کدام سهم های بورسی در روزهای منفی بازار صعودی اند؟
تعداد بازدید : 17
برندگان بــورس در 6 ماه نزولی
نویسنده : جواد غیاثی کارشناس بورس
بازار سهام کشور همچنان تا حد زیادی هیجانی و غیرتحلیلی است. متولیان بازار هم تلاش می کنند که بورس را به تعادل بازگردانند و از آن مهم تر این که بورس را تحلیلی و عقلایی کنند. موهبتی که مدت هاست از بورس کشور گرفته شده است. اگرچه روند معاملات نسبت به قبل بهتر شده است و می توان بورس را در میان مدت تحلیلی تصور کرد اما ویرانه هایی که طی یک سال قبل در بورس با مداخله های دولت ایجاد شده است به این راحتی تعمیرشدنی نیست و از آن بدتر، اقداماتی است که به طور مثال برای اصلاح بورس انجام می شود اما هربار آثار معکوس دارد. البته رفتار هیجانی و غیرعقلایی در بورس صرفا منجر به ضرر نشده بلکه در بخشی از بازار به سهامداران سود رسانده است. در ادامه ضمن بررسی این وضعیت به معرفی معدود سهم هایی می پردازیم که در روزهای منفی بازار صف خریدند و از 20 مرداد تاکنون که 6 ماه جهنمی بر بورس گذشته است، نه تنها افت نکرده اند بلکه بازدهی مثبت داشته اند!
نوسان بورس پشت مرز تحلیل پذیری
بورس در هفته های اخیر نشانه هایی از بازگشت به تعادل و تحلیل پذیری را بروز داده است. اما تا تثبیت در شرایط جدید راه درازی دارد. به یک باره و به عللی نامعلوم سقوط می کند و گاهی به یک باره همه خریدار می شوند. البته دامنه نوسانات در چند ماه اخیر کوچک تر شده است و بسیاری از سهم ها با حفظ یک روند نزولی تدریجی، حول خط روند (منفی) خود نوسان می کنند؛ گاهی مثبت و گاهی منفی. همین کوچک شدن دامنه نوسانات می تواند نشانه تعادل نسبی باشد اما تا زمانی که افت و خیزهای سهام، حداقل در میان مدت، بر اساس مبانی بنیادین و وضعیت سودسازی شرکت ها نباشد، نمی توان بورس را تحلیلی دانست.
خرابه ها و پس لرزه های یک سال مداخله
شاید این وضعیت غیرطبیعی هم نباشد. به هر حال بورس یک سال را با هیجان پست سر گذاشته است. از اواخر سال گذشته، بورس برای 6 ماه فقط رشد کرد و در این مسیر فقط دو عامل بر روندها تاثیر گذاشت: 1- ورود نقدینگی های جدید 2- اقدامات و تبلیغات دولت. مورد اول انبوهی از بازیگران تازه وارد و ناآشنا را وارد بورس کرد و مورد دوم، یک عامل مهم یعنی رفتار صلاحدیدی دولت را وارد فضای تحلیل بورس کرد. دولت از اسفند گذشته با تصمیم برای کسب درآمد از بورس و برکنارکردن رئیس اسبق این سازمان و بعد تبلیغات گسترده، بورس را صعودی کرد و بر آتش ورود نقدینگی های سرگردان به بورس دمید. بعد از آن هم با تلاش های سرگردان و بی بنیان برای بهبود بازار، مجدد بر حجم بی اعتمادی افزوده است. آخرین مورد تصمیم کور در خصوص بازگشت پیش بینی سودها بود که در اولین گام به ریزش بازار منجر شد!
بنابراین هر دو عاملِ رفتارهای هیجانی در یک سال اخیر هنوز باقی است. اگرچه شدت آن ها کمتر شده اما اصل آن برقرار است و تا برطرف شدن این موارد، باید در بورس بسیار محتاط بود. البته باید توجه کرد که رفتار هیجانی که در 5 ماه اول امسال سودهای شیرینی را عاید بسیاری کرده در نیمه دوم سال عمدتا زیان ساخته است. اما در همین نیمه دوم هم برخی سهم های خاص بازدهی مثبت داشته اند.
