خطاب می شوند و بعضی کارگزاری ها به کارگزاری سطح اول وصل هستند؟
کارگزاری ها رتبه بندی الف، ب و ج دارند. این رتبه بندی بیشتر براساس تعداد بازارهایی هستند که کارگزاری ها در آن فعال اند و معیارهای دیگه مثلا یک کارگزار ممکن هست که فقط در بورس اوراق بهادار فعال باشد و مجوز بازار آتی یا بورس انرژی را نداشته باشد.
چطور از افزایش سرمایه شرکتها اطلاع پیدا کنیم؟
شرکتها قبل از افزایش سرمایه، ابتدا معمولا مدارک و مستندات افزایش سرمایه را روی سامانه کدال (codal.ir) ارسال میکنند. همچنین چند روز قبل از بسته شدن نماد و برگزاری مجمع عمومی فوق العاده افزایش سرمایه، آگهی برگزاری مجمع روی سایت ذکرشده قرار میگیرد.
روشهای افزایش سرمایه کدام است؟
الف) از محل سود انباشته و اندوخته طرح و توسعه در قالب سهام جایزه
ب) از محل آورده نقدی و مطالبات در قالب حق تقدم
ج) از محل صرف سهام
در روش اول شرکت، سهام جدید ناشی از افزایش سرمایه را به سهامداران میدهد و برای این کار نیازی به پرداخت وجه توسط سهامداران نیست. در این حالت شرکت به دلیل این که سود انباشته قابل توجهی دارد، تصمیم میگیرد از محل سود انباشته افزایش سرمایه خود را انجام دهد.
در نهایت شرکت پس از افزایش سرمایه، سود سهمی (سهام جایزه) به سهامداران خود پرداخت میکند. پس از افزایش سرمایه برآورد قیمت جدید سهام را میتوان به صورت زیر انجام داد:
در روش دوم شرکت، سهام جدید ناشی از افزایش سرمایه را به ازای دریافت 1000 ریال برای هر حق تقدم (به قیمت اسمی سهم) به سهامداران میفروشد. در این حالت شرکت یا سود انباشته کافی ندارد یا تصمیم استفاده از سود انباشته را برای افزایش سرمایه ندارد.
بنابراین هیئتمدیره شرکت با تصویب مجمع فوقالعاده تصمیم میگیرد از محل آورده نقدی یا مطالبات سهامداران افزایش سرمایه خود را انجام دهد.
بنابراین شرکت به منظور افزایش سرمایه ابتدا به سهامداران خود این حق را میدهد تا افزایش سرمایه دهند و این حق را به صورت برگههایی با نام حقتقدم به سهامداران خود اعلام میکند.
سهامدار باید پس از دریافت حقتقدم، آن را پر و برای شرکت ارسال کند. در این حالت سهامدار باید به ازای هر سهم جدید مبلغ یک هزار ریال (قیمت اسمی سهم) نیز به حساب شرکت واریز کند.
البته در صورتی که سهامدار مطالباتی از شرکت داشته باشد، میتواند از محل مطالبات این مبلغ را پرداخت کند، پس از افزایش سرمایه برآورد قیمت جدید سهام را میتوان به صورت زیر انجام داد:
برآورد قیمت جدید = (نسبت افزایش + 1) ÷ قیمت قدیم + (1000× نسبت افزایش)
در روش سوم با سلب حق تقدم سهامداران، سهام جدید ناشی از افزایش سرمایه به قیمت بازار مورد پذیرهنویسی کلیه متقاضیان قرار میگیرد.
مثال: قیمت سهام شرکتی 30 هزار ریال است. این شرکت 200 درصد افزایش سرمایه میدهد. قیمت جدید سهم چقدر خواهد بود؟
الف) از محل سود انباشته
ب) از محل آورده نقدی یا مطالبات
در چه صورت افزایش سرمایه شرکت به سهامداران تعلق میگیرد؟
افزایش سرمایه به سهامداری تعلق میگیرد که در تاریخ اجرای مصوبه مجمع عمومی فوقالعاده شرکت مبنی بر افزایش سرمایه، مالک سهام شرکت باشد.