فوت وفن مراقبت ازظروف مـسـی
نویسنده : سمیه محمدنیا حنایی روزنامهنگار
استفاده از ظروف مسی در آشپزخانه قدمت بالایی دارد و حتی عده ای استفاده از آن را به دوره قبل از رنسانس در اروپانسبت می دهند. در حقیقت نوع فلز مس به گونه ای است که با رسانایی مناسب، در طبخ باکیفیت غذا بسیار موثر است. علاوه بر این غذا خوردن در ظروف مسی و یا طبخ غذا در آن ها، دارای فوایدی است که بیشتر کارشناسان تغذیه بر آن تاکید دارند. اما ظروف مسی با این همه فایده، در آشپزخانه های امروزی جایگاهی ندارد و بیشتر کدبانوها ترجیح می دهند در قابلمه های تفلون و چدن خوراک خانواده را طبخ کنند. گرانی و دوام کمِ ظاهر مس، دو عامل اساسی این موضوع است. در رابطه با گرانی که کاری از دست مان بر نمی آید! اما در این مجال سعی کرده ایم تا شما را با چند راهکار ساده اما کاربردی برای داشتن مس های خوش ظاهر آشنا کنیم.
شست وشو و باز هم شست وشو
ظروف مسی خیلی بیشتر از آن که فکرش را می کنید از نظر ظاهری آسیب پذیر هستند. شما باید همیشه حواستان به مس های تان باشید. شستن مس ها بعد از هر بار استفاده جای تعجب ندارد، اما این را بدانید که باید مس ها را هر چند وقت یک بار بدون آن که از آن استفاده کرده باشید، هم بشورید. این موضوع در خصوصی مس هایی که خارج از کابینت و در معرض هوای آشپزخانه قرار دارند، با اهمیت تر است.
موادشوینده ممنوع
گاهی افراد فکر می کنند برای درخشندگی بهتر و بیشتر ظروف مسی باید مانند یک کیمیاگر مواد شوینده را با هم مخلوط کنند! در حالی که در بیشتر مواقع این کیمیاگری به ضرر شان تمام می شود و فلز مس بر اثر تغییرات شیمیایی برای همیشه از بین می رود. حتی کارشناسان استفاده از وایتکس را نیز برای مس مضر می دانند. بهترین ترکیب برای شستن مس استفاده از پودر صابون است.
مس ها را با اسکاچ مخصوص تفلون بکشید!
برای برق انداختن مس ها هرگز به فکر ساییدن سطح روی آن ها نیفتید! استفاده از سیم های ظرف شویی باعث خراشیده شدن بیشتر سطح ظروف و در نتیجه کدر شدن سریع تر آن می شود. بهترین کار استفاده از اسکاچ های مخصوص تفلون است.
مس را داغ نکنید
بسیاری برای این که ته دیگ در قابلمه های مسی نچسبد قبل از ریختن برنج و یا گذاشتن سیب زمینی در کف قابلمه مسی، آن را به خوبی داغ می کنند، غافل از این که این کار باعث خراب شدن قابلمه مسی شان می شود. کارشناسان معتقدند که نباید ظروف مسی را خالی بدون هیچ روغن و یا آبی روی حرارت گذاشت. این کار باعث ایجاد کدورت ماندگار روی ظروف می شود.
شوینده های طبیعی
برای برق انداختن مس های تان می توانید از ترکیب های خانگی و موثر استفاده کنید. یکی از این ترکیبات مخلوط خمیری شکل جوش شیرین و آب لیمو است. مخلوط را روی ظرف مسی طوری بمالید که هیچ جای آن خالی نباشد. بعد از 5 دقیقه مواد روی قابلمه را با اسکاچ نرم بشویید و سپس با آب به نسبت داغ آبکشی کنید. در بعضی از مقاله ها در این ترکیب از نمک های بلوری نیز سخن به میان آمده است اما با توجه به سایشی که ممکن است این بلورها روی سطح کارتان ایجاد کنند، بهتر است از مخلوط کردن نمک به ترکیب چشم پوشی کنید.
دومین ماده طبیعی برای شستن مس، استفاده از سس های کچاب و یا رب های خانگی است! شاید کمی دور از عقل باشد اما وجود ترکیبات اسیدی در این دو خوراکی باعث درخشندگی ظروف مسی می شود.