جاذبههای گردشگری گنبد کاووس
تعداد بازدید : 10
گنبدی بر فرازگلــستان
نویسنده : امیرحسین صلاحی روزنامهنگار
گنبد کاووس یا گنبد قابوس، شهری است که در سده اخیر مرکز ترکمن صحرا بوده و به علت وجود بزرگترین برج آجری جهان به نام گنبد قابوس در آن، به همین نام شهرت یافته است. این شهر تاریخی در زمان های دور به علت قرار داشتن در مسیر جاده ابریشم از اهمیت بازرگانی بسیاری برخوردار بوده و در دوره های مختلف از جمله دوران حکومت آل زیار پایتخت ایران بوده است. این ناحیه پیشینه تمدنی 5 تا ۶ هزار ساله دارد و خاستگاه اندیشمندان بسیاری از جمله عنصرالمعالی کیکاووس و عبدالقادر جرجانی بوده است. اغلب ساکنان این دیار ترکمن هستند و اندکی را نیز فارس زبانان و مهاجرانی از مناطق خراسان، سیستان و ... تشکیل میدهند.
گنبد قابوس بنایی تاریخی متعلق به سده چهارم هجری است که بلندترین برج تمامآجری جهان محسوب میشود . این بنا در زمان پادشاهی کاووس بن وشمگیر در این منطقه که پایتخت پادشاهان آلزیار بوده، با ارتفاعی در حدود 72 متر احداث شده که در همایش سی و ششم یونسکو در فهرست میراث جهانی به ثبت رسیده است. بنای بلند گنبد قابوس، شامل دو بخش یعنی سازه برج و گنبد مخروطی است؛ برج به شکل ساختمانی ده ضلعی بنا شده است و بر هر ضلع ، برجستگیای وجود دارد که ظاهر بنا را بسیار دیدنی کرده است. ورودیِ این بنا پنج متر عرض و بیش از ۵۵ متر ارتفاع دارد و گویا در زمان قدیم، سردابی در کف آن وجود داشته که اکنون آثارش باقی است. اگر قصد سفر به استان گلستان و شهرستان زیبای گنبد کاووس را دارید، هرگز بازدید از این بنای باشکوه را از دست ندهید.
مجتمع سوارکاری گنبد کاووس
اسب حیوانی است که در میان مردم ترکمن از محبوبیت و ارزش بالایی برخوردار است. گفتنی است که یک ترکمن از ابتدای زندگی با اسب خو میگیرد و در طول زندگی نیز به اسب خود عشق میورزد و با دقت از آن نگهداری میکند. به همین دلیل نیز سوارکاری از دیرباز در میان این مردمان یکی از پرطرفدارترین ورزشها و تفریحات به شمار میرفته است. مجتمع سوارکاری گنبد کاووس نیز در سال 1340، به منظور برگزاری مسابقات سوارکاری و همچنین پرورش اسب نژاد ترکمن احداث شد. این مجموعه که شامل ۱۲۰ هکتار زمین کشاورزی، فضای سبز، پیست اسبدوانی۳۰ هکتاری، ویلا، اصطبل زمستانه و تابستانه، جایگاه مسابقات و استخر شناست، یکی از پربازدیدترین مکانهای گردشگری استان گلستان بهشمار میرود. این بنا در فهرست آثار ملی نیز ثبت شده است.
بازارچه مرزی اینچه برون
بازارچه مرزی اینچهبرون یا بازارچه علوی در شرق استان گلستان و در 20 کیلومتری شهر مرزی اینچهبرون شهرستان گنبدکاووس واقع شده است. در این بازارچهمرزی که یکی از پربازدیدترین جاذبههای گردشگری شهرستان گنبدکاووس به شمار میرود، میتوانید صنایعدستی مردم ترکمنستان مانند لباس، زیورآلات ترکمنی و فرش را خریداری کنید. این بازارچهمرزی مهمترین جاذبه گردشگری و عامل تردد به شهر کوچک اینچهبرون است.
امامزاده یحیی بن زید(ع)
آستانمبارک حضرت یحیی بن زید(ع) در بخش مرکزی شهرستان گنبد کاووس و در انتهای خیابان امامزاده واقع شده است. این بنای مطهر مساحتی در حدود 22500 متر مربع دارد که شامل حرم، دو گلدسته، شبستانهایی به سبک اسلیمی و 134 زائرسرا برای اسکان زائران است. بنای باشکوه ساختمان بقعه در زمان ناصرالدین شاه و به دست مرحوم علاءالدوله بنا شده است. حضرت آیت ا... بهجت درباره این مرقدمطهر فرمودهاند: به نیابت از من شهید بن شهید بن شهید بن شهید بن شهید (حضرت یحیی بن زید) را در گنبدکاووس زیارت کنید.
دریاچه مصنوعی گنبد کاووس
نخستین دریاچه مصنوعی استان گلستان با مساحت پنج هکتار و گنجایش 120 هزار مترمکعب آب در سال 84، در ورودی شهر گنبدکاووس به منظور تلطیف هوای این شهرستان احداث شد. این دریاچه زیبا بهعنوان یکی از برجستهترین مکانهای تفریحی و گردشگری شهرستان گنبدکاووس هر روزه میزبان بومیان و گردشگران بسیاری است که برای پیادهروی، قایقرانی و ورزش به آن مراجعه میکنند. جالب است بدانید در این دریاچه پرورش ماهی قزلآلا نیز صورت میگیرد.
سد گلستان
سد گلستان در 12 کیلومتری شهرستان گنبدکاووس و بر رودخانه گرگانرود بنا شده است. سازه اصلی سد خاکی است و شاخه اصلی آن از ارتفاعات کوههای شرق گلستان سرچشمه می گیرد. برخی باستانشناسان قدمت این سد را به دوره اشکانیان نسبت میدهند. سد گلستان با 17 متر ارتفاع از کف رودخانه از ابتدای احداث تا به امروز، نه تنها از وقوع سیلاب و ایجاد خسارت برای استان جلوگیری کرده بلکه محلی برای تامین آب زمینهای زراعی منطقه و همچنین پرورش ماهی بوده است.