همه گیری بیماری کرونا، مقدمه ای شد تا برخی تغییرات بازار کار که پیشتر تصور می شد به تدریج طی سال های آینده رخ دهد، طی سال 2020، سرعت گیرد و پیش بینی می شود در سال 2021 نیز که جهان همچنان درگیر این بیماری است، روند حرکت کسب و کارها به سمت تحولات مربوط به نیروی کار بیشتر شود. مجمع جهانی در گزارشی به بررسی تغییرات پیش رو در مشاغل پرداخته است و موضوعاتی نظیر جایگزینی ماشین ها به جای نیروی کار و دورکاری را مورد توجه قرار داده است. پنج محور مهم این گزارش را در ادامه بخوانید.
1- نیروی خودکار به جای نیروی کار: نیروی کار سریع تر از آن چه انتظار می رود در حال خودکار شدن است که موجب جابه جایی ۸۵ میلیون شغل طی پنج سال آینده میشود.
اتوماسیون، همزمان با بحران کووید-۱۹ سناریوی «اختلال مضاعف» را برای نیروی کار ایجاد کرده است. پذیرش فناوری توسط شرکت ها، موجب تغییر وظایف، مشاغل و مهارت ها تا سال ۲۰۲۵ خواهد شد. حدود ۴۳ درصد از کسب و کارهایی که در نظرسنجی مورد بررسی قرار گرفته نشان داده اند که آن ها قصد دارند نیروی کار خود را به دلیل ادغام فناوری کاهش دهند، ۴۱ درصد قصد دارند استفاده از پیمانکاران برای کارهای تخصصی را توسعه دهند و ۳۴ درصد نیز قصد دارند به دلیل تلفیق فناوری، کار خود را توسعه دهند.
پنج سال دیگر، کارفرمایان کارها را به طور تقریبا مساوی بین انسان ها و ماشین ها تقسیم خواهند کرد.
2- روبات ها اشتغال زایی می کنند: انقلاب روبات ها ۹۷ میلیون شغل جدید ایجاد خواهد کرد. با تکامل اقتصاد و بازارهای کار، نقش های جدیدی در اقتصاد مراقبت در بخش های فناوری(مانند هوش مصنوعی) و مشاغل ایجاد محتوا (مانند مدیریت رسانه مجازی و نوشتن محتوا) ظهور خواهد کرد. مشاغل نوظهور نشان دهنده تقاضای بیشتر برای مشاغل اقتصادی سبز است؛ مشاغل در خط مقدم اقتصاد داده و هوش مصنوعی مشاغل جدید در مهندسی، محاسبات ابری و توسعه محصول. مشاغل در حال ظهور، اهمیت مداوم تعاملات انسانی در اقتصاد جدید از طریق نقش های اقتصاد مراقبت بازاریابی، فروش، تولید محتوا و نقش هایی را که نیاز به توانایی کار با افراد گوناگون از زمینه های مختلف دارد، نشان میدهد.
3- تفکر تحلیلی و خلاقانه مشتری بیشتری خواهد داشت: در سال ۲۰۲۵، تفکر تحلیلی، خلاقیت و انعطاف پذیری از جمله مهارت های پرطرفدار و موردنیاز خواهد بود. کارفرمایان می دانند که مهارت های تفکر انتقادی، تحلیل و حل مسئله در سال های آینده از اهمیت بیشتری برخوردار است.
مهارت های نوظهور امسال، مهارت های خود مدیریتی، مانند یادگیری فعال، تاب آوری، تحمل استرس و انعطاف پذیری هستند. داده های در دسترس از طریق همکاری لینکدین (Linkedin) و کورسرا (Coursera امکان رصد انواع مهارت های تخصصی مورد نیاز برای مشاغل آینده را در سطح بی سابقه ای فراهم کرده است.
4- آموزش مجدد و ارتقای مهارت ها جدی تر گرفته می شود: رقابتی ترین کسب و کارها، بر ارتقای مهارت های کارکنان خود تمرکز دارند. تقریبا نیمی از کارکنانی که قرار است در پنج سال آینده در نقش خود باقی بمانند، برای مهارت های کلیدی خود نیاز به آموزش مجدد دارند. نتایج نظرسنجی همچنین نشان می دهد که بخش دولتی باید حمایت بیشتری برای تجدید و ارتقای مهارت نیروی کار در معرض از دست دادن شغل ارائه دهد. هم اکنون ، تنها ۲۱ درصد کسب و کارها گزارش کرده اند که می توانند از طریق بودجه عمومی برای حمایت از کارمندان خود برای آموزش مجدد استفاده کنند، بخش دولتی باید مشوق هایی را برای سرمایه گذاری در بازارها و مشاغل آینده فراهم کند، در حین این سرمایه گذاری شبکه های تامین اجتماعی قوی تری را برای کارکنانی که مشاغل خود را از دست داده اند ارائه کند و با تاخیر بلندمدت بهبود سیستم آموزش و یادگیری مقابله کند.
5- دورکاری ادامه خواهد داشت: حدود ۸۴ درصد از کارفرمایان قصد دارند به سرعت روندهای کاری را دیجیتالی کنند، از جمله آن گسترش قابل توجه دورکاری است.
کارفرمایان می گویند این امکان وجود دارد که ۴۴ درصد از نیروی کار خود را برای کار از راه دور انتخاب کنند.
اگرچه، ۷۸ درصد از رهبران کسب و کارها انتظار دارند که برخی آثار منفی بر بهره وری نیروی کار وجود داشته باشد اما بسیاری از آن ها در حال تلاش برای کمک به سازگار شدن کارکنان خود با این شرایط هستند.