رشد در روزهای خرسی
در همین روزهایی که بازار به طور عمده منفی بوده است حداقل 15 درصد سهم های بازارهای مختلف صف خرید بوده اند. نگاهی به ترکیب این سهم ها نشان می دهد که سهم ها بنیادین نیستند و صف های خرید هم موقت است. برخی سهم ها در اثر همین رفتار هیجانی به یک باره از صف فروش به صف خرید می روند و در روز بعد دوباره شرایط شان متفاوت می شود. اما برخی سهم ها هستند که حتی در نیمه دوم امسال، صعودی بوده است و نسبت به 20 مرداد بازدهی مثبت داشته اند! چند مورد را در ادامه معرفی می کنیم.
بازدهی شیرین تک سهم ها در 6 ماه جهنمی
تعداد سهم هایی که از 20 مرداد تاکنون رشد کرده اند نسبت به کل سهم های بازار زیاد نیست اما در مقایسه با خودشان کم نیستند. در ادامه چند مورد را بررسی می کنیم.
یکی از این تک سهم ها نماد شرکت لامپ پارس شهاب یا همان بشهاب بوده است. این سهم که 20 مرداد در محدوده کمتر از 8 هزار تومان معامله می شد اکنون به محدوده 13 هزار تومان رسیده است! البته سود شرکت به هیچ وجه از این قیمت ها حمایت نمی کند. سهم در روزهای منفی اصلا فروشنده ندارد بنابراین حجم مبنا پرنمی شود تا قیمت پایانی افت کند. بر عکس در روزهایی رشد می کند و نتیجه آن یک رشد تاریخی شده است. سهم که دو سال قبل، کمتر از 500 تومان ارزش داشته اکنون حدود 25 برابر شده است! و در دوره ریزش سنگین بازار از 20 مرداد تاکنون نیز حدود 65 درصد بازدهی داده است. بین هم گروهی های بشهاب برخی دیگر از سهم ها به شکل مشابه رفتار خاص داشته اند.
نماد دیگر مربوط به شرکت گردشگری ورفاهی آبادگران ایران با نماد ثاباد است. این نماد از 4300 تومان در 20 آبان تا 5700 تومان رشد کرد و اکنون هم بعد از یک دوره افت به 4800 تومان رسیده است که همچنان نسبت به قله بازار بازدهی مثبت دارد. این شرکت در گروه انبوه سازی نیز به هیچ وجه وضعیت بنیادین قوی ندارد و نسبت قیمت به درآمد در آن بسیار بالاست. در این گروه رفتارهای خاص بسیار زیاد است. سهم ثفارس هم اگرچه نسبت به اوج خود در نیمه مرداد افت کرده اما از 20 آبان تاکنون بیشتر صعودی بوده و طی سه ماه از اواسط آبان تا اواسط بهمن حدود 80 درصد بازدهی داده است. سهم خاص دیگر در این گروه سهام ثشاهد است که همین رفتارهای خاص را پیش از این نشان داده بود و بخش زیادی از رشد خود را از دست داد. سهمی که 2 سال قبل (اوایل سال 98) حدود 100 تومان ارزش داشت اما 80 برابر شد و در اواخر مرداد به 8200 تومان رسید. اما بعد از آن طی یک دوره افت مداوم تا حدود 1800 تومان سقوط کرد.
از این دو گروه که بگذریم در گروه فلزی نیز سهم کویر را می توان یافت که طی 6 ماه اخیر صعودی بوده است. این سهم از 2100 تومان در 20 مرداد اکنون به 2400 تومان رسیده و همین روزها هم صف خرید است. شاید فولاد کویر بین سهم هایی که در این جا معرفی شده است و عملکرد مناسبی در دوره ریزش بازار داشتند، بهترین وضعیت بنیادین را داشته باشد.
تک نمادها می توانند بازدهی مطمئن بدهند؟
البته آشنایان به بورس خوب می دانند که نمی توان سبد سهام را به تک نمادها محدود کرد. به خصوص تک نمادهایی که این روزها صف خرید هستند، به طور عمده وضعیت بنیادین قوی ندارند و مثال فوق(ثشاهد) ممکن است بعد این دوره های رشد، افت های سنگین را هم به سهامداران تحمیل کند. چرا که وقتی علت رشد روشن نیست، شروع افت هم می تواند ناگهانی باشد و سهامدار را غافلگیر کند. مگر آن که رویکرد بلندمدتی نداشته باشد و با رصد معاملات و شناخت بازیگران سهم، سطحی از اطمینان در خصوص علت نوسانات سهم ایجاد شود